Badania hormonów
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyhej potrzebuje pomocy!
mam do wykonania badanie
anty tpo
tsh
ft4
ft3
fsh
estradiol
lh
progesteron
testosteron
prolaktyna
W jakich dniach mam je wykonać?
bo moj plan to:
3dc:
fsh
lh
estradiol
tsh
ft3
ft4
atyTPO
21dc:
prolaktyna
progesteron
testosteron
czy moze byc tak?
i jeszcze jedno pytanie bo w cyklu z badaniami bede na stymulacji clo+duphaston+estrogen
czy to nie zaburzy wynikow?Ania_84, inessa lubią tę wiadomość
-
A estrogen kiedy bedziesz brac ??
Ja PRL bym zrobiła i w 3 i 21 dc a testosteron tez w 3 dc .. a na 21 zostawilabym tylko powtorke z RL i progesteron -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Ogólnie te badania z pocatku cyklu robi sie miedzy 2-6 dc ten przedzial jest stowsowany przez wiekszosc lekarzy..wazne zeby w jednymokreslonym dniu zrobic wszytski..
w 20-22 dc ( mniej wiecej 7 DPO ) robi sie progesteron - jelsi lekarz zaleci PRL -
nick nieaktualny
-
anty tpo - obojetnie kiedy
tsh - obojetnie kiedy
ft4 obojetnie kiedy
ft3 obojetnie kiedy
fsh 2-6dc
estradiol 2-6dc
lh 2-6dc
progesteron 20-22 dc
testosteron 2-6 dc
prolaktyna 2-6 dc
tm gdzie napisalam 2-6 dc te badania robimy w jednym dniu ..Ida, Eklerka lubią tę wiadomość
-
Ida wrote:Aniu_84 mimo iż nie mam jeszcze zleconych badań, serdecznie dziękuję Ci za tą rozpiskę Rzeczowo i na temat
Pozwolę sobie skopiować te informacje do swojego pamiętnika, by mieć to w jednym miejscuIda lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Progesteron nie zawsze należy robić w 21 dc. To wszystko zależy jakiej długości są cykle i jak długa jest fl.
21 dc progesteron powinny badać tylko kobiety które mają cykle 28 dniowe a fl 14 dniowe.
I nie należy sugerować sie OF bo ten program źle wyznacza fl. -
dlatego jesli jest w miare regularny okres to nalezy odliczyc 7 dni od planowanej @
Pozatym badanie z krwi progesteronu tez nie jest miarodajne pozniejwaz skacze on co rusz
Mi lekarz kazal zrobic w 22 dc po to zeby ocenic czy 22 dc jest u mnie juz dniem po owulacji czy nie gdyz dopiero wtedy zaczeli mi normowac okrsWiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2014, 10:31
-
Ania_84 wrote:dlatego jesli jest w miare regularny okres to nalezy odliczyc 7 dni od planowanej @
Pozatym badanie z krwi progesteronu tez nie jest miarodajne pozniejwaz skacze on co rusz
Mi lekarz kazal zrobic w 22 dc po to zeby ocenic czy 22 dc jest u mnie juz dniem po owulacji czy nie gdyz dopiero wtedy zaczeli mi normowac okrs
A jeżeli ktoś ma cykle które wahają się np. pomiędzy 29 a 36 dni a fl mają zawsze takiej samej długości to wtedy wynik może nie być miarodajny i taka informacja wprowadza w błąd
Tak chciałam na to uczulić bo co innego sprawdzić czy owulka była tak jak Tobie zlecono a co innego badać progesteron aby sprawdzić czy jest przawidłowy poziom do utrzymania ciąży jakby się zdarzyłaAnia_84 lubi tę wiadomość
-
Owszem dlatego trzeba ustalic w jakim kierunku bada sie progesteron..czy jako powtierdzenie czesciowe owulacji czy pod katem utrzymania ciazy - bo z tego co kojarze to jesli pod katem utrzymania to wydaje mi sie ze wskazana jest potwierdzona owulacja prza np monitoring.. i wtedy nie beda sie go jednorazowo.. tylkoz tego co pamietam bada sie go 3 razy zeby okreslic srednia.. bo atk jak mówie progesteron skacze w ciagu dnia.. ja sama mialam przypadek kiedy w 26 dc mialam wynik 0,60 co by nie ptwierdzalo owulacji a kilka godzin pozniej juz wynik byl taki jakby potwierdzal .. wiec wydaje mi sie ze jest to tylko czesciowy wglad .. i tak jak mowisz kazda kobieta ma inna FL i dl cyklu..
vanessa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny