Progesteron/luteina a tycie, trądzik i zaparcia
-
WIADOMOŚĆ
-
Ostatnia miesiączka 12 styczeń. Do 14 kwietnia przytyłam z 48 na 50,5 kg. Następnie lekarka przepisała luteinę i się zaczęło.
Zaczęłam tyć po 1 kg na tydzień. 4 maja na kontroli ważyłam już 54. Lekarka mówiła, że nic się nie dzieje z ciążą ale mogę dalej brać progesteron. Kolejny tydzień od wizyty za mną i kolejny kg na plusie w sumie jest już 55 kg.
Do tego odkąd biorę luteinę mam wstrętne pryszcze na udach, łydkach, dekolcie. Mało tego jeszcze dopadły mnie zaparcia.
Mam już dość skoro nic się nie dzieje sama odstawiłam te tabletki. Po 2 dniach trądzik ładnie się goi i znikają zaparcia, zobaczymy co z wagą. W pon. wizyta.
Czy wy też miałyście takie skutki uboczne progesteronu.
P.S.
Niemożliwe, żebym tyła w takim tempie. Codziennie 2-3 godziny intensywnie spaceruje oraz co 2-3 dni ćwiczę intensywnie 50 min na rowerku stacjonarnym.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2015, 08:09
-
U mnie była masakra z trądzikiem i wagą (pisałam o zatrzymanej wodzie ze 2-3 kg) i wiązałam to z luteiną, którą musialam brać mimo, że miałam b. wysoki progesteron (miałam ok. 200 jedn. kiedy noram to ok. 50, z tego co pamiętam, niestety jednostek nie pamiętam . Lekarz mówił, żeby lepiej brac luteine i nie ryzykowac problemów a wszystkie dolegliwości wytrzymać. Oczywiście wytrzymywałam, choć ledwo (jeszcze koszmarne mdłości), nigdy nie chciałabym przecież zaszkodzić ciąży. Teraz schodze już z luteiny (jeszcze tylko tydz. brania małej dawki) i trądzik zniknął, mdłości też. Z wagą nie jest źle, ale opuchlizna się trzyma.
Swoją drogą nie rozumiem, po co ta luteina, jesli progesteron dobry...Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2015, 10:23
Kokaina lubi tę wiadomość
-
Na Luteinie (przed ciążą) zrzucilam kilkanaście kilo bez wysiłku. Teraz w ciąży biorę cały czas (coraz mniejszą dawkę) - cera ładna, czasem coś wyskoczy ale dużo mniej niż przed ciążą. Niestety zaparcia mam, ale biorę też leki rozkurczowe i to dodatkowo pogarsza. Chyba po prostu nie ma zasady, każdy inaczej reaguje.
-
nick nieaktualny
-
Ja tez biore luteine od 5 miesiecyi syf na syfie do tego te za[arcia ale nie wiem czy t wina luteinymam dosc naprade dosyćrycze z bólu i wyjje jem pełne ziarno mnóstwo wazyw pije 2 lub 3 jogurty robico prawie wcale słodyczy ruch tez robie wszystko mam dosc zaparc pomocy
4.12.2023 II temin 14.08.2024 - zdrowy syn❤️😍
01.2022 poronienie chybione w 11 tygodniu
3tygodniowe indukowanie poronienia
zabieg łyżeczkowania 17.01.2022
niedoczynność tarczycy
tyłozgięta, zrotowana macica
05.2021 poronienie 6tc
STWIERDZONE CIĘŻKIE PCO;-( amh 22
17 cykl starań po stymulacji ciąża w 2015
córka 09.11.2015 cięzki poród indukowany, zagrażająca zamartwica płodu, cc na cito -
witajcie
Ja biore luteinę od wtorku, bo dostałam krwawienia. w Srode gin zbadała mnie na fotelu, szyjka ok, czysto w srodku. W czwartek sytuacja się powtórzyła ( podczas wypróżniania się właśnie) Poszłam w czwartek, gin zrobił usg. z Dzieckiem ok.. Ale w macicy jest mały krwiak.. Mam brac luteinę i jutro mam usg. Plamienia juz się nie powtórzyły od czwartku..
A na zaparcia kupiłam w aptece czopki i Lactulosum - mozna stosowac w ciaży, a wypróznianie bez porównania Prwdopodobnie gdyby nie ten problem, to krwiak by sobie był a ja nie wiedziała bym o nim.. -
sprzedam luteine progesteron, pakowanie 30 tabletek, zuzylam tylko 2,zostalo 28 sztuk, 200 mg
cena z apteki 160 zl, odsprzedam za 50 zl, data waznosci do marca 2016 r
chetnych prosze o kontakt na maila: [email protected] -
ja zażywałam Duphaston od 6tc do 14tc, teraz odstawiam, mam wrażenie, że rzeczywiście waga przez ten progesteron skoczyła w górę. Czuję się "napompowana" wodą, na noc muszę ściągać obrączkę, bo rano nie zdejmę z palca Czy Wam zeszło po odstawieniu luteiny/ duphastonu cokolwiek z kilogramów/ wody w organizmie?
-
ja od początku ciąży brałam duże dwaki progesteronu - 2 razy luteina po 100 i 3 razy duphaston, obecnie biore już mniej ale wzrosła od początku o 7 kg a to dopiero 18t4d... masakra, mam nadzieje że po zmniejszeniu dawek leków będzie lepiej
05.2013 [*]
-
Jak na początku ciąży brałam Duphaston to też dużo przytyłam, ale nie wpadłam na to, że to może mieć związek z lekiem. Byłam bardzo głodna co 2-3 godz. I dużo jadłam. Myślałam, że organizm chce "nadrobić" niedowagę, którą miałam. A może to było przez leki?
-
Witam wszystkie forumowiczki, Wiem że wątek trochę przedawniony, ale ja juz mam dośc tego duphastonu, w dzień gdy przyjmuje pierwsza tabletkę puchne rosne nie wiem jak to nazwac, taka napompowana jestem, nie pomaga dieta cwiczenia nic. Prosze poradźcie na co można to cholerstwo zamienić żeby nie było takich skutków. Słyczałam ze mozna na luteine dopochwową ale może po niej tez bede tyć. Czy któraś z was brała tą luteine zamiast duphastonu po którym tyła. Pozdrawiam
-
hej mmarta a ile go jeszcze musisz brac i ile tabletek bierzesz na dzien? ja bralam najpierw w 2 polowie cyklu 10 dni a potem do 13tc najpierw dupka potem dopochwowy odpowiednik luteiny i tak samo puchlam po obu
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2016, 13:34
-
Ja miałam większe zaparcia od progesteronu i to bez różnicy czy brałam doustnie czy dowcipnie. Z tyciem może tez cos było na rzeczy bo teraz zwolniłam z waga. Co do pryszczy to jak mnie wysypało w 12 tc tak do teraz sie mecze