Endometrium 17mm!!
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
I ja tu dorzucę swoje 3 grosze.
W 20 dc miałam robione usg i moje edno miało 15mm, lekarz stwierdził że to "trochę" za dużo jak na dzień po owulacji (nastąpiła w 19dc). Mam przyjść na usg w 1 fazie cyklu by sprawdzić co się dzieje z tym endometrium.
-
ja w 29 dc dzień przed terminem @ miałam endo 15,5mm i lekarz mówił, że jest dobre a wcześniej jak byłam na monitoringu w bodajże 24dc (już po owulacji) endo miałam chyba 10mm i lekarz mówił, że jak na ten dzień cyklu jest OK jak dla mnie to pod koniec cyklu miałam dość spore to endo, bo w innym cyklu tego samego dnia tj. 29dc moje endo miała 8mm z hakiem a jak byłam w ciąży to miałam ok 11mm no ale ciąża się nie utrzymała..zdarza się...walczymy dalej .. ale z tego co wiem to norma jest właśnie najlepiej do ok 15mm chociaż w ciąży kobiety mają i grubsze..ale czy to źle czy dobrze..nie jestem ekspertem
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
"U kobiet miesiączkujących w okresie okołoowulacyjnym przeciętnie ma grubość 7–9 mm, a w drugiej fazie cyklu może dochodzić do 15 mm (za nieprawidłową grubość endometrium dla kobiet miesiączkujących uznaje się wartość powyżej 15 mm)."
http://portal.abczdrowie.pl/pytania/jaka-jest-prawidlowa-grubosc-endometrium
coś tu pseudo forum ale można podczytać:
http://forum.gazeta.pl/forum/w,216,22777269,,grubosc_endometrium_prosba_o_odpowiedz_dr_Koali_.html?v=2
no i ogółem... jak ja poszłam po owulce i miałam endo 15mm to gin oczy wytrzeszczył i zapytałam czy to źle a on powiedział że to pojęcie względne u młodych kobiet tyle że się zdziwił że była poprawa z 11mm na 15mm.. może gin się machnął u ciebie o te 0,02mm.. nie wiem sama, ale przed owulacją to jest chyba za duże...Nona lubi tę wiadomość
-
Nona endo może być za grube. W okolicach owu powinno być około 10mm a w lutealnej przed @ jakoś właśnie max 17mm z tego co mi lekarz mówił. Chociaż ja przed @ w majowym cyklu miałam 18mm i ginka była zachwycona. Także co lekarz to inna opinia.
Nona lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
tak a pro po tematu dzisiejsza porada o OF
"Abyś mogła cieszyć się ciążą, oprócz zapłodnienia (do którego potrzebna jest zdrowa komórka jajowa i odpowiedniej jakości nasienie) musi jeszcze dojść do zagnieżdżenia zapłodnionej komórki jajowej w macicy. Aby komórka jajowa była w stanie zagnieździć się w macicy (niestety wiele ciąż kończy się właśnie na tym etapie) potrzebna jest prawidłowa grubość błony śluzowej macicy (endometrium). W okresie okołoowulacyjnym endometrium powinno mieć około 10 mm (pomiędzy 8-13 mm). Jeśli zatem obserwujesz swój cykl u lekarza ginekologa, zapytaj o grubość endometrium. Na poprawę endometrium dobrze działa min. fasola, brązowy ryż, soczewica, pestki dyni i słonecznika, seler, buraki oraz suszone śliwki."Nona, mizzelka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyNona wrote:O kurcze-miałaś tak grube że Ci je oczyszczali?
Nie wiedziałam nawet że to możliwe.
Nom niestety. Teraz muszę mieć regularnie cykle podtrzymywane żeby znowu się nie robiło. Ostatnio mialam cykl trwający 3 miesiące, w międzyczasie plamienia i lekarz nie wiedział czy to znowu sie przerost nie robi. Na usg wyszło że jest chyba za cienkie i nie ma co się złuszczać, wiec poszło mi w drugą stronę
Ale ogólnie mam powiedziane że muszę pilnować tego bo może mi to nawracać -
Ja winko odstawiam, bo może to wpłynęło na grubość endo?
Odstawiłam też Acard, gdzieś wyczytałam że wpływa to na endo... Jestem ciekawa jaką będzie miało grubość w przyszłym cyklu jeśli niczym będę je wspierać.
Tak teraz mi się przypomniało, dlaczego mój lekarz poprosił abym przyszła w 1 fazie cyklu, zanim endo się zwiększy... chce sprawdzić czy przypadkiem nie mam jakiegoś polipa ;(Nona lubi tę wiadomość