X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Ciepło, herbatka i test ciążowy – kobiecy październik💛
Odpowiedz

Ciepło, herbatka i test ciążowy – kobiecy październik💛

Oceń ten wątek:
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 23 października, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    siesiepy wrote:
    Tak, z krwi masz pik LH, więc owulacja nastąpi w okienku 12-48h od piki (najczęściej 36h). Estradiol też świadczy o ładnym, dojrzałym pęcherzyku.
    W zasadzie to od piku owulacja nastepuje 10-16h. A 12-24h jeat od momentu jak LH zaczyna rosnac. Wiec jesli z krwi jest pik to zostaje lilkanascie godzin do owulacji zaledwie

SYN 2015
    CÓRKA 2020

Starania od czerwca 2025
    CP 2025 💔 7tc
    Usunięcie lewego jajowodu
  • siesiepy Autorytet

Wysłany: 23 października, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    W zasadzie to od piku owulacja nastepuje 10-16h. A 12-24h jeat od momentu jak LH zaczyna rosnac. Wiec jesli z krwi jest pik to zostaje lilkanascie godzin do owulacji zaledwie
    Nigdy nie trafiłam na informacje, że owulacja następuje 10-16h od piku w krwi, jak i nigdy u mnie nie miała miejsca w tak krótkim czasie. Przy IVF stosują oczekiwanie 36h po podaniu triggerow, które działają z ok 4h opóźnieniem w wydzielaniu "piku LH" w krwi. Tak samo przy podawaniu ovitrelle na stymulacjach mówili mi, że owulacja wystąpi w ciągu 48h.
    Jeśli masz źródła/przykłady, które mówią o tak szybkim występowaniu owulacji, to z chęcią się zapoznam.

walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
    01.24 LEEP szyjki macicy (CINIII i HPV)
    07.24 puste jaja płodowe 💔💔
    9 x letrozol ❌

30♀️34♂️
    ◾PCOS, mała tarczyca, arytmia, łuszczyca, APCA i Castle, hiperlipoproteinemia
    ◾KIR AA, PAI hetero, MTHFR C677 hetero
    ◾crossmatch 25,3%
    ◾MSOME: 0% + 1%

03.25 IMSI 💉13MII →1❄️ 5BB
    04.25 FET beta 10dpt <0,1
    05.25 IMSI + FertileChip💉14MII→1❄️ 3AB

🌈naturals po scratchingu
    30.07 ⏸️
    accofil, neoparin, acard, encorton, luteina →neoparin 0,6
    preg.png
  • Amelia96 Autorytet

Wysłany: 23 października, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cieszę się jak głupia, że udało mi się zrobic badania do histeroskopii. Teraz tylko czekam na wyniki i umawiam się na zabieg. Wkońcu robię jakiś krok w przód bo przez długi czas stałam w miejscu jeśli chodzi o leczenie endometriozy, którą mi zdiagnozowano w' 23. Nikt nie chciał się za to zabierać, każdy gin omijał ten temat szerokim łukiem. Nie ma co jednak Podkarpacie pod tym względem odstaje 😩😩😩

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października, 17:06

Ounai lubi tę wiadomość

Starania od 2022
    Hashimoto, Endometrioza II st.

💊💊💊 💊
    Eutyrox,
    Dostinex,
    Pregna Start,
    Ovarin,
    NAC,
    Ascofer,
    Acard,
    Zioła Ojca Sroki 3

Histeroskopia 🔜🔜🔜
  • Witynja Ekspertka

Wysłany: 23 października, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Ananabanana, Malwii, Witynja - neldujcie jak Wasze objawy? U mnie kremowy sluz, zostaje gp troche na bieliznie, cycki nadal bola ale tylko jak mocno ucisne, wczoraj i przedwczoraj jak sie kladlam spac mialam mdlosci ale to moglo byc z przejedzenia?
    Ja się dziś obudziłam koło 1 w nocy z bólem głowy i mdłościami, ale nie wkręcam sobie. I włosy co przejade ręką to wypadają kolejne :(
    Nie wiem od czego zależy to czy w danym cyklu cycki bolą czy nie, ja czasami od owulacji nie mogłam założyć innego stanika niż sportowy. A tu tym razem nic 😬 Daj znać jak będziesz miała wyniki progesteronu bo pamiętam że pisałaś o tym że planujesz je zrobić 😁😁

🧍‍♀️29 🧍‍♂️31

Starania o 1 👶 od listopada 2024

🧍‍♀️
    PCOS fenotyp C
    Cykle 27/29 dni, owulacje występują
    Hiperprolaktynemia i mlekotok (?)

Progesteron 7DPO 15,81 ng/ml
    Estradiol 7DPO 184,05 ng/ml
    TSH 1,379IU/ml
    FT4 1,00ng/dl
    Prolaktyna 9,87ng/dl
    Witamina D 33ng/dl

💊Inozytol, Tenfertil Ona

🧍‍♂️
    Jeśli nie uda się do listopada zaczynamy diagnostyke
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 23 października, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    siesiepy wrote:
    Nigdy nie trafiłam na informacje, że owulacja następuje 10-16h od piku w krwi, jak i nigdy u mnie nie miała miejsca w tak krótkim czasie. Przy IVF stosują oczekiwanie 36h po podaniu triggerow, które działają z ok 4h opóźnieniem w wydzielaniu "piku LH" w krwi. Tak samo przy podawaniu ovitrelle na stymulacjach mówili mi, że owulacja wystąpi w ciągu 48h.
    Jeśli masz źródła/przykłady, które mówią o tak szybkim występowaniu owulacji, to z chęcią się zapoznam.
    Jak poszulasz w roznych źródłach to bez problemu znajdziesz rą informację

Pierwszy z brzegu artykuł:
    "Maksymalny wyrzut LH powoduje pęknięcie pęcherzyka i uwolnienie w ciągu 10-12 godzin komórki jajowej"

Źródło:
    https://diag.pl/pacjent/artykuly/lh-hormon-luteinizujacy-lutropina-rola-w-organizmie-nadmiar-niedobor-i-badania/?srsltid=AfmBOor_tiTzjWCEfJMEt1I6gBx8HFtUUcPIHgCSS6BJ9etYNyi036w6

Edit: tu masz info wyszperane przez Gemini

Przykładowo, w przeglądzie "Detection of ovulation, a review of currently available methods" (2017) na stronach National Institutes of Health (NIH) podano:
    ​"Początek wzrostu LH (LH surge) poprzedza owulację o 35–44 godziny."
    ​"Szczytowy poziom LH w surowicy poprzedza owulację o 10–12 godzin."
    ​Inny artykuł (Clearblue, 2017) podaje, że "owulacja następuje pomiędzy 24 a 36 godzin po skoku LH (LH surge)."
    ​Różnice w podawanych czasach (12-16 h vs. 16-36 h) często wynikają z tego, czy pomiar dotyczy początku wzrostu LH (surge) czy samego szczytu LH (peak). Większość dostępnych testów owulacyjnych wykrywa wzrost LH w moczu i podaje czas 24-36 godzin do owulacji.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października, 16:52

Witynja lubi tę wiadomość

SYN 2015
    CÓRKA 2020

Starania od czerwca 2025
    CP 2025 💔 7tc
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 23 października, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witynja wrote:
    Ja się dziś obudziłam koło 1 w nocy z bólem głowy i mdłościami, ale nie wkręcam sobie. I włosy co przejade ręką to wypadają kolejne :(
    Nie wiem od czego zależy to czy w danym cyklu cycki bolą czy nie, ja czasami od owulacji nie mogłam założyć innego stanika niż sportowy. A tu tym razem nic 😬 Daj znać jak będziesz miała wyniki progesteronu bo pamiętam że pisałaś o tym że planujesz je zrobić 😁😁
    Moje ulubione lab wozi do miasta obok i wyniki zawsze pozno wieczorem sa, odswiezam co chwile ale nadal nie ma. Jak pojde na bete to chyba jajo zniose czekajac ;)

SYN 2015
    CÓRKA 2020

Starania od czerwca 2025
    CP 2025 💔 7tc
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 23 października, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyniki

7dpo prog 25,60 ng/ml

W poprzednim cyklu w 7dpo byl 14,60 ng/ml

Screenshot-20251023-181653-Chrome.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października, 18:17

Maalwii, ItsMomi❤️, palinnka, Helenka22, Nutka15, Mamacita, Reja13, Irynka, Remedios, Hari, Aaagaa, lilka2025, Witynja, anilewe, Roma95, Atomówka , Monia•, Luna11, Ananabanana, Olinka1329, Kaaamika, Ika_Ika lubią tę wiadomość

SYN 2015
    CÓRKA 2020

Starania od czerwca 2025
    CP 2025 💔 7tc
  • Anuska94 Autorytet

Wysłany: 23 października, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka jestem na tym czacie nowa zrobiłam test ciążowy i jest bardzo blada druga kreska to jest 27 dzień cyklu.

• Remedios Ekspertka

Wysłany: 23 października, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Mam wyniki

7dpo prog 25,60 ng/ml

Jaki ładny prog :) obiecujący

🤷🏽‍♀️29 lat
    Hashimoto(Euthyrox 112), plamienia przed miesiączką
    🤷🏻‍♂️35 lat
    Obniżone wyniki badania nasienia
    10.25: koncentracja 10 mln, morfologia 2%, ruch postępowy 20%

7 cs o pierwszą 🤰

Inozytol, Prenacare complete, wit. B6, Wit. C, wit. E, niepokalanek, melatonina, zioła O. Sroki 3

30.07.25 7 dpo progesteron 15,23 ng/ml
    8.08.25 prolaktyna 17.8 ng/mL, po obciążeniu 243.8 ng/mL
    29.08.25 6 dpo progesteron 11,36 ng/ml, estradiol 148,6 pg/ml
    15.09.25 MUCHa - ✅
    30.10.25 6dpo progesteron 11,5 ng/ml, estradiol 154 pg/ml
  • siesiepy Autorytet

Wysłany: 23 października, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Jak poszulasz w roznych źródłach to bez problemu znajdziesz rą informację

Pierwszy z brzegu artykuł:
    "Maksymalny wyrzut LH powoduje pęknięcie pęcherzyka i uwolnienie w ciągu 10-12 godzin komórki jajowej"

Źródło:
    https://diag.pl/pacjent/artykuly/lh-hormon-luteinizujacy-lutropina-rola-w-organizmie-nadmiar-niedobor-i-badania/?srsltid=AfmBOor_tiTzjWCEfJMEt1I6gBx8HFtUUcPIHgCSS6BJ9etYNyi036w6

Edit: tu masz info wyszperane przez Gemini

Przykładowo, w przeglądzie "Detection of ovulation, a review of currently available methods" (2017) na stronach National Institutes of Health (NIH) podano:
    ​"Początek wzrostu LH (LH surge) poprzedza owulację o 35–44 godziny."
    ​"Szczytowy poziom LH w surowicy poprzedza owulację o 10–12 godzin."
    ​Inny artykuł (Clearblue, 2017) podaje, że "owulacja następuje pomiędzy 24 a 36 godzin po skoku LH (LH surge)."
    ​Różnice w podawanych czasach (12-16 h vs. 16-36 h) często wynikają z tego, czy pomiar dotyczy początku wzrostu LH (surge) czy samego szczytu LH (peak). Większość dostępnych testów owulacyjnych wykrywa wzrost LH w moczu i podaje czas 24-36 godzin do owulacji.

Ounai, to mamy inne źrodła na to wychodzi. To raz. Dwa: "LH surge" to tak naprawdę skok LH, to bardziej trafne tłumaczenie tego zwrotu. Bo LH wzrasta bardzo różnie podczas cyklu, jak i podczas dążenia do samego piku LH.
    Czy masz na myśli sytuację, kiedy testy już są pozytywne (patrząc przez pryzmat sikańców), ale to jeszcze nie pik-pik? Jeśli masz na myśli coś innego, to muszę to zanegować. Żeby nikt nie myślał, że wzrost ratio z 0,05 na 0,2 w premom odpala mu owulację.
    Zwrot "wzrost LH/LH surge" to "an increase of 1.8- to 6-fold from the baseline LH level (...) an increase of at least two (...) three (...) SD above the mean of the preceding measurements; and an LH level of 30% of the amplitude of the LH surge". (dla osób które chciałyby wiedzieć o co chodzi, ale nie rozumieją angielskiego: wzrost od 1.8 do 6 razy z poziomu bazowego LH (...) wzrost od dwóch (...) do trzech (...) SD powyżej średnich pomiarów i poziom LH wynoszący 30% amplitudy wzrostu LH"
    Zgodnie z artykułem. https://academic.oup.com/humupd/article/28/5/717/6544113

Co do źródeł:

Flo: "Key takeaways about the LH surge before ovulation
    Luteinizing hormone is a hormone produced in the brain’s pituitary gland and triggers really important processes during your cycle, such as ovulation and supporting your body’s changes during early pregnancy.
    It surges around 28 to 36 hours before ovulation, triggering one of your ovaries to release a mature egg. "
    https://flo.health/getting-pregnant/trying-to-conceive/tracking-ovulation/how-long-after-lh-surge-do-you-ovulate

Premom: LH levels rise sharply—known as the LH surge—about 24 to 36 hours before ovulation. https://premom.com/lh-hormone-levels-what-is-normal

Wspomniany przez Twojego Gemini Clearblue: Ovulation normally occurs 24 to 36 hours after the LH surge, which is why the LH surge is a good predictor of peak fertility. https://uk.clearblue.com/ovulation/what-is-ovulation

Jakaś klinika: Once you receive a positive ovulation test, plan intercourse within the next 12-36 hours for optimal conception chances. https://jabalpurivfcentre.com/blogs/stop-wasting-ovulation-tests-the-right-way-to-time-and-use-them

Parens: Przyjmuje się, że owulacja następuje około 12-36 godzin po tzw. piku LH. https://parens.pl/leczenie-co-warto-wiedziec/pozytywny-test-owulacyjny-kiedy-wspolzyc

A w artykule diagnostyki niżej mamy to: Stężenie LH w moczu określają dostępne w każdej aptece czy drogerii testy owulacyjne. Jak już zostało wspomniane, owulacja występuje po 12 – 24 godzinach po tzw. piku (szczycie) LH. ~ Tu jak wiadomo na logikę, stężenie w moczu odzwierciedla to z krwi po kilku godzinach.

Apropos artykułów naukowych:
    "On the basis of the available data, it appears that there is a marked inter-individual variation in the time interval between the onset of the LH surge and ovulation; the mean duration in hours was 33.91 (95% CI = 30.79–37.03: six studies, 187 cycles), ranging from 22 to 56 h (Fig. 3)." - tu bardzo fajny artykuł z 2022 zbierający różne dane z różnych artykułów i kobiet, patrzący na wysokość piku LH, czasie wystąpienia owulacji po piku lub czy było obecne kilka pików, porównanie pików z krwi i moczu, i informacja o tym czy pik w moczu występuje równo z pikiem w krwi, jesli nie to jaki jest odstęp czasu.
    "The respective figure for the time between the LH peak and ovulation was 16.5 (95% CI = 9.5–23.0), with a range of 8–40 h."
    i co do surowicy: "By studying the serum concentrations of FSH, LH and P4 in 8-h intervals from eight subjects during the mid-cycle, the authors reported that ovulation occurred 32.8 h, with a range of 28–44 h, following the onset of the LH surge (Yussman and Taymor, 1970). In this study, ovulation occurred at 17.6 h, with a range of 16–24 h following the LH peak."
    Z wniosków "A marked inter-personal variation exists for the time interval between the onset of the LH surge and ovulation, with a mean duration of 33.91 h (95% CI = 30.79–37.03: six studies, 187 cycles) and ranging from 22–56 h. " https://academic.oup.com/humupd/article/28/5/717/6544113

W sumie to ciekawy temat.

Hari lubi tę wiadomość

9 x letrozol ❌

30♀️34♂️
    ◾crossmatch 25,3%

🌈naturals po scratchingu
    30.07 ⏸️
    preg.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 23 października, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matko siesiepy, Ty MUSISZ miec racje. Przekopalas internet zeby udowodnic ze sie myle? Moze i masz racje, nie wiem, bo nie jewtem lekarzem i nie wiem ktore zrodla mowia prawde. Wole sie przygotowac na obydwoe wersje i wspolzyc tak, zeby sie zalapac i na 1 i na 2 opcje.

Remedios, dzieki, no nakrecilam sie bo taki mialam w poprzedniej ciazy i w pierwszej tez :P

Witynja, Mamacita lubią tę wiadomość

SYN 2015
    CÓRKA 2020

Starania od czerwca 2025
    CP 2025 💔 7tc
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 23 października, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuska94 wrote:
    Hejka jestem na tym czacie nowa zrobiłam test ciążowy i jest bardzo blada druga kreska to jest 27 dzień cyklu.
    Pokaz, pokaz! Idziesz na bete?

SYN 2015
    CÓRKA 2020

Starania od czerwca 2025
    CP 2025 💔 7tc
  • lilka2025 Przyjaciółka

Wysłany: 23 października, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Mam wyniki

7dpo prog 25,60 ng/ml

Nawet nie wiesz jak bardzo trzymam za Ciebie kciuki 🤞🏻

Ounai lubi tę wiadomość

💊inofem, Vit D3, Omega 3, Q10,Tardyferon, Neurovit, Metformax, Dostinex

Starania od 09.2023
    Z pomocą medyczną od 10.2024

06.2025 drożność z lipidolem ✅
    07.2025 I stymulacja clo ❌
    09.2025 II stymulacja aromek+bemfola+ovi
    18.10.2025 10dpo ⏸️ beta 25
    20.10.2025 12dpo beta 84,20
    22.10.2025 14dpo beta 270

07.11 pierwsza wizyta 🩵

preg.png
  • Witynja Ekspertka

Wysłany: 23 października, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Mam wyniki

7dpo prog 25,60 ng/ml

Ooo nieźle to wygląda! Trzymam kciuki!

Ounai lubi tę wiadomość

🧍‍♀️29 🧍‍♂️31

Starania o 1 👶 od listopada 2024

🧍‍♀️
    PCOS fenotyp C
    Cykle 27/29 dni, owulacje występują
    Hiperprolaktynemia i mlekotok (?)

Progesteron 7DPO 15,81 ng/ml
    Estradiol 7DPO 184,05 ng/ml
    TSH 1,379IU/ml
    FT4 1,00ng/dl
    Prolaktyna 9,87ng/dl
    Witamina D 33ng/dl

💊Inozytol, Tenfertil Ona

🧍‍♂️
    Jeśli nie uda się do listopada zaczynamy diagnostyke
  • Eliora Autorytet

Wysłany: 23 października, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    siesiepy wrote:
    Ounai, to mamy inne źrodła na to wychodzi. To raz. Dwa: "LH surge" to tak naprawdę skok LH, to bardziej trafne tłumaczenie tego zwrotu. Bo LH wzrasta bardzo różnie podczas cyklu, jak i podczas dążenia do samego piku LH.
    Czy masz na myśli sytuację, kiedy testy już są pozytywne (patrząc przez pryzmat sikańców), ale to jeszcze nie pik-pik? Jeśli masz na myśli coś innego, to muszę to zanegować. Żeby nikt nie myślał, że wzrost ratio z 0,05 na 0,2 w premom odpala mu owulację.
    Zwrot "wzrost LH/LH surge" to "an increase of 1.8- to 6-fold from the baseline LH level (...) an increase of at least two (...) three (...) SD above the mean of the preceding measurements; and an LH level of 30% of the amplitude of the LH surge". (dla osób które chciałyby wiedzieć o co chodzi, ale nie rozumieją angielskiego: wzrost od 1.8 do 6 razy z poziomu bazowego LH (...) wzrost od dwóch (...) do trzech (...) SD powyżej średnich pomiarów i poziom LH wynoszący 30% amplitudy wzrostu LH"
    Zgodnie z artykułem. https://academic.oup.com/humupd/article/28/5/717/6544113

Co do źródeł:

Flo: "Key takeaways about the LH surge before ovulation
    Luteinizing hormone is a hormone produced in the brain’s pituitary gland and triggers really important processes during your cycle, such as ovulation and supporting your body’s changes during early pregnancy.
    It surges around 28 to 36 hours before ovulation, triggering one of your ovaries to release a mature egg. "
    https://flo.health/getting-pregnant/trying-to-conceive/tracking-ovulation/how-long-after-lh-surge-do-you-ovulate

Premom: LH levels rise sharply—known as the LH surge—about 24 to 36 hours before ovulation. https://premom.com/lh-hormone-levels-what-is-normal

Wspomniany przez Twojego Gemini Clearblue: Ovulation normally occurs 24 to 36 hours after the LH surge, which is why the LH surge is a good predictor of peak fertility. https://uk.clearblue.com/ovulation/what-is-ovulation

Jakaś klinika: Once you receive a positive ovulation test, plan intercourse within the next 12-36 hours for optimal conception chances. https://jabalpurivfcentre.com/blogs/stop-wasting-ovulation-tests-the-right-way-to-time-and-use-them

Parens: Przyjmuje się, że owulacja następuje około 12-36 godzin po tzw. piku LH. https://parens.pl/leczenie-co-warto-wiedziec/pozytywny-test-owulacyjny-kiedy-wspolzyc

A w artykule diagnostyki niżej mamy to: Stężenie LH w moczu określają dostępne w każdej aptece czy drogerii testy owulacyjne. Jak już zostało wspomniane, owulacja występuje po 12 – 24 godzinach po tzw. piku (szczycie) LH. ~ Tu jak wiadomo na logikę, stężenie w moczu odzwierciedla to z krwi po kilku godzinach.

Apropos artykułów naukowych:
    "On the basis of the available data, it appears that there is a marked inter-individual variation in the time interval between the onset of the LH surge and ovulation; the mean duration in hours was 33.91 (95% CI = 30.79–37.03: six studies, 187 cycles), ranging from 22 to 56 h (Fig. 3)." - tu bardzo fajny artykuł z 2022 zbierający różne dane z różnych artykułów i kobiet, patrzący na wysokość piku LH, czasie wystąpienia owulacji po piku lub czy było obecne kilka pików, porównanie pików z krwi i moczu, i informacja o tym czy pik w moczu występuje równo z pikiem w krwi, jesli nie to jaki jest odstęp czasu.
    "The respective figure for the time between the LH peak and ovulation was 16.5 (95% CI = 9.5–23.0), with a range of 8–40 h."
    i co do surowicy: "By studying the serum concentrations of FSH, LH and P4 in 8-h intervals from eight subjects during the mid-cycle, the authors reported that ovulation occurred 32.8 h, with a range of 28–44 h, following the onset of the LH surge (Yussman and Taymor, 1970). In this study, ovulation occurred at 17.6 h, with a range of 16–24 h following the LH peak."
    Z wniosków "A marked inter-personal variation exists for the time interval between the onset of the LH surge and ovulation, with a mean duration of 33.91 h (95% CI = 30.79–37.03: six studies, 187 cycles) and ranging from 22–56 h. " https://academic.oup.com/humupd/article/28/5/717/6544113

W sumie to ciekawy temat.

📖 1. Ecochard R. et al. (2015)

Tytuł: Timing of the human periovulatory period: Daily profiles of luteinizing hormone, estradiol, and progesterone.
    Czasopismo: Human Reproduction, vol. 30, no. 10, pp. 2243–2253.
    Wyniki: Owulacja występowała średnio 32–36 godzin po rozpoczęciu wzrostu LH i 12–24 godziny po szczycie LH.
    DOI: 10.1093/humrep/dev192

📖 2. Guermandi E. et al. (2001)

Tytuł: Reliability of ovulation detection by urinary hormone measurements, basal body temperature, and ultrasound scans.
    Czasopismo: Fertility and Sterility, vol. 76, no. 5, pp. 967–972.
    Wyniki: Owulacja następowała 24–36 godzin po początku piku LH; zgodność testów moczowych z USG wynosiła ok. 80%.
    DOI: 10.1016/S0015-0282(01)02844-7

📖 3. Blackwell L.F. et al. (1983)

Tytuł: Temporal relationships between LH surge and ovulation in women monitored by ultrasonography and serum hormone assays.
    Czasopismo: Clinical Endocrinology, vol. 18, no. 4, pp. 355–364.
    Wyniki: Owulacja występowała średnio 34 godziny (zakres 24–46 h) po rozpoczęciu wzrostu LH.
    DOI: 10.1111/j.1365-2265.1983.tb03061.x

📖 4. Brown J.B. (2011)

Tytuł: Types of ovarian activity in women and their significance: The continuum (a reinterpretation of early findings).
    Czasopismo: Human Reproduction Update, vol. 17, no. 2, pp. 141–158.
    Wyniki: Przegląd 33 badań – średni czas od początku piku LH do owulacji wynosił 32 ± 6 godzin.
    DOI: 10.1093/humupd/dmq040

📖 5. Hoff J.D. et al. (1983)

Tytuł: Hormonal dynamics at midcycle: A reevaluation.
    Czasopismo: Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, vol. 57, no. 4, pp. 792–796.
    Wyniki: Owulacja występowała ok. 12 godzin po szczycie LH (mierzonego w surowicy).
    DOI: 10.1210/jcem-57-4-792

Od momentu wzrostu jest 24-36 od piku ok 12h.

1. Hoff et al., 1983 — Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism

Tytuł: Hormonal dynamics at midcycle: A reevaluation.
    DOI: 10.1210/jcem-57-4-792

🔹 Cytat z artykułu (tłumaczenie własne z oryginału):

“The follicle ruptured approximately 10–12 hours after the LH peak in serum.”
    („Pęcherzyk pękał około 10–12 godzin po szczycie LH w surowicy.”)

👉 To jest jedno z klasycznych badań z użyciem codziennych pomiarów LH i ultrasonografii, często cytowane w przeglądach i podręcznikach endokrynologii reprodukcyjnej.

🧪 2. Lloyd et al., 1996 — Fertility and Sterility

Tytuł: LH surge and ovulation timing in natural cycles monitored by ultrasound and serum assays.
    DOI: 10.1016/S0015-0282(16)58093-2

🔹 Wynik badania:

“Ovulation occurred 12 ± 3 hours after the peak serum LH concentration.”

Czyli: owulacja występowała średnio 12 godzin (±3 h) po szczycie LH.

🧪 3. Ecochard et al., 2015 — Human Reproduction

Tytuł: Timing of the human periovulatory period: daily profiles of LH, estradiol and progesterone.
    DOI: 10.1093/humrep/dev192

🔹 Wynik badania (sekcja wyników):

“The delay between LH peak and ovulation was estimated to be around 12–24 hours.”
    („Opóźnienie między szczytem LH a owulacją oszacowano na około 12–24 godziny.”)

Ounai, siesiepy, Olinka1329, Kaaamika lubią tę wiadomość

preg.png

👩 30 lat (PCOS, IO)
    👨 37 lat
    🌼 Córka – 4 lata

💫 Starania o drugie maleństwo od 08.2025
    💊 Lametta + Ovitrelle

🩵 CS1: owulacja potwierdzona – brak efektu

🩷 CS2:
     • 10 dpo (14.10) – β-hCG: 10.75
     • 12 dpo (16.10) – β-hCG: 63.65
     • 14 dpo (18.10) – β-hCG: 208.56
     • 16 dpo (20.10) – β-hCG: 405.09
     • 18 dpo (22.10) – β-hCG: 730.15
     • 20 dpo (24.10) – β-hCG: 1374.21
     • 24 dpo (28.10) – β-hCG: 6412.54 🌟
     • 29.10 – pęcherzyk ciążowy 11 mm, żółtkowy 4 mm 💛

📅 I prenatalne: 17.12.2025 🤍

Psalm 62,6
    „Jedynie w Bogu szukaj spokoju, duszo moja,
    bo od Niego pochodzi moja nadzieja.”
  • ItsMomi❤️ Autorytet

Wysłany: 23 października, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak się nikt nie zgłosi mogę być prowadząca listopadowego wątku 🩵 ,tylko dajcie znać jaki tytuł wybieramy 🩷🩷

Mamacita, Atomówka , Olinka1329, Kaaamika lubią tę wiadomość

Starania o pierwsze maleństwo od 08.25♥️🥹
    Czekamy na ⏸️🤞🏻🍍🍍
    08.25r.-niepękniety pęcherzyk (bez owulacji)
    09.25r.-brak okresu wywołanie luteina
    10.25r.- dwa pęcherzyki prawy jajnik zmalały (bez owulacji)
    11.25🩷🩵CS1(Lametta+ovitrelle)afirmuje udany cykl! ⏸️🤞🏻

„Zanim cię ujrzałam, już cię kochałam. Zanim cię usłyszałam, już cię znałam.” – Nieznany autor
  • Remedios Ekspertka

Wysłany: 23 października, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajna dyskusja o tym LH dziewczyny 😌 będziemy działać pewnie dzisiaj, jutro i w sobotę więc powinniśmy mieć dobry timing w tym miesiącu. Mąż mi mówi, że mam się nie nastawiać dopóki nie dostanie clo na poprawę wyników nasienia, ale jak co cykl w okolicy owulacji jestem optymistką :)

bardzo cieszę też się że zrobiłam te badania i mam czarno na białym, bo po owulakach pewnie nic bym się nie dowiedziała. A za tydzień sprawdzimy proga :)

siesiepy, Mamacita lubią tę wiadomość

🤷🏽‍♀️29 lat
    Hashimoto(Euthyrox 112), plamienia przed miesiączką
    🤷🏻‍♂️35 lat
    Obniżone wyniki badania nasienia
    10.25: koncentracja 10 mln, morfologia 2%, ruch postępowy 20%

7 cs o pierwszą 🤰

Inozytol, Prenacare complete, wit. B6, Wit. C, wit. E, niepokalanek, melatonina, zioła O. Sroki 3

30.07.25 7 dpo progesteron 15,23 ng/ml
    8.08.25 prolaktyna 17.8 ng/mL, po obciążeniu 243.8 ng/mL
    29.08.25 6 dpo progesteron 11,36 ng/ml, estradiol 148,6 pg/ml
    15.09.25 MUCHa - ✅
    30.10.25 6dpo progesteron 11,5 ng/ml, estradiol 154 pg/ml
  • siesiepy Autorytet

Wysłany: 23 października, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Matko siesiepy, Ty MUSISZ miec racje. Przekopalas internet zeby udowodnic ze sie myle? Moze i masz racje, nie wiem, bo nie jewtem lekarzem i nie wiem ktore zrodla mowia prawde. Wole sie przygotowac na obydwoe wersje i wspolzyc tak, zeby sie zalapac i na 1 i na 2 opcje.

Remedios, dzieki, no nakrecilam sie bo taki mialam w poprzedniej ciazy i w pierwszej tez :P
    Ounai, myślałam że chcesz ze mną porozmawiać trochę na ten temat, skoro się do mnie odniosłaś, bo poza tym, za ty podałaś za krótkie okno czasowe, to ja podałam wcześniej za długie - jak wychodzi z artykułu który znalazlam.
    A temat realnie jest ciekawy w kontekście zarówno triggerowania owulacji przez punkcją, jak i samej reakcji organizmu na skok czy sam pik, począwszy od tego kiedy ta reakcja startuje i co ją wywołuje. Dane z artykułu przeglądałam ze swego rodzaju fascynacją. ;)

Remedios, Powder lubią tę wiadomość

9 x letrozol ❌

30♀️34♂️
    ◾crossmatch 25,3%

🌈naturals po scratchingu
    30.07 ⏸️
    preg.png
  • Allthatnats Koleżanka

Wysłany: 23 października, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka, byłam dzisiaj zapisana na testowanie. A więc z bólem serca zgłaszam ⚪️… no cóż tak jak też po ostatnich dniach myślałam, czekam na @.

Ounai przepraszam, że spóźnione, ale wszystkiego najlepszego! Przede wszystkim dużo zdrówka i tego wymarzonego prezentu w postaci ⏸️. Bardzo trzymam za ciebie kciuki ❤️

Ounai lubi tę wiadomość

🙎‍♀️23 🤵‍♂️ 24
    starania od 08/2024

🤒 PCOS, insulinooporność

💉 Badania/zabiegi:

🙎‍♀️
    AMH: 7,29
    Laparoskopia diagnostyczna endometriozy (08/2025): brak

🤵‍♂️
    Badanie nasienia: prawidłowe

Leki/suplementy:

🙎‍♀️
    Metformax SR 1500
    Ovarin
    Feminum pregna
    Witamina d3 + k2
    Witamina C
    Omega 3 (EPA+DHA)
    Olej z wiesiołka

🤵‍♂️
    Fertisim
    Omega 3 (EPA+DHA)
    Witamina d3+k2
    Witamina C
    Cynk
    Magnez
    Olej z wiesiołka

Czekamy na ⏸️…
  • Mamacita Ekspertka

Wysłany: 23 października, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula-1407 wrote:
    Jak się nikt nie zgłosi mogę być prowadząca listopadowego wątku 🩵 ,tylko dajcie znać jaki tytuł wybieramy 🩷🩷

Super, zobaczymy w takim razie pod koniec miesiąca jaka będzie sytuacja u Maalwi.
    30.10 zamknę głosowanie i napiszę, który tytuł wygrał ☺️

Ounai, co to za wysoki wynik! Daje sporo nadziei 😍
    Trzymam kciuki!!

ItsMomi❤️, Ounai lubią tę wiadomość

💃🏼32🕺🏻30

Starania o 1 👶🏻od 08/25 - 4cs

💔​ 10/25

IO

Insulina 10.5 - cel 5
    Ferrytyna 44 - cel 60
    Wit D 27 - cel 50
    Magnez 0.78 - cel 0,95

Suple: omega3, Q10, inozytol + kwas foliowy, magnez, Vit D, żelazo, olej z czarnuszki, olej z wiesiołka
‹‹ 101 102 103 104 105 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ