Przeziernosc karku, ryzyko Trisomii
-
WIADOMOŚĆ
-
Ania40 wrote:No ja się po FAst Fish poryczałam do słuchawki. Wzruszyłam się że dziewczynka będzie (wcześniej nikt nie określił płci )
Super właśnie , że w tym całym stresie czekania na wyniki będzie też wiadomo jaka płeć . Czyli na 1 prenatalnych lekarz nie zasugerował czy będzie dziewczynka ? -
Sabina1988 wrote:Zastanawiałam się właśnie czy byłaś po mnie, bo wydawało mi się że masz wizytę przede mną .
Ja już patrzyłam po jak pokazał jak dziecku bije serduszko i zrobiło mi się wtedy lepiej , ale emocje były ogólnie ogromne .
Mi te dziewczyny powiedziały że trzeba wysłać e-maila tak jak przy prenatalnych i że 7 dni się czeka .
Tak, ja byłam po Tobie. Ta kolejka w ogóle jakoś dziwnie szła 🤔.
Hm czyli mogła bym dobrze już teraz wysłać maila i jak będą wyniki to mi je wyślą od razu? W sumie co mi szkodzi, zrobię to za wczasu. -
Aleksaaaaa wrote:Dziewczyny robilyscie w Katowicach na NFZ amnio? Byłam na prenatalnych w innym miejscu i szukam miejsca gdzie mogłabym zrobić amnio na NFZ.
Doplacalyscie za macierze? I za fish? Mogę spytać jakie to są teraz ceny?
Do mnie zadzwonili z miejsca, w którym robiłam prenatalne i w tym samym miejscu zaproponowali mi amniopunkcję na NFZ. Nie potrzebowałam żadnego skierowania, po prostu umówili mi bezpieczny termin powyżej 16tc. Dopłacałam do FISH 900zł, natomiast gdybym chciała zrobić mikromacierze to musiała bym umówić się na inny termin (najszybciej 3 marca-dla mnie za długo) dopłacić 2400zł i na wynik czekać do 21 dni. Także jeśli masz skierowanie i zależy Ci na mikromacierzach to może spróbuj w Rudzie Śląskiej, w Genomie. Gdybym miała więcej czasu do działania to pewnie bym to inaczej rozegrała by mimo wszystko zrobić mikromacierze. Teraz już musztarda po obiedzie. Jedyny plus taki, że wyniki z FISHA mają być do tygodnia. -
Tylkoja wrote:Tak, ja byłam po Tobie. Ta kolejka w ogóle jakoś dziwnie szła 🤔.
Hm czyli mogła bym dobrze już teraz wysłać maila i jak będą wyniki to mi je wyślą od razu? W sumie co mi szkodzi, zrobię to za wczasu.Dżoanniks lubi tę wiadomość
-
Sabina1988 wrote:Super właśnie , że w tym całym stresie czekania na wyniki będzie też wiadomo jaka płeć . Czyli na 1 prenatalnych lekarz nie zasugerował czy będzie dziewczynka ?
-
Aleksaaaaa wrote:Dziewczyny robilyscie w Katowicach na NFZ amnio? Byłam na prenatalnych w innym miejscu i szukam miejsca gdzie mogłabym zrobić amnio na NFZ.
Doplacalyscie za macierze? I za fish? Mogę spytać jakie to są teraz ceny?
Ja robiłam amino w Libero w Gyncentrum w Katowicach. Tam też robiłam prenatalne i pappe, w której wyszło pośrednie ryzyko ZD (coś 1:800 mój wiek 41 lat) więc bez problemu zapisano mnie na amniopunkcję która w tym przypadku jest na NFZ (kariotyp z wynikiem do 21 dni) dopłaciliśmy do FAST FISH 900 zł (wynik do 5 dni roboczych ale to masz tylko badanie tych trzech zespołów z Pappa oraz płeć ), dodatkowo poprosiłam o mikromacierze za które ja płacić nie musiałam (wynik do 10 dni ale chyba w 7 dniu roboczym już miałam wynik) teraz podobno za mikromacierze tam trzeba zapłacić więc nie wiem , ja robiłam badania końcem listopada. Kariotyp miałam przed samymi świętami i to było twoje 3 tyg od amino.
Dla mnie kariotyp był dużo mniej istotny, mi zależało na mikromacierzach. Mam córkę z delacja i kariotyp tam jest prawidłowy a tylko mikromacierze wyrywają ten zespół - bałam się żeby sytuacja sie nie powtórzyła.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego, 17:54
-
Tylkoja wrote:Tak, ja byłam po Tobie. Ta kolejka w ogóle jakoś dziwnie szła 🤔.
Hm czyli mogła bym dobrze już teraz wysłać maila i jak będą wyniki to mi je wyślą od razu? W sumie co mi szkodzi, zrobię to za wczasu.
Ja w poniedziałek im wyśle e-maila , trzymam mocno za nas kciuki , mam wielką nadzieję że za tydzień minie już nam ten cały stres ze szczęścia …❤️Tylkoja lubi tę wiadomość
-
Tylkoja wrote:Sabina1988 hej, jak się czujesz? Jak leci Ci oczekiwanie na wynik? Bo ja mam wrażenie, że czas stanął w miejscu. Myślałam, że przez FISH ten czas popędzi jak zwariowany a tu nic. Wydaje mi się, że już co najmniej miesiąc czekam na telefon z wynikami..
No właśnie dzisiaj myślałam o tobie i napisałam na tym drugim wątku . Czuję się okej fizycznie, ale psychicznie właśnie gorzej . Boję się im wysłać tego e-maila 🥹 -
Też jeszcze nie wysłałam maila. Szczerze mówiąc siedzę jak na szpilkach i chciała bym już wiedzieć, jednocześnie póki nie mam wyniku to zakładam, że dziecko jest zdrowe. Pytałam lekarza skąd tak wysoka beta u mnie (bo z tego powodu mnie skierował i tak bardzo podniosło mi to prawdopodobieństwo). Powiedział mi, że są dwie opcje: albo taka moja uroda w tej ciąży albo mam chore dziecko. Innej opcji nie ma. Także nie pocieszył mnie.
-
Tylkoja wrote:Też jeszcze nie wysłałam maila. Szczerze mówiąc siedzę jak na szpilkach i chciała bym już wiedzieć, jednocześnie póki nie mam wyniku to zakładam, że dziecko jest zdrowe. Pytałam lekarza skąd tak wysoka beta u mnie (bo z tego powodu mnie skierował i tak bardzo podniosło mi to prawdopodobieństwo). Powiedział mi, że są dwie opcje: albo taka moja uroda w tej ciąży albo mam chore dziecko. Innej opcji nie ma. Także nie pocieszył mnie.
No to super odpowiedź , u mnie wszystkie wyniki puki co okej , ale lekarz stwierdził że wynik trisomii 21 który mi wyszedł 1:119 mógł zaburzyć mój wiek . Chociaż ja już się takich historii nasłuchałam i naczytałam , że wolałam zrobić to badanie . Oczywiście mój lekarz ginekolog , też mi je zalecił . Jejku mam nadzieję , że wszystko Nam wyjdzie okej ❤️