Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Czerwiec👙, lato🏝️, słońce świeci🌞- będzie z tego dużo dzieci👶🍼
Odpowiedz

Czerwiec👙, lato🏝️, słońce świeci🌞- będzie z tego dużo dzieci👶🍼

Oceń ten wątek:
  • eRKow. Autorytet

Wysłany: 14 stycznia, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaya super że przeszło i wróciłaś do starych nawyków ;-)
    My dziś po imprezce urodzinowej mojej mamy, jestem tak padnięta, mimo że tylko zmieniałam miejsce z krzesła na kanape itp 😅
    Znów mi powróciły hemoroidy! Co ja się z tym mam... kilka dni brania zelaza poskutkowało już zaparciami, a przez to wylazły te nieszczęsne hemoroidy. Także wracam do diety: masa owoców, błonnik codziennie i suszone śliwki 😅 mam nadzieję, że szybko się pozbędę.

MTHFR heteri
    PAI-1 homo

💔24.07.2022 r. Aniołek. (7tc/10tc) [*] Sławek
    💔04.04.2023 r. Aniołek (8tc/10tc) [*] Józio
    ❤️ 02.02.2024 r. Feliks, 3370g, 54cm, 10pkt
    age.png
  • Delfi Autorytet

Wysłany: 14 stycznia, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę żelazo od prawie dwóch tygodni i całe szczęście u mnie nie skutkuje to zaparciami :)
    eRKow, Twoja mama dalej twierdzi, że jutro Feliks w jej urodziny pojawi się na świecie? 😁 Feliks już sobie poradzi po tej stronie brzucha, ale myślę, że niech te 1,5 tygodnia minimum zaczeka, no chyba że się zmówił z Twoją mamą :D

age.png
  • Polaya Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 05:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obudziłam się przerażona, śniło mi się że szłam właśnie na cesarkę, a jeszcze wczoraj myślałam sobie, że chyba tylko mi się jeszcze poród nie śnił 😂 Czuję się okropnie, a muszę wstać na badania 😕

• eRKow. Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 06:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Delfi, już zmieniłam zdanie co do konkretnego dnia, że dziś, ale dalej upiera się że to będzie w styczniu a nie w lutym ;-)
    Choć dziś mi się nad ranem śniło, że na ktg było słabe tętno dziecka, zrobili USG i okazało się że się owija pępowina i wzięli mnie na CC szybkie. A pierwsze.ktg mam właśnie dziś 😅
    Polaya także rozumiem przerażenie po snach 😅
    Ja też się zbieram powoli, na 9.30 muszę dojechać do szpitala i znaleźć poradnię - bo jeszcze nie byłam w tym naszym powiatowym... a pogoda średnia dziś, mocno wieje, jeszcze nie pada, ale w prognozie od około 8 przepowiadają śnieżyce.

MTHFR heteri
    PAI-1 homo

age.png
  • Polaya Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eRKow. wrote:
    Delfi, już zmieniłam zdanie co do konkretnego dnia, że dziś, ale dalej upiera się że to będzie w styczniu a nie w lutym ;-)
    Choć dziś mi się nad ranem śniło, że na ktg było słabe tętno dziecka, zrobili USG i okazało się że się owija pępowina i wzięli mnie na CC szybkie. A pierwsze.ktg mam właśnie dziś 😅
    Polaya także rozumiem przerażenie po snach 😅
    Ja też się zbieram powoli, na 9.30 muszę dojechać do szpitala i znaleźć poradnię - bo jeszcze nie byłam w tym naszym powiatowym... a pogoda średnia dziś, mocno wieje, jeszcze nie pada, ale w prognozie od około 8 przepowiadają śnieżyce.
    Ja mam właśnie przerwę w drodze, zostałam poproszona przez wujka o dokupienie jakiejś części do pralki, a oczywiście mam dwa mózgi, nie używam żadnego i cholera części nie zabrałam, ale mąż za jakieś 10 minut tutaj będzie i mi zgarnie część z domu, prawie jedziemy w tym samym kierunku 😀
    Ogólnie bardzo źle się czuję od samego rana, mdli mnie chyba z głodu, a muszę być na czczo, już kupiłam jedzenie żeby zjeść jak tylko wyjdę, mam nadzieję że tam nie zwymiotuję, a domyślam się że nikt mnie nie przepuści, chyba to nie na moje nerwy żeby poprosić

• eRKow. Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym przepuszczaniem na badania jest różnie, ja wybieram laboratorium, gdzie są numerki i pobieram numerek dla kobiet w ciąży, wtedy wchodzę z pierwszeństwem. Ale właśnie w innych punktach, gdzie się trzeba zapytać "kto ostatni?" I czekać jest średnio, mam też wrażenie że jak mnie przepuszaly osoby to raczej kobiety 40+, najgorsze są starsze Panie i większość mężczyzn, którzy udają że nie widzą kobiet w ciąży 😂 już nie mówię o samym przepuszaniu na badanie, ale u mnie często są zajęte wszystkie krzesełka w poczekalni i przychodzi stać po 30min, a Panowie sobie siedzą i patrzą w telefony🙂 ale też nie lubię się prosić i wolę cierpliwie czekać, no chyba że mąż ze mną jest, to on działa wtedy i się za mnie upomina😂

Coś nas się mało odzywa ostatnio, zaczęłam się zastanawiać czy za chwilę niektóre nie wrócą z informacją, że już urodziły :-)

MTHFR heteri
    PAI-1 homo

age.png
  • eM 🌺 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry w poniedziałek! Jak zachwalilam sobie wczorajsza nockę, tak dziś masakra totalna 🙈 także poniedziałek rozpoczynam ledwo żywa, a zadań na dzisiaj wymyśliłam od groma 😂 więc zobaczymy co mi z tego wyjdzie. Na razie leżę i czekam aż mąż wróci ze sklepu ze świeżym pieczywem 🙈

Erkow, fajny poniedziałek masz, posłuchasz sobie Feliksa 😍

Miłego dnia dla Was 🤍

age.png

08.2020 - synek 👶
    05.2022 - ⏸️
    07.2022 - 8 tc. 💔👼
    11.2022 - ponowne starania 🙏
    20.06.2023 - ⏸️🥺
    13.07.2023 - jest ❤️
    19.07.2023 - 1.2 cm Szczęścia ❤️🌈
    08.08.2023 - rosnę 👶
    13.08.2023 - krwotok i szpital 💔
    16.08.2023 - 5.1cm Siłacza 🤍
    23.08.2023 - prenatalne -> 6.4 cm zdrowego Dzidziutka 🤍
    27.09.2023 - Synek 💙
    25.10.2023 - połówkowe -> 550g Chłopca 🤎
    29.11.2023 - 1 kg Szczęścia 🤍
    03.01.2024 - 2 kg Misia 🐻
    01.02.2024 - 2,8 kg 🧸❤️
    07.02.2024 - ❤️
    21.02.2024 - (38+3) 3,7 kg 🐻
    27.02.2024 - Bruno 👶🐻
  • Polaya Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie mam wrażenie że wiele osób stąd totalnie zniknęło, dzisiaj nawet zastanawiałam się gdzie podziała się nam Wiola 😀 Też coś czuję, że zaraz ktoś może się okazać rozpakowany 🤔

• Karina Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze nie planuje się rozpakować ale za to złożyłam wczoraj komodę małego, wyprałam ostatnią turę ubranek a remont pokoiku sunie do przodu 😊 więc pozostaje mi na spokojnie ładnie się spakować.

Powiem wam, że gdyby nie piłka to nie dałabym rady tyle wytrzymać przy desce do prasowania

22.06.23 ⏸
    12.03.24 🩵18:35 Dominik 3900g 60cm

age.png
  • Światełko Ekspertka

Wysłany: 15 stycznia, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry, ja też jeszcze nie wybieram się rodzić. Walczyłam przez ten tydzień z chorobą, dzisiaj po tygodniu się wreszcie wyspałam i kaszel jakby mniejszy.😉 Dzisiaj planuje zacząć pakować torbę do szpitala. Dzisiaj 34 tydzień 🙂🤡 dobrego poniedzialku

👩33 🧔41

♥️ M. 04.2022
  • eRKow. Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po badaniu, fajnie bo okazuje się ze tu od razu mam kontrolę lekarska po ktg. Więc czekam teraz na wizytę. Ale... na ktg wyszły dosyć częste skurcze 😂Pani położna nawet odłączając mnie od sprzętu powiedziała "no, niech dziecko wytrzyma jeszcze z półtora tygodnia..."

MTHFR heteri
    PAI-1 homo

age.png
  • Saya Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,

Erkow, a czujesz coś te skurcze czy wcale?

Ja właśnie wróciłam od weterynarza z jedną z naszych kotek, przyznam, że coraz ciężej się chodzi, tym bardziej po śniegu i chlapie... A jeszcze czeka mnie dziś wyjście do szkoły rodzenia. W sobotę się poślizgnelam i zrobiłam polszpagat, bez wywrotki, i mam małe PTSD po tym wydarzeniu, bo strasznie mnie pachwina bolała później.

age.png
  • eRKow. Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czuje takie delikatne jak bóle miesiączkowe, ale to naprawdę delikatnie. W sumie jak leżę to zwracam na to uwagę, w ciągu aktywności nawet nie myślę że to skurcz.
    Pani Doktor na wizycie tez to ktg skomentowała że u dziecka ok, no ale te skurcze to już podchodzą pod takie regularne i że ona mnie zbada bo żeby się nie okazało że ja już rodzę 😂 ale zbadała, powiedziała że jeszcze szyjka zamknięta, choć macica się mocno stawia, kazała się oszczędzać i na ktg przyjść za tydzień, ale koniecznie mieć już w aucie torbę do porodu 😂
    Także po wyjściu z badania czuje się trochę jak z tykającą bombą już.

MTHFR heteri
    PAI-1 homo

age.png
  • Saya Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feliks chce już rodziców poznać poza brzuchem 😊

Delfi, eRKow., Polaya, MonikaMonia lubią tę wiadomość

age.png
  • Delfi Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ciekawie eRKow, to może jednak Feliks będzie styczniowy ;)
    Ja czuję często napięcie brzucha, jakiś tam ból, ciekawe, jak wyszłoby to ktg. Choć tak psychicznie to ja nastawiam się na poród między 39-40 tygodniem, jakoś nie sądzę, by synek chciał mnie zaskoczyć wcześniej :D Choć może ja sobie tak wmawiam, by mieć poczucie, że mam więcej czasu.

Wczoraj zostaliśmy zaproszeni na urodziny, które mają się odbyć w dniu terminu mojego porodu 😂 No byliśmy jedynie w stanie powiedzieć, że nie jesteśmy w stanie nic powiedzieć przed dniem spotkania, a i wtedy może się okazać, że coś się zacznie dziać tuż przed imprezą. No chyba, że urodzę przed terminem, to już będę mogła wcześniej odmówić. Dobrze, że to spotkanie w domu, to chociaż nie zrobimy problemu, jeżeli odmówimy w ostatniej chwili.

age.png
  • Delfi Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Światełko wrote:
    Dzień dobry, ja też jeszcze nie wybieram się rodzić. Walczyłam przez ten tydzień z chorobą, dzisiaj po tygodniu się wreszcie wyspałam i kaszel jakby mniejszy.😉 Dzisiaj planuje zacząć pakować torbę do szpitala. Dzisiaj 34 tydzień 🙂🤡 dobrego poniedzialku

To mi od wczoraj zaczął się kaszel, chyba przejęłam :)

age.png
  • Saya Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też dość często odczuwam jak mi napina się brzuch, ale to głównie jak leżę czy siedzę, tylko nie mam z tym związanego żadnego bólu, po prostu czuje jakby mi balon chciał wylecieć z brzucha. Kiedy coś robię to nie zwracam uwagi, ale muszę przyznać, że jak wstaje to brzuch często twardy.
    Więc chyba to są już skurcze przepowiadające, skoro są bezbolesne? Sama nie wiem... Uroki pierwszej ciąży i braku świadomości, jak to wszystko powinno być odczuwalne.

Delfi, Światełko, wracajcie do zdrowia. Mi pozostał już tylko sporadyczny kaszel

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia, 11:42

age.png
  • eRKow. Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też już chcemy go zobaczyć na żywo, a nie tylko przez ekran:-) ale do tego skończonego 37 mógłby wytrzymać, to jeszcze raptem 9 dni ;-)
    Mąż zadzwonił i jak mu powiedziałam co i jak to kazał nic nie robić, tylko odpoczywać. On wróci i będzie sprzątał całe mieszkanie 😂

Saya chyba nawet jak już po porodzie jakimiś by było to i tak każdy kolejny może być inny, ale to prawda przynajmniej się wie jak te skurcze powinny wyglądać, jak je się odczuwa itp. no ja czekam na takie jak miałam przy poronieniu, zwijalam się wtedy z bólu, ale no niekoniecznie porodowi muszą towarzyszyć takie same skurcze.

Delfi na szczęście to jest wymówka która chyba każdy zrozumie😂 moja chrześnicą też ma urodziny 1 lutego i mówiliśmy że nasza obecność jest pod dużym znakiem zapytania...

MTHFR heteri
    PAI-1 homo

age.png
  • Delfi Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eRKow. wrote:
    Delfi na szczęście to jest wymówka która chyba każdy zrozumie😂 moja chrześnicą też ma urodziny 1 lutego i mówiliśmy że nasza obecność jest pod dużym znakiem zapytania...

Samą obecnością lub właśnie brakiem obecności się nie przejmuję, jestem usprawiedliwiona :) bardziej mam w głowie to, a co jeśli synek urodzi się niecały tydzień przed terminem i w domu będę raptem od dnia/dwóch. Trochę obawiam się, że będę mieć 4/5-dniowego niemowlaka w domu, a wszyscy będą chcieli go zobaczyć. Teściowie i rodzeństwo męża przyjeżdzają na te urodziny 400km i zapewne chcieliby przy okazji zobaczyć dziecko. O ile 2 tygodniowe dziecko ok, tak przeraża mnie myśl odwiedzin całej grupy ludzi w przypadku, gdyby mały miał parę dni, np. dzień po wyjściu ze szpitala. Tym bardziej, że ja mogę też się gorzej czuć. Ale już uprzedziłam męża, żeby nie przyjeżdżali, gdybym np. ledwo co wyszła ze szpitala :)

age.png
  • eRKow. Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Delfi wrote:
    Samą obecnością lub właśnie brakiem obecności się nie przejmuję, jestem usprawiedliwiona :) bardziej mam w głowie to, a co jeśli synek urodzi się niecały tydzień przed terminem i w domu będę raptem od dnia/dwóch. Trochę obawiam się, że będę mieć 4/5-dniowego niemowlaka w domu, a wszyscy będą chcieli go zobaczyć. Teściowie i rodzeństwo męża przyjeżdzają na te urodziny 400km i zapewne chcieliby przy okazji zobaczyć dziecko. O ile 2 tygodniowe dziecko ok, tak przeraża mnie myśl odwiedzin całej grupy ludzi w przypadku, gdyby mały miał parę dni, np. dzień po wyjściu ze szpitala. Tym bardziej, że ja mogę też się gorzej czuć. Ale już uprzedziłam męża, żeby nie przyjeżdżali, gdybym np. ledwo co wyszła ze szpitala :)
    Rozumiem, to tutaj duża odległość też robi swoje, faktycznie w razie czego pewnie będą chcieli zajrzeć jak są na miejscu... ale Twoje dobro i spokój najważniejszy, także mąż musi wziąć na siebie umawianie i organizowanie wizyt;-)
    Mój też już zapowiada na spotkaniach rodzinnych, że wszystkie wizyty mają być ustalane z nim i uświadamia że może być tak, że odmówimy.
    A do mnie się śmieje że przed wejściem będzie stał z termometrem i sprawdzał temperaturę, a dzieci wpuści po 20min jeśli żadne nie kichnie i nie będzie smarkac przez ten czas 😂

MTHFR heteri
    PAI-1 homo

age.png
‹‹ 500 501 502 503 504 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ