Co miesiąc na Ovu zmiana wątku, nam we wspólnym jest w porządku 😁
-
WIADOMOŚĆ
-
Prezesowa kciuki za tą tarczycę ✊🏻 rozumiem, że planujesz iść do endokrynologa swojego?
Co do planowania to też nie uważam, że to coś złego. Ja przed staraniami też sobie dużo rzeczy w głowie planowałam 😂 ale życie życiem i nie zawsze warunki są sprzyjające żeby sobie dokładnie wybrać miesiąc poczęcia. Ja bym chciała mieć taką moc i myślę, że każda z nas bo wtedy nie byłoby tego forum ani walki o dziecko jeśli dałoby się od razu zajść w ciążę wtedy kiedy się chce. Któraś wspomniała o płci i to jest to samo, nawet dużo kobiet czuje rozczarowanie płcią i czują wyrzuty sumienia przez to a jesteśmy tylko ludźmi i mamy swoje emocje i uczucia.
Dla mnie zdrowie jest najważniejsze 🥹elektro96, Prezesoowa lubią tę wiadomość
Nadzieja to początek wszystkiego✨
11cs 🍀
19.04 12dpo ⏸️ beta 122,90/22.04 beta 578,60 🤞🏻
09.05 0,58 cm bobo z bijącym 💗
28.05 nasz maluszek ma 2,46 cm 🐣
17.06 bobuś ma 6 cm 😍 🩷
26.06 prenatalne, zdrowe bobo ma już 7,24 cm 🥹 🩷
24.07 mała akrobatka waży 212g 😍
06.08 córeczka waży 317g 🥰
21.08 II prenatalne, malutka waży 481g i wszystko ok 🥹
03.09 nasza kuleczka waży 639g 🥰
01.10 gwiazdeczka waży 1140g ♥️
16.10 III prenatalne- wszystko dobrze, córcia waży 1654 g 🤩
29.10 córeczka waży 1919g, stópka 6,2 cm
19.11 KTG, nasza myszka waży 2499 g 💗
03.12 KTG, córcia waży 3100g, jej włoski mają ponad 1 cm długości 🥹
17.12 KTG, ostatnia wizyta, nasz dzidziuś waży 3500 g 💗
-
Elektro jak się czujesz? Lepiej coś? 🥹Nadzieja to początek wszystkiego✨
11cs 🍀
17.06 bobuś ma 6 cm 😍 🩷
-
Liyss🧚🏻 wrote:Elektro jak się czujesz? Lepiej coś? 🥹
Speranza :), Prezesoowa, Chmurka21, notsobadd, Liyss🧚🏻, MagicznaNuta, Pati2804, Majuna, MummyYummy, Gregorka lubią tę wiadomość
35 cs
💁🏽♀️ badania hormonalne ✅ USG piersi ✅ HSG ✅ cytologia ✅ MTHFR A1298 homo ❌
💁🏽 Oligoteratozoospermia
Kochane Serduszko, biegniemy z Tatusiem po Ciebie… 🥺
Jeżeli chodzi o miesiąc kiedy chciałabym urodzić to mam tak jak większość dziewczyny tutaj. Pierwsze 2 cykle to sprawdzałam kalendarz, date narodzin itp no i oczywiście płeć, mówiłam że chciałabym mieć pierwsza córkę. A teraz jedyne co sprawdzam to datę miesiączki i owulacji i modle sie o żeby w ogole zajsc i urodzic bobasa😅
Prezesoowa, elektro96, Liyss🧚🏻, MagicznaNuta, Speranza :), Pati2804, Majuna, Gregorka lubią tę wiadomość
,,Miłość potrafi znaleźć drogę tam, gdzie nie ma nawet ścieżki"🌸 -
Byłam u tego lekarza i gorzej się czuje niż przed 🤣
Chciałam zrobić hsg, wiec posiew z kanału. Zapytał o nasienie, wiec mu powiedziałam, ze maz się leczy u androloga. Ginekolog kazał zrobić HBA i fragmentację DNA, bo on nie widzi sensu robienia drożności przy słabych parametrach nasienia, bo to za duży ból.
Nie wiem sama dziewczyny. Dodatkowo No zapytał jak widzimy in vitro, ja mu powiedziałam, ze ostatecznie biorę pod uwagę, wiec on tak jakby, ze to nie ma na co czekać 😂 ze nasienie mała szansa ze się poprawi. Czyli podobna narracja jak u lekarki @elektro96, ze androlog daje nadzieje, a lekarka kazała szukać plemników w biopsji.
Niezależnie od wszystkiego, ja nie chce tego robić na hurra. Nasz związek i życie poprawiło się od momentu wizyty u androloga. Maz ma więcej sił, energii, nie ma dołów. Codziennie biega kilka km, chudnie, dobrze się czuje. Mam obawy, ze jeśli usłyszałby dziś to co ja, bardzo by się zniechęcił.
Nie wiem co myślicie 🫣Dropsik lubi tę wiadomość
👩31l.
👱♂️34l.
👩🏻🤝👨🏼od 2015r.
👰🤵2021r.
Starania od 06.2023
27cs
Ona: hormony, usg- wszystko w normie
On: ciężki OAT
beta 9dpt: 248,1. 11dpt: 735,4 🥰 -
Prezesoowa wrote:Ta lekarka, do której się wybieram w lipcu jest gin-endo i dopiero do niej pójdę. U mnie te przeciwciała będą wysokie, bo mam hashimoto. Dawkę letroxu dobierze mi moja podstawowa lekarka
Mam też proga i estradiol: 10 i 131. Widocznie ta dycha to jest max. dla mojego proga, dobrze, że chociaż ten estradiol ruszył. Teraz to chyba nawet nie mam po co testować
jak ja miałam proga 10 to mi mówiłyście, że to jeszcze nic nie znaczy, wiec mówię: to jeszcze nic nie znaczynotsobadd, Leśneintro, Prezesoowa, Malinowysorbet, Paima, Zaczarowan, MagicznaNuta, Speranza :), Pati2804, Majuna, Gregorka lubią tę wiadomość
-
Leśneintro wrote:Dziewczyny, może otworze tym pytaniem puszkę pandory, ale czy macie preferowany miesiąc na urodzenie dziecka?
Pytam, bo mam tak, że zawsze marzyłam by mieć wiosenne/letnie dziecko, ale przekonałam się też do jesieni i w sumie grudnia, bo to taki świąteczny miesiąc. Ale jakoś nie chciałabym ani rodzic ani by dziecko miało urodziny w lutym lub marcu (czyli poczęte teraz/w czerwcu)
I nawet jak to czytam to mnie trzęsie, że jestem taka pusta i wiem, że najważniejsze żeby było zdrowe i żeby w ogóle było i tysiące kobiet dałaby wszystko by mieć dziecko niezależnie od pory roku, no ale mam gdzieś z tyłu głowy te moje marzenia o dziecku z ciepłego miesiąca.
Trzepnijcie mnie w głowę, albo pocieszcie, że macie podobnie
Oczywiście moje chore wizję nie wstrzymują nam starań i liczę, że w tym cyklu się uda, ale dajcie proszę znać czy Wy też macie jakieś wymarzone miesiące na urodzenie dzidziusia?
Ja tez marzyłam o wiośnie/lecie, ale w tym miesiącu mija mi rok staran, wiec mam podobnie jak dziewczyny- jedyne marzenie, żeby dziscko się pojawiło i było zdrowe, a kiedy to już trudno 😂elektro96 lubi tę wiadomość
👩31l.
👱♂️34l.
👩🏻🤝👨🏼od 2015r.
👰🤵2021r.
Starania od 06.2023
27cs
Prezesoowa wrote:ja bym powiedziała, ze kolejny, który wciska in vitro na siłę. Widać, że pieniądz im nie śmierdzi... A to jakiś Twój zaufany ginekolog?
Zaufany może nie, ale właśnie on się stara nie naciągać na hajs, takie odniosłam wrażenie. Wydaje mi się, ze jest po prostu takim realista. Ale pare razy padło słowo invicta, mimo ze wizyta była w innym miejscu, a wiem ze w invicta on również pracuje.
Sama nie wiemgdyby naciągał na hajs to mógłby to hsg mi zrobić, przecież to 1000 zł ponad.
👩31l.
👱♂️34l.
👩🏻🤝👨🏼od 2015r.
👰🤵2021r.
Starania od 06.2023
27cs
Prezesoowa wrote:Ta lekarka, do której się wybieram w lipcu jest gin-endo i dopiero do niej pójdę. U mnie te przeciwciała będą wysokie, bo mam hashimoto. Dawkę letroxu dobierze mi moja podstawowa lekarka
Mam też proga i estradiol: 10 i 131. Widocznie ta dycha to jest max. dla mojego proga, dobrze, że chociaż ten estradiol ruszył. Teraz to chyba nawet nie mam po co testować
Dlaczego nie masz po co testować? Nie będę pokazywać palcem kto mi tu opowiadał o ciąży z proga 3,5…
Idziesz ku lepszemu, sama napisałaś, że przeciwciała się trochę poprawiły, startowałaś też od proga 7dpo na poziomie 3. To znaczy, że suplementacja i dieta działają :*grazka0022, Suzie, Prezesoowa, CoffeeDream, Malinowysorbet, Zaczarowan, MagicznaNuta, Speranza :), Pati2804, Majuna, Gregorka lubią tę wiadomość
👩🏼 PCOS (ustabilizowane, są regularne owulacje), niedoczynność tarczycy
drożność jajowodów✅ pasożyty✅ AMH 3,69✅ KIR Bx (obecne wszystkie implantacyjne)✅
MTHFR✖️ PAI-1 hetero✖️
👱🏻♂️ morfologia 3%, ale ładna ilość, lekko obniżona ruchliwość ✖️ stres oksydacyjny 3,4✖️
posiew nasienia✅ HBA 80%✅ fragmentacja 10%✅
kilka cykli naturalnych ❌
5 cykli stymulowanych letrozolem ❌
Walczymy 💪🏻 -
Chmurka, nie pamiętam jakie wyniki ma Twój mąż ale jest pod opieką androloga, ma leki i też potrzeba trochę czasu, żeby ten wynik poprawić. Też mam wrażenie, że lekarz trochę „naciąga” na in vitro. To też zależy jakie wy macie nastawienie do tego tematu, czy braliście to pod uwagę ale tak jak mówię, trochę czasu też potrzeba na poprawę nasienia 🥹✊🏻
Mi poprzednia ginekolożka powiedziała, że z nasieniem męża będzie bardzo ciężko naturalnie zajść, szanse minimalne i że mam się nie martwić bo będzie dofinansowanie do in vitro.. Tak więc ja takim lekarzom dziękuję za współpracę.
A ta drożność chciałaś prywatnie robić czy chciałaś od niego skierowanie?Chmurka21, Speranza :) lubią tę wiadomość
11cs 🍀
17.06 bobuś ma 6 cm 😍 🩷
-
Suzie wrote:jak ja miałam proga 10 to mi mówiłyście, że to jeszcze nic nie znaczy, wiec mówię: to jeszcze nic nie znaczy
)
Suzie, Prezesoowa, CoffeeDream, Malinowysorbet, MagicznaNuta, Pati2804, Gregorka lubią tę wiadomość
-
Prezesowa oczywiście, że jest sens testować. Po pierwsze próg uwalnia się skokowo a po drugie te forum widziało ciążę z niższym progiem i wszystko dobrze się skończyło ✊🏻😘
Suzie, Chmurka21, Prezesoowa, MagicznaNuta, Speranza :), Pati2804, Gregorka lubią tę wiadomość
11cs 🍀
17.06 bobuś ma 6 cm 😍 🩷
-
Liyss🧚🏻 wrote:Chmurka, nie pamiętam jakie wyniki ma Twój mąż ale jest pod opieką androloga, ma leki i też potrzeba trochę czasu, żeby ten wynik poprawić. Też mam wrażenie, że lekarz trochę „naciąga” na in vitro. To też zależy jakie wy macie nastawienie do tego tematu, czy braliście to pod uwagę ale tak jak mówię, trochę czasu też potrzeba na poprawę nasienia 🥹✊🏻
Mi poprzednia ginekolożka powiedziała, że z nasieniem męża będzie bardzo ciężko naturalnie zajść, szanse minimalne i że mam się nie martwić bo będzie dofinansowanie do in vitro.. Tak więc ja takim lekarzom dziękuję za współpracę.
A ta drożność chciałaś prywatnie robić czy chciałaś od niego skierowanie?
Prywatnie właśnie i nie chciał mi tego zrobić👩31l.
👱♂️34l.
👩🏻🤝👨🏼od 2015r.
👰🤵2021r.
Starania od 06.2023
27cs
Prezesoowa wrote:No tak, ale liczyłam po sobie na coś więcej
przez chwilę mnie kusiło zbadanie jutro znowu, ale nie będę przesadzać, może w kolejnym cyklu sprawdzę też
W sumie, jak byłam w szpitalu to jednego dnia miałam próg 6, a na drugi 13, wiec może to nie glupjePrezesoowa, Speranza :) lubią tę wiadomość
👩31l.
👱♂️34l.
👩🏻🤝👨🏼od 2015r.
👰🤵2021r.
Starania od 06.2023
27cs
Chmurka21 wrote:Byłam u tego lekarza i gorzej się czuje niż przed 🤣
Chciałam zrobić hsg, wiec posiew z kanału. Zapytał o nasienie, wiec mu powiedziałam, ze maz się leczy u androloga. Ginekolog kazał zrobić HBA i fragmentację DNA, bo on nie widzi sensu robienia drożności przy słabych parametrach nasienia, bo to za duży ból.
Nie wiem sama dziewczyny. Dodatkowo No zapytał jak widzimy in vitro, ja mu powiedziałam, ze ostatecznie biorę pod uwagę, wiec on tak jakby, ze to nie ma na co czekać 😂 ze nasienie mała szansa ze się poprawi. Czyli podobna narracja jak u lekarki @elektro96, ze androlog daje nadzieje, a lekarka kazała szukać plemników w biopsji.
Niezależnie od wszystkiego, ja nie chce tego robić na hurra. Nasz związek i życie poprawiło się od momentu wizyty u androloga. Maz ma więcej sił, energii, nie ma dołów. Codziennie biega kilka km, chudnie, dobrze się czuje. Mam obawy, ze jeśli usłyszałby dziś to co ja, bardzo by się zniechęcił.
Nie wiem co myślicie 🫣
Ta moja lekarka też dała mi od razu skierowanie na drożność, a jak byłam na oddziale i mówiłam o tym, że mamy problem z nasieniem, to mam wrażenie, że lekarze podchodzili trochę sceptycznie, po co w ogóle robię to badanie i czy wiem, jak ono wygląda itp. Ja mimo wszystko nie żałuję, bo kolejna kwestia jest sprawdzona.
Nie wiem naprawdę, czy to kwestia kasy i naciągania na in vitro, czy może kwestia tej nadchodzącej refundacji i faktycznie, każdemu będą teraz wciskać… ale mam wrażenie, że pogląd ginekologów jest totalnie różny od andrologów. Z drugiej strony tak jak już ktoś tutaj mówił, z jakiegoś powodu to androlog leczy facetów a nie ginekolog, więc chyba warto byłoby jemu uwierzyć…
Jak mówiłam przy ginekologu, że androlog nadal daje szansę na poprawę nasienia, tylko potrzeba czasu, to czułam na sobie krzywy wzrok… 🤪
Także naprawdę nie wiem, co mam Ci powiedzieć… ja też czuję się totalnie zmieszana tym wszystkim. Na pewno poczekamy do kolejnej kontroli nasienia i zobaczymy, czy cokolwiek idzie dalej w górę.35 cs
💁🏽 Oligoteratozoospermia
💁🏽 Oligoteratozoospermia
Nie! Ja nawet na to nie liczyłam. Chciałam zrobić u niego prywatnie, ale tak jakby mi odmówił (?). Powiedział, ze dopóki nie poprawi się nasienie, to dla niego bez sensu.
Kurczę lipa straszna, chciałabym mieć jakiegoś lekarza, który tez by trochę szanował, ze ja chce poczekac, nie wiem sama, dał mi luteinę 3x dziennie pod język na 2 miesiące i mam przyjść w lipcu. I teraz nie wiem co będzie, bo nie chce tez mu klamac, nie chce mezowi dokładać nerwów itp. Jakaś porażka👩31l.
👱♂️34l.
👩🏻🤝👨🏼od 2015r.
👰🤵2021r.
Starania od 06.2023
27cs
Chmurka21 wrote:Nie! Ja nawet na to nie liczyłam. Chciałam zrobić u niego prywatnie, ale tak jakby mi odmówił (?). Powiedział, ze dopóki nie poprawi się nasienie, to dla niego bez sensu.
Kurczę lipa straszna, chciałabym mieć jakiegoś lekarza, który tez by trochę szanował, ze ja chce poczekac, nie wiem sama, dał mi luteinę 3x dziennie pod język na 2 miesiące i mam przyjść w lipcu. I teraz nie wiem co będzie, bo nie chce tez mu klamac, nie chce mezowi dokładać nerwów itp. Jakaś porażka35 cs
💁🏽 Oligoteratozoospermia
Melduję się w nowym tygodniu. Dobrego dnia Wam życzę i trzymam kciuki za wszystkie wyniki i badania, bo widzę, że sporo ich dzisiaj będzie.
Ja wczoraj odbyłam rozmowę z moim narzeczonym na temat starań. Uzgodniliśmy, że najpierw moja biopsja potem konsultacja u immunologa, a on z kolei zrobi powtórne badanie nasienia (miał bardzo dobre wyniki, ale po 1,5 roku mogło się coś zmienić, więc sprawdzimy). Poza tym uzmysłowiłam mu ile już czasu minęło od początku starań i widziałam, że trochę go to ruszyło. Powiedziałam, że mojemu ginekologowi też już się powoli pomysły wyczerpują. No nic, może ta wizyta u immunologa coś wniesie. Jakoś nie mam dużej nadziei, mam wrażenie że mój organizm wszystko odrzuca i zwyczajnie nie chce być w ciąży
Ja tak swego czasu zrobiłam, że przebadalismy nasienie męża wzdłuż i wszerz. A potem już tylko co miesiąc ja sobie coś dokładałam i badałam.
Myślę, że biopsja endometrium i sprawdzenie czy nie ma stanu zapalnego to dobry kierunek. Bo zakładam, że drożność i histeroskopię już miałaś? Immunolog na tym etapie, kiedy inne sprawy mają się dobrze to też dobra droga.
Bo krew z pierwszej strony masz ogarniętą? Hormony, witaminy i krzywe? -
elektro96 wrote:Mam te same odczucia… zupełnie nie mogę trafić na taką osobę, która da mi szansę popróbować naturalnie i poczekać trochę. Ciągle czuję na sobie jakieś krzywe spojrzenia ginekologów, jak mówię o tym kiepskim nasieniu… dla nich wszystkich to chyba naprawdę jest jednoznaczne z invitro 😊
Jeszcze mało tego. Zaczął mówić takie heheszki, ze zrobicie in vitro, wyluzujcie i zaliczycie wpadkę. I dalej mówi, noo tylko problem się pojawia jak zostaną wam zarodki. Musicie być otwarci na 2-3 dzieci. I to już mnie w ogóle zmiotło z planszy 🫣 bo ja ostatnio sobie myślałam, ze po tym wszystkim nie wiem czy chce mieć więcej niż jedno, a tu od razu kolejna presja na karku.
Nie wiem jak Ty @Elektro, ale u mnie cytologia dobra, masę badań już zrobiłam nic nie wyszło, chyba odpuszczę wizyty aż do momentu, kiedy serio będę chciała in vitro 🫣🫣🫣Speranza :) lubi tę wiadomość
👩31l.
👱♂️34l.
👩🏻🤝👨🏼od 2015r.
👰🤵2021r.
Starania od 06.2023
27cs
beta 9dpt: 248,1. 11dpt: 735,4 🥰