Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Czerwiec👙, lato🏝️, słońce świeci🌞- będzie z tego dużo dzieci👶🍼
Odpowiedz

Czerwiec👙, lato🏝️, słońce świeci🌞- będzie z tego dużo dzieci👶🍼

Oceń ten wątek:
  • xMartaa Przyjaciółka

Wysłany: 21 grudnia 2023, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eRKow. wrote:
    Marta do zastrzyku napewno musisz mieć aktualne przeciwciała rh (ważne 2tyg), jest określony termin na przyjęcie zastrzyku 28-30 tydz. Długość czekania, pewnie zależy od miejsca gdzie chcesz robić. Ale też raczej umawiają na konkretny termin aby się zmieścić w te widełki. Ja dzwoniłam jakoś w 26tc się umawiać do przychodni przyszpitalnej, i w recepcji zapytali o tydzień ciąży i sami podali termin właśnie tak, aby zmieścić się do tego 30tc. Także najlepiej zadzwoń i zapytaj w szpitalu czy przychodni :-)
    Z jakiego powodu CC?

Dziękuję za informację, jutro będę dzwonić 🙂

Pierwszy poród miałam cesarkę, bo dziecko było ułożone miednicowo, potem miałam operacje na bliźnie i teraz ginekolożka powiedziała że też będzie cc, zaplanuje i wpisze mnie w odpowiedni termin.

👩🧔‍♂️ 26l
    👦2016r 💙

🏥2022 operacja guzków endometriozy w bliźnie po cc
    👶05.2023- początek starań o drugie dziecko
    02.07‐ dwie kreski na teście ⏸️
    01.08- jest ❤️

6925
  • Skatusia🥰 Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2023, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eRKow. wrote:
    Marta do zastrzyku napewno musisz mieć aktualne przeciwciała rh (ważne 2tyg), jest określony termin na przyjęcie zastrzyku 28-30 tydz. Długość czekania, pewnie zależy od miejsca gdzie chcesz robić. Ale też raczej umawiają na konkretny termin aby się zmieścić w te widełki. Ja dzwoniłam jakoś w 26tc się umawiać do przychodni przyszpitalnej, i w recepcji zapytali o tydzień ciąży i sami podali termin właśnie tak, aby zmieścić się do tego 30tc. Także najlepiej zadzwoń i zapytaj w szpitalu czy przychodni :-)
    Z jakiego powodu CC?

Skatusia a jak w percentylach wygląda maluszek? Mieści się w normie?

Ginekolog tylko powiedział, że z pomiarów maluszek jest o tydzień większy, ale jest to wszystko jak najbardziej w normie 😊

💒 01.10.2022
    07.03.2023 - zabieg (puste jajo płodowe)
    07.02.2024 - Marcelek 💙 całe 3.880 g i 56 cm szczęścia 🥰💙

age.png
  • MonikaMonia Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2023, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wioleta91 wrote:
    Latynoskie pośladki xD żem opluła ekran xD

Czytaliście dziewczyny wątek sierpniowy ? Strata w 20 tc. Boże aż strach pomyśleć, jesteśmy już tak blisko i tak daleko jednocześnie...

właśnie czytałam… boże co za tragedia.. nie wyobrażam sobie takiego bólu i strasznie współczuje…

trafiła mnie choroba znowu.. kaszel się rozkręca, nie wiem czy saszetki prenalenu to zatrzymają…

"Twój kolejny rozdział będzie niesamowity 🤞"

28.06.2023 - ⏸️🥹

preg.png
  • Delfi Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2023, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cieszę się z pozytywnych wieści z wizyt :)

Ja dołączam do teamu bolących pleców. Wczoraj, jak był poruszony ten temat, jeszcze nic mnie nie bolało, wieczorem zaczęło mnie uciskać w jednym punkcie w lędźwiach i dzisiaj już wstałam z dużo większym bólem. Ledwo chodzę, ciężko mi uwierzyć, że tak w przeciągu 24h mnie rozłożyło… :( mam nadzieję, że to minie.

age.png
  • xMartaa Przyjaciółka

Wysłany: 22 grudnia 2023, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy każda z Was ten zastrzyk z immunoglobuliny dostała w pośladek? Miałyście jakieś skutki uboczne po nim?

👩🧔‍♂️ 26l
    👦2016r 💙

01.08- jest ❤️

6925
  • Pingwinek Ekspertka

Wysłany: 22 grudnia 2023, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xMartaa wrote:
    Hej 😊
    Dzisiaj miałam wizyte, mały ma juz 1300g 😄 Jak pytałam o poród, to raczej bedzie cc. Dostalam też skierowanie na zastrzyk na przeciwciała. Widziałam, że niektóre z Was są już po i chciałam zapytać czy trzeba się do tego jakoś przygotować? Czy długo czekałyście na termin zastrzyku?

Ja dzwoniłam do kilku miejsc, bo to właśnie musi być podane między 28-30 tygodniem, a ciężko było znaleźć miejsce w tym okresie świątecznym. W jednym miejscu mi powiedzieli, że może być badanie na przeciwciała sprzed 2 tygodni najdalej ale musi być już potwierdzona dwukrotnie grupa krwi. Ostatecznie zastrzyk robiłam w innym miejscu i tam potrzebowali standardowo dowód, kartę ciąży i wynik na przeciwciała, ale jak zobaczyli, że krew miałam badana równo tydzień wcześniej to już zaczęli kręcić nosem i ostatecznie potrzebowali upewnić się u lekarza czy to nie za stare badanie o 1 dzień...

Także proponuje jak najszybciej zadzwonić, dopytać o szczegóły w tym konkretnym miejscu i od razu umówić się też na badanie krwi, żeby zdążyć że wszystkim, bo widzę, że już 30 tydzień u Ciebie :)

xMartaa lubi tę wiadomość

Starania od: lipiec 2022

29.06.23 ⏸️
    30.06.23 prog 17.40 beta 56.56
    04.07.23 prog 19.11 beta 585.2
    10.07.23 prog 19.77, beta 6,664
    26.07.23 jest ❤️
    03.08.23 USG przed 10. tyg
  • eRKow. Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2023, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam co raz częściej delikatne skurcze, jak przy bólach miesiączkowych. Czy to już przepowiadające? 😅 zwróciłam na nie uwagę kilka razy w ostatnim tygodniu. Przechodzą po dosłownie chwili

MTHFR heteri
    PAI-1 homo

💔24.07.2022 r. Aniołek. (7tc/10tc) [*] Sławek
    💔04.04.2023 r. Aniołek (8tc/10tc) [*] Józio
    ❤️ 02.02.2024 r. Feliks, 3370g, 54cm, 10pkt
    age.png
  • Polaya Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2023, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eRKow. wrote:
    Mam co raz częściej delikatne skurcze, jak przy bólach miesiączkowych. Czy to już przepowiadające? 😅 zwróciłam na nie uwagę kilka razy w ostatnim tygodniu. Przechodzą po dosłownie chwili
    Ja się zorientowałam, że chyba czegoś nie rozumiem, skurcze przepowiadające to nie są te Braxtona Hicksa? One występują od około 20 tc

• eRKow. Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2023, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaya wrote:
    Ja się zorientowałam, że chyba czegoś nie rozumiem, skurcze przepowiadające to nie są te Braxtona Hicksa? One występują od około 20 tc
    Tak, to te... choć podobno nie zawsze wyczuwalne tak wcześnie, ale niby mogą być od 20tc

MTHFR heteri
    PAI-1 homo

age.png
  • Polaya Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2023, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eRKow. wrote:
    Tak, to te... choć podobno nie zawsze wyczuwalne tak wcześnie, ale niby mogą być od 20tc
    Podobno są u każdej kobiety, ale wiele kobiet tego totalnie nie czuje, u mnie raczej czuję jedynie jak dotknę brzucha, czasami jak wchodzę po schodach i mam skurcz to dziwne jest to uczucie, ale poza tym spokój

• Kika95 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2023, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xMartaa wrote:
    Czy każda z Was ten zastrzyk z immunoglobuliny dostała w pośladek? Miałyście jakieś skutki uboczne po nim?

Tak, w pośladek, bo jest domięśniowo, ja byłam bojaźliwa co do niego, ale okazało się że nic strasznego, poczułam takie ciepło, a potem przez pół godziny mrowienie i tyle 😊 pytałam się pielęgniarki czy występują po tym jakieś skutki uboczne to zaprzeczyła i faktycznie nic nie było 😊

preg.png
  • xMartaa Przyjaciółka

Wysłany: 22 grudnia 2023, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kika95 wrote:
    Tak, w pośladek, bo jest domięśniowo, ja byłam bojaźliwa co do niego, ale okazało się że nic strasznego, poczułam takie ciepło, a potem przez pół godziny mrowienie i tyle 😊 pytałam się pielęgniarki czy występują po tym jakieś skutki uboczne to zaprzeczyła i faktycznie nic nie było 😊

Ja właśnie dzisiaj dostałam zastrzyk i też się stresuje 🫣 jak mi wstrzykiwała to czułam lekki ból jak się rozchodził ten zastrzyk. Wgl to wczoraj dostałam skierowanie, a jestem już w 29 tyg. okazało się że w tej poradni do której miałam jechać już nie zdążą mi go podać i dzisiaj moja gin załatwiła mi ten zastrzyk i ona mi go podała. 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2023, 18:08

Kika95 lubi tę wiadomość

👩🧔‍♂️ 26l
    👦2016r 💙

01.08- jest ❤️

6925
  • Kika95 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2023, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xMartaa wrote:
    Ja właśnie dzisiaj dostałam zastrzyk i też się stresuje 🫣 jak mi wstrzykiwała to czułam lekki ból jak się rozchodził ten zastrzyk. Wgl to wczoraj dostałam skierowanie, a jestem już w 29 tyg. okazało się że w tej poradni do której miałam jechać już nie zdążą mi go podać i dzisiaj moja gin załatwiła mi ten zastrzyk i ona mi go podała. 🙈

To super że się udało, grunt że mamy już to za sobą 😎

preg.png
  • MonikaMonia Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2023, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny znokautowała mnie choroba😵‍💫
    1:0 dla kaszlu i gila😖
    pozdrawiam znad „cudownej” mikstury z mleka i czosnku.
    macie jakies cudowne sposoby które postawia mnie na nogi do wigilii? 🥲
    prenalen w użyciu - saszetki i pastylki na gardło ale pomagają tyle co bym sobie cukierka pociupała

28.06.2023 - ⏸️🥹

preg.png
  • kwiatek100 Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2023, 01:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaMonia może inhalacje z soli fizjologicznej? Olejek z eukaliptusa i lawendy też może pomóc. To tak na szybko mi przychodzi do głowy.
    No i w teorii paracetamol też można, chociaż ja się wzbraniam od wszystkich leków takich jak można próbować 'naturalnie'. 😊

🧑 27
    🧒 29
    😺 6

Starania od 10.2022
    03.2023 - cb
    05.06.2023 - ⏸️ 34,05 🌸
    07.06.2023 - 88,89 🐝
    10.06.2023 - 476,18 🔥
    13.06.2023 - 2119,98 💪

---
    Letrox 5x50 + 2x75
    Duphaston 2x1

• kwiatek100 Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2023, 02:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po immunoglobulinie nie miałam żadnych skutków ubocznych, nie miałam też żadnego mrowienia. W poniedziałek byłam też na szczepieniu na krztusiec i też zupełnie nic mi po nim nie było więc się cieszę bo ogólnie bardzo nie lubię igieł 🙈😂 A takie momenty pomagają mi się rozprawić z tym nielubieniem :D

🧑 27
    🧒 29
    😺 6

Starania od 10.2022
    03.2023 - cb
    05.06.2023 - ⏸️ 34,05 🌸
    07.06.2023 - 88,89 🐝
    10.06.2023 - 476,18 🔥
    13.06.2023 - 2119,98 💪

---
    Letrox 5x50 + 2x75
    Duphaston 2x1

• eRKow. Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2023, 06:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika , mnie właśnie dopadł w nocy ból gardła i rano z delikatnym katarem się obudziłam 🥴 na gardło polecam płukanie solą. Zawsze mi pomagało...
    Obawiam się tylko, że my z mężem spędzimy święta we dwoje, bo jemu co prawda już lepiej, ale jak miał pozytywny covid to być może i ja teraz coś od niego zlapalam, więc będziemy chcieli oszczędzić zarażania rodzinom... to trzecie Boże Narodzenie u nas w rodzinach, z covidem! Co roku inna para się z tym zmaga i zostają sami na święta. Chyba można to już uznać za tradycję 😂

MTHFR heteri
    PAI-1 homo

age.png
  • MonikaMonia Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2023, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spróbuję płukania solą i inhalacji dzisiaj, wjeżdżam z ciężką bronią bo zamierzam upiec dziś 4 ciasta 🤣 nie wiem jak wystoję w kuchni

Erkow u mnie właśnie tak się zaczęło, obudziłam sie początkowo z lekkim drapaniem i katarkiem a teraz trzeszczy we mnie przy kaszlu jakbym tam jakiś stary tapczan nosiła w sobie.
    Faktycznie jak tak losujecie po jednej parze na rok to już jakaś tradycja, boże jak dobrze że jeszcze potraficie się z tego śmiać bo przyznam szczerze że mam w otoczeniu osoby, które na słowo covid niemalże dostają zawału 😥
    Chociaż nie ukrywam, teraz będąc w ciąży też się trochę boje ale staram się nie wpadać w skrajność

Te skurcze o których pisałyście dziewczyny to też mam ale mnie zawsze niepokoją, nie potrafię jakoś łagodnie do nich podejść na zasadzie „prawie każda tak ma”. Po tych początkowych przygodach na każdy ból czy dyskomfort z automatu zapala mi się czerwona lampka 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 grudnia 2023, 08:51

28.06.2023 - ⏸️🥹

preg.png
  • eRKow. Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2023, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to tak jak ja😂 mam założenie dziś skończyć piernik (ale to tylko już polewą) i rybkę po grecku. Choć przysnęlo mi się ponownie, gardło boli bardziej, głową zaczyna... nie zapowiada się dobrze.

A co do skurczy, to ja też już się zastanawiałam czy tego kłucia nie skonsultować na SORze 🥴 ale jak czytam że to normalne w tym czasie, to nie chce przesadzać. Tym bardziej że nic poza tym się nie dzieje. Tylko skurcze raz na jakiś czas i twardnienie brzucha.

MTHFR heteri
    PAI-1 homo

age.png
  • Polaya Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2023, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak u was z siłami i energią? Ja oficjalnie mogę powiedzieć, że niestety mdłości i wymioty wróciły, jest mi bardzo ciężko, szybko się męczę, mam bardzo słaby humor, przedtem chwilę stałam i zrobiło mi się słabo, szum w uszach i zawroty głowy, czuję przy chodzeniu jak główka naciska na krocze, wręcz zastanawiam się po co mi to było, nie wiem jak sobie poradzę po porodzie, mam wrażenie że nic nie robię, że na nic nie mam siły, z jednej strony wiem że to normalne, z drugiej bardzo obciąża mnie to psychicznie
    Na myśl o świętach chce mi się płakać, nie obchodzimy świąt jako katolicy, jednak spotykamy się z wierzącymi rodzinami, więc będziemy ciągle gdzieś jeździć, na samą myśl jestem przemęczona
    Też mamy teraz ogrom wydatków i pojawiły się problemy finansowe, które też nie są łatwe do przyjęcia, niewątpliwie to też wpływa na mój nastrój i chęci do czegokolwiek
    Chyba potrzebuję się wyżalić, wygadać, wierzę że niedługo będzie lepiej

‹‹ 484 485 486 487 488 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ