Forum Starając się - ogólne Bydgoszczanki łączmy się! :D
Odpowiedz

Bydgoszczanki łączmy się! :D

Oceń ten wątek:
  • DaveGahan Autorytet
    Postów: 404 143

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 08:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasztanek cieszę się, że wizyta się udała. Co do Twojego pytania, hmmm mój lekarz od IVF jest zdania, że najbardziej optymalny poziom progesteronu w czasie implantacji zarodka to od 25 ng wzwyż. Mi przy poziomie 12-16 dodawał kolejnego proga. Być może te krwawienia srodcyklicze wynikają z niskiego poziomu progesteronu, tymbardziej że jak zauważyłaś nie występują po luteinie. Wydaje się to o tyle niepokojące, że występują w czasie kiedy dochodzi do zagnieżdżenia zarodka. Sam prog na pewno ma znaczenie, gdyż jest lekiem pierwszego podania w sytuacji zagrożenia ciąży od samego początku do momentu ukształtowania łożyska.

    83' PCOS kompletne, AMH 25, IO, Mthfr oba hetero, 1 ICSI, 4 Crio, 1cb, 1 Aniołek, 01.2019 nasze Szczęście na świecie <3
  • juna Autorytet
    Postów: 1379 682

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 09:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasztanek wrote:
    Wizyta w sumie dość pozytywnie. Lekarz miły i co najważniejsze bardzo mnie uspokoił. Poprzednia doktor tak nas nastraszyła, że musimy szybko decydować co dalej, że jedyna szansa to in vitro, poza nim już nic nie może nam zaproponować. Dostawaliśmy telefony z kliniki, że podobno chcemy podchodzić do in vitro, czuliśmy się mocno naciskani. Dzisiaj za to na spokojnie, doktor bardzo dokładnie przejrzał nasze wyniki (czego zabrakło w poprzedniej klinice),wypytał o wszystko i wytłumaczył. W sumie nie ma się do czego przyczepić w naszych badaniach. Możemy spróbować jeszcze naturalnie lub podejść do inseminacji. Musimy wszystko przetrawić jeszcze. Ale najważniejsze,że nie ma żadnej tragedii w wynikach i nie musimy się spieszyć z jakąś decyzją.

    Mam do was pytanie. Jak to jest z tym progesteronem? W sumie moim takim jedynym widocznym problemem jest to, że w cyklach z potwierdzoną owulacją i staraniami ZAWSZE występują obfite plamienia ZAWSZE między 21 a 23 dniem cyklu. Czyli wtedy, gdy progesteronu powinno być najwięcej. Badałam go w tym czasie i wyszło trochę ponad 2, gdy norma zaczyna się od 3. Zawsze też wtedy przestają boleć piersi, jakby totalny spadek progesteronu. Nie ma tych plamień dopiero przy suplementacji luteiną 600 mg dziennie. I teraz moje pytanie jak to jest? Suplementować czy nie? Bo lekarz dziś stwierdził, że to nie ma znaczenia. A mnie ten temat nie daje spokoju.

    Przepraszam, że tak obszernie.

    Kasztanek, nie chcę Cię straszyć ale taki wynik progesteronu świadczy o tym, że owulacji nie było (poczytaj na forum). O owulacji świadczy wynik powyżej 10 (a najlepiej >15). Nie patrz na normy bo są mocno zaniżone. Podawanie sztucznego progesteronu nic nie da gdy owulacji nie ma. Może pęcherzyk nie pęka ale się lutenizuje? Poczytaj o zespole LUF na forum. To były cykle naturalne czy stymulowane?

    l22nmg7ydnf5539r.png

    Fragmentacja DNA: 42%
    Wynik po 3 miesiącach suplementacji: 5% (!!!) 😊

    07.19r. Ruszamy z in vitro (krótki protokół)
    22.07 punkcja, zapłodnione 6 komórek
    27.07 ET blastocysty
    beta 2.08 (6dpt) 13,59
    beta 5.08 (9dpt) 65,87
    beta 7.08 (11dpt) 154,29
    21.08 (25dpt) mamy ❤️😍
    24.04.20 nasz Skarb jest już z nami 🥰

    ❄️❄️ Na zimowisku
  • DaveGahan Autorytet
    Postów: 404 143

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 10:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie tak jak pisze juna może być problem z owu. Albo niedomoga lutealna, na co mogłoby wskazywać krwawienie przedmiesiaczkowe.

    83' PCOS kompletne, AMH 25, IO, Mthfr oba hetero, 1 ICSI, 4 Crio, 1cb, 1 Aniołek, 01.2019 nasze Szczęście na świecie <3
  • Kasztanek Autorytet
    Postów: 2194 1462

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 11:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takie krwawienia śródcykliczne występują i na naturalnych cyklach i na stymulowanych. Według pierwszego badania zaraz po samej owu wynik progesteronu świadczy o przebytej owulacji, na USG widać było wzrost pęcherzyka, ciałko żółte po owulacji. I zawsze nadchodzi czas 21-23 dnia cyklu, pojawia się migrena (zauważyłam zależność w cyklu) , ustaje ból piersi, pojawia się krwawienie, które z mniejszym nasileniem ciągnie się do właściwego okresu. W tym czasie wynik progesteronu jest już dramatycznie niski. Co ciekawe w cyklach bezowulacyjnych tego całego cyrku nie ma.
    Dziękuję wam dziewczyny za opinie. Dzięki temu wiem, będę jednak się temu bliżej przyglądać i męczyć lekarza.

    Dziś możesz mieć bardzo zły dzień, ale jutro może przyjść najpiękniejszy dzień w Twoim życiu. Musisz tylko do niego dotrwać.

    MTHFR 677C-T hetero, PAI 1 4G homo, Hashimoto
    Laparoskopia - 21.05.2020
    Amh 07.2018 - 1,83
    Amh 08.2020 - 3,06
    Ivf 09.2020 jest zgoda 👍

    Niepłodność : in vitro
    1:0
    ❄️❄️❄️
  • juna Autorytet
    Postów: 1379 682

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 11:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coś podobnego do ciałka żółtego przy LUF również występuje i jest również przyrost proga. Nie rozumiem po co mierzyć wynik progesteronu zaraz po owulacji? Bada się go 7dpo i wtedy musi być >10 inaczej to nie jest wartościowa owulka. Lekarze zapisywali coś Tobie na pęknięcie?

    l22nmg7ydnf5539r.png

    Fragmentacja DNA: 42%
    Wynik po 3 miesiącach suplementacji: 5% (!!!) 😊

    07.19r. Ruszamy z in vitro (krótki protokół)
    22.07 punkcja, zapłodnione 6 komórek
    27.07 ET blastocysty
    beta 2.08 (6dpt) 13,59
    beta 5.08 (9dpt) 65,87
    beta 7.08 (11dpt) 154,29
    21.08 (25dpt) mamy ❤️😍
    24.04.20 nasz Skarb jest już z nami 🥰

    ❄️❄️ Na zimowisku
  • Kasztanek Autorytet
    Postów: 2194 1462

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 11:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    juna wrote:
    Coś podobnego do ciałka żółtego przy LUF również występuje i jest również przyrost proga. Nie rozumiem po co mierzyć wynik progesteronu zaraz po owulacji? Bada się go 7dpo i wtedy musi być >10 inaczej to nie jest wartościowa owulka. Lekarze zapisywali coś Tobie na pęknięcie?
    Dostawałam ovitrelle.

    Dziś możesz mieć bardzo zły dzień, ale jutro może przyjść najpiękniejszy dzień w Twoim życiu. Musisz tylko do niego dotrwać.

    MTHFR 677C-T hetero, PAI 1 4G homo, Hashimoto
    Laparoskopia - 21.05.2020
    Amh 07.2018 - 1,83
    Amh 08.2020 - 3,06
    Ivf 09.2020 jest zgoda 👍

    Niepłodność : in vitro
    1:0
    ❄️❄️❄️
  • juna Autorytet
    Postów: 1379 682

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 11:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasztanek, też mam plamienia nawet 7 dni po owu ale przy stymulacji i ovitrelle zmiejszyły się do jednego dnia przed okresem. Nie daj sobie wmówić, że taki wynik proga jest ok. Coś tam ewidentnie nie gra. Gdzie jeździcie do Gamety? Trzymam kciuki żeby ta klinika była strzałem w 10 ;)

    l22nmg7ydnf5539r.png

    Fragmentacja DNA: 42%
    Wynik po 3 miesiącach suplementacji: 5% (!!!) 😊

    07.19r. Ruszamy z in vitro (krótki protokół)
    22.07 punkcja, zapłodnione 6 komórek
    27.07 ET blastocysty
    beta 2.08 (6dpt) 13,59
    beta 5.08 (9dpt) 65,87
    beta 7.08 (11dpt) 154,29
    21.08 (25dpt) mamy ❤️😍
    24.04.20 nasz Skarb jest już z nami 🥰

    ❄️❄️ Na zimowisku
  • Kasztanek Autorytet
    Postów: 2194 1462

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 12:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wybraliśmy Gdynię. Ze względu na odległość i opinie.
    Żeby było jeszcze śmieszniej, to te konkretne plamienia pojawiły się od samego początku starań, a przez całe lata, gdy się zabezpieczaliśmy nic. Tyle że plamienia przedokresowe miałam odkąd pamiętam. Takie brązowe na kilka dni przed. Traktowałam to jako zwiastun zbliżającej się miesiączki.
    Będę dalej męczyć temat, bo coś tam ewidentnie "śmierdzi".
    Swoją drogą ile to miejsc trzeba odwiedzić, ilu lekarzy, żeby znaleźć odpowiedzi na swoje pytania i pomoc. Szkoda, że mimo skali problemu nadal jest tak słabo z sensownymi lekarzami.

    Dziś możesz mieć bardzo zły dzień, ale jutro może przyjść najpiękniejszy dzień w Twoim życiu. Musisz tylko do niego dotrwać.

    MTHFR 677C-T hetero, PAI 1 4G homo, Hashimoto
    Laparoskopia - 21.05.2020
    Amh 07.2018 - 1,83
    Amh 08.2020 - 3,06
    Ivf 09.2020 jest zgoda 👍

    Niepłodność : in vitro
    1:0
    ❄️❄️❄️
  • DaveGahan Autorytet
    Postów: 404 143

    Wysłany: 29 grudnia 2018, 12:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak dokładnie Kasztanek, trzeba Jeszce raz dr ten problem naswietlic, bo coś ewidentnie "nie działa" tak jak powinno. Tak niski progesteron, nawet jeśli dojdzie do prawidłowego zapłodnienia nie wystarczy, aby ciążę utrzymać. Możliwe, że dr nie doslyszal, "wyłączył się" i nie do końca się zrozumieliscie.

    83' PCOS kompletne, AMH 25, IO, Mthfr oba hetero, 1 ICSI, 4 Crio, 1cb, 1 Aniołek, 01.2019 nasze Szczęście na świecie <3
  • Mojra1983 Przyjaciółka
    Postów: 244 26

    Wysłany: 30 grudnia 2018, 10:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jamajca jak długo masz brać prover. Ja biorę 10 dni


    Starania od 2015 r.
    Jajniki drożne
    Niskie amh
    Menopur, mensinorm,ovitrelle, clo teraz 3 ostatni z letrozolem
  • Jamajca Ekspertka
    Postów: 490 69

    Wysłany: 30 grudnia 2018, 12:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    25 dni po 2 dziennie - ilość została skonsultowana przez Panią dr z kliniką w Płocku.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2018, 12:16

    http://ovufriend.pl/graph/5ecbba88813add7c6493c0535fb88d36
  • Mojra1983 Przyjaciółka
    Postów: 244 26

    Wysłany: 30 grudnia 2018, 15:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 1 opakowanie tez biorę po 2 dziennie tylko nie jestem pewna ile dni mialam brac ale max 15 dni bo wiecej nie mam tabletek

    Starania od 2015 r.
    Jajniki drożne
    Niskie amh
    Menopur, mensinorm,ovitrelle, clo teraz 3 ostatni z letrozolem
  • alexxandra_aa Autorytet
    Postów: 711 421

    Wysłany: 30 grudnia 2018, 20:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,

    No właśnie zauważyłam, że w u nas w mieście trudno o dobrego specjalistę.
    Też leczyłam się trochę u dr Kolossy, ale z uwagi na to, że współpracuje z Kliniką Zdrówką zrezygnowałam.
    Zraziłam się po pierwszej IUI.
    Choć sam pan doktor Kolossa naprawdę bardzo miły człowiek.
    Po tej sytuacji z dr Kłyszejko, wróciłam do Gamety. Trochę mnie przeraża kwestia kilometrów i tego, że pojadę na IUI a okaże się, że mam przyjechać w innym terminie.
    Ale napisałam rano sms do mojego lekarza z Gamety- reakcja natychmiastowa, od razy zlecił mi dodatkowe badania ( wyniki były 2 h po pobraniu materiału)
    Od razu MMS i pan doktor oddzwania.
    I takie podejście w naszej sytuacji powinno być czymś normalnym- bo tak jak pisałyście- każdy dzień cyklu jest mega ważny.
    W ogóle powiem Wam, że najśmieszniejsze jest to, że 3 lekarzy męczyło mi antybiotykami ( wychodził mi IV stopień w biocenozie), a mój lekarz z gamety stwierdził, że wynik jest ok i nie ma co się martwić w kontekście IUI.
    Choć fakt faktem, że ich biocenoza jest bardziej szczegółowo niż te co miałam np: w vitalabo czy syneo

    Co do urlopu to też nie chciało mi się do konca wierzyć, że lekarz 2h przed wizytą informuje klinikę o 2 tyg urlopie, więc jest pewniak jak pisałyście, że to rejestracja nawaliła:(


    Kasztanek- u którego lekarza się leczycie w Gamecie?

    Starania od lutego 2018r.
    30.05.2018 ocena drożności jajowodów (HyCoSy): P -, L +
    04.07.2018 IUI :(
    02.02.2019 IUI :(
    Punkcja- pobrano 12 komórek, 8 zapłodnionych, 4 zarodki
    23.09.2019 transfer 1 zarodka 5.1.1 :(
    20.10.2019 transfer 1 zarodka 5.1.1
    8dpt beta 97,5
    10 dpt beta 241,5 prog 82
    12 dpt beta 525
    15 dpt beta 1348
    19 dpt beta 8847, prog 178
  • Jamajca Ekspertka
    Postów: 490 69

    Wysłany: 30 grudnia 2018, 20:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    alexxandra_aa wrote:
    Hej dziewczyny,

    No właśnie zauważyłam, że w u nas w mieście trudno o dobrego specjalistę.
    Też leczyłam się trochę u dr Kolossy, ale z uwagi na to, że współpracuje z Kliniką Zdrówką zrezygnowałam.
    Zraziłam się po pierwszej IUI.
    Choć sam pan doktor Kolossa naprawdę bardzo miły człowiek.
    Po tej sytuacji z dr Kłyszejko, wróciłam do Gamety. Trochę mnie przeraża kwestia kilometrów i tego, że pojadę na IUI a okaże się, że mam przyjechać w innym terminie.
    Ale napisałam rano sms do mojego lekarza z Gamety- reakcja natychmiastowa, od razy zlecił mi dodatkowe badania ( wyniki były 2 h po pobraniu materiału)
    Od razu MMS i pan doktor oddzwania.
    I takie podejście w naszej sytuacji powinno być czymś normalnym- bo tak jak pisałyście- każdy dzień cyklu jest mega ważny.
    W ogóle powiem Wam, że najśmieszniejsze jest to, że 3 lekarzy męczyło mi antybiotykami ( wychodził mi IV stopień w biocenozie), a mój lekarz z gamety stwierdził, że wynik jest ok i nie ma co się martwić w kontekście IUI.
    Choć fakt faktem, że ich biocenoza jest bardziej szczegółowo niż te co miałam np: w vitalabo czy syneo

    Co do urlopu to też nie chciało mi się do konca wierzyć, że lekarz 2h przed wizytą informuje klinikę o 2 tyg urlopie, więc jest pewniak jak pisałyście, że to rejestracja nawaliła:(


    Kasztanek- u którego lekarza się leczycie w Gamecie?

    Na szczęście mamy podobnie z Panią dr i też z kliniką w Płocku. Oddzwaniaja i odpisują, omawiają też po godzinach standardowych przyjęć jeżeli trzeba. Tylko szkoda, że takiej kliniki nie mamy na miejscu.

    http://ovufriend.pl/graph/5ecbba88813add7c6493c0535fb88d36
  • Jamajca Ekspertka
    Postów: 490 69

    Wysłany: 30 grudnia 2018, 21:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojra pierwszy raz biorę provera (zawsze był dupek). Czy to możliwe, aby w trakcie jego brania pojawiło się plamienie? Dziś właśnie się zaczęło, a to dużo za wcześnie na @.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 grudnia 2018, 21:42

    http://ovufriend.pl/graph/5ecbba88813add7c6493c0535fb88d36
  • juna Autorytet
    Postów: 1379 682

    Wysłany: 30 grudnia 2018, 22:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po proverze się źle czułam. Jajniki mnie bolały jak nigdy. Miałam brać 10 dni ale zmieniono mi na coś innego.
    Dziewczyny czy któraś z Was miała kiedyś histeroskopię diagnostyczną? Podobno przed in vitro jest to często praktykowane. Dziewczyny na forum dziwiły się, że chcę podchodzić do in vitro bez histero.

    l22nmg7ydnf5539r.png

    Fragmentacja DNA: 42%
    Wynik po 3 miesiącach suplementacji: 5% (!!!) 😊

    07.19r. Ruszamy z in vitro (krótki protokół)
    22.07 punkcja, zapłodnione 6 komórek
    27.07 ET blastocysty
    beta 2.08 (6dpt) 13,59
    beta 5.08 (9dpt) 65,87
    beta 7.08 (11dpt) 154,29
    21.08 (25dpt) mamy ❤️😍
    24.04.20 nasz Skarb jest już z nami 🥰

    ❄️❄️ Na zimowisku
  • Kasztanek Autorytet
    Postów: 2194 1462

    Wysłany: 30 grudnia 2018, 22:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexxandra_aa u doktora Śliwińskiego. Zależało mi na tym by był to ginekolog endokrynolog.

    Dziś możesz mieć bardzo zły dzień, ale jutro może przyjść najpiękniejszy dzień w Twoim życiu. Musisz tylko do niego dotrwać.

    MTHFR 677C-T hetero, PAI 1 4G homo, Hashimoto
    Laparoskopia - 21.05.2020
    Amh 07.2018 - 1,83
    Amh 08.2020 - 3,06
    Ivf 09.2020 jest zgoda 👍

    Niepłodność : in vitro
    1:0
    ❄️❄️❄️
  • DaveGahan Autorytet
    Postów: 404 143

    Wysłany: 30 grudnia 2018, 23:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juna ja histeroskopii przed ivf nie miałam.
    Jamajca brałam provere, ale @ przyszła po kuracji. Też mnie napierdzielaly niemożliwe jajniki i średnio ogólnie się po tym leku czułam.

    83' PCOS kompletne, AMH 25, IO, Mthfr oba hetero, 1 ICSI, 4 Crio, 1cb, 1 Aniołek, 01.2019 nasze Szczęście na świecie <3
  • Mojra1983 Przyjaciółka
    Postów: 244 26

    Wysłany: 31 grudnia 2018, 09:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jamajca to moj pierwszy raz z tym lekiem i nie mam plamien dobrze sie czuje i nic mnie nie boli W ulotce napisali ze nalezy zachowac szczegolna ostroznosc w razie wystapienia krwawiemia z drog rodnych Moze spróbuj skontaktować sie z p dr jak plamienie nie ustąpi

    Starania od 2015 r.
    Jajniki drożne
    Niskie amh
    Menopur, mensinorm,ovitrelle, clo teraz 3 ostatni z letrozolem
  • Jamajca Ekspertka
    Postów: 490 69

    Wysłany: 31 grudnia 2018, 15:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, sama nie wiem. Śluz plodny+plamienie. Tego jeszcze nie miałam.
    W połowie stycznia mam wizytę to do niej poczekam. W ost cyklu też było plamienie.

    http://ovufriend.pl/graph/5ecbba88813add7c6493c0535fb88d36
‹‹ 52 53 54 55 56 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego