X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Przeziernosc karku, ryzyko Trisomii
Odpowiedz

Przeziernosc karku, ryzyko Trisomii

Oceń ten wątek:
  • Sabina1988 Znajoma

Wysłany: 21 lutego, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania40 wrote:
    No ja się po FAst Fish poryczałam do słuchawki. Wzruszyłam się że dziewczynka będzie (wcześniej nikt nie określił płci )

Super właśnie , że w tym całym stresie czekania na wyniki będzie też wiadomo jaka płeć . Czyli na 1 prenatalnych lekarz nie zasugerował czy będzie dziewczynka ?

• Aleksaaaaa Debiutantka

Wysłany: 21 lutego, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny robilyscie w Katowicach na NFZ amnio? Byłam na prenatalnych w innym miejscu i szukam miejsca gdzie mogłabym zrobić amnio na NFZ.
    Doplacalyscie za macierze? I za fish? Mogę spytać jakie to są teraz ceny?

• Tylkoja Znajoma

Wysłany: 21 lutego, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabina1988 wrote:
    Zastanawiałam się właśnie czy byłaś po mnie, bo wydawało mi się że masz wizytę przede mną .
    Ja już patrzyłam po jak pokazał jak dziecku bije serduszko i zrobiło mi się wtedy lepiej , ale emocje były ogólnie ogromne .
    Mi te dziewczyny powiedziały że trzeba wysłać e-maila tak jak przy prenatalnych i że 7 dni się czeka .

Tak, ja byłam po Tobie. Ta kolejka w ogóle jakoś dziwnie szła 🤔.
    Hm czyli mogła bym dobrze już teraz wysłać maila i jak będą wyniki to mi je wyślą od razu? W sumie co mi szkodzi, zrobię to za wczasu.

• Tylkoja Znajoma

Wysłany: 21 lutego, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksaaaaa wrote:
    Dziewczyny robilyscie w Katowicach na NFZ amnio? Byłam na prenatalnych w innym miejscu i szukam miejsca gdzie mogłabym zrobić amnio na NFZ.

Do mnie zadzwonili z miejsca, w którym robiłam prenatalne i w tym samym miejscu zaproponowali mi amniopunkcję na NFZ. Nie potrzebowałam żadnego skierowania, po prostu umówili mi bezpieczny termin powyżej 16tc. Dopłacałam do FISH 900zł, natomiast gdybym chciała zrobić mikromacierze to musiała bym umówić się na inny termin (najszybciej 3 marca-dla mnie za długo) dopłacić 2400zł i na wynik czekać do 21 dni. Także jeśli masz skierowanie i zależy Ci na mikromacierzach to może spróbuj w Rudzie Śląskiej, w Genomie. Gdybym miała więcej czasu do działania to pewnie bym to inaczej rozegrała by mimo wszystko zrobić mikromacierze. Teraz już musztarda po obiedzie. Jedyny plus taki, że wyniki z FISHA mają być do tygodnia.

• Ania40 Autorytet

Wysłany: 21 lutego, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylkoja wrote:
    Hm czyli mogła bym dobrze już teraz wysłać maila i jak będą wyniki to mi je wyślą od razu? W sumie co mi szkodzi, zrobię to za wczasu.
    Ja tak zrobiłam i otrzymałam informację, że czeka się 21 dni roboczych (napisałam z prośbą i wyniki amniopunkcji bez określania „fast fish” „ mikromacierze”) i że wyślą wyniki niezwłocznie jak tylko będą ! Ale, jeżeli mówimy o Gyncentrum w Libero to żadnej z tych trzech wyników nie przyszedł od nich, tylko wpierw dzwoniła położna z laboratorium z wynikami i dopiero po jej telefonie jak napisałam maila to wysyłali na maila.

Dżoanniks lubi tę wiadomość

🙋🏼‍♀️41 🙋🏻‍♂️43 🦮

👧 10.12.2010
    👦 31.07.2013

preg.png
  • Ania40 Autorytet

Wysłany: 21 lutego, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabina1988 wrote:
    Super właśnie , że w tym całym stresie czekania na wyniki będzie też wiadomo jaka płeć . Czyli na 1 prenatalnych lekarz nie zasugerował czy będzie dziewczynka ?
    Nie, ani na I prenatalnych ani w 16/17tc na echo serca płodu doktor nie potrafiła określić płci … mało tego, przy II prenatalnych doktor sam stwierdził,że jakby nie amino to dalej bym była bez tej wiedzy bo on nie potrafi się doszukać tak źle ułożone dziecko (mam też łożysko z przodu). Dopiero na drugim echo serca w 24/25tc można już było określić płeć . Także naczekałabym się 🤭 chociaż nie to było najważniejsze (ale tego chyba pisać nie muszę Wam )

🙋🏼‍♀️41 🙋🏻‍♂️43 🦮

👧 10.12.2010
    👦 31.07.2013

preg.png
  • Ania40 Autorytet

Wysłany: 21 lutego, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksaaaaa wrote:
    Ja już pisałam, ale nie pamiętam czy na tym wątku więc napiszę raz jeszcze ;)
    Ja robiłam amino w Libero w Gyncentrum w Katowicach. Tam też robiłam prenatalne i pappe, w której wyszło pośrednie ryzyko ZD (coś 1:800 mój wiek 41 lat) więc bez problemu zapisano mnie na amniopunkcję która w tym przypadku jest na NFZ (kariotyp z wynikiem do 21 dni) dopłaciliśmy do FAST FISH 900 zł (wynik do 5 dni roboczych ale to masz tylko badanie tych trzech zespołów z Pappa oraz płeć ), dodatkowo poprosiłam o mikromacierze za które ja płacić nie musiałam (wynik do 10 dni ale chyba w 7 dniu roboczym już miałam wynik) teraz podobno za mikromacierze tam trzeba zapłacić więc nie wiem , ja robiłam badania końcem listopada. Kariotyp miałam przed samymi świętami i to było twoje 3 tyg od amino.
    Dla mnie kariotyp był dużo mniej istotny, mi zależało na mikromacierzach. Mam córkę z delacja i kariotyp tam jest prawidłowy a tylko mikromacierze wyrywają ten zespół - bałam się żeby sytuacja sie nie powtórzyła.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego, 17:54

🙋🏼‍♀️41 🙋🏻‍♂️43 🦮

👧 10.12.2010
    👦 31.07.2013

preg.png
  • Sabina1988 Znajoma

Wysłany: 21 lutego, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylkoja wrote:

Ja w poniedziałek im wyśle e-maila , trzymam mocno za nas kciuki , mam wielką nadzieję że za tydzień minie już nam ten cały stres ze szczęścia …❤️

Tylkoja lubi tę wiadomość

• Tylkoja Znajoma

Wysłany: 24 lutego, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabina1988 hej, jak się czujesz? Jak leci Ci oczekiwanie na wynik? Bo ja mam wrażenie, że czas stanął w miejscu. Myślałam, że przez FISH ten czas popędzi jak zwariowany a tu nic. Wydaje mi się, że już co najmniej miesiąc czekam na telefon z wynikami..

• Sabina1988 Znajoma

Wysłany: 24 lutego, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylkoja wrote:
    Sabina1988 hej, jak się czujesz? Jak leci Ci oczekiwanie na wynik? Bo ja mam wrażenie, że czas stanął w miejscu. Myślałam, że przez FISH ten czas popędzi jak zwariowany a tu nic. Wydaje mi się, że już co najmniej miesiąc czekam na telefon z wynikami..

No właśnie dzisiaj myślałam o tobie i napisałam na tym drugim wątku . Czuję się okej fizycznie, ale psychicznie właśnie gorzej . Boję się im wysłać tego e-maila 🥹

• Tylkoja Znajoma

Wysłany: 24 lutego, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też jeszcze nie wysłałam maila. Szczerze mówiąc siedzę jak na szpilkach i chciała bym już wiedzieć, jednocześnie póki nie mam wyniku to zakładam, że dziecko jest zdrowe. Pytałam lekarza skąd tak wysoka beta u mnie (bo z tego powodu mnie skierował i tak bardzo podniosło mi to prawdopodobieństwo). Powiedział mi, że są dwie opcje: albo taka moja uroda w tej ciąży albo mam chore dziecko. Innej opcji nie ma. Także nie pocieszył mnie.

• Sabina1988 Znajoma

Wysłany: 24 lutego, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylkoja wrote:
    Też jeszcze nie wysłałam maila. Szczerze mówiąc siedzę jak na szpilkach i chciała bym już wiedzieć, jednocześnie póki nie mam wyniku to zakładam, że dziecko jest zdrowe. Pytałam lekarza skąd tak wysoka beta u mnie (bo z tego powodu mnie skierował i tak bardzo podniosło mi to prawdopodobieństwo). Powiedział mi, że są dwie opcje: albo taka moja uroda w tej ciąży albo mam chore dziecko. Innej opcji nie ma. Także nie pocieszył mnie.

No to super odpowiedź , u mnie wszystkie wyniki puki co okej , ale lekarz stwierdził że wynik trisomii 21 który mi wyszedł 1:119 mógł zaburzyć mój wiek . Chociaż ja już się takich historii nasłuchałam i naczytałam , że wolałam zrobić to badanie . Oczywiście mój lekarz ginekolog , też mi je zalecił . Jejku mam nadzieję , że wszystko Nam wyjdzie okej ❤️

• Tylkoja Znajoma

Wysłany: 24 lutego, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oby u nas to były tylko fałszywe statystyki 🙏 napisałam już do nich maila z prośbą o wyniki 🫣

• Sabina1988 Znajoma

Wysłany: 24 lutego, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylkoja wrote:
    Oby u nas to były tylko fałszywe statystyki 🙏 napisałam już do nich maila z prośbą o wyniki 🫣

Oby❤️jak będziesz mogła to proszę napisz jakby dzwonili do ciebie ❤️

• Tylkoja Znajoma

Wysłany: 25 lutego, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabina1988 wrote:
    Oby❤️jak będziesz mogła to proszę napisz jakby dzwonili do ciebie ❤️

Jasne, Ty również koniecznie daj znać jak się odezwą ♥️

• Sabina1988 Znajoma

Wysłany: 25 lutego, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylkoja wrote:
    Jasne, Ty również koniecznie daj znać jak się odezwą ♥️

Dzwonili , wszystko dobrze ❤️❤️❤️❤️czekam jeszcze aż na e-maila wyślą ❤️❤️

Tylkoja, Ania40 lubią tę wiadomość

• Tylkoja Znajoma

Wysłany: 25 lutego, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do mnie też dzwonili, kariotyp prawidłowy 🥹♥️ też czekam na e-mail, mam nadzieję że wyślą go szybko bo muszę się upewnić widząc na własne oczy! 😃

Ania40 lubi tę wiadomość

• Sabina1988 Znajoma

Wysłany: 25 lutego, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylkoja wrote:
    Do mnie też dzwonili, kariotyp prawidłowy 🥹♥️ też czekam na e-mail, mam nadzieję że wyślą go szybko bo muszę się upewnić widząc na własne oczy! 😃

Ja to samo , tylko odświeżam pocztę heheh 🫣❤️

• Ania40 Autorytet

Wysłany: 25 lutego, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super dziewczyny !! Bardzo się cieszę !

Tylkoja lubi tę wiadomość

🙋🏼‍♀️41 🙋🏻‍♂️43 🦮

👧 10.12.2010
    👦 31.07.2013

preg.png
  • Sabina1988 Znajoma

Wysłany: 25 lutego, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabina1988 wrote:
    Ja to samo , tylko odświeżam pocztę heheh 🫣❤️

OK mam i potwierdzone Zdrowa Dziewczynka , jeju ile to wszystko kosztuje emocji to masakra jakaś .

Ale ciesze się ogromnie mocno !!!!

Ania40 lubi tę wiadomość

1 2 3 4
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ