zastój moczu u płodu II trym.
-
WIADOMOŚĆ
-
Beda. Na scyntygrafii jak Olek troche sie podtuczy. Za okolo 3 tygodnie...
Rokowania? Zycie pokaze. Paradoksalnie naszym najwiekszym problemem jest teraz wczesniactwo i jego powikłania
Najbardziej boje sie skutkow wylewowOlinek jest już na świecie - skrajny wcześniaczek z wadą nerek - ale dzielnie walczy!
-
Syn mojej przyjaciółki był wcześniakiem, miał wylewy, straszono ich, że nie będzie widział i słyszał. Szlag by trafił tych lekarzy ile cierpienia sprowadzili na rodziców, jak się okazało zupełnie niepotrzebnie bo chłopak ma już 4 lata i jest zdrowy jak rydz, silny i bardzo mądry. W górę serca
Agness27, agatia, Sabina, polkosia lubią tę wiadomość
-
Zielarka - a którego stopnia?
Agatia - nie każdy wcześniak ma wylewiki... więc może nie miałaś? Aczkolwiek historia piękna Świetnie
Co u mnie...wrzucę Wam mój wpis z pamiętnika oki?
U nas bez większych zmian...
1. Olunio lepiej je - jak pamiętacie ostatnio mu się ulewało nawet 2ml mleczka podanymi przez sodnę, więc był karmiony dożylnie... Wczoraj już miał podawane 8ml/h i całkiem dobrze mu to wychodziło. Lekarze zeszli zupełnie z żywienia dożylnego. Więc pije tylko moje mleczko
2. Dalej jest na CPAPie... Niestety chyba nieprędko będzie odłączony, bo...zapomina mu się o oddychaniu Szczególnie jak mocno zaśnie to zapomina i włącza się alarmik....
3. Wciąż martwię się wylewami jakie miał przy porodzie. Plus- nie powiększyły się. No ale niestety są 2/3 stopnia co na pewno jakoś da znać w bliższej lub dalszej przyszłości
4. Waży już 1700 i ciałko robi się coraz bardziej bobaskowe
5. Za 2 tygodnie będzie miał kluczowe badanie nerek - scyntygrafię. To pokaże która nerka w jakim % pracuje. Na razie wyszły takie cuda: Dwie prawe nerki raczej nie pracują albo w małym stopniu, z czego nerka prawa nr 1 jest prawidłowo usytuowana a nerka nr 2 ma moczowód idący do cewki zamiast do pęcherza. Nerki lewe CHYBA pracują (nie wiadomo w jakim %), z czego jedna nerka lewa ma torbiele, a druga nie ma za to nie wiadomo gdzie i czy ma moczowód. Masakryczne poplątanie. Scyntygrafia to potwierdzi ale na razie lekarze myślą nad usunięciem dwóch prawych i poszukaniu moczowodu lewej albo....przeszczepieniu go. Operacja możliwe że już za 3-4 tygodnie.
No i najważniejsze - zaczęliśmy kangurowanie. To chyba najwspanialsza chwila jaką przeżyłam w życiu!!!!!!!Agness27, agatia, izulala, Vanili, Visenna, Madziuuuula, Sabina lubią tę wiadomość
Olinek jest już na świecie - skrajny wcześniaczek z wadą nerek - ale dzielnie walczy!
-
Nie wiem jakiego stopnia były wylewy, Pamiętam tylko,ze sytuacja była naprawdę poważna, a rodzice byli przerażeni diagnozami i rokowaniami na przyszłość.Wszystko jednak okazało się błędną prognozą, znam dzieciaka. Po porodzie były też problemy z UM, poszerzone miedniczki i inne sprawy, teraz wszystko jest ok. Z resztą jak w mojej ciąży gin w pewnym momencie oznajmił, że młoda ma tylko jedną nerkę, czym byłam załamana, rozmawiałam z tą przyjaciółką i ona bardzo sceptycznie podeszła do tej diagnozy, miała rację. Wszystko jest ok.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2016, 20:48
-
U mnie z końcem 28 tygodnia miedniczki 0,8 mm...
Lekarz mój każe się nie przejmować, według niego przy tej wadze to jest norma w życiu płodowym. A waga 1413g. Spory chłopak, ale cukrzycy nie mam. Słodyczy nie pożeram, nie słodzę, coli nie piję. Więc tak jakby genetyka, ale nie z mojej strony, bo ja byłam względnie mała 2800 g. A poza tym leżymy sobie od ponad dwóch miesięcy pośladkowo....Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2016, 11:03
Liley lubi tę wiadomość
-
Agsha nie myśl teraz o tym, martwienie się i kopanie w necie nic nie zmieni, twój syn jest bardzo silny, jeszcze chwilę temu była mowa, że ma dwie niepracujące nerki, teraz okazało się, że nerek ma aż 4!i że tak powiem jest w czym wybierać
Da chłopak radę. Dzieciaki mają wielką siłę. Przytulam się, ciesz się kangurowaniem, pilnuj laktacji, żebyś mogła potem karmić piersią. Modlę się za Was. -
A i jeszcze jedno, lekarze maja tendencję do przesady, wolą mówić, że jest xle a potem jeśli jest dobrze to sobie gratulować. Wiem, że nie ma co być huraoptymistą, ale takie zachowanie lekarzy tez trzeba brać pod uwagę by mieć dystans. Bądź pewna swojego syna w środku. nikt ci wtedy nie zabierze spokoju.
Vanili lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Agsha 7.07 paluchy będą z całych sił zaciśnięte. 3majcie się dzielnie !!!
Dzisiaj mija miesiąc od kiedy Twój Skarb opuścił brzusio, życzę Wam, setek takich wspolnycht miesięcyWiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2016, 15:05
Agness27, Agsha lubią tę wiadomość
-
Dziękuję Wam pięknie
Olinek jest taaaaki cudowny z dnia na dzień piękniejszy. Dziś miał wyniki moczu i są najlepsze od urodzenia...
Jeszcze zmaga się z tym CPAPem....Blu, adelka77, Pysiaczek89, Donia12, Agness27, agatia, Sabina, zielarka, claudiuszek, Vanili lubią tę wiadomość
Olinek jest już na świecie - skrajny wcześniaczek z wadą nerek - ale dzielnie walczy!