Czerwiec👙, lato🏝️, słońce świeci🌞- będzie z tego dużo dzieci👶🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny w ten ponury niedzielny wieczór 😊 Mam dla Was polecajkę, jeśli jeszcze któraś nie ma, albo jeszcze poszukuje torby do spakowania się do szpitala, to polecam ten model torby Mommy Bag z Alliexpress 😊 Przyszła mi w miarę szybko i mega mi się podoba 😊 Jest bardzo funkcjonalna i przyda się również w późniejszym czasie 😊 Jest również możliwość zrobienia z niej plecaka, bo ma ukryte szelki 😃 Specjalnie utworzyłam sobie nowe konto na Alliexpress, bo dla nowych użytkowników była tańsza i dałam za nią coś około 112 zł, a tak normalnie kosztuje coś około 133 zł. Jak będziecie chciały to podeślę Wam linka 😃
-
Ja wybieram do porodu zwykłą bawełnianą torbę, a na później walizkę średnią z zestawu, chyba że uda mi się w kabinowej zmieścić ☺️
Obudziłam się właśnie na plecach z ewidentnym zespołem żyły głównej dolnej, nikomu nie polecam, słuchałam swojego ciała i wiedziałam, że póki nic się nie dzieje to jest ok, teraz właśnie dostałam ostrzeżenie, w takiej sytuacji co polecacie by w nocy przez sen nie przekręcać się nieświadomie na plecy? Poduszki do spania w ciąży coś zmieniają? -
Polaya ja mam dużą poduszkę ciążowa w kształcie litery C. Zasypiam na lewym boku, w nocy jak się budzę też jestem na lewym boku... jak chce świadomie zmienić pozycję, to zmieniam na prawy bok. No i rano budzę się na jednym z boków. Na plecach mi średnio wygodnie, bo nie mam co zrobić z nogami, jak tam jest poduszka, na niej - nie wygodnie, a pod nią trochę ciśnie. Więc polecam poduchę. (Przed ciążą zasypiałam tylko na brzuchu!)
Skatusia ja też do porodu swoje rzeczy w zwykłej torbie sportowej, a na później walizka. Na co dzienne wyjścia na spacery mam fajną odczepianą torbę na wózku, myślę że podstawowe akcesoria się tam zmieszczą.
Dobrego dnia dziewczyny!Polaya lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny w poniedziałek 😊
Weekend zleciał nawet nie wiem kiedy 🙈 byliśmy z mężem w kinie i maku więc jestem zadowolona 😅
A dziś dzień zaczęłam od krzywej cukrowej 😬 kupiłam sobie cytrynową, nie było źle ale potem poczułam się mega słabo. Koniec końców udało się i krew pobrana. Jutro wizyta u ginekologa to zobaczę młodego 😁 dziś po tej dawce cukru myślałam że wyskoczy mi z brzucha 🤣
Ja właśnie mam zagwostkę z tymi torbami do szpitala 🤣 w każdym sklepie mam jakąś w koszyku, ale zbliża się BlackFriday więc może jakieś zniżki będą 😁
Polaya ja też mam tę poduszkę co pisze eRKow i jest super, do spania leżenia, i bardziej się kontroluje ruchy podczas snuPolaya lubi tę wiadomość
-
Ja mam do spania taką poduszkę długą, taki wąż 😂 przyszłościowo można sobie ją związać u końców, na niej nawet jak się śpi na plecach to nie leżę na płasko tylko zawsze gdzieś mam tą poduchę poprzekladaną. Ale raczej też śpię na którymś boku. Dziś w nocy musiałam spać na lewym bo na prawym i na plecach dosłownie zalewała mnie zgaga..
Dziewczyny, jako że wczoraj były pierwsze chwile ze śniegiem, wyciągnęłam zimowe rzeczy. Jakie macie buty zimowe? Ja mam takie wiązane botki (cieplusie) ale jak musiałam je zawiązać to pomyślałam sobie że nooo, ciężko z tym schylaniem się aż do buta i chętnie bym kupiła jakieś wsuwane po prostu ☺️🧑 27
🧒 29
😺 6
Starania od 10.2022
03.2023 - cb
05.06.2023 - ⏸️ 34,05 🌸
07.06.2023 - 88,89 🐝
10.06.2023 - 476,18 🔥
13.06.2023 - 2119,98 💪
---
Letrox 5x50 + 2x75
Duphaston 2x1
-
Ja tez polecam poduchę, mam w kształcie U i nawet jak powędruje w nocy na plecy to tak jak napisała Kwiatek, nie leżę na plecach tylko jednak bardziej przechylona na któryś boczek. Staram się spać na lewym ale już mi coraz bardziej niewygodnie wiec wędruje po łóżku jak szalona w nocy 🤣
Tez poszukuje torby do szpitala i poluje na mommy bag ale w promocji, standardowa cena mnie przerasta psychicznie 🙈🤣
Kika u nas po badaniu krzywej było to samo, siedziała koło nas jakaś starsza Pani i śmiała się ze za chwile mi ten dzidziuś pępkiem wyskoczy 🤭
Co do butów ja nie mam już nadziei na żadne wiązania czy skomplikowane zakładanie - jak mus to tylko z pokoca, sama nie dam rady. Na codzień postawiłam na wsuwane emu - meeeeega polecam, wygodne przy chodzeniu, zakładanie bez problemu, nawet na grubsza skarpetkę dadzą radę a w tym tez na opuchnięta stopę gdyby pojawiły się problemykwiatek100, Polaya lubią tę wiadomość
-
Co do butów, to ja mam zasuwane z boku i jeszcze daje radę, ale mam też śniegowce wiązane (wcozraj w nich chodziłam bo byliśmy na dłuższym spacerze w lesie z mężem, a tam i śnieg i błoto...) no to mąż zakładał i wiązał, bo sama nie dałam rady 😂 ale mój kochany to też już nogi mi depiluje, pomaga w myciu włosów 😂
BlackWeek u pampersa na allegro. Produkty (pieluchy,chusteczki) do 35proc zniżki. W oficjalnym sklepie pampers na allegro.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2023, 10:29
-
Ja sobie kupiłam trzewiki nad kostkę z timberlanda, używane, pół rozmiara za duże. Taki model który ma zamiast sznurówek elastyczne gumki i można założyć z łyżką do butów bez schylania
Polaya lubi tę wiadomość
12.06 ⏸️ (7/8dpo)
27.06 zarodek w macicy!
3.07 mamy serduszko! zarodek 3,5mm
16.08 badania prenatalne, 6,21 cm, usg w normie, niskie ryzyka, prawdopodobnie chłopiec
14.09 no wygląda na chłopaka 💙
Następna wizyta 19.10
-
Hej Mamusie !
Wybaczcie brak odzewu ale ostatnio tyle negatywów... Jakieś typy postanowiły podpalić kontener że sprzętem ogrodniczym mojego męża i jego współpracowników. Sprzęt na około 60 tysięcy, więc no niestety mamy inne wydatki niż wyprawka 😅
Ale już w grudniu się za to wezmę 😅
Dzisiaj pierwsza nieprzespana noc ze względu na ruchy tego naszego prosiaczka 🥰
Poprosze o informacje o wizytach, bardzo zaniedbałam ostatnio 🙈
Jeszcze chwila i rodzimy 😍🤞
Światełko 🤞Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2023, 11:36
-
Cześć dziewczyny, ja się witam z jelitówka na pokładzie. Także nie ma nudy 🙄 pół nocy w łazience na przemian wymioty i biegunka. Dontegi nadal kocham, kaszę, prycham, no także dziś naprawdę ledwo żyje. Dobrze, że mąż jest to ogarnia starszaka, a ja spędzam ten dzień w łóżku.
Też polecam rogala do spania, czy to w kształcie U, czy C, jakąkolwiek poduszkaz która można sobie tam manewrować dowoli.
Co do torby - ja na porodówkę, tak jak i przy pierwszym porodzie - oddzielna torba materiałowa, a na czas poporodowy walizka 😊
Buty mam na razie zwykle 'traperki' bez problemu zakładam. Mam też jakieś śniegowce cieplejsze wsuwane. Myślę, że będą ok na później. 😊
Polaya lubi tę wiadomość
08.2020 - synek 👶
05.2022 - ⏸️
07.2022 - 8 tc. 💔👼
11.2022 - ponowne starania 🙏
20.06.2023 - ⏸️🥺
13.07.2023 - jest ❤️
19.07.2023 - 1.2 cm Szczęścia ❤️🌈
08.08.2023 - rosnę 👶
13.08.2023 - krwotok i szpital 💔
16.08.2023 - 5.1cm Siłacza 🤍
23.08.2023 - prenatalne -> 6.4 cm zdrowego Dzidziutka 🤍
27.09.2023 - Synek 💙
25.10.2023 - połówkowe -> 550g Chłopca 🤎
29.11.2023 - 1 kg Szczęścia 🤍
03.01.2024 - 2 kg Misia 🐻
01.02.2024 - 2,8 kg 🧸❤️
07.02.2024 - ❤️
21.02.2024 - (38+3) 3,7 kg 🐻
27.02.2024 - Bruno 👶🐻 -
eM🌺 co czytam to coś Ci dolega 😅 mega Ci współczuję , ja póki co cieszę się zdrowiem oby tak zostało 😅
Też polecam poduchę ciążowa, w literę C posiadam, przyzwyczaiłam się do spania na lewym boku dzięki temuPolaya lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny ja tak na szybko bo czytam też na szybko... co do spania- ja też mam poduszkę w literę C. Moim problemem jest to że czasami w ogóle się nie obudzę w nocy i np. Tak jak dzisiaj calutka noc spałam w jednej pozycji. Obudziłam się cała scierpnieta, obolała... już kilka razy mi się tak zdarzyło i już o tym właśnie rozmawiałam z fizjoterapeutka. Ona też zdziwiona bo niby organizm się powinien domagać tej zmiany... nie wiem... w pierwszej ciąży tak nie miałam. Ale oczywiście poduszkę polecam!
Ale czytam też ze piszecie ze staracie się spać na lewym boku- i ta moja fizjo mówi że to jakaś stara szkoła tak mówi i starsi ginekolodzy i że potem kobiety na siłę na tej lewej stronie śpią i ciało na tym cierpi bo to niezdrowe. Już nie pamiętam co tam mi dokładnietym swoim naukowym językiem mówiła ale chodziło o to że krzywdę można sobie zrobić, coś typu odleżyny... no i żeby spać tak jak jest nam wygodnie:))
Miłego dnia:)))34l👱♀️ 39🙎♂️
09.2019 ⏸️🤰
01.2020 laparoskopia- guz na jajniku
06.2020 🥰😍 cc 4800g 64cm M❤️
11.2022 6/7 tc 💔 poronienie samoistne
13.06.23 ⏸️🤗
14.06.23 beta 124😍
07.07 ❤️
13.09 17+1 209 gram chłopca💙
07.10 20+4 połówkowe 416g🥰
03.11 24+3 800g
28.11 28+0 prenatalne 1300 g😍
15.12 30+3 1700g
30.12 32+4 2100g
12.01 34+3 3000g😱😱😱
24.01 36+1 3000g???😁❤️
16.02 39+3 cc 4300g 58cm Gucio💙💙💙
-
Cześć dziewczyny. Jestem już po wizycie. Kluseczka ma już 974g😍 wszystko jest dobrze. Szyjka dalej nie za długa ale trzyma wymiary😉 Cukrzycy ciążowej nie ma! A w pierwszej ciąży miałam, więc jak widać nic nie jest przesądzone. Dzisiaj pierwszy raz mój ginekolog wspomniał o porodzie.... Mam mieć planowane CC między 38-39 tygodniem. Zabrzmiało już poważnie. A moja wyprawka w rozsypce. 🙆 W grudniu zaczyn na poważnie. Kolejna wizyta 11.12.😉
Wioleta91, kwiatek100, Kika95, eM 🌺, Kropkaxyz, Saya, Delfi, Skatusia🥰, MonikaMonia, xMartaa lubią tę wiadomość
👩33 🧔41
♥️ M. 04.2022 -
Światełko dlaczego CC?
A ja jestem w trakcie prania ubranek 😂 dziewczyny a ile zestawów dla malucha zabieracie do szpitala? I Myślice że body długi rękaw +polspiochy lub śpiochy wystarczą? Czy jeszcze jakieś.kaftaniki do tego? Chce poprane zestawy do szpitala sobie popakowac w torebeczki strunowe żeby były gotowe do wrzucenia do torby... -
To chyba w kwestii butów też postawie na jakieś emu, chociaż pamiętam że jak kiedyś nosiłam to mi się strasznie stopy pociły 🙈 ale zobaczymy
To ja mam jeszcze jedno pytanie...może dziwne. Od kilku dni chyba leci mi siara, choć nie jestem pewna, to pierwsza ciąża 😶 Nie jakoś mocno. Ale jak nadusze pierś to kropelki takiego wodnistego, przezroczystego płynu się pojawiają. Czy slyszałyscie coś o zbieraniu tej siary do strzykawki? Robiła / robi tak któraś z Was? Mi się gdzieś to obiło o uszy..i może warto? Jestem zielona w tym temacie i nie wiem co myśleć o tej nowej sytuacji 😂🧑 27
🧒 29
😺 6
Starania od 10.2022
03.2023 - cb
05.06.2023 - ⏸️ 34,05 🌸
07.06.2023 - 88,89 🐝
10.06.2023 - 476,18 🔥
13.06.2023 - 2119,98 💪
---
Letrox 5x50 + 2x75
Duphaston 2x1
-
Ja do szpitala przede wszystkim polecam przygotować dwa rozmiary:D moje dziecko było ponad 1kg większe niż szacowali wg usg!! A poza tym w momencie kiedy już ja ubrałam żeby wyjść to ona mi zrobiła niespodziankę 💩🤦🏼♀️😅
Ah I ja rodziłam w czerwcu gdzie było już ciepło a w szpitalu to dzieci ubierają w naprawdę ciepłe rzeczy Łącznie z czapeczkami. A potem owijają rozkami i kocami. Widocznie na początku tak trzeba żeby się nie wychlodzily.
Ja to planuje jakieś body, spodenki,skarpetki i czapeczkę. W razie czego zapakuje jakiegoś cieplejszego pajaca. Teraz też luźniej do tego mogę podejść bo są odwiedziny a pierwszy porod w covidzie zero odwiedzin, zero pomocy. Jak mąż mi coś dowoził to zostawiał na dole i położne dwa razy w ciągu dnia zjeżdżały i potem rozwoziły także teraz to wydaje mi się luzik bo jakby co to nie ma problemu:)
A ja pytanie z innej beczki... poszukuje fajnej kosmetyczki. Niby jakieś mam ale chciała bym coś porządnego i praktycznego. Macie jakieś polecajki?34l👱♀️ 39🙎♂️
09.2019 ⏸️🤰
01.2020 laparoskopia- guz na jajniku
06.2020 🥰😍 cc 4800g 64cm M❤️
11.2022 6/7 tc 💔 poronienie samoistne
13.06.23 ⏸️🤗
14.06.23 beta 124😍
07.07 ❤️
13.09 17+1 209 gram chłopca💙
07.10 20+4 połówkowe 416g🥰
03.11 24+3 800g
28.11 28+0 prenatalne 1300 g😍
15.12 30+3 1700g
30.12 32+4 2100g
12.01 34+3 3000g😱😱😱
24.01 36+1 3000g???😁❤️
16.02 39+3 cc 4300g 58cm Gucio💙💙💙
-
Kropka, my właśnie chcemy skorzystać z sali premium po porodzie, gdzie mąż może być cały czas łącznie z nocami z nami, przez cały okres pobytu. To z racji tego że planowany szpital mamy około 70km od domu, więc niby nie daleko, ale jazda w tę i z powrotem bo czegoś zabraknie to średnio. Więc chcę mieć przygotowane wszystko na tip top 😂
To cały pobyt w szpitalu dziecko jest w szpitalnych ubrankach i dopiero na wyjście we własnych???
Zaczelyscie już chodzić na szkoły rodzenia? Z tego mojego powiatowego szpitala jeszcze się nie odzywają co do terminu... jak do końca listopada nikt nie zadzwoni, to będę musiała jakaś prywatną znaleźć.. bo co raz bardziej dochodzi do mnie, że nic nie wiem 😂 i jeszcze te sny w nocy. Już nie zaliczę ile nocnych sennych porodów mam za sobą. I szybkie i z komplikacjami 😂 w sali porodowej, na podłodze, w samochodzie 😂 -
Światełko, super wieści! No i właśnie, dlaczego cc, podał jakiś powód?
Kwiatek, mi leci już od jakiegoś czasu, ale nie myślałam, by ją zbierać. Raczej staram się nie pobudzać i ściskać, bo gdzieś przeczytałam, że to może poród przyspieszyć 😅 oczywiście nie wiem ile w tym prawdy, ale staram się nie nakręcać laktacji na tym etapie.
Jeśli chodzi o ciuszki do szpitala to pakowałam już body z długim rękawem, do tego spodenki, skarpetki i czapeczki... I tylko w rozmiarze 56, choć jak je pakowałam to jedna 56 drugiej nie równa, były jedne mniejsze drugie większe, pewnie pokurczone albo po prostu rozmiarówki inne, więc wzięłam pół na pół. W razie co się podwinie rekawki/nogawki jak okażą się za duże... I zastanawiam się nad pajacami, bo nie wiem czy brać dodatkowo czy nie?
Szkole rodzenia już zaczęłam na początku miesiąca, dzisiaj właśnie idziemy z mężem na zajęcia z pierwszej pomocy, już jestem po 2 spotkaniach, z czego 1 było organizacyjne.
Edit: Dziewczyny, chyba doświadczyłam już czkawki mojej małej. Takie rytmiczne stukanie albo tykanie w podbrzuszu, ale dość nisko. Miała już któraś z Was?Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2023, 14:48