Ciężkie chwile, długie starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Joan wrote:dlatego my się wzięłyśmy za szydełkowanie
ja muszę czymś zajmować głowę, bo inaczej oszaleję....
Mój stary powtarzał wyniki nasienia i jak niektóre stąd widziały już na Bożenach to jest jeszcze gorsza masakra niż wcześniej
przez ostatnie 2 lata mój stary robił 4x badania
19mln/ml (08.2018) -> 8mln/ml (0.7.2019)-> 0,75mln/ml (0.6.2020) -> 0,14mln/ml (10.2020)
i te dwa ostatnie wyniki po lekach i suplach
0,75 po Clo,Polfilin, Fertilmanie
0,14 po ovitrelle i Agapurin, Sermatrop
robił we wtorek jak ja czekałam na hsg hormony, które zlecił lekarz i też nie jest dobrze. Chyba jest przestymulowany ?
testosteron wyszedł ponad normę. Z 423 wzrosło na 993 (norma do 870,7, przynajmniej na ostatnim wyniku, bo w aktualny mam podgląd na necie bez norm, ale to samo labo)
lh i fsh spadło jeszcze bardziej niż było
lh z 1,9 na 0,0
fsh z 0,8 na 0,3
W sobotę wizyta u androloga a w ten czwartek wyrywam ósemkę.
Znowu zapowiada się tydzień wrażeńStarania o pierwsze dziecko od 07.2019
11/2019 poronienie 8tc
01/2021 badania genetyczne, brak kirów implantacyjnych, skopane cytokiny, dodatnie ana3, słabiutkie nasienie
03/2021 immunosupresja 21 dni, włączony accofil
04/2024 lametta 2x2, clo 2x1, ovitrelle, encorton, accofil X
23cs - 05/2024 lametta 2x2, clo 2x1, ovitrelle, encorton, accofil 21/05/2021 II
Córeczka 29/01/2022
Niedoczynność tarczycy, PCOS, IO, hiperprolaktynemia czynnościowa, hashimoto.
Starania o drugie dziecko
07/2024 Lametta 2x2, ovitrelle, accofil, encorton X
10/2024 Lametta 2x2, clo 2x1, ovitrelle, accofil, encorton X
11/2024 Lametta 2x2, clo 2x1, ovitrelle, accofil, encorton X -
Oznajmiłam mojemu na weekendzie że jeśli do wiosny się nie uda kupujemy psa 🙂 Miałam yorka miniature ale odeszła rok temu 😓 Uparlam się na psa bo liczę że trochę zajmę głowę czymś innym i przeleje to wiadro miłości na psiaka...Starania o pierwsze dziecko od 07.2019
11/2019 poronienie 8tc
01/2021 badania genetyczne, brak kirów implantacyjnych, skopane cytokiny, dodatnie ana3, słabiutkie nasienie
03/2021 immunosupresja 21 dni, włączony accofil
04/2024 lametta 2x2, clo 2x1, ovitrelle, encorton, accofil X
23cs - 05/2024 lametta 2x2, clo 2x1, ovitrelle, encorton, accofil 21/05/2021 II
Córeczka 29/01/2022
Niedoczynność tarczycy, PCOS, IO, hiperprolaktynemia czynnościowa, hashimoto.
Starania o drugie dziecko
07/2024 Lametta 2x2, ovitrelle, accofil, encorton X
10/2024 Lametta 2x2, clo 2x1, ovitrelle, accofil, encorton X
11/2024 Lametta 2x2, clo 2x1, ovitrelle, accofil, encorton X -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJoan wrote:dlatego my się wzięłyśmy za szydełkowanie
Mój stary powtarzał wyniki nasienia i jak niektóre stąd widziały już na Bożenach to jest jeszcze gorsza masakra niż wcześniej
19mln/ml (08.2018) -> 8mln/ml (0.7.2019)-> 0,75mln/ml (0.6.2020) -> 0,14mln/ml (10.2020)
robił we wtorek jak ja czekałam na hsg hormony, które zlecił lekarz i też nie jest dobrze. Chyba jest przestymulowany ?
testosteron wyszedł ponad normę. Z 423 wzrosło na 993 (norma do 870,7, przynajmniej na ostatnim wyniku, bo w aktualny mam podgląd na necie bez norm, ale to samo labo)
lh z 1,9 na 0,0
fsh z 0,8 na 0,3
Znowu zapowiada się tydzień wrażeń
To u Ciebie Stary ma jakieś żylaki teoretycznie nie kwalifikujące się do operacji? Może jednak z nimi jest problem?
Oby do soboty i co Wolski powie.
Ósemek nie zazdroszczę. Jestem w gronie szczęśliwców, ktorym 8 nie wyrosły, nawet nie mam zalążków. I bardzo dobrze, bo nie miały by prawa mi się w gębiszczu zmieścić. -
nick nieaktualnyNadziejka@ wrote:Oznajmiłam mojemu na weekendzie że jeśli do wiosny się nie uda kupujemy psa 🙂 Miałam yorka miniature ale odeszła rok temu 😓 Uparlam się na psa bo liczę że trochę zajmę głowę czymś innym i przeleje to wiadro miłości na psiaka...
Chyba bym po ścianach chodziła, gdybym nie miała swoich kotów. -
adu wrote:
Joan, przykro mi, ze wyniki sie pogorszyły, ale ja w was wierze. Na pewno to jakos się uda poskładać! Współczuję wyrwania 8, rok trmh rwałam jedna, powinnam jeszcze druga ale nie chcr 😂
Joan, czy biorac b complex z Jarrow moge normalnie brac neszcze ten mio inozytol, jak w Jarrow jest inozytol? Czy w razie ciąży cos z trgo trzeba odstawić?
Ja się zbierałam baaaardzo długo.
Miałam pierwsze podejście 7 lat temu ale lekarz się wtedy nie podjęła, bo byłam w trakcie diagnozy jelit i bała się dać antybiotyk. Drugi raz się nie odważyłam.
Teraz się zapisałam, bo leczyłam ząb, ciągle bolał. W lutym nawierciła tą ósemkę leczoną 1,5 miesiąca wcześniej i wsadziła lekarstwo aby wyciszyć. Powiedziała, że jak będzie boleć to kanałowe.
Stwierdziłam, że na głowę bym upadła aby leczyć 8 kanałowo (prywatnie) plus jeszcze płacić za plombę. A podobno 8 do kanałówki potrafią być kłopotliwe.
W środę tak mi zaczął napierniczać, że w czwartek zadzwoniłam zapisać się do dentysty. Termin na 26.10 to zapisałam się do chirurga na wyrwanie w czwartek bo akurat zwolnił się termin.
Ząb przestał boleć ale już nie odwołuje, bo to na pewno nie koniec z nim bólu.
-
Nadziejka@ wrote:Nieciekawe te wyniki, może warto zrobić przerwę od leków i suplementów, zdrowa dieta, czarnuszka, kiełki i powtórzyć wynik za 3 miechy. Mój będzie robił badanie pierwszy raz w przyszłym miesiącu, trochę się martwię żeby jeszcze na dokładne u niego nie wyszły niespodzianki.
on dopiero w styczniu dostał CLO i zaczął brać jakiekolwiek suple.....
w czerwcu poszliśmy do androloga to zlecił więcej badań i stymulację ovitrelle oraz suplement o mniej bogatym składzie (bo podobno fertilman ma za dużo składników, a co za dużo to niezdrowo)
ja teraz tego nie przerwę, bo stary się drugi raz nie podejmie leczenia. Wykorzystuje to, że się tego lekarza słucha i nawet sam bierze proszki.
A wątpię, żeby bez lekarza udało się uregulować hormony i nasienie skoro wyniki już zaczęły spadać przed leczeniem
a z racji tego, że w styczniu też wyszło mi wysokie FSH i LH oraz niskie amh (potem niby się trochę poprawiło ale ciul go wie co tam się u mnie dzieje) to ja już po prostu nie mam dużo czasu na próby bez lekarza i leczenia. Jest stary w dobrych rękach. Taką mam nadzieję. Wszystko się okaże w sobotę co lekarz powie -
Marysiaaa wrote:JOAN ja w zeszłym roku wyrywałam dwie ósemki dolne - podobno są gorsze niż te górne. Pierwsza trwała 45 min, nic nie bolało, ale byłam cala mokra, bo balam się, Że mi nie da rady wyrwać. Szczególnie jak już kawałek się wysunęła I nie mogłabym już zamknąć buzi. Druga po dwóch tygodniach wyrywałam która wg przeswietlenia miała byc gorsza A poszła w kilka minut. Oby u Ciebie się szybko udało. W moim przypadku były wyjątkowo wredne, bo rosły już pod skosem obok policzka. Dentysta musiała mi zostawić dziury nie zeszyte, bo inaczej by były z policzkiem złączone. Wchodziło mi tam jedzenie, to mnie bolało. Po każdym musiałam pójść żeby mi założyła opatrunek z antybiotykiem. A po drugim wywaliło mi węzeł chłonny na szyi I brałam antybiotyk. Wspominam to wyrwanie jako 4 tygodnie na tabletkach przeciwbólowych 🙈
nie strasz !
mnie boli górna ale mam w planie się zapytać czy wyrwie też dolną po tej samej stronie tego dnia. Na dole mi się zęby nie mieszczą i się pokrzywiły przez te ósemki. Mam czasem wrażenie, że dalej się krzywią bo boli ale nie wiem czy to nie promieniuje od górnej. -
Sleepy wrote:Kurczę Joan, może faktycznie zrobić przerwę z lekami, suplami itp a spróbować jednak z dietą? Może to odrobinę pomoże.
To u Ciebie Stary ma jakieś żylaki teoretycznie nie kwalifikujące się do operacji? Może jednak z nimi jest problem?
Oby do soboty i co Wolski powie.
Ósemek nie zazdroszczę. Jestem w gronie szczęśliwców, ktorym 8 nie wyrosły, nawet nie mam zalążków. I bardzo dobrze, bo nie miały by prawa mi się w gębiszczu zmieścić.
Tak jak pisałam wyżej, stymulacja dopiero była w tym roku, a spadać zaczeło przed lekami i suplami.
Jakaś przyczyna musi być ale nie mamy pojęcia co.
Z tymi żylakami to w ogóle cyrki.
W 2018 roku był u urologa który wysłał go na operację.
Stary się nie podjął bo wyniki nasienia były w normie (bliżej dolnej granicy ale w normie) i nie chciał ingerować.
Po roku wyniki się pogorszyły i podjęliśmy decyzję o operacji. Położył się do szpitala (w zeszłym roku w październiku) a tam badało go 3 lekarzy i każdy stwierdził, że te żylaki są tak małe, że się takich nie operuje......
Wolski na pierwszej wizycie powiedział to samo.
W styczniu ja znalazłam nowego gina, który przepisał mu CLO i Polfilin na wchłonięcie tych żylaków co są. Dokupiłam Fertilman.
Resztę już znacie. -
nick nieaktualny
-
Joan wrote:dlatego my się wzięłyśmy za szydełkowanie
lh z 1,9 na 0,0
fsh z 0,8 na 0,3
Znowu zapowiada się tydzień wrażeń
Polubiłam przez przypadek. Przykro mi z powodu wyników męża. Ja też miałam w planach sprawdzić, czy po diecie coś się zmieniło, czekałam na wyniki nasienia przy iui, ale tam jest podany tylko ruch i ilość, a ja jestem ciekawa morfologii. Moj też robił te badanie kilka razy i po 3 miesiącach biegania, chodzenia w luźnych gaciach, suplach wyniki się pogorszyły. Czasem już sobie myślę, żeby nic nie robić, nie pilnować wszystkiego to może samo zaskoczy....
30.09.2021r. Iga❤️ -
Aga1510 wrote:
Kochana Ty nie zasuszaj liści malin bo podobno w ciąży nie wolno bo powoduja skurcze. Nie przydadzą Ci się w najbliższym czasie
Tak, słyszałam o tym, dlatego będę ostrożna.
Dzięki dziewczyny za słowa wsparcia! 😘😘😘
30.09.2021r. Iga❤️ -
Turkusowa90 wrote:Polubiłam przez przypadek. Przykro mi z powodu wyników męża. Ja też miałam w planach sprawdzić, czy po diecie coś się zmieniło, czekałam na wyniki nasienia przy iui, ale tam jest podany tylko ruch i ilość, a ja jestem ciekawa morfologii. Moj też robił te badanie kilka razy i po 3 miesiącach biegania, chodzenia w luźnych gaciach, suplach wyniki się pogorszyły. Czasem już sobie myślę, żeby nic nie robić, nie pilnować wszystkiego to może samo zaskoczy....
właśnie my już przerabialiśmy odpuszczanie i zdanie się na los ale nie pomogło.
Zmarnowałam przez takie działanie - odpuszczanie - działanie - odpuszczanie- 4 lata
teraz nie odpuszczam dopóki nie usłyszę, że nie ma już szans aby naturalnie zajść w ciążę
chociaż nie ukrywam, że mam już tak dość, że najchętniej powiedziałabym "pierdolę, nie robię"Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2020, 10:12
-
Joan nie bój się i wyrywaj ósemkę. Ja miałam 4 i została jedna. To była bardzo dobra decyzja. Bo ból co chwilę wracał, a jak wyrwałam to jest spokój
A samo wyrywanie jest nienajgorsze
Dzisiaj wchodziłam na forum właśnie z myślą "czy są wyniki od Joan". Miałam nadzieję, że nasienie jednak sie poprawi. Kucze czemu jest coraz gorzej?! Czemu tak testosteron się podniósł?Starania od 08.2018
Cykle bezowulacyjne ✖
11 cykli na stymulacji ✖
HSG ✔ Kariotypy ✔ AMH - 4,11 ✔
Mutacje MTHFR hetero oraz PAI-1
IUI - 19.05.2021 🍷
➡️ IVF
02.08.2021 transfer ET
9dpt beta 34,2 mIU/ml
11dpt beta 100,0 mlU/ml 😍
29dpt Jest ❤️
I prenatalne OK
Połówkowe OK
It's a boy 💙
07.2024
Histeroskopia - usunięcie polipów
27.08.2024 transfer ❌
24.09.2024 transfer
7dpt beta 42🙏
13dpt beta 479 🎉
26dpt Jest ❤️
7tc💔
IVF nr. II
Amh 1,2 🔻
-
szamanka91 wrote:Joan nie bój się i wyrywaj ósemkę. Ja miałam 4 i została jedna. To była bardzo dobra decyzja. Bo ból co chwilę wracał, a jak wyrwałam to jest spokój
A samo wyrywanie jest nienajgorsze
Dzisiaj wchodziłam na forum właśnie z myślą "czy są wyniki od Joan". Miałam nadzieję, że nasienie jednak sie poprawi. Kucze czemu jest coraz gorzej?! Czemu tak testosteron się podniósł?
testosteron się podniósł po stymulacji ovitrelle (tak przynajmniej myślę)
dlatego Wolski kazał porobić badania w połowie cyklu spermatogenezy właśnie po to chyba aby nie przestymulować.
Z tym, że nie spodziewałam się efektu spadku fsh i lh
a niskie lh i fsh zaburzają produkcję plemników.
Błędne koło !
Prawdopodobnie ovitrelle już nie da.
Trzeba podnieść lh i fsh póki nie jest za późno.
Czytałam wcześniej, że trzeba reagować szybko, bo:
"Niski poziom LH i FSH prowadzi do zatrzymania rozwoju plemników, a także stopniowego zaniku komórek plemnikowych w jądrach."
"Ważne jest zatem wczesne wykrycie nieprawidłowości, zanim zmiany okażą się nieodwracalne np. gdy komórki plemnikowe zanikną przed rozpoczęciem leczenia." -
A jak podnieść LH i FSH?Starania od 08.2018
Cykle bezowulacyjne ✖
11 cykli na stymulacji ✖
HSG ✔ Kariotypy ✔ AMH - 4,11 ✔
Mutacje MTHFR hetero oraz PAI-1
IUI - 19.05.2021 🍷
➡️ IVF
02.08.2021 transfer ET
9dpt beta 34,2 mIU/ml
11dpt beta 100,0 mlU/ml 😍
29dpt Jest ❤️
I prenatalne OK
Połówkowe OK
It's a boy 💙
07.2024
Histeroskopia - usunięcie polipów
27.08.2024 transfer ❌
24.09.2024 transfer
7dpt beta 42🙏
13dpt beta 479 🎉
26dpt Jest ❤️
7tc💔
IVF nr. II
Amh 1,2 🔻
-
adu wrote:
Joan, czy biorac b complex z Jarrow moge normalnie brac neszcze ten mio inozytol, jak w Jarrow jest inozytol? Czy w razie ciąży cos z trgo trzeba odstawić?
Adu, zaćmienia dostałam, że Ci nie odpisałam
tak możesz brać b complex i mioinozytol razem, bo w b complex jest go mało (tylko 50mg) przy PCOS powinnaś brać około 4000mg inozytolu
w ciąży odstawiasz zarówno b complex jak i inozytol. -
szamanka91 wrote:A jak podnieść LH i FSH?
chyba podobnie jak u kobiet
"W takich przypadkach, w celu pobudzenia spermatogenezy (proces powstawania i dojrzewania plemników), stosuje się niektóre spośród zawierających FSH, LH i hCG leków, stosowanych u kobiet (np. Menopur, Mensinorm, Gonal-F, Bemfola, Ovaleap, Pregnyl)."
teraz brał ovitrelle (to samo co pregnyl) czyli hcg
nie mam pojęcia co lekarz wymyśli teraz.