X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Chcę jednego w Nowym Roku 🎇 Ciebie mieć u swego boku 👩🏻‍🍼
Odpowiedz

Chcę jednego w Nowym Roku 🎇 Ciebie mieć u swego boku 👩🏻‍🍼

Oceń ten wątek:
  • Olisska Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarena wrote:
    Przeczucie mnie nie myliło...wczoraj brązowe plamienie, dziś już regularna @. Zaczęłam się zastanawiać o ilu takich biochemach nie miałam pojęcia bo nie testuje przed terminem @ 🫤

Przytulam mocno 🫂

Wczoraj właśnie miałam takie same przemyślenia, nawet rozmawiałam o tym z siostrą która też jest po cb, że w sumie nie wiem czy nigdy też nie miałam biochema bo praktycznie zawsze testuje w dniu miesiączki lub po, no cóż tego się już nie dowiem

Katarena lubi tę wiadomość

2022 - 👶🏼 nasz mały cud po 30 cs (wcześniej jeden niedrożny jajowód, obniżone parametry nasienia i wysokie TSH)
    •niedoczynność tarczycy(euthyrox 25)
    09.24 - TSH 3,09
    11.24 - TSH 1,26
    03.25 - TSH 1,72

🤷🏼‍♀️Ona
    09.24- HSG oba jajowody drożne
    Badania 4dc
    FSH 6,44
    LH 3,24
    Estradiol 35
    Testosteron 26,62
    SHBG 31,70
    Prolaktyna 19,23
    AMH 4,72

💁🏼‍♂️On
    Ilość plemników 224 mln
    Koncentracja 44 mln
    Ruch a 35%, ruch b 33%
    Morfologia 18% 🔥

Aktualnie 17cs o rodzeństwo 🥲
    Team #rodzew2026
  • Sreberko Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny proszę o kciuki i dobre myśli. Trafiłam na oddział z krwawieniem i bólem. Widziałam moje maleństwo. Serduszko bije, ale jest bardzo dużo krwi w macicy i dr mówi, że wygląda to źle 😢 😢😢

Deyansu, Olo323, CieplaHerbata lubią tę wiadomość

👱 35 🧑36
    2017 A 🩷🤱
    2018 Z 🩷🤱

17.12.2024 🫄
    Widzimy się w sierpniu M 🩷

preg.png
  • PaulinKA Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sreberko zacisnęłam kciuki aż do białości, i przesłałam do Ciebie ogrom dobrych intencji 🤞 maluszku, walcz 🤍🤍🤍

♀️&♂️ '95: 17 cykl od początku starań -zawieszony
    📌kariotypy OK
    👱‍♀️: LUF, zaburzenia owulacji, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, endometrioza i adenomioza, AMH 10.24- 1,28
    ✅MUCH, HSG- udrożniono lewy jajowód
    ✅ brak p.cial przeciwplemnikowych
    ❌️6 cykli stymulowanych, 3 potwierdzone owulacje
    ❌️Polip w macicy
    ‼️ wykryto obecność jaj pasożyta.

🧑: morfo 4%; ruch a+b- 40%, 30 mln plemników w nasieniu, SDF-15%, upłynnienie 25min ⚠️
    ✅USG ok, brak żpn

🔜
    Przerwa w staraniach
    04.2025- Leczenie pasożytów
    5.05- Histeroskopia
    05.2025- biopsja endometrium
    06/07. 2025?- Drożność z lipiodolem -
    Czerwiec- powrót do starań?
    ⏰️ 09/10.2025 - klinika
  • CrazyDaisy Ekspertka

Wysłany: 6 stycznia, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pogubiona wrote:
    I to też jest zdrowe podejście :)

Chodzę specjalnie na monitoring by uniknąć testów owu, badań szyjki itp. już wystarczy, że "świruje" od owu do testu ;)

Ale jak dziewczyny tu radzą z "odpuszczeniem bez odpuszczania". Dalej będę się starać (bo muszę brać heparynę od owu), ale myślę, żeby zacząć grać w nową grę i może zapisać się na kurs tańca z przyjaciółką, bo zawsze chciałam nauczyć się tańczyć np. swing lub jive (ale jestem typem, który nie nadąża za choreografia nawet na aerobiku, więc byłoby to tylko dla ruchu, zabawy i zajęcia głowy 🫣).

Dziewczyny z Akademii Płodności nazywają to "Projektem Żyćko" :D Chodzi o to, żeby życie nie było taką czarną dziurą w trakcie starań i żeby nie stopować go, bo "przecież zaraz będzie ciąża". Celem jest to, żeby zachęcać się do realizowania swoich marzeń, hobby i sprawiania sobie różnych drobnych przyjemności np. Fajna kolacja z partnerem, zapisanie się na jakieś zajęcia o których się zawsze myślało, pojechanie na wymarzone wakacje czy nauczenie się szydełkowania. :) Byle mieć poczucie, że robi się rzeczy dla siebie, które dają satysfakcję i jakieś cele mniejsze lub większe.
    Ja też teraz myślę, co bym chciała zrobić dla siebie. Na razie kupiłam sobie grę na kompa ale chętnie bym sobie znalazła jakieś zajęcia ruchowe, coś co by mnie zmotywowało do ruchu, najlepiej na świeżym powietrzu. Może na łyżwy sobie pochodzę regularnie bo je bardzo lubię.

Pogubiona, Dahlia, Deyansu lubią tę wiadomość

28 lat
    2 lata starań
    PCOS i Endometrioza

Objawy: Długie lub niekończące się cykle, słabej jakości owulacje, niedomoga progesteronowa, LUF, niepłodność

Leczenie:
    Naprotechnologia (od września 2024)
    Suple (od września 2024)
    Lametta + Cyclogest
    Sono HSG z lipiodolem (listopad 2024)
    Posiewy, wymazy, biopsja endometrium - czysto
    Od lutego 2025 przerwa od stymulacji. 1-8dc Adalift, neurovit co 3 dni i aspiring cardio wieczorem
  • Belia Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sreberko, trzymaj się. Wierzę, że wszystko będzie dobrze. Bądź silny maluszku 🤞🏼

👩🏼&👨🏽 30 &🐶 2
    11cs o pierwsze 👶🏼 🤞🏼
    2024 ciąża biochemiczna x2 💔💔
    2025 jest nasz ✨
    🔜 maj HSG
    🧬mutacja MTHFR a1298c hetero
    💊 acard75, cynk, prenacaps multiplan, DHA, witC, D3+K2, Mg+B6, inozotol z NAC, olej z wiesiołka

Team #rodzew2026 ✊🏼
  • Darka101 Ekspertka

Wysłany: 6 stycznia, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sreberko wrote:
    Dziewczyny proszę o kciuki i dobre myśli. Trafiłam na oddział z krwawieniem i bólem. Widziałam moje maleństwo. Serduszko bije, ale jest bardzo dużo krwi w macicy i dr mówi, że wygląda to źle 😢 😢😢

Trzymam mocno kciuki 🤞🏻🤞🏻🤞🏻
    W pierwszej ciąży miałam krwotok, jakoś udało się przetrwać, dlatego nie trać nadzieji!

Pogubiona lubi tę wiadomość

👱🏻‍♀️ 35l. PCOS, IO

👨🏻 37l. 👌🏻

👶🏻 07.2023 (30cs) + 🐱🐱

age.png

Starania o rodzeństwo 🧡 od 09.2024
    12.24 cb
    01.25 cb
    02.25 cykl bezowulacyjny - okazał się owulacyjny i … poronienie zatrzymane 8tc
  • Nayeli Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sreberko wrote:

Dużo sił i pozytywnych myśli wysyłam. Nawet sobie nie wyobrażam jak Ci ciężko :( tule mocno! 🫂🫂 I kciuków nie puszczam🤞🤞🤞

👩🏻34 👨🏼‍🦱41 🐱

starania od kwietnia 2024 r.

10.2024 biochem 💔

Badania z I etapu ✓
    Drożność ✓
    AMH: 3,38
    FSH: 6,70
    badanie nasienia ✓
    Suple: jabłczan magnezu, Omega3, olej z czarnuszki, olej z wiesiołka, witamina D3, witamina C, Inofem, mleczko pszczele, zioła na torbiele jajników
    ❌ostatnie cykle bezowulacyjne
    stymulacja Aromek+Ovitrelle+Duphaston
    marzec ❌
    13 cs 🤞🏼 kwiecień
    21.04 ⏸️ ❤️
    23.04 beta - 626,17 mIU/ml,
    prog - 52,20 ng/ml
  • CrazyDaisy Ekspertka

Wysłany: 6 stycznia, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sreberko wrote:
    Sreberko, trzymajcie się tam. Oby wszystko dobrze się skończyło. 🫂🫂🫂

28 lat
    2 lata starań
    PCOS i Endometrioza

Objawy: Długie lub niekończące się cykle, słabej jakości owulacje, niedomoga progesteronowa, LUF, niepłodność

Leczenie:
    Naprotechnologia (od września 2024)
    Suple (od września 2024)
    Lametta + Cyclogest
    Sono HSG z lipiodolem (listopad 2024)
    Posiewy, wymazy, biopsja endometrium - czysto
    Od lutego 2025 przerwa od stymulacji. 1-8dc Adalift, neurovit co 3 dni i aspiring cardio wieczorem
  • Pogubiona Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sreberko wrote:

@Sreberko, mocno zacikam kciuki za Was! 🤞🤞

👱37 🧔42 + 😺😺
    Starania od 02.2023

05.2023 - 5t 💔
    08.2023 - 6t 💔
    02.2024 - pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności
    04.2024 - diagnoza trombofilii (PAI-1 i MTHFR [homo])
    03.2025 - cykl naturalny + Acard75

"I to kiedyś minie..."
  • Marcia03 Ekspertka

Wysłany: 6 stycznia, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sreberko wrote:

Sreberko wszystkie tu trzymamy za Ciebie i malenstwo kciuki, przytulamy i przesylamy same dobre mysli 🫂

Deyansu lubi tę wiadomość

35 👩 40 🧑

11.2017 💔

03.2019 🩷 (40+2)

Starania o rodzeństwo od 09.2024
  • Katarena Przyjaciółka

Wysłany: 6 stycznia, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sreberko kciuki 🤞 walcz kropku ❤️

👩🏻 35 | 👨🏻 34

04.2023 👶🏼 K. 💙 4 CS

08.2024 zaczynamy PROJEKT RODZEŃSTWO🔥 🤞

01.2025 💔 cb
    02.2025 💔 cb
    03.2025 💔 cb

04.2025 9 cs "let the dream come true"🙏
  • Płotka Ekspertka

Wysłany: 6 stycznia, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sreberko wrote:

@Sreberko ściskam Cię mocno i trzymajcie się oboje dzielnie 🫂

starania od 11.2023 o pierwsze dziecko

♀️ '86
    ✅️ AMH 2,62, sHSG, MUCH, hormony 2dc i 7dpo, tarczyca, cytologia
    ✅️histeroskopia, wycięty polip śr. 10 mm
    ✅️CD138
    ❌ hiperinsulinemia pod kontrolą, słaba ferrytyna

♂️ '74
    ✅️ zlecone badania ok

▶️ IVF, start 02.2025
    ❄️ I procedura - 5 blastek na zimowisku
    ❌ FET 5BB 08.04.2025, beta <2,3 mlU/ml
  • Ann35 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaliope wrote:
    Nie wiem, czy zostałam dobrze zrozumiana, chciałam Cię podnieść na duchu😉 Jesteśmy tu po to, by dzielić się smutkami i radościami. Frustracją także. Już to kiedyś pisałam i znowu powtórzę: nie ma co priorytezować. Każda z nas jest ważna. Każde marzenie o dziecku jest ważne. I zupełnie nie ma znaczenia, które to dziecko.
    Wiesz co ja robię, jak jestem mega wściekła na cały świat? Biorę jajko lub dwa (ewentualnie słoik dżemu- ale z tym więcej sprzątania 😅😉), idę w ustronne miejsce, gdzie nie ma ludzi i z całej siły rzucam, żeby się rozbiło. To co prawda miecz obosieczny, bo potem trzeba to wszystko posprzątać, ale przeważnie pomaga i jak już to wszystko sprzątam, to mi złość przechodzi. Może nie jest to najbardziej normalny sposób na rozładowanie złej energii, ale u mnie działa.

Ja muszę się słownie wyżyć i od razu człowiekowi lepiej jak sobie w powietrze kurwami porzuca 🫠🫠

Pogubiona, Deyansu lubią tę wiadomość

👩🏻 35 👱🏻‍♂️ 31

11.07.2011- 👼🏼 14tc
    12.06.2012- 👧🏼 40+6 4210g 61cm
    13.03.2019- 👦🏼 38+6 3720g 51cm

Starania o 3 bombelka
    02.2024- 7cs

25.02.25- ⏸️ 9dpo
    26.02.25- beta 53

☀️11.03- mamy kluseczkę !
    ☀️ 26.03- 1.12 cm kluseczki + ❤️
    ☀️ 23.04- 4,4 cm wszystko wyglada super ❤️
    ☀️ 29.04- usg prenatalne +wyniki pappa, nipty

preg.png
  • Ann35 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnitaK wrote:
    Przykro mi🫂
    Jednocześnie witam w klubie🖐️
    U mnie rocznikowi 37, na stanie dwa urwisy, chciałabym bardzo 3, a słyszę od najbliższych "po co Ci 3? Takie ciężkie czasy mamy. Za stara już jesteś na 3 dziecko, odpuść." Po ponad roku starań już nauczyłam się, że jednym uchem wpuszczam, drugim wypuszczam. My same przecież wiemy, co jest dla nas najlepsze 💖
    Co to kogo interesuje ile człowiek chce mieć dzieci , ja nigdy tego nie rozumiałam …

Pogubiona, AnitaK, Deyansu lubią tę wiadomość

👩🏻 35 👱🏻‍♂️ 31

11.07.2011- 👼🏼 14tc
    12.06.2012- 👧🏼 40+6 4210g 61cm
    13.03.2019- 👦🏼 38+6 3720g 51cm

Starania o 3 bombelka
    02.2024- 7cs

25.02.25- ⏸️ 9dpo
    26.02.25- beta 53

☀️11.03- mamy kluseczkę !
    ☀️ 26.03- 1.12 cm kluseczki + ❤️
    ☀️ 23.04- 4,4 cm wszystko wyglada super ❤️
    ☀️ 29.04- usg prenatalne +wyniki pappa, nipty

preg.png
  • truskawki981 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sreberko wrote:

Mocno trzymam kciuki!

03.01.2025 ⏸️
    04.01. beta 20,57 mlU/ml, prog 24,44 ng/ml
    09.01 beta 695, prog 27
    07.03 - I prenatalne - wszystko ok 🤩
    09.05 - II prenatalne ⏳

preg.png
  • truskawki981 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olisska wrote:
    Przytulam mocno 🫂

Wczoraj właśnie miałam takie same przemyślenia, nawet rozmawiałam o tym z siostrą która też jest po cb, że w sumie nie wiem czy nigdy też nie miałam biochema bo praktycznie zawsze testuje w dniu miesiączki lub po, no cóż tego się już nie dowiem

Ja przy ostatnim biochemie miałam opóźnienie w stosunku do normalnej miesiączki jakieś 4 dni. Więc rzeczywiście gdybym nie testowała wcześniej, bo już 5 dni przed spodziewaną miesiączką to może bym tego nie zauważyła, a przynajmniej na pewno oszczędziłabym sobie siniaków po pobieraniu krwi.

Dlatego teraz chyba nawet cieszę się z tego, że nie mam czasu zrobić ponownej bety przed czwartkiem, bo gdyby miałby być ponowny biochem to może do tego dnia już bym zaczęła krwawić. Ale kontrolnie zrobiłam test i nawet jest dość wyraźna kreseczka. Nie taka jak u Suzie, ale nie trzeba rozbierać testu i się przypatrywać. Więc beta chyba przyrasta 😀

Deyansu, Katarena, Olisska lubią tę wiadomość

03.01.2025 ⏸️
    04.01. beta 20,57 mlU/ml, prog 24,44 ng/ml
    09.01 beta 695, prog 27
    07.03 - I prenatalne - wszystko ok 🤩
    09.05 - II prenatalne ⏳

preg.png
  • Pogubiona Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    truskawki981 wrote:
    Ja przy ostatnim biochemie miałam opóźnienie w stosunku do normalnej miesiączki jakieś 4 dni. Więc rzeczywiście gdybym nie testowała wcześniej, bo już 5 dni przed spodziewaną miesiączką to może bym tego nie zauważyła, a przynajmniej na pewno oszczędziłabym sobie siniaków po pobieraniu krwi.

Dlatego teraz chyba nawet cieszę się z tego, że nie mam czasu zrobić ponownej bety przed czwartkiem, bo gdyby miałby być ponowny biochem to może do tego dnia już bym zaczęła krwawić. Ale kontrolnie zrobiłam test i nawet jest dość wyraźna kreseczka. Nie taka jak u Suzie, ale nie trzeba rozbierać testu i się przypatrywać. Więc beta chyba przyrasta 😀

Z drugiej strony, to, że się wie o biochemach ułatwia diagnozę :) w Klinice na pierwszym spotkaniu od razu powiedzieli nam, że to mimo wszystko dobre wieści, bo wyklucza część diagnozy i od razu poszło podejrzenie na trombofilię. Ale u mnie ostatnia beta miała wtedy 204, więc już było chwilę po okresie.

Olisska lubi tę wiadomość

👱37 🧔42 + 😺😺
    Starania od 02.2023

05.2023 - 5t 💔
    08.2023 - 6t 💔
    02.2024 - pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności
    04.2024 - diagnoza trombofilii (PAI-1 i MTHFR [homo])
    03.2025 - cykl naturalny + Acard75

"I to kiedyś minie..."
  • Belia Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    truskawki981 wrote:

Przy moim pierwszym biochemie dostałam okres nawet jeszcze przed terminem @. Także gdybym nie zatestowała to nigdy bym nie wiedziała. A zatestowałam tylko dlatego, że przyjeżdżali znajomi na grilla i chciałam wiedzieć czy mogę się napić.
    Przy drugim biochemie to inna sprawa bo okres przyszedł 10dni po terminie. Testowałam trochę przed właśnie ze względu na strach przed biochemem więc w zasadzie dwa tygodnie wiedziałam, że jestem w ciąży.
    Natomiast teraz już wiem, że mi się zdążają więc nie chcę już się dowiadywać o kolejnych i robię badania na trombofilię i nie będę już testować przed terminem @.

👩🏼&👨🏽 30 &🐶 2
    11cs o pierwsze 👶🏼 🤞🏼
    2024 ciąża biochemiczna x2 💔💔
    2025 jest nasz ✨
    🔜 maj HSG
    🧬mutacja MTHFR a1298c hetero
    💊 acard75, cynk, prenacaps multiplan, DHA, witC, D3+K2, Mg+B6, inozotol z NAC, olej z wiesiołka

Team #rodzew2026 ✊🏼
  • Siasi Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Slava wrote:
    Tule Siasi 🫂 Kurcze a w ile dpo jestes? Ja miałam @ stulecia po biochemach, może tam się coś zadziało? Ehh, tulę po prostu 🫂
    Według testów owu 18dc owulacja, ale płodny śluz miałam 8-9dc i też było ❤️. W 20dc małpa. Może coś próbowało się zadziać i się nie udało. Dziś mnie zalewa bardzo, czerwona krew i dużo skrzepów. Oprócz tego nie czuję się okresowo, brzuch nie boli i nie mam skurczów, nie czuję małpy ani trochę. Pierwszy raz miałam tak krótki cykl bo zazwyczaj 28-31dni.
    Wewnętrznie czuję że coś się działo, ale się nie udało i to może dobry znak, że w 7cs coś ruszyło. Nie wyłapałam biochema, ale czuję że u mnie to nie było normalne bo znam swój organizm i objawy przy @.
    Z plusów; zero PMS w tym miesiącu, małpa nie boli i znowu zaczęłam kolejny cykl starań.
    W poniedziałek w 8dc pójdę do gina i mieliśmy do marca nic nie kombinować, ale chcę żeby mnie zbadal i chce monitorować cały ten cykl. Czy jest owulacja, jak rosną pęcherzyki, czy pękają, czy nie ma LUF.
    Także nie ma tego złego i dziękuję że pytasz ❤️

Slava lubi tę wiadomość

🧩 11cs o brakującego puzzelka. To będzie nasza wiosna 🫵
    ⏸️ 20.04, 9dpo.
    💌 22.04 11dpo = beta 22, prog 13.2
    Zostań z Nami 🌷

✅ szczęśliwa żona
    ✅ Zdrowy styl życia i życiowy wyuczony optymizm!
    ⚠️ Są dwa wilki które zawsze ze sobą walczą. Pierwszy jest ciemnością i rozpaczą. Drugi światłem i nadzieją.
    Który wilk wygra?
    Wygra ten którego nakarmisz.
  • Siasi Autorytet

Wysłany: 6 stycznia, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sreberko wrote:
    Walcz maluszku walcz ❤️ Przesykam dobre serce i ogrom kciuków.

🧩 11cs o brakującego puzzelka. To będzie nasza wiosna 🫵
    ⏸️ 20.04, 9dpo.
    💌 22.04 11dpo = beta 22, prog 13.2
    Zostań z Nami 🌷

✅ szczęśliwa żona
    ✅ Zdrowy styl życia i życiowy wyuczony optymizm!
    ⚠️ Są dwa wilki które zawsze ze sobą walczą. Pierwszy jest ciemnością i rozpaczą. Drugi światłem i nadzieją.
    Który wilk wygra?
    Wygra ten którego nakarmisz.
‹‹ 49 50 51 52 53 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ