Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy tylko do 30.11   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Czerwiec👙, lato🏝️, słońce świeci🌞- będzie z tego dużo dzieci👶🍼
Odpowiedz

Czerwiec👙, lato🏝️, słońce świeci🌞- będzie z tego dużo dzieci👶🍼

Oceń ten wątek:
  • Kika95 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, robię co mogę ale jest coraz gorzej 🙄 nie mogę się przyzwyczaić do tego by być na codzień w domu, mam nadzieję że nie zwariuję w najbliższym czasie 🙈

preg.png
  • Polaya Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kika95 wrote:
    Dzięki dziewczyny, robię co mogę ale jest coraz gorzej 🙄 nie mogę się przyzwyczaić do tego by być na codzień w domu, mam nadzieję że nie zwariuję w najbliższym czasie 🙈
    Poczekaj chwilę dla swojego dziecka, wiem że to trudne, ale już niedługo wrócisz do normalnego trybu życia, zdrowa i szczęśliwa 😍

Kika95 lubi tę wiadomość

• eM 🌺 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kika, wykorzystaj ten czas na robienie tego, na co wcześniej nie miałaś tyle czasu 😊 może jakiś serial, książki, coś co lubisz robić. Teraz jest ten moment, później będzie czas dla bobaska 😊

Kika95 lubi tę wiadomość

age.png

08.2020 - synek 👶
    05.2022 - ⏸️
    07.2022 - 8 tc. 💔👼
    11.2022 - ponowne starania 🙏
    20.06.2023 - ⏸️🥺
    13.07.2023 - jest ❤️
    19.07.2023 - 1.2 cm Szczęścia ❤️🌈
    08.08.2023 - rosnę 👶
    13.08.2023 - krwotok i szpital 💔
    16.08.2023 - 5.1cm Siłacza 🤍
    23.08.2023 - prenatalne -> 6.4 cm zdrowego Dzidziutka 🤍
    27.09.2023 - Synek 💙
    25.10.2023 - połówkowe -> 550g Chłopca 🤎
    29.11.2023 - 1 kg Szczęścia 🤍
    03.01.2024 - 2 kg Misia 🐻
    01.02.2024 - 2,8 kg 🧸❤️
    07.02.2024 - ❤️
    21.02.2024 - (38+3) 3,7 kg 🐻
    27.02.2024 - Bruno 👶🐻
  • Kika95 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, muszę sobie zaplanować najbliższy czas. Wiem że dam radę tylko ten początek najgorszy 😶

W sumie racja ostatnie miesiące strikte,,dla mnie" potem czeka nas życiowa rewolucja 😁

Byłam dziś u fizjoterapeutki urogin bo nie chciałam odwoływać wizyty, i powiem Wam że jestem mega zadowolona. Dokładny wywiad, badanie...całe szczęście wszystko w porządku, dostałam kilka ćwiczeń do samodzielnego wykonywania w domu, także na plus 😊

preg.png
  • Polaya Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2023, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My zakończyliśmy dzisiaj zajęcia w szkole rodzenia, ogólnie polecam każdemu, początowo myślałam że położna zastąpi coś takiego, ale nie ma takiej opcji, kolejną sprawą jest że np. w darmowych szkołach rodzenia, przyszpitalnych nikt wam nie powie co jest na plus a co jest na minus w różnych szpitalach, nikt wam nie powie od A do Z jak wyglądają usługi prywatnej położnej do porodu, tylko będzie im zależało byście ją wzięły, bo to profit dla szpitala. Czy zdawałyście sobie speawę np. z tego, że prywatna położna może mieć w tym samym czasie co wy rodzicie swój dużur na NFZ i wówczas 1. ma pod sobą kilka innych pacjentek 2. płacenie jej jest bez sensu bo i tak to ona zostałaby do was przydzielona 3. w większości przypadków ta osoba będzie z wami głównie w fazie parcia, która trwa naprawdę krótko? Również jeśli w tym samym czasie zaczną rodzić dwie jej pacjentki to nie będzie w stanie się ona rozdwoić, a wbrew pozorom wcale to nie jest takie rzadkie
    Mnie ta wiedza bardzo zaskoczyła, ale było wiele innych tematów omówione, ja wspominałam tylko o jednym
    O, jeśli jesteście w fizjologicznej ciąży to omijajcie również szpitale o III stopniu referencyjności, natomiast jeśli występują jakieś komplikacje jest to oczywiście najlepszy wybór, niestety zazwyczaj trzeba się liczyć z tym, że sam poród może wyglądać jak 20 lat temu, natomiast w razie powikłań jesteście w najlepszych rękach ☺️

• Delfi Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2023, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaya, z tymi położnymi to już właśnie słyszałam, że tak to wygląda, jeszcze przed ciążą, gdy koleżanka rozważała taką usługę. Jakoś czułabym się oszukana, gdybym zapłaciła położnej, a ona by w tym czasie i tak miała dyżur w szpitalu, w którym rodzę. Po drugie mam zdanie, że decydując się na poród w jakimś szpitalu, skoro tam położne mają dyżur, powinnam być zaopiekowana, nie powinno się wymagać ode mnie dodatkowej opłaty, by ta opieka była wykonana prawidłowo.

Co do wyboru szpitala o III stopniu referencyjności, to tego nie wiedziałam. Na ten moment zakładam, że mój poród będzie standardowy SN, choć wiadomo, różnie może być. Moim dotychczasowym wyborem jest szpital, który ma III stopień referencyjności. Jesteś z okolic Warszawy (ja również), na jaki szpital się decydujesz? :)

Polaya lubi tę wiadomość

age.png
  • Polaya Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2023, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Delfi wrote:
    Polaya, z tymi położnymi to już właśnie słyszałam, że tak to wygląda, jeszcze przed ciążą, gdy koleżanka rozważała taką usługę. Jakoś czułabym się oszukana, gdybym zapłaciła położnej, a ona by w tym czasie i tak miała dyżur w szpitalu, w którym rodzę. Po drugie mam zdanie, że decydując się na poród w jakimś szpitalu, skoro tam położne mają dyżur, powinnam być zaopiekowana, nie powinno się wymagać ode mnie dodatkowej opłaty, by ta opieka była wykonana prawidłowo.

Co do wyboru szpitala o III stopniu referencyjności, to tego nie wiedziałam. Na ten moment zakładam, że mój poród będzie standardowy SN, choć wiadomo, różnie może być. Moim dotychczasowym wyborem jest szpital, który ma III stopień referencyjności. Jesteś z okolic Warszawy (ja również), na jaki szpital się decydujesz? :)
    Chyba mnie z kimś pomyliłaś, ja jestem z Krakowa, a rodziła będę na śląsku
    Z tymi szpitalami o 3 stopniu chodzi o to, że one są nastawione na ratowanie życia, są w tym wyspecjalizowane, natomiast mniejszą uwagę przykładają np do naturalnych metod łagodzenia bólu, pozycji porodowych, ogólnie te porody mają na celu zachowanie zdrowia i życia matki i dziecka, a w mniejszym stopniu stawia się na taką "atmosferę", co nie znaczy że pacjentka fizjologiczna będzie tam źle zaopiekowana, ale właśnie przy nawale pracy z "ciężkimi przypadkami" pacjentki fizjologiczne są często niestety pomijane

• eRKow. Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2023, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Delfi ja planuję szpital w Warszawie, na Żelaznej, on też ma 3 stopień. Ale podczas poronienia tam byłam i opieka była cudowna w takiej chwili, byłam też już na spacerze który szpital organizuje co jakiś czas dla chętnych i sale porodowe wyglądają świetnie. Położne też sympatyczne - te które odprowadzały przynajmniej ;-) w tym wypadku uważam że jeśli szpital z 3 stopniem jest w porządku, to wybieram bez wahania taki, gdyby się coś działo to jednak jest zapewniona pełna opieka.

Polaya ciekawe to co mówisz o wykupieniu położnej, czyli wygląda to tak że większa waga jest tu przywiązana do pieniędzy niż opieki...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2023, 13:46

Delfi lubi tę wiadomość

MTHFR heteri
    PAI-1 homo

💔24.07.2022 r. Aniołek. (7tc/10tc) [*] Sławek
    💔04.04.2023 r. Aniołek (8tc/10tc) [*] Józio
    ❤️ 02.02.2024 r. Feliks, 3370g, 54cm, 10pkt
    age.png
  • Delfi Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2023, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaya, to pomieszałam coś z obszarem zamieszkania, kiedyś wspominałyśmy, kto z jakiej części Polski pochodzi, jak widać pamięć krótka 😅

Ostatecznie to też chyba dużo zależy od szczęścia, na jaką położną trafimy podczas porodu :)

age.png
  • Saya Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2023, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaya, ciekawe tipy, dzięki za podzielenie się nimi!

Odnośnie szpitala to też planowałam w III referencyjnosci, konkretnie Matka Polka w Łodzi,ze względu na moje choroby towarzyszące. Sonia się rozwija wzorowo wg ostatniej wizyty, ale trochę martwię się o siebie, będę zresztą rozmawiać o tym z z prowadzącym za tydzień w sobotę...

Kika, ja byłam dzisiaj też u fizjo urogin i też sobie chwalę. Spędziłam tam prawie godzinę, zrobiła usg, mam niby rozejście spojenia na około 5mm ale kazała potwierdzić z ginekologiem bo lepszy sprzęt niby czy coś, trochę mnie rozmasowała, okleiła mi brzuch tejpami i pokazała ćwiczenia na piłce. Ogólnie jestem zadowolona z wizyty i chyba do niej wrócę za jakieś 2 tyg.

W ogóle to przez jedną z lekcji w szkole rodzenia dzwoniła do mnie właśnie kobieta z banku komórek macierzystych i pytała czy się zdecydowaliśmy. Ogólnie to nie jesteśmy przekonani, głównie ze względów finansowych - a jak u Was, ktoś Was ściga i zachęca do bankowania?

Polaya, Kika95 lubią tę wiadomość

age.png
  • Polaya Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2023, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Delfi wrote:
    Polaya, to pomieszałam coś z obszarem zamieszkania, kiedyś wspominałyśmy, kto z jakiej części Polski pochodzi, jak widać pamięć krótka 😅

Ostatecznie to też chyba dużo zależy od szczęścia, na jaką położną trafimy podczas porodu :)
    Zdecydowanie! I też od ogólnej sytuacji w szpitalu, jeśli nagle zacznie rodzić wiele osób to wiadomo że opieka jest inna, niż gdy jesteś jedyna
    Ja początkowo myślałam, że prywatna położna działa na zasadzie dodatkowej osoby towarzyszącej, że jest z tobą cały czas, tylko i wyłącznie dla ciebie, a ma po prostu umiejętności położnicze, okazuje się że byłam w ogromnym błędzie 😂

• eRKow. Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2023, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do banku komórek macierzystych. Tu jest ciekawy artykuł... https://noemipawlak.pl/2023/10/czego-polski-bank-krwi-pepowinowej-ci-nie-powie-czyli-jak-handluje-sie-nadzieja.html?fbclid=IwAR04W-vgESue2ZZGljmR6_61EIa5xyrHOIYyhRCRbIA_4uXmpZcRLWw1TJI

MTHFR heteri
    PAI-1 homo

💔24.07.2022 r. Aniołek. (7tc/10tc) [*] Sławek
    💔04.04.2023 r. Aniołek (8tc/10tc) [*] Józio
    ❤️ 02.02.2024 r. Feliks, 3370g, 54cm, 10pkt
    age.png
  • eM 🌺 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2023, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o położną - myślę, że to dużo zależy od tego kogo się wybierze. Warto jeśli już, decydować się na osobę z polecenia, a nie pierwsza lepsza. Ja w pierwszej ciąży miałam mieć swoją położna, opłaconą. Koniec końców, ona miała też dyżur w szpitalu. Nie wzięła od nas złotówki 😊 mimo wszystko, że robiła to "za darmo", dostałam od niej wsparcie podczas porodu ogromne, nie tylko porodowe, techniczne, ale psychiczne, nigdy nie zapomnę jak mnie trzymała za rękę, dopingowała, przychodziła po porodzie na oddział noworodkowy - interesowała się mną i dzieckiem. No anioł, nie kobieta 👼 każdemu życzę takiej poloznej podczas porodu 😊

Edit. A no i u nas opłata miała być po porodzie, a nie przed. Także to naprawdę zależy wszystko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2023, 15:09

age.png

08.2020 - synek 👶
    05.2022 - ⏸️
    07.2022 - 8 tc. 💔👼
    11.2022 - ponowne starania 🙏
    20.06.2023 - ⏸️🥺
    13.07.2023 - jest ❤️
    19.07.2023 - 1.2 cm Szczęścia ❤️🌈
    08.08.2023 - rosnę 👶
    13.08.2023 - krwotok i szpital 💔
    16.08.2023 - 5.1cm Siłacza 🤍
    23.08.2023 - prenatalne -> 6.4 cm zdrowego Dzidziutka 🤍
    27.09.2023 - Synek 💙
    25.10.2023 - połówkowe -> 550g Chłopca 🤎
    29.11.2023 - 1 kg Szczęścia 🤍
    03.01.2024 - 2 kg Misia 🐻
    01.02.2024 - 2,8 kg 🧸❤️
    07.02.2024 - ❤️
    21.02.2024 - (38+3) 3,7 kg 🐻
    27.02.2024 - Bruno 👶🐻
  • Saya Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2023, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eRKow. wrote:
    Co do banku komórek macierzystych. Tu jest ciekawy artykuł... https://noemipawlak.pl/2023/10/czego-polski-bank-krwi-pepowinowej-ci-nie-powie-czyli-jak-handluje-sie-nadzieja.html?fbclid=IwAR04W-vgESue2ZZGljmR6_61EIa5xyrHOIYyhRCRbIA_4uXmpZcRLWw1TJI
    Dzięki, przeczytałam sporą część ale do końca nie dobrnęłam. Ogólnie to męczą mnie tacy konsultanci, którzy wydzwaniają i wypytują o powody niezainteresowania, kiedy mi się nie chce obcej osobie tłumaczyć i wdawać się w dyskusje medyczne, gdzie nie mam odpowiedniej wiedzy by w ogóle konkretnie się wypowiedzieć w temacie. Ehh

age.png
  • Polaya Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2023, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saya wrote:
    Polaya, ciekawe tipy, dzięki za podzielenie się nimi!

Odnośnie szpitala to też planowałam w III referencyjnosci, konkretnie Matka Polka w Łodzi,ze względu na moje choroby towarzyszące. Sonia się rozwija wzorowo wg ostatniej wizyty, ale trochę martwię się o siebie, będę zresztą rozmawiać o tym z z prowadzącym za tydzień w sobotę...

Kika, ja byłam dzisiaj też u fizjo urogin i też sobie chwalę. Spędziłam tam prawie godzinę, zrobiła usg, mam niby rozejście spojenia na około 5mm ale kazała potwierdzić z ginekologiem bo lepszy sprzęt niby czy coś, trochę mnie rozmasowała, okleiła mi brzuch tejpami i pokazała ćwiczenia na piłce. Ogólnie jestem zadowolona z wizyty i chyba do niej wrócę za jakieś 2 tyg.

W ogóle to przez jedną z lekcji w szkole rodzenia dzwoniła do mnie właśnie kobieta z banku komórek macierzystych i pytała czy się zdecydowaliśmy. Ogólnie to nie jesteśmy przekonani, głównie ze względów finansowych - a jak u Was, ktoś Was ściga i zachęca do bankowania?
    My nie bankujemy, po pierwsze im później następuje odpępnienie tym lepiej, bo to wszystko idzie bezpośrednio do dziecka, po drugie w razie przyszłej choroby ta ilość bankowana jest niewystarczająca, coś też obiło mi się o uszy, że wówczas nie powinna być to krew "twoja" tylko od kogoś innego, nie zagłębiałam bardziej tematu, jednak wiele osób mówi że to ściema

• Delfi Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2023, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja osobiście nie będę korzystać z banku komórek macierzystych. Może gdyby to miało realną szansę być wykorzystane za 30 lat, to miałoby sens…z bliskich osób, które rodziły w ostatnim czasie nikt się nie zdecydował, nawet osoby, które początkowo rozważały taką opcję. Moja szwagierka podpisała dokument, że zgadza się na pobranie krwi z pępowiny za darmo - dla innych dzieci. I nikt się nie pojawił. Dlaczego? Przecież skoro jest to tak skuteczne, powinni walczyć o każdą możliwość uratowania kogoś, nie tylko wtedy, gdy ktoś płaci za bankowanie :)

age.png
  • Saya Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2023, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na szkole rodzenia ta konsultantka coś wspominała o jakiejś metodzie namnazania tych komórek, ale dla mnie to brzmi i tak jak ściema. Przez ten jej telefon zaczęłam się denerwować niepotrzebnie. Niestety tak mam, że się nakręcam niepotrzebnie czasem.

Update brzuszka!

IMG-20231123-092617.jpg

eM 🌺, Kika95, Delfi, Skatusia🥰, Kropkaxyz, xMartaa, MonikaMonia, Wioleta91, Ladyo lubią tę wiadomość

age.png
  • Polaya Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2023, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczęłam zastanawiać się nad moimi szansami na poród naturalny, a dokładniej na obrót dziecka, jest ona aktualnie w ułożeniu poprzecznym (główka po prawej stronie mojego brzucha, nóżki po lewej), mamy 27 tc, myślicie że ona może się odwrócić? Nic nie widzę na ten temat, niby ma jeszcze czas na obrót, ale czy z tej pozycji jest to możliwe?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2023, 20:51

• Marysiaa Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2023, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaya jeszcze jest dużo miejsca w brzuchu i dużo czasu na akrobacje, moja pani doktor mówi, że przejmować ułożeniem się będziemy w okolicach 35 tygodnia :) jeszcze się kilka razy może obrócić :)

12.06 ⏸️ (7/8dpo)
    27.06 zarodek w macicy!
    3.07 mamy serduszko! zarodek 3,5mm
    16.08 badania prenatalne, 6,21 cm, usg w normie, niskie ryzyka, prawdopodobnie chłopiec
    14.09 no wygląda na chłopaka 💙

Następna wizyta 19.10
  • Polaya Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2023, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysiaa wrote:
    Polaya jeszcze jest dużo miejsca w brzuchu i dużo czasu na akrobacje, moja pani doktor mówi, że przejmować ułożeniem się będziemy w okolicach 35 tygodnia :) jeszcze się kilka razy może obrócić :)
    Rozumiem, właśnie mój lekarz też narazie nic nie mówił, zaczęłam się zastanawiać bo odkąd się dowiedziałam jak leży tak cały czas jest w tej samej pozycji

‹‹ 467 468 469 470 471 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ