X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Bo i dla nas wyjdzie słońce 🤩
Odpowiedz

Bo i dla nas wyjdzie słońce 🤩

Oceń ten wątek:
  • Paulinka95 Przyjaciółka

Wysłany: 14 maja 2021, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś 31dc ciekawe kiedy ta wredna @ przyjdzie.. Narazie nie testuję bo pewnie i tak biel będzie, poczekam do końca tygodnia i jak nie przyjdzie to s poniedziałek zatestuję, któraś ze mną??

Juliet lubi tę wiadomość

• Clausix Autorytet

Wysłany: 14 maja 2021, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hannah_92 wrote:

Clausix nie dziwię się, że boisz się badać AMH:p Ja wolałabym nie wiedzieć jaki jest mój wynik.

Niby lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć, z drugiej strony to parametr z którym nic nie mogę zrobić, a tylko będę się stresować jeszcze bardziej, że nie mam już czasu... :P no ale gin chciała żebym zrobiła, więc może się w końcu zbiorę w przyszłym tygodniu. Nie pamiętam jaki masz wynik?

33 lata, starania od 10.2019
    03.2020 - 💔6 tc 02.2021 - 💔 cp 03.2023 - 💔9 tc
    02.2025 - start IVF - 10🪩➡️ 8🥚➡️ 5❄️(5.1.1, 5.1.1., 6.2.2., 6.2.3., 4.2.2.)
    07.04.2025 - FET 5.1.1 ❄️ 💔9 tc

"Na końcu wszystko będzie dobrze. Jeśli nie jest dobrze, to znaczy, że to jeszcze nie koniec."
  • Mama8latka Autorytet

Wysłany: 14 maja 2021, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hannah no mam nadzieję że się rozkreci zaraz .... myślę czy dupek może tak dzialac że mam takie długie fazy lutealne 🤔🤔🤔 zawsze jak odstawie to po 4 dniach plamie i się rozkreca...
    Myślę czy nie spróbować cyklu bez dupka , ale z drugięj strony się boję 😬😬😬

Clausix no tak Amh jest badaniem na które nie mamy wpływu, pokazuje tylko ogólny stan rezerwy jajnikowej, ale mój gin też chciał żebym zrobila bo chciał znać ogol sytuacji... ja myślę że będziesz miała dobry wynik 🥰👍

Paulinka A kiedy się spodziewasz wredoty??

👶 2012r (syn)--> Anty --> 2017r rozpoczęcie starań
    👼 2019r -15tc 💔
    👼 2019r - 9tc 💔
    2 x CB 💔
    06.2023r - CB 💔
    06.2024r - CB 💔

❌Toczeń [10.2023r Remisja Ana 1:5120-> 1:360]/ Endometrioza ❌
  • hannah_92 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2021, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Clausix wrote:
    Niby lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć, z drugiej strony to parametr z którym nic nie mogę zrobić, a tylko będę się stresować jeszcze bardziej, że nie mam już czasu... :P no ale gin chciała żebym zrobiła, więc może się w końcu zbiorę w przyszłym tygodniu. Nie pamiętam jaki masz wynik?

1,9 więc bez szału niestety jak na 29 lat. Podobno po laparoskopii ten parametr może się obniżyć, a ja badałam go po operacji. Nie wiem czy faktycznie nie był wyższy wcześniej... Lekarze bardzo często zalecają to badanie. Na pewno bardzo ważne jest pod kątem IVF. Ponoć kobiety, które maja poniżej 0,5 już bardzo ciężko mają zajść w naturalną ciążę. Także jak lekarz ci zlecił to rób:))) Ale pamiętaj, że to tylko parametr i nie ma co się nim też za bardzo przejmować, pod warunkiem, że nie jest jakoś bardzo niski! Ja na początku się ogromnie przejmowałam, ale teraz już luzik. Jak to powiedział mój lekarz " wynik jest jaki jest i nic z tym nie zrobimy. Owulacje Pani ma więc to najważniejsze."

"Cierpliwy do czasu dozna przykrości, ale później radość dla niego zakwitnie".
  • hannah_92 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2021, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama8latka wrote:
    Hannah no mam nadzieję że się rozkreci zaraz .... myślę czy dupek może tak dzialac że mam takie długie fazy lutealne 🤔🤔🤔 zawsze jak odstawie to po 4 dniach plamie i się rozkreca...
    Myślę czy nie spróbować cyklu bez dupka , ale z drugięj strony się boję 😬😬😬

Clausix no tak Amh jest badaniem na które nie mamy wpływu, pokazuje tylko ogólny stan rezerwy jajnikowej, ale mój gin też chciał żebym zrobila bo chciał znać ogol sytuacji... ja myślę że będziesz miała dobry wynik 🥰👍

Paulinka A kiedy się spodziewasz wredoty??

Myślę, że dupek może ci wydłużać fazę. Ja biorę luteinę i też mi wydłuża. Moje fazy miały 11-12 dni, a teraz 13-14 dni. Możliwe, że dupek działa podobnie. Rozumiem... z jednej strony człowiek chciałaby spróbować, a z drugiej zawsze jest ten strach, że się coś namiesza i będzie gorzej. Ale może chociaż jeden cykl, czemu nie:)) Może akurat będziesz zadowolona. A bierzesz tego dupka bo miałaś niski progesteron??

• Mama8latka Autorytet

Wysłany: 14 maja 2021, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hannah_92 wrote:
    Myślę, że dupek może ci wydłużać fazę. Ja biorę luteinę i też mi wydłuża. Moje fazy miały 11-12 dni, a teraz 13-14 dni. Możliwe, że dupek działa podobnie. Rozumiem... z jednej strony człowiek chciałaby spróbować, a z drugiej zawsze jest ten strach, że się coś namiesza i będzie gorzej. Ale może chociaż jeden cykl, czemu nie:)) Może akurat będziesz zadowolona. A bierzesz tego dupka bo miałaś niski progesteron??
    Jak sprawdzalam sobie proga te 7dpo to raz miałam 13 , raz 12 więc chyba tak normalnie A dupka mam zaleconego po poronieniach... i nie wiem czy spróbować czy może na początek np brac przez 5 dni np... 🤔

👼 2019r -15tc 💔
    👼 2019r - 9tc 💔
    2 x CB 💔
    06.2023r - CB 💔
    06.2024r - CB 💔

• hannah_92 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2021, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama8latka wrote:
    Jak sprawdzalam sobie proga te 7dpo to raz miałam 13 , raz 12 więc chyba tak normalnie A dupka mam zaleconego po poronieniach... i nie wiem czy spróbować czy może na początek np brac przez 5 dni np... 🤔

A kiedy miałaś poronienie? Już trochę czasu minęło, więc może warto spróbować:) chociaż odstawić wcześniej, żeby faza się skróciła do 14 dni np:)

• Mama8latka Autorytet

Wysłany: 14 maja 2021, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hannah_92 wrote:
    A kiedy miałaś poronienie? Już trochę czasu minęło, więc może warto spróbować:) chociaż odstawić wcześniej, żeby faza się skróciła do 14 dni np:)
    No ostatnie w 2019r , później w 2020 CB to już minęło spooooroooo czasu 🙄😑
    Chyba spróbuje w nastepnym cyklu i wezmę tylko 5 dni 👍

hannah_92 lubi tę wiadomość

👼 2019r -15tc 💔
    👼 2019r - 9tc 💔
    2 x CB 💔
    06.2023r - CB 💔
    06.2024r - CB 💔

• Juliet Autorytet

Wysłany: 14 maja 2021, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Just95 wrote:
    Hej hej!
    Pytanie odbiegające od tematu.. Ale dotyczące nas wszystkich. Doszło do mnie wiele informacji...pierwszy raz nam mętlik w głowie..aż dziwne . Czy w bardzo wczesnej ciąży trzeba uważać na seks? Pytam ,bo mam koleżanki w ciąży i kazda inaczej mówi..jakie są Wasze zdania? Czy jest ryzykowny? Może wpłynąć, przeszkodzić zarodkowi?jak to jest? Słyszałam, że po 1 poronieniu, druga ciąża jest na wysokim ryzyku? I ,że, przytulanie,, może być niebezpieczne ? Jak to jest? Na jakich etapach itd?
    Dziękuję za odpowiedź...
    Najlepiej zapytać lekarza, bo każdy przypadek jest inny. Mój M. był biedny, bo miał jakoś 3 miesiące bez bzyczków, na początku bo ja sie bałam i nie chciałam, a później jak zaczęłam wymiotować, to nie miałam siły na nic. Teraz spowrotem wprowadzamy seks w nasze życie, ale łatwo nie jest, bo mi się w ogóle nie chce 🙈 no i oczywiście jest schiza, czy nie ma plamień, ale u mnie to głowa tak działa 🤷🏻‍♀️
    Generalnie jeżeli nie ma przeciwskazań jak pisała Clausix, to można. Oczywiście nic na siłę, bo nie będzie przyjemności, a tylko niepotrzebny stres 😊😊

Just95 lubi tę wiadomość

Dh3Vp2.png

31.01.21 - cień ⏸🍀 10dpo
    01.02.21 - ⏸ 🍀 11dpo
    03.02.21 - beta 44 🤞🥰 13dpo
    05.02.21 - beta 159 😍 ⬆️ 252% 15dpo
    19.02.21 - 9:30 - nasze pierwsze spotkanie ❤ Maleństwo 4mm z bijącym serduszkiem 🥰
    04.03.21 - kroplówki, dzidzia 1,39cm 😍
    06.04.21 - USG 12+4 🤞zdrowy bobasek 6,70cm 🥰 prawdopodobnie chłopiec 💙😍
    09.06.21 - USG 21+4 🤞Kazio waży 551 gram i jest zdrowym chłopcem 💙😍
    26.07.21 - 1340g 🥰💙
    13.08.21 - USG 30+5 🤞 synek waży 1989g
    07.10.21 - 3920g 💙
    13.10.21 - o 12:36 Kazio przyszedł na Świat 😍 4270g 59cm 💙

03.2020 💔 9tc poronienie zatrzymane

Starania od 04.2020

Nasienie:
    Koncentracja 29,94 mln/ml (> 15mln/ml) ✔
    Całkowita liczba 128,74 M/próba (> 39 M/próba) ✔
    Ruch postępowy 58,49% (> 32%)✔
    Ruchome 70,28% (> 40%) ✔
    Morfologia 2% (> 4%) ➖
    Zwiększona lepkość ➖
  • Just95 Przyjaciółka

Wysłany: 14 maja 2021, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drogie Panie;)
    Skąd objaw ciągnięcia, skurczu w łydkach w bardzo wczesnej ciąży? Co przyjmować? Magnez? Można?
    Pozdrawiam:*

• MayMasza Autorytet

Wysłany: 14 maja 2021, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Just95 wrote:
    Drogie Panie;)
    Skąd objaw ciągnięcia, skurczu w łydkach w bardzo wczesnej ciąży? Co przyjmować? Magnez? Można?
    Ostatnio lekarz powiedział mi, że w ciąży można brać, a nawet niektóre pacjentki przyjmują po 4tabletki bo polskie dawki w tabletkach są bardzo male. Może być to spowodowane problemami z żylakami na przyklad

Just95 lubi tę wiadomość

8USFp2.png
    Witamina D -> 78
    HSG 2019 -> drożne
    AMH 1,91

badanie nasienia 2019 vs 2021
    morfologia 4% -> 3% ❌
    Koncentracja 46,05 mln/ml (norma >15) ->111,50 Miliony / ml mln/ml ✅
    Całkowita liczba 115,13 mln (norma >39M/Próba) -> 490,60 M/Próba ✅
    Ruch postępowy 55% (norma >32%) -> 50,23 % ✅(zmalało ❌)
    Ruchome 58,14 %(2021) ✅
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2021, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hannah_92 wrote:
    1,9 więc bez szału niestety jak na 29 lat. Podobno po laparoskopii ten parametr może się obniżyć, a ja badałam go po operacji. Nie wiem czy faktycznie nie był wyższy wcześniej... Lekarze bardzo często zalecają to badanie. Na pewno bardzo ważne jest pod kątem IVF. Ponoć kobiety, które maja poniżej 0,5 już bardzo ciężko mają zajść w naturalną ciążę. Także jak lekarz ci zlecił to rób:))) Ale pamiętaj, że to tylko parametr i nie ma co się nim też za bardzo przejmować, pod warunkiem, że nie jest jakoś bardzo niski! Ja na początku się ogromnie przejmowałam, ale teraz już luzik. Jak to powiedział mój lekarz " wynik jest jaki jest i nic z tym nie zrobimy. Owulacje Pani ma więc to najważniejsze."
    ja mam 25 i mam 1,98 wiec cie rozumie, wczoraj na monitoringu lekarz mi pow że mimo to niskawe a wczesniej roki temu miałam 1,26 ale wtedy probka byla przewozona moj lekarz twierdzi że taki margines bledu..

• krolik Autorytet

Wysłany: 14 maja 2021, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Just95 wrote:
    Drogie Panie;)

Jak najbardziej, nawet trzeba. Większość naszej populacji powinna przyjmowac przez tryb życia. Tydzień przed zrobieniem testu też zaczęły łapać mnie skurcze w lydkach kupiłam aspargin, bo ma dodatkowo potas, nawet się nie spodziewałam, ze wysikam 2 krechy 🙈 brałam przez 4 dni po 4 tabletki, po 2 dniach przeszło, zależało mi na szybkim uzupełnieniu, bo jechałam w długa trase rowerową 😅 teraz biorę 2 rano, ale jak skończę opakowanie to zamieniam go na Magne b6, też lek. W poprzedniej ciąży również suplementowalam :)

Który u ciebie tydzień? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2021, 17:48

• Just95 Przyjaciółka

Wysłany: 14 maja 2021, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krolik wrote:
    Jak najbardziej, nawet trzeba. Większość naszej populacji powinna przyjmowac przez tryb życia. Tydzień przed zrobieniem testu też zaczęły łapać mnie skurcze w lydkach kupiłam aspargin, bo ma dodatkowo potas, nawet się nie spodziewałam, ze wysikam 2 krechy 🙈 brałam przez 4 dni po 4 tabletki, po 2 dniach przeszło, zależało mi na szybkim uzupełnieniu, bo jechałam w długa trase rowerową 😅 teraz biorę 2 rano, ale jak skończę opakowanie to zamieniam go na Magne b6, też lek. W poprzedniej ciąży również suplementowalam :)

Który u ciebie tydzień? :)
    Dziękuję za odpowiedź:* zaczęłam szybko testować, 6 dni przed miesiączka widziałam już cień cienia..miałam podwyższone tsh,więc szybka wizyta u endokrynolog. Przyjmuje też euthyrox N50, Pani endokrynolog kazała pozostać przy witaminach pregna start. Sama z siebie biorę też pregna dha..nie wiem czy dobrze? Tydzień..nawet nie byłam jescze u lekarza. Jednak beta na plusie ..ciaza wczesna ..ostania miesiączka 18 kwietnia . Boje się bardzo, w grudniu miałam poronienie. Dlatego tak szybko testowałam, stąd też szybka wizyta..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2021, 18:51

• krolik Autorytet

Wysłany: 14 maja 2021, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Just95 wrote:
    Dziękuję za odpowiedź:* zaczęłam szybko testować, 6 dni przed miesiączka widziałam już cień cienia..miałam podwyższone tsh,więc szybka wizyta u endokrynolog. Przyjmuje też euthyrox N50, Pani endokrynolog kazała pozostać przy witaminach pregna start. Sama z siebie biorę też pregna dha..nie wiem czy dobrze? Tydzień..nawet nie byłam jescze u lekarza. Jednak beta na plusie ..ciaza wczesna ..ostania miesiączka 18 kwietnia . Boje się bardzo, w grudniu miałam poronienie. Dlatego tak szybko testowałam, stąd też szybka wizyta..

Będzie dobrze :) super, że szybko zareagowałaś z endokrynologiem, też testowałam pare dni przed @ i od razu robiłam bete i tsh. Pregne dha jak najbardziej można teraz :)

Just95 lubi tę wiadomość

• Just95 Przyjaciółka

Wysłany: 14 maja 2021, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krolik wrote:
    Będzie dobrze :) super, że szybko zareagowałaś z endokrynologiem, też testowałam pare dni przed @ i od razu robiłam bete i tsh. Pregne dha jak najbardziej można teraz :)
    Dziękuję za odpowiedź:)
    Masz rację można już teraz przyjmować pragnę dha . Chciaz słyszałam jak gin mówił od 4 msc. Myślę , że lepiej i wcześniej. Kurde zastanawia mnie tylko dlaczego kazała zostać przy pregna start ..zapomniałam zapytać. Może z uwagi na potrzeb jodu. Hymmm. W którym Ty jesteś miesiącu?I co przyjmujesz.
    Pozdrawiam :*

• krolik Autorytet

Wysłany: 14 maja 2021, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Just95 wrote:
    Dziękuję za odpowiedź:)
    Masz rację można już teraz przyjmować pragnę dha . Chciaz słyszałam jak gin mówił od 4 msc. Myślę , że lepiej i wcześniej. Kurde zastanawia mnie tylko dlaczego kazała zostać przy pregna start ..zapomniałam zapytać. Może z uwagi na potrzeb jodu. Hymmm. W którym Ty jesteś miesiącu?I co przyjmujesz.
    Pozdrawiam :*

Zaczęłam dziś 6tc, test robiłam dopiero tydzień temu. Biorę prenatal uno, jeszcze przed ciążą brałam. Pije tran dodatkowo. Prenatal duo (classic + dha) zacznę od 13 tc. W poprzedniej ciąży takie same witaminy brałam. Dodatkowo kupie olej lniany, ale przed ciążą też go piłam od kilku lat z przerwami, w poprzedniej mnie odrzuciło i miałam odruch wymiotny, mam nadzieję, że w tej dam radę. W drugim trymestrze zwiększa się zapotrzebowanie na kwasy dha, dlatego te suple są dedykowane później, ale to nie zmienia faktu, że można już teraz. Niestety, ale dieta u większości pozostawia wiele do życzenia, dostarczamy mało kwasów tłuszczowych w diecie z tłustych ryb, dlatego warto dodatkowo te kwasy suplementowac i bez ciąży. Ja mimo, że zdrowo jem to tych ryb strasznie mało, dopiero od niedawna staram się 2 razy w tygodniu, a jeszcze kiedyś to nawet nie wiem czy raz na miesiąc sie zdarzyło 🙈

• Paulinka95 Przyjaciółka

Wysłany: 14 maja 2021, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama8latka
    @ mogę mieć w każdej chwili w sumie bo zazwyczaj mam cykle 32-34 dni więc jeszcze poczekam

• Mama8latka Autorytet

Wysłany: 14 maja 2021, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulinka95 I powiedz ze nie testowałas ani razu jeszcze ????🧐 🤓

👼 2019r -15tc 💔
    👼 2019r - 9tc 💔
    2 x CB 💔
    06.2023r - CB 💔
    06.2024r - CB 💔

• Just95 Przyjaciółka

Wysłany: 15 maja 2021, 07:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krolik wrote:
    Zaczęłam dziś 6tc, test robiłam dopiero tydzień temu. Biorę prenatal uno, jeszcze przed ciążą brałam. Pije tran dodatkowo. Prenatal duo (classic + dha) zacznę od 13 tc. W poprzedniej ciąży takie same witaminy brałam. Dodatkowo kupie olej lniany, ale przed ciążą też go piłam od kilku lat z przerwami, w poprzedniej mnie odrzuciło i miałam odruch wymiotny, mam nadzieję, że w tej dam radę. W drugim trymestrze zwiększa się zapotrzebowanie na kwasy dha, dlatego te suple są dedykowane później, ale to nie zmienia faktu, że można już teraz. Niestety, ale dieta u większości pozostawia wiele do życzenia, dostarczamy mało kwasów tłuszczowych w diecie z tłustych ryb, dlatego warto dodatkowo te kwasy suplementowac i bez ciąży. Ja mimo, że zdrowo jem to tych ryb strasznie mało, dopiero od niedawna staram się 2 razy w tygodniu, a jeszcze kiedyś to nawet nie wiem czy raz na miesiąc sie zdarzyło 🙈
    KROLIK :)
    To może ja za wcześnie przyjmuję dha..hym,,tak samo z tym pregna start, może sama zmienić na prenatal uno. Od wczoraj czuje takie ciągnięcie w łydce, przyjmuje jeden magnez ( tez d wczoraj). W krzyżu tak jakby mnie korzonki złapały, wiesz o co chodzi ? Wczoraj miałam taki senny dzień, że dwa razy usnęłam na 30 min,,co ja nigdy nie sypiam w dzień( głowa też mnie bardzo bolała przez 3 dni,,dziś dzięki Bogu już nie boli). Byłaś już u ginekologa na wizycie ? Ja zamierzam pójść w 5-6 tyg. Jestem przewrażliwiona ..
    Dziękuje za odpowiedź :* <3

‹‹ 676 677 678 679 680 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ