X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Przeziernosc karku, ryzyko Trisomii
Odpowiedz

Przeziernosc karku, ryzyko Trisomii

Oceń ten wątek:
  • Aleksaaaaa Znajoma

Wysłany: 18 lutego, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Na pierwszych badaniach prenatalnych wyszła mi przezierność karku 2,66 mam dla długości ciśnieniowo rdzeniowej 51,1 mm. Beta i pappa wyszły nie najgorzej ale w całości ryzyko trisomii 21 oceniono jako 1:71 czyli wysokie.

Czy któraś z Was miała podobna sytuacje? Totalnie nie wiem co myśleć i co robić. Pani genetyk zaleca amniopunkcje ale zdania są podzielone ze względu na ryzyko.
    Będę wdzięczna za każdą odpowiedź, historię

• Martiiii Przyjaciółka

Wysłany: 18 lutego, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak wygląda reszta parametrów?

age.png
  • Aleksaaaaa Znajoma

Wysłany: 18 lutego, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    B-hCG 75,10 IU/l co odpowiada 1,707 MOM
    PAPP-A 2,090 IU/l co odpowiada 0,737 MOM
    Wartosc srednia wskaznika pulsacji (PI) w tetnicy macicznej : 1,905 co odpowiada 1,061 MOM
    FHR 168 ud/min
    NT: 2,66 mm
    kość nosowa: obecna

Nie wiem czy jeszcze jakies parametry są istotne

• Lexia Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno dostałaś ryzyka wyliczone na podstawie badania. Przy pośrednim ryzyku zaleceniem jest biopsja kosmówki albo amniopunkcja.
    Amniopunkcja jest bezpiecznym zabiegiem, z ryzykiem poronienia na poziomie mniejszym niż 1%. Ryzyko poronienia występuje także w przypadku choroby wirusowej, czy w związku z tym zamykasz się na całą ciążę w domu, nie wychodzisz do sklepu itp?

👱🏼‍♀️&👨🏼‍🦱'94
    Rodzinka 🤰🏼+🧑🏻‍🦱+👧🏼+🐈+🐈+🐈‍⬛

Pierworodna (4cs):
    event.png

Drugorodna(1cs):
    23.08.24: ⏸️
    24.08.24(3+4): Beta HCG: 16.8 🍀
    26.08.24: Powtórka: 75.3 ❤️🥹
    11.09.24(6+1): Mikrozarodek z mikroserduszkiem ❤️
    16.09.24(6+6): Jest zarodek o CRL ok. 1cm (7+1)i pięknie bijące ❤️
    07.10.24(9+6): 👽 ma prawie 3cm i już coraz bardziej przypomina człowieka😜Karta ciąży założona.
    28.10.24(12+6): USG genetyczne: wszystkie parametry prawidłowe. Druga córka?!🩷
    06.11.24(14+1): 100g Bambosza 🐛
    02.12.24(17+6): 250g drugiej Córki 🙈🧚🏼‍♀️
    20.12.24(20+3): 363g Dziewczynki 🧜🏼‍♀️
    preg.png
  • Aleksaaaaa Znajoma

Wysłany: 18 lutego, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lexia wrote:
    Na pewno dostałaś ryzyka wyliczone na podstawie badania. Przy pośrednim ryzyku zaleceniem jest biopsja kosmówki albo amniopunkcja.
    Amniopunkcja jest bezpiecznym zabiegiem, z ryzykiem poronienia na poziomie mniejszym niż 1%. Ryzyko poronienia występuje także w przypadku choroby wirusowej, czy w związku z tym zamykasz się na całą ciążę w domu, nie wychodzisz do sklepu itp?

Wiadomo, ryzyko jest różne na różnych płaszczyznach i nawet sie o tym nie myśli, masz rację.
    A chyba gorszy jest stres do rozwiązania, więc lepiej amniopunkcję zrobić.

• Lexia Autorytet

Wysłany: 18 lutego, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też tak myślę, choć musi to być Twoja decyzja ;) lepiej wiedzieć. Albo by zdecydować o terminacji, albo już podczas ciąży, jeśli chcesz ją donosić znaleźć odpowiednich lekarzy do prowadzenia takiej ciąży, szpital do porodu przygotowany na narodziny dziecka z ewentualną wadą plus też pomyśleć, jak można dziecku pomóc po porodzie 😉

👱🏼‍♀️&👨🏼‍🦱'94
    Rodzinka 🤰🏼+🧑🏻‍🦱+👧🏼+🐈+🐈+🐈‍⬛

Pierworodna (4cs):
    event.png

Drugorodna(1cs):
    23.08.24: ⏸️
    24.08.24(3+4): Beta HCG: 16.8 🍀
    26.08.24: Powtórka: 75.3 ❤️🥹
    11.09.24(6+1): Mikrozarodek z mikroserduszkiem ❤️
    16.09.24(6+6): Jest zarodek o CRL ok. 1cm (7+1)i pięknie bijące ❤️
    07.10.24(9+6): 👽 ma prawie 3cm i już coraz bardziej przypomina człowieka😜Karta ciąży założona.
    28.10.24(12+6): USG genetyczne: wszystkie parametry prawidłowe. Druga córka?!🩷
    06.11.24(14+1): 100g Bambosza 🐛
    02.12.24(17+6): 250g drugiej Córki 🙈🧚🏼‍♀️
    20.12.24(20+3): 363g Dziewczynki 🧜🏼‍♀️
    preg.png
  • Sabina1988 Znajoma

Wysłany: 19 lutego, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej u mnie usg wszystko pięknie , ale pappa ryzyko trisomii 21 1:119 i lekarz zalecił amniopunkcje , chiałam zrobić inne odpłatne badania ale odradził stwierdzając że to jednak nadal statystyki i tylko to badanie da mi 100% pewnosci .
    Boje się strasznie , idę jutro ,ale z drugiej strony nie robić i czekać w sumie do porodu z niepewnością ......
    Jedynie czas oczekiwania na wyniki długi , ale można z tego co słyszałam dopłacić i wynik do 9 dni .

• Asia444 Koleżanka

Wysłany: 19 lutego, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabina1988 wrote:
    Hej u mnie usg wszystko pięknie , ale pappa ryzyko trisomii 21 1:119 i lekarz zalecił amniopunkcje , chiałam zrobić inne odpłatne badania ale odradził stwierdzając że to jednak nadal statystyki i tylko to badanie da mi 100% pewnosci .
    Boje się strasznie , idę jutro ,ale z drugiej strony nie robić i czekać w sumie do porodu z niepewnością ......
    Jedynie czas oczekiwania na wyniki długi , ale można z tego co słyszałam dopłacić i wynik do 9 dni .

Zrob odrazu amnio z mikromacierzami, wynik do 10 dni a przebada tez na mikrodelecje/duplikacje. Z tego co wiem w części szpitali refundowana jest z mikromacierzami.
    Ja pomimo sredniego ryzyka i zrobionego nifty pro robilam amnio z mikrmacierzami bo wiedzialam ze tylko to da mi wzgledny spokoj do konca ciazy. A stres wiadomo najgorszy.

• Sabina1988 Znajoma

Wysłany: 19 lutego, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze wiedzieć , a powiedz mi jak przeszłaś to badanie ?Jak sie czułaś po nim ??

• Tylkoja Znajoma

Wysłany: 19 lutego, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u mnie jutro amniopunkcja. Co prawda z innego powodu- zdecydowanie przekroczone wolne beta HCG. Ryzyko skorygowane 1:77. Trzy tygodnie oczekiwania na wynik to tortura 😩

• Sabina1988 Znajoma

Wysłany: 19 lutego, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylkoja wrote:
    Dziewczyny u mnie jutro amniopunkcja. Co prawda z innego powodu- zdecydowanie przekroczone wolne beta HCG. Ryzyko skorygowane 1:77. Trzy tygodnie oczekiwania na wynik to tortura 😩

Ja też mam jutro :( ,ale dokupuje " szybki wynik " który jest do 9 dni roboczych bo nie wytrzymam tak długo ......

• Asia444 Koleżanka

Wysłany: 19 lutego, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabina1988 wrote:
    Dobrze wiedzieć , a powiedz mi jak przeszłaś to badanie ?Jak sie czułaś po nim ??

Bez zadnych problemow i powikłan.
    2/3 dni po starałam sie leżec i malo chodzic zeby nic nie uszkodzic itd ale nie mialam tez takich oficjalnych zalecen od lekarza zeby lezec.
    Po 2 tyg poszlam do swojego gina na kontrole czy wszystko ok.
    A sam zabieg malo przyjemny ale do przezycia. Mi przez brzuch przekuwali sie 2 razy , a sam worek owodniowy byl nakluty tylko raz .
    Wynik amnio z mikromacierzami mialam w 7 dni. Refundowane na NfZ

• Sabina1988 Znajoma

Wysłany: 19 lutego, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia444 wrote:
    Bez zadnych problemow i powikłan.
    2/3 dni po starałam sie leżec i malo chodzic zeby nic nie uszkodzic itd ale nie mialam tez takich oficjalnych zalecen od lekarza zeby lezec.
    Po 2 tyg poszlam do swojego gina na kontrole czy wszystko ok.
    A sam zabieg malo przyjemny ale do przezycia. Mi przez brzuch przekuwali sie 2 razy , a sam worek owodniowy byl nakluty tylko raz .
    Wynik amnio z mikromacierzami mialam w 7 dni. Refundowane na NfZ

Ja też czytałam żeby odpoczywać i leżec tak przez 3 dni i tak też uczynie . To mega szybko wynik w klinicie gdzie będę badanie miała za darmo powiedzieli mi że czeka sie około 3-4 tyg na wynik , ale można wykupić że do 9 dni .

• Tylkoja Znajoma

Wysłany: 19 lutego, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabina1988 wrote:
    Ja też mam jutro :( ,ale dokupuje " szybki wynik " który jest do 9 dni roboczych bo nie wytrzymam tak długo ......

Tez dokupuje FISH. Już ciężko mi się funkcjonuje, stres mnie zżera. Boję się tego wyniku jak niczego wcześniej.

• Tylkoja Znajoma

Wysłany: 19 lutego, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sabina1988 a możesz powiedzieć w jakim mieście masz robić badanie? Nie w Katowicach przypadkiem? Bo bo też mam z NFZ, wynik bardzo długo bo 21 dni, mikromacierzy nie wykonują na NFZ, a nawet jeśli to na wynik czeka się tyle samo. To jest kpina. Gdybym wiedziała wcześniej to znalazła bym inną klinikę a teraz już musztarda po obiedzie. Wezmę tylko FISH żeby się nie wykończyć psychicznie.

• Sabina1988 Znajoma

Wysłany: 20 lutego, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylkoja wrote:
    Sabina1988 a możesz powiedzieć w jakim mieście masz robić badanie? Nie w Katowicach przypadkiem? Bo bo też mam z NFZ, wynik bardzo długo bo 21 dni, mikromacierzy nie wykonują na NFZ, a nawet jeśli to na wynik czeka się tyle samo. To jest kpina. Gdybym wiedziała wcześniej to znalazła bym inną klinikę a teraz już musztarda po obiedzie. Wezmę tylko FISH żeby się nie wykończyć psychicznie.

Tak w Katowicach ,na którą godzinę jedziesz ? Mnie od rana boli brzuch :(

• Tylkoja Znajoma

Wysłany: 20 lutego, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam na 14:15 ale stres mnie już trzyma mocno od wczoraj. Trzymam za nas mocno kciuki!

• Aleksaaaaa Znajoma

Wysłany: 21 lutego, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny w których tc macie wykonywane amnio?
    Ja wczoraj powtórzyłam USG prenatalne i tym razem wyszło w normie, nie wiem skad taka roznica w przeziernosci :(
    Oddalam tez krew do SANCO bo chce wiedziec cos cokolwiek, ale boje sie ze niezaleznie od wyniku bede myslala o zrobieniu amnio :(

• Ania40 Autorytet

Wysłany: 21 lutego, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksaaaaa wrote:
    Dziewczyny w których tc macie wykonywane amnio?
    Ja wczoraj powtórzyłam USG prenatalne i tym razem wyszło w normie, nie wiem skad taka roznica w przeziernosci :(
    Oddalam tez krew do SANCO bo chce wiedziec cos cokolwiek, ale boje sie ze niezaleznie od wyniku bede myslala o zrobieniu amnio :(

W 15 tc
    Jeżeli masz się całą ciążę martwić to zdecydowanie doradzam Ci amniopunkcję. Już kiedyś pisałam,że to nic strasznego ale po moich słowach rozpętała się burza. Ale tak uważam i każdej kobiecie bym doradziła to badanie ale koniecznie z mikromacierzami. Trzymam kciuki za decyzję i wyniki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego, 09:07

🙋🏼‍♀️41 🙋🏻‍♂️43 🦮

👧 10.12.2010
    👦 31.07.2013

preg.png
  • Aleksaaaaa Znajoma

Wysłany: 21 lutego, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania40 wrote:
    W 15 tc
    Jeżeli masz się całą ciążę martwić to zdecydowanie doradzam Ci amniopunkcję. Już kiedyś pisałam,że to nic strasznego ale po moich słowach rozpętała się burza. Ale tak uważam i każdej kobiecie bym doradziła to badanie ale koniecznie z mikromacierzami. Trzymam kciuki za decyzję i wyniki.

Ania40, mówiąc 15tc masz na myśli 14+x czy już 15+x?
    I w jakim mieście/klinice robiłaś to badanie jeśli mogę spytać?

1 2 3 4
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ