Ciąża krótko po cc
-
WIADOMOŚĆ
-
Angelika_1984 wrote:Cześć!
Ja zaszłam w ciążę po cc mając 6,5 miesięczną córkę. Nie planowałam tak wyszło i tak jak z pierwszą było voś wciąż nie tak i pod górkę tak drugą przeszłam bezproblemowo czując się wyśmienicie. Ale też b0lizna zagoiła się szybko a ja już 4 dni po 1 cc śmigałam z dzieciątkiem wszędzie. Po 2 cc dlugo bo az 6 lat ciąży nie planowałam, a jak zaplanowałam udało się odrazu czyli 3 cc ( moj lekarz prowadzący, powiedział max 5 cc, każda kolejna boli bardziej - coś w tym jest, ale za kazdym razem blizna bardzo szybko goiła się). Najpierw ocena blizny i rozmowa z lekarzem, odczekaj przynajmniej pół roku, by wszystko w środku zagoiło się i po konsultacji działaj.
Mi sie zawsze wszystko szybko goi więc może tam też. -
Ja mialam 3 cc. Druga ciąża 6 mc od pierwszej cesarki i trzecia 20 mc po drugiej cesarce. Nie mieszkam w Polsce i lekarze troszkę inna wizję mają 🙆 Nawet miałam zielone światło na poród sn w drugiej ciąży, pod warunkiem że samo się zacznie (nie mogi mi podać oksytocyny za duże ryzyko, wiadomo, skurcze są po niej wieksze) finalnie skończyło się cc, w 3 ciąży już nawet nie próbowałam sn.2019 👧🏼 [*]6mż
2020 👧🏼🌈
2022 👦 -
Madzia35 wrote:Byłam dziś na wizycie po połogu. Gin powiedziała, że pełne gojenie blizny trwa pół roku ale dla bezpieczenstwa lepiej czekac rok. Dostałam tabletki anty i kontrola blizny za te pół roku. Na razie wygląda dobrze, ma 9 mm.
Znacie może, tabl. Slinda? Podobno po nich nie trzeba czekać ze staraniami i nie hamują owulacji. Przed ciążą brałam Vibin mini ale nie czułam sie po nich komfortowo.
Ja brałam po pierwszej ciąży jak i teraz.. i bardzo źle się czułam. Plamilam cały czas po nich a teraz jak brałam to miałam mega bóle głowy więc zrezygnowałam 😬Maja 06.05.21r ❤️
Alicja 19.11.22r.❤️
-
Mialam napisać i zapomnialam 😅
Z tymi tabletkami anty i ciaza to chyba chodzi głównie o to, ze jest wtedy większe prawdopodobieństwo bliźniaków przez +/- pol roku 🤔
Tak mi sie cos kojarzy.Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Księgowa wrote:Mialam napisać i zapomnialam 😅
Z tymi tabletkami anty i ciaza to chyba chodzi głównie o to, ze jest wtedy większe prawdopodobieństwo bliźniaków przez +/- pol roku 🤔
Tak mi sie cos kojarzy. -
Madzia35 wrote:Właśnie, gin też coś takiego mówiła i miedzy innymi dlatego powinno sie odczekać pół roku po tabletkach. Ale powiedziala też, że Slinda nie hamuje owulacji tylko działa jakoś inaczej, na śluz czy coś i dlatego po nich nie trzeba czekać. Bzdura! Oczywiscie, ze hamuje, przeczytalam ulotkę dzisiaj... i jak takiej kobiecie wierzyć🙄
A moze lepsza byłaby wkladka w takim razie? Nie wiem jak później po jej wyjęciu, ale mój lekarz wiedząc, że zależy mi na szybkiej ciazy sugerował wkladke. 🤔
Chociaż tak myślę, ze u mnie wkladka miedziana byla chyba sugerowana dlatego, ze przez trombofilie nie mogę przyjmować antykoncepcji hormonalnej. A prawdę mówiąc ja nie dopytywałam o szczegóły później, bo zwyczajnie jej nie chciałam 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2023, 00:14
Hashimoto + GB.
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Księgowa wrote:A moze lepsza byłaby wkladka w takim razie? Nie wiem jak później po jej wyjęciu, ale mój lekarz wiedząc, że zależy mi na szybkiej ciazy sugerował wkladke. 🤔
Chociaż tak myślę, ze u mnie wkladka miedziana byla chyba sugerowana dlatego, ze przez trombofilie nie mogę przyjmować antykoncepcji hormonalnej. A prawdę mówiąc ja nie dopytywałam o szczegóły później, bo zwyczajnie jej nie chciałam 😉 -
Angelaaaa wrote:Wkładkę można dopiero założyć 6miesiecy po CC, takze jeśli ktoś chce się szybko starać to się nie opłaca 😅
O widzisz 😅 no ja mam zdawkowa wiedzę, bo zdecydowanie temat nie dla mnie. Przynajmniej na tamten moment 😅Hashimoto + GB.
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -