Co to za jajnikiem zdjecie
-
WIADOMOŚĆ
-
Byłam i nie zapytałam co to jest ... zapytałam czy mam pcos a on zapytał czy mam okres I że nie mam pcos ... to jest jajnik ten sam z grudnia i wygląda dużo gorzej jak ten czesniejszy . 17 dc wydaje mi się że nie mam owulacji . Plynu nie było w zatoce ani ciałka żółtego również nie widać. Cykle mam 31 regularne . Testy owulacyjne wychodzą pozytywne w w spodziewanej owulacji .
https://zapodaj.net/plik-m29q1twfAW -
Co do braku owulacji, jeśli występuje pik LH... Zrobiłabym monitoring cyklu u ogarniętego gina mimo wszystko. Zastanawiam się czy to ciemne za jajnikiem nie może być pęcherzykiem, no ale lekarzem nie jestem.♀️29
◾PCOS - długie cykle, często bezowulacyjne;
mała tarczyca i niedoczynność;
◾01.2024 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero - acard i heparyna 💉
◾7.2024 puste jajo płodowe + nierozwijający się pęcherzyk - IV stymulacja 💔💔
◾9-10.2024 prawdopodobnie brak owulacji który sama wykryłam mimo stymulacji
◾11-12.2024 walczę, stymulacje
♂️ 33
◾HBA 49%
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022
🩺Rządowy Program leczenia niepłodności do końca 2024r. 🔚
✅kariotyp ja
🔜kariotyp męża, HSG
🔜 2025 IVF
"Do you ever get a little bit tired of life?
Like you're not really happy but ya don't wanna die.
Like you're hanging by a thread 'cause you gotta survive.
'Cause you gotta survive." ❤️🩹👎 -
Ja na Twoim miejscu skonsultowałabym się również z innym Ginekologiem… 😅 ja w swoim życiu natrafiałam też na takich, którzy nigdy w niczym nie widzieli problemu… niestety trzeba czasem zawalczyć o dobrego specjalistę 😭😭
siesiepy lubi tę wiadomość
11cs o pierwsze maleństwo 👶🏻
👧🏻 28
PCO
✅ hormony w porządku
✅ owulacje w porządku
👦🏼 26
💦 25mln (11,09 w ml) odważnych, lecz nieco słabych żołnierzy o morfologii 2%
🏃♂️ i ruchliwości A+B=6%, A+B+C=17%,
👩❤️👨 chcących się związać z komórką jajową tylko 43% (HBA),
🧬 fragmentacja chromatyny 84%
➡️ 🥗 dalsza diagnostyka, dobra suplementacja i zmiana trybu życia -
siesiepy wrote:Co do braku owulacji, jeśli występuje pik LH... Zrobiłabym monitoring cyklu u ogarniętego gina mimo wszystko. Zastanawiam się czy to ciemne za jajnikiem nie może być pęcherzykiem, no ale lekarzem nie jestem.
Właśnie pecherzyk też tak myślałam ale poza jajnikiem ? Trochę nie bardzo z resztą różne "cuda " się zdarzają. Tak pójdę do innego . Mój jest świetny najlepszy co do prowadzenia ciazy i wad genetycznych jak widać do przygotowania do ciazy uwaza że wszystko ok można śmiało się starać 😀😀 -
Queensofcups wrote:Byłam i nie zapytałam co to jest ... zapytałam czy mam pcos a on zapytał czy mam okres I że nie mam pcos ... to jest jajnik ten sam z grudnia i wygląda dużo gorzej jak ten czesniejszy . 17 dc wydaje mi się że nie mam owulacji . Plynu nie było w zatoce ani ciałka żółtego również nie widać. Cykle mam 31 regularne . Testy owulacyjne wychodzą pozytywne w w spodziewanej owulacji .
https://zapodaj.net/plik-m29q1twfAW
Na tym zdjęciu masz charakterystyczny obraz policystycznych jajników, pęcherzyki ułożone jeden obok drugiego jak korale do okola jajnika, bez wątpienia wygląda to właśnie jak PCOS. Jakie masz amh ? Ja bym szukała innego lekarza i koniecznie dobrego dietetyka specjalizującego się w tym, dieta można wprowadzić PCOS w remisję, ale to trzeba ogarniętego dietetyka który Cię przed to poprowadzi.Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 17%, cross match 28,5%, allo mlr 0%
Starania naturalne od 01/2021
Poronienie zatrzymane 9/12 tc 11/2021 💔
Starania w klinice od 2023
🔸 5 x stymulacja
🔸 3 x IUI
🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
Ryzyko OHSS, transfer odroczony
14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
13/08 (S) III FET ❄️ 7 tc 💔 -
Zerknij sobie na tych dietetyków jeśli się zdecydujesz
https://www.instagram.com/dietetyka.hormonalna.kobiet?igsh=MzRlODBiNWFlZA==
https://www.instagram.com/coconat_diet?igsh=MzRlODBiNWFlZA==
https://www.instagram.com/justynawachnik_diet?igsh=MzRlODBiNWFlZA==
https://www.instagram.com/dietowaniebyjoanne?igsh=MzRlODBiNWFlZA==Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 17%, cross match 28,5%, allo mlr 0%
🔸 5 x stymulacja
🔸 3 x IUI
15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
Miałam podbną sytucję. poszłam do lekarza, gdy po utracie wagi zaczełam miec klopoty z nieregularna miesiaczka. Zlecił rozne badania z krwi. Gdy wyniki okazały sie dobre, to na koncu powiedział, ze mu to wyglada na pcos, bo na prawym jajniku widzi pecherzyki. Dodam, ze poza ( wtedy) nieregularnymi miesaczkami i tym obrazem jajnikow w usg , nie miałąm żadnych objawow pcos. Potem bylam u 2 innych ginow, ktorzy powiedzieli, ze w obrazie usg nie widac, zeby ten jajnik był policistyczny i, ze czesto pcos dziś jest nadrozpoznawane. Także, jak kolezanki mowia, rowniez poszłabym do innego gina, dla porowniania.
-
Dodam, ze gdyt spytalam pierwszgo gina( zdaniem ktorego mialam obraz pco w usg) z kiedy sa te niepekniete pecherzyki- orientacyjnie- czy ostatnie kilka miesiecy czy sprzed kilku lat, to powiedzial, ze nie wie .to czemu nie podejrzewac, ze to stare pecherzyki sprzed kilku lat i pco juz nie ma, np.?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca, 15:25
-
jo_ana wrote:Na tym zdjęciu masz charakterystyczny obraz policystycznych jajników, pęcherzyki ułożone jeden obok drugiego jak korale do okola jajnika, bez wątpienia wygląda to właśnie jak PCOS. Jakie masz amh ? Ja bym szukała innego lekarza i koniecznie dobrego dietetyka specjalizującego się w tym, dieta można wprowadzić PCOS w remisję, ale to trzeba ogarniętego dietetyka który Cię przed to poprowadzi.
https://zapodaj.net/plik-ZLkBCDopZe
To obraz jajnika tego samego po 3 miesiącach . Wygląda lepiej już, co ? Amh miałam w listopadzie 8 i mam 32 lata -
Nusia89 wrote:Dodam, ze gdyt spytalam pierwszgo gina( zdaniem ktorego mialam obraz pco w usg) z kiedy sa te niepekniete pecherzyki- orientacyjnie- czy ostatnie kilka miesiecy czy sprzed kilku lat, to powiedzial, ze nie wie .to czemu nie podejrzewac, ze to stare pecherzyki sprzed kilku lat i pco juz nie ma, np.?
To tak nie działa. Małe pęcherzyki widoczne w jajnikach to pęcherzyki antralne, obecne cały czas, niezależnie od fazy cyklu, następnie jeden z nich podejmuje wzrost aby doszło do owulacji. Pęcherzyk który zaczyna rosnąć pęka gdy osiąga około 20-25 mm jest wtedy duży niemalże wielkości jajnika, jeśli nie pęknie rośnie dalej tworząc torbiel i może osiągnąć nawet kilka cm wielkości, ale zwykle wchłania się w ciągu 2/3 cykli. Jeśli w jajnikach jest dużo pęcherzyków antralnych w danym momencie to jest to pco, one znikają i pojawiają się nowe co cykl, a skoro nadal rośnie ich dużo to nadal jest pco.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca, 17:18
Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 17%, cross match 28,5%, allo mlr 0%
🔸 5 x stymulacja
🔸 3 x IUI
15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
Nusia89 wrote:Dodam, ze gdyt spytalam pierwszgo gina( zdaniem ktorego mialam obraz pco w usg) z kiedy sa te niepekniete pecherzyki- orientacyjnie- czy ostatnie kilka miesiecy czy sprzed kilku lat, to powiedzial, ze nie wie .to czemu nie podejrzewac, ze to stare pecherzyki sprzed kilku lat i pco juz nie ma, np.?
-
Queensofcups wrote:https://zapodaj.net/plik-ZLkBCDopZe
To obraz jajnika tego samego po 3 miesiącach . Wygląda lepiej już, co ? Amh miałam w listopadzie 8 i mam 32 lata
Wygląda trochę lepiej, ale nadal jest charakterystyczne ułożenie pęcherzyków na brzegach jajników, według mnie to wygląda jak PCOS. Amh też jest wysokie jak na ten wiek co może sugerować, że właśnie masz PCOS.Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 17%, cross match 28,5%, allo mlr 0%
🔸 5 x stymulacja
🔸 3 x IUI
15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
jo_ana wrote:Wygląda trochę lepiej, ale nadal jest charakterystyczne ułożenie pęcherzyków na brzegach jajników, według mnie to wygląda jak PCOS. Amh też jest wysokie jak na ten wiek co może sugerować, że właśnie masz PCOS.
Eh... kolejne wyzwanie do pokonania . 🥹
Dalej mnie ciekawi co to jest przyczepione czarne okrągłe pod jajnikiem . Zawsze myślałam że jajeczko jest w środku jajnika i puchnie . A to jest tak że jajeczko rosnie na powierzchni jajnika ? -
Queensofcups wrote:Eh... kolejne wyzwanie do pokonania . 🥹
Dalej mnie ciekawi co to jest przyczepione czarne okrągłe pod jajnikiem . Zawsze myślałam że jajeczko jest w środku jajnika i puchnie . A to jest tak że jajeczko rosnie na powierzchni jajnika ?
Ciężko powiedzieć co to, mógłby to być pęcherzyk dominujący ale powinien być wewnątrz jajnika nie na zewnątrz, czy na usg też to tak wyglądało kiedy lekarz zmieniał położenie głowicy ?Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 17%, cross match 28,5%, allo mlr 0%
🔸 5 x stymulacja
🔸 3 x IUI
15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
jo_ana wrote:Ciężko powiedzieć co to, mógłby to być pęcherzyk dominujący ale powinien być wewnątrz jajnika nie na zewnątrz, czy na usg też to tak wyglądało kiedy lekarz zmieniał położenie głowicy ?
-
jo_ana wrote:To tak nie działa. Małe pęcherzyki widoczne w jajnikach to pęcherzyki antralne, obecne cały czas, niezależnie od fazy cyklu, następnie jeden z nich podejmuje wzrost aby doszło do owulacji. Pęcherzyk który zaczyna rosnąć pęka gdy osiąga około 20-25 mm jest wtedy duży niemalże wielkości jajnika, jeśli nie pęknie rośnie dalej tworząc torbiel i może osiągnąć nawet kilka cm wielkości, ale zwykle wchłania się w ciągu 2/3 cykli. Jeśli w jajnikach jest dużo pęcherzyków antralnych w danym momencie to jest to pco, one znikają i pojawiają się nowe co cykl, a skoro nadal rośnie ich dużo to nadal jest pco.