Forum Starając się - ogólne DIANE 35 na 3 miesiace, zażyłybyscie??PORADŹCIE
Odpowiedz

DIANE 35 na 3 miesiace, zażyłybyscie??PORADŹCIE

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Agnieszka89 Znajoma
    Postów: 17 2

    Wysłany: 29 stycznia 2014, 20:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny lekarka przepisala mi Diane na okres kuracji tylko 3 miesiecznej (aby zahamowac wypadanie wlosow i zmniejszyc testosteron) Mam dylemat ze wzgeldu nieciekawych opini na ich temat i calej afery jednak tak jak w ULOTCE zaznaczone i w ARTYKUŁACH całej afery pisze ze jest to lek tylko do kilku miesiecznej kuracji na tradzik,wlosy itp a nie typowo jako srodek antykoncepcyjny aby zazywac go rok czy nawet dluzej tak jak to duzo lekarzy przepisywalo z czego wyniklo ze niektorzy mieli po nim powiklania.Ale sie zastanawiam czy te 3 miesiace nie zaszkodza jak myslicie?zazylybyscie skoro jest to wedlug zalecen na ulotce

    weronika86 lubi tę wiadomość

  • Manieczka86 Ekspertka
    Postów: 237 98

    Wysłany: 29 stycznia 2014, 20:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam podwyższony testosteron. Norma 73 a ja mam 86,2. Do gina idę dopiero 7-go lutego. Szukałam różnych sposobów na zmniejszenie ale nic oprócz Lukrecji i hormonów nie wyczytałam. Ja wolałabym uniknąć hormonów i jeśli lekarz będzie chciał mi je przepisać to będę bardzo się nad tym zastanawiała. A inne hormony badałaś? Ja dzisiaj robiłam badanie insuliny bo ona może mieć podobno związek z testosteronem...

    Niedoczynność tarczycy - Euthyrox 0,25 1x1
    Hiperprolaktynemia czynnościowa - Bromergon 2,5 mg 1x0,5
  • Agnieszka89 Znajoma
    Postów: 17 2

    Wysłany: 29 stycznia 2014, 20:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak mi poleciła druga lekarka u pierwszej jak bylam i powiedzialam ze nie chce bawic ze w zadne tabletki anty, to powiedziala ze sobie luteine mam zazywac:|no ale przeciez luteina mi nie zmiejszy testosteronu ani nie zahamuje wypadania wlosow,dlatego poszlam dzis do innego lekarza i powiedziala mi ze skoro teraz nie mam opcji starania sie o dziecko to na 3 miesiace zebym diane zazywnala hmm no ale ja sie zastanawiam ze skoro 5 lat zazywalam tabletki anty i teraz mam problemy to co mi da 3 miesiace zazywania hmm tak samo po odstawieniu znow moze testosteron wzrosnac czy wlosy wypadac,ja to tak rozumuje;/ Robilam narazie prolaktyna ktora wyszla w normie, testosteron norma (0,10-0,90) ja mam 13 ng/mL, estriadol mam 92.3 pg/mL w fazie owulacji a ma byc (93,0-573) i progesteron mam 0,46ng/mL a norma w fazie lutealnej to(1,50-20,00) plus zrobilam hormon DHEA mam 10,68 ng/ml norma to(1,30-9,80) lekarka mi kazala zrobic jeszcze FSH i LH ale nie wiem kiedy zrobic bo jak teraz zaczne zazywac tabletki to wynik moze byc troszke mniej wiarygodny hmm

    weronika86 lubi tę wiadomość

  • vanessa Autorytet
    Postów: 3196 1955

    Wysłany: 30 stycznia 2014, 15:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka89 wrote:
    Wiem wiem wlasnie z tym ze tabletki ogolnie byly przepisywane jako sodek "antykoncepcyjny" czyli wiadome nie na miesiac czy dwa tylko do stosowania rocznego badz dluzej, a na ulotce i tak samo w tych artykulach o aferze z tabletkami pisze ze to nie jest lek antykoncepcyjny tylko do stosowania najdluzej 6miesiecznego pozniej nalezy przerwac, ja mam na 3miesiace i sie zastanawiam czy te 3miesiace moga zaszkodzic

    Diana 35 jest lekiem na ciężkie postacie trądziku a nie antykoncepcją samą w sobie. Antykoncepcja w tym przypadku jest jako dodatek do silnych hormonów. Ja bym nie ryzykowała bo to bardzo silny lek i nie ważne czy 3 miesiące się go bierze czy dłużej po prostu bałabym się zachodzić w ciążę zaraz po odstawieniu. Takie jest moje zdanie a decyzja należy do Ciebie tylko z tego co wiem na obniżenie androgenów są inne leki np. yasminella, yasmin ( nie wiem jak się dokładnie pisze). Nie wiem co to za lekarz że zlecił Ci akurat ten lek. Jeżeli androgeny są pochodzenia nadnerczowego to inaczej się leczy niż pochodzenia jajnikowego. I dodam jeszcze że powinna Ci też zlecić prócz tego co masz DHAES, androstendion, 17OH progesteron, testosteron wolny a potem stwierdzić od czego to jest i zlecić leczenie. Wg. mnie to zleciła Ci te leki tak na ślepo. Mam znajomą która leczy wysokie androgeny i trochę wiem od niej bo sama podejrzewałam wysoki poziom u siebie i pierwsze co to miałam zlecone zbadać wszystkie androgeny a nie tylko jeden czy dwa.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2014, 15:35

    Manieczka86 lubi tę wiadomość

    7 lat walki o Ciebie Kruszynko...

    201701271765.png

    (*) Aniołek Madzia 7 tc luty 2020 - w moim sercu pozostaniesz na zawsze
  • Nusiaa Autorytet
    Postów: 331 156

    Wysłany: 31 stycznia 2014, 20:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) ja również miałam podwyższony testosteron i FSH :LH . Diagnoza -PCOS. Brałam Diane 35 - były to jedyne tabletki antykoncepcyjne po których miesiączkowałam normalnie .A i odstawiłam go normalnie i odrazu się staraliśmy.( przerabiałam mase leków anty . m.in. yasminelle po których się źle czułam , harmonet - odlot totalny ) . Mnie pomogły , nie miałam żadnych skutków ubocznych . Moim zdaniem jeśli masz podobny problem z hormon. to na 3 miesiące ja bym wzięła bo może to dużo dać . A później zabrać się pełną parą do <3 ;)

    p19uskjoooh2c1e9.png

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2014, 20:51

    cab360a44b.png
  • An Przyjaciółka
    Postów: 95 48

    Wysłany: 31 stycznia 2014, 21:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brałam Diane35 i czułam się świetnie! Cera - super, kobiecość - 100%, schudłam! Zero skutków ubocznych! Ale tak czy siak nie polecam na długo. Przeleczyć co trzeba i wystarczy. Ja miałam trądzik, hormony szalały i miałam bardzo krótkie cykle (18-20dni) przy @ trwającej ok 5dni więc krwawienie na okrągło praktycznie. Oczywiście zależało mi na efekcie anty również.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2014, 21:28

    Nusiaa lubi tę wiadomość

    2014 - 2x biochem, laparoskopia- mięśniak, endo
    2015 - poronienie 10tc. ANA
    2016 - laparoskopia - c.pozamaciczna - usunięcie jajowodu
    Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym. F. Dessauer
    fdd2a35a67.png
  • Blondik Autorytet
    Postów: 5204 4874

    Wysłany: 31 stycznia 2014, 21:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    coś chyba nie tak było z tymi tabletkami. jakaś afera mi się z nimi kojarrzy

    8p3o43r8favqs0hl.png
    klz9iei3yk95ggji.png
    Alicja 1.09.2014 (*)
  • Nusiaa Autorytet
    Postów: 331 156

    Wysłany: 31 stycznia 2014, 21:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondik masz rację była afera związana z tymi tabletkami ale wyprostowali to i Diana jest nadal w aptekach. Zresztą o każdych tabletkach anty coś gadają ;) Zgadzam się z An :)

    p19uskjoooh2c1e9.png

    An lubi tę wiadomość

    cab360a44b.png
  • Agnieszka89 Znajoma
    Postów: 17 2

    Wysłany: 1 lutego 2014, 14:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    vanessa wrote:
    Diana 35 jest lekiem na ciężkie postacie trądziku a nie antykoncepcją samą w sobie. Antykoncepcja w tym przypadku jest jako dodatek do silnych hormonów. Ja bym nie ryzykowała bo to bardzo silny lek i nie ważne czy 3 miesiące się go bierze czy dłużej po prostu bałabym się zachodzić w ciążę zaraz po odstawieniu. Takie jest moje zdanie a decyzja należy do Ciebie tylko z tego co wiem na obniżenie androgenów są inne leki np. yasminella, yasmin ( nie wiem jak się dokładnie pisze). Nie wiem co to za lekarz że zlecił Ci akurat ten lek. Jeżeli androgeny są pochodzenia nadnerczowego to inaczej się leczy niż pochodzenia jajnikowego. I dodam jeszcze że powinna Ci też zlecić prócz tego co masz DHAES, androstendion, 17OH progesteron, testosteron wolny a potem stwierdzić od czego to jest i zlecić leczenie. Wg. mnie to zleciła Ci te leki tak na ślepo. Mam znajomą która leczy wysokie androgeny i trochę wiem od niej bo sama podejrzewałam wysoki poziom u siebie i pierwsze co to miałam zlecone zbadać wszystkie androgeny a nie tylko jeden czy dwa.

    Tez sie zdziwilam ze ta lekarka przepisala mi Diane specjalnie poszlam do niej bo ma dobre opinie i myslalam ze ta moja do ktorej wczesniej chodzilam jakos nie specjalnie podeszla do mojego problemu.Ale tknelo mnie coss wczoraj i polecialam do poprzedniej lekarki i przepisala mi narazie Asubtele na 3 miesiace jak skoncze je zazywac to wtedy wykonam FSH,LH i jeszcze cala reszte i mam skierowanie do endokrynologa bo rzeczywiscie moze problem tkwi w nadnerczach, ale jendak ciezko jest z tymi lekarzami poszla bym do 5 innych to pewnie by mi co innego powiedzieli ehhh

  • MartaR.. Autorytet
    Postów: 765 1219

    Wysłany: 2 lutego 2014, 14:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diane35brałam chyba z5 lat po jej odstawieniu zaszłam w ciążę po 3miesiącach wyniki zawsze miałam dobre...

    Nusiaa lubi tę wiadomość

    7a4aio4pfp2702id.png
  • weronika86 Autorytet
    Postów: 5828 6369

    Wysłany: 2 lutego 2014, 19:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka89 wrote:
    Dziewczyny lekarka przepisala mi Diane na okres kuracji tylko 3 miesiecznej (aby zahamowac wypadanie wlosow i zmniejszyc testosteron) Mam dylemat ze wzgeldu nieciekawych opini na ich temat i calej afery jednak tak jak w ULOTCE zaznaczone i w ARTYKUŁACH całej afery pisze ze jest to lek tylko do kilku miesiecznej kuracji na tradzik,wlosy itp a nie typowo jako srodek antykoncepcyjny aby zazywac go rok czy nawet dluzej tak jak to duzo lekarzy przepisywalo z czego wyniklo ze niektorzy mieli po nim powiklania.Ale sie zastanawiam czy te 3 miesiace nie zaszkodza jak myslicie?zazylybyscie skoro jest to wedlug zalecen na ulotce

    odradzam! chciala cie sie pozbyc...chcesz zbic testosteron? musisz zmienic diete, kupc sobie ocet jablkowy, izozytol albo herbate z lukrecji i naturalnie sobie zbijesz.

    vanessa, Miśkaa lubią tę wiadomość

    5f81898964.png
    14ed59f4a5.png
  • weronika86 Autorytet
    Postów: 5828 6369

    Wysłany: 2 lutego 2014, 19:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dieta najwazniejsza, rowniez cynamon super dziala. Napisz na priva do mnie jak bedziesz chciala wiedziec o diecie...rowniez mialam podwyzszony testosteron..dwa razy dalam sie namowic na anty i stracilam tylko pol roku!

    5f81898964.png
    14ed59f4a5.png
  • weronika86 Autorytet
    Postów: 5828 6369

    Wysłany: 2 lutego 2014, 19:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka89 wrote:
    Tak mi poleciła druga lekarka u pierwszej jak bylam i powiedzialam ze nie chce bawic ze w zadne tabletki anty, to powiedziala ze sobie luteine mam zazywac:|no ale przeciez luteina mi nie zmiejszy testosteronu ani nie zahamuje wypadania wlosow,dlatego poszlam dzis do innego lekarza i powiedziala mi ze skoro teraz nie mam opcji starania sie o dziecko to na 3 miesiace zebym diane zazywnala hmm no ale ja sie zastanawiam ze skoro 5 lat zazywalam tabletki anty i teraz mam problemy to co mi da 3 miesiace zazywania hmm tak samo po odstawieniu znow moze testosteron wzrosnac czy wlosy wypadac,ja to tak rozumuje;/ Robilam narazie prolaktyna ktora wyszla w normie, testosteron norma (0,10-0,90) ja mam 13 ng/mL, estriadol mam 92.3 pg/mL w fazie owulacji a ma byc (93,0-573) i progesteron mam 0,46ng/mL a norma w fazie lutealnej to(1,50-20,00) plus zrobilam hormon DHEA mam 10,68 ng/ml norma to(1,30-9,80) lekarka mi kazala zrobic jeszcze FSH i LH ale nie wiem kiedy zrobic bo jak teraz zaczne zazywac tabletki to wynik moze byc troszke mniej wiarygodny hmm

    z badan wynika ze nie masz owulacji...radze ci zrobic tak jak ja : izoflawony sojowe na owulacje , diete moge cie przyblizyc, ocet jablkowy i herbata z lukrecji! i pomoze.

    Agnieszka89 lubi tę wiadomość

    5f81898964.png
    14ed59f4a5.png
  • weronika86 Autorytet
    Postów: 5828 6369

    Wysłany: 2 lutego 2014, 19:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sorki ze to znowu ja ale denerwuja mnie tacy lekarze...daja anty na uspokojenie jajnikow ale nie tedy droga...probuje leczyc objawy a nie itote problemu!

    Pisellini, vanessa lubią tę wiadomość

    5f81898964.png
    14ed59f4a5.png
  • Agnieszka89 Znajoma
    Postów: 17 2

    Wysłany: 2 lutego 2014, 21:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w grudniu jak bylam to powiedzialam na poczatku ze nie chcee zadnych hormonow wiec tylko luteine mialam brac i tyle.Ale z racji ze tej owulki nie ma i niby pasowalo by ja wywolac to jak na ta chwile nic mi z tego poniewaz partner wyjechal jedynie co 2tyg sie z nim bede widywac do maja wiec raczej nic mi z takiego starania dlatego zdecydowalam sie na anty na okres tych miesiecy,a o takich roznych sposobach jak Ty Weronika to nie mialam pojecia;ppp

  • Agnieszka89 Znajoma
    Postów: 17 2

    Wysłany: 2 lutego 2014, 21:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronika jak bys mogla napisz mi cos wiecej co moge spozywac itp

  • weronika86 Autorytet
    Postów: 5828 6369

    Wysłany: 3 lutego 2014, 11:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    od 4-8dc izoflawony sojowe, jak kupisz to podam ci dawkowanie, zmiana diety i ocet jablkowy i bedzieszmiala owulki...o anty zapomnil, stracisz tylko czas.

    aga.just lubi tę wiadomość

    5f81898964.png
    14ed59f4a5.png
  • sebza Autorytet
    Postów: 1911 1843

    Wysłany: 3 lutego 2014, 19:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    (Przeklejam swój post z wątku pcos)


    Dwa lata temu miałam 3 miesiące z Diana 35 i Androcure. Ani razu nie dostałam @ podczas tych 3 miesięcy (lekarz twierdził, że tak może być i wszystko ok), a to, co się działo ze mną po tych 3 miesiącach kuracji trudno opisać. Akurat w tym czasie przeprowadzałam się do Szwajcarii i tutejsi lekarze wyśmiali zalecania lekarzy z PL . Pokazałam im moje wyniki badań, które wtedy nie były takie złe, ale niestety po anty znacznie się pogorszyły. Powiem tylko, że trafiłam do szpitala ze skurczami podczas których traciłam przytomność i "coś" ze mnie wyszło, jak pokazałam to lekarzom (bo 3 ze mną było) to od razu badania, bo pewnie poronienie.. Kurna, jakie poronienie, jak ja brałam anty! No ale w ostateczności okazało się, że to było takie endometrium.. Ale uwierzcie mi na słowo, że "rodząc" to myślałam, że umrę, a później krew ze mnie dosłownie chlustała. To było okropne. Nigdy więcej tego leku. To nie jest sposób na postępowanie z pcos, szczególnie wtedy, kiedy chce się mieć dziecko. Ja sobie także obiecałam, że nie dam już sobie wcisnąć żadnego anty, jako receptę na wyregulowanie cykli. Takie jest moje zdanie. Przepraszam za naturalistyczne opisy, ale naprawdę nie polecam diany. Poza tym jest sporo kontrowersji wokół tego leku.

    vanessa lubi tę wiadomość

    atdci09k89ytpjkc.png
  • vincaminor Autorytet
    Postów: 1048 1046

    Wysłany: 4 lutego 2014, 10:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brałam kiedyś przez chwilę Diane - pewna pani "doktor" "leczyła" tym moje nieregularne miesiączki. Cóż mogę powiedzieć - NIGDY WIĘCEJ TEGO ŚWIŃSTWA!!! Te tabletki totalnie rozwaliły mi nerwy, dostawałam histerii o byle co, myśli samobójcze mi się wręcz włączyły. Ze wszystkich hormonów z jakimi miałam w życiu do czynienia te były najgorsze.
    Poza tym takie leczenie to nie leczenie tylko zmiatanie problemu pod dywan, bo lekarzowi tak wygodnie...

    vanessa lubi tę wiadomość

    grudzień 2013 - śpij mój Aniołku... :*
    h84fi09kllurhqo8.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 4 lutego 2014, 12:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja miałam przepisaną kiedyś diane od mojej ginki, wzięłam kilka tabeletek (byłam młoda i głupia ;p) i już w połowie cyklu czułam się tragicznie, odstawiałam po czym zaczęłam czytać informacje na temat tego leku. skończyło się u mnie brakiem miesiączki, mlekotokiem, i zastrzykami z progesteronu... nigdy wiecej nie dam sobie przepisać tego leku i żadnego innego bez szczegółowego rozeznania. a diane miałam przepisaną jako tabetkę anty a nie na wyrównanie, szkoda gadać

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego