Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gdy grudniowa gwiazdka zaświeci na niebie ⭐️w brzuszku już prezent będzie czekać na Ciebie 🤰
Odpowiedz

Gdy grudniowa gwiazdka zaświeci na niebie ⭐️w brzuszku już prezent będzie czekać na Ciebie 🤰

Oceń ten wątek:
  • stokrotka00 Przyjaciółka

Wysłany: 28 listopada 2023, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola93 wrote:
    A ja mam jeszcze inne ciekawe pytanie do was współ-staraczki. Czy któraś z was ma może macice w tylozgieciu?
    Jak sprawdziłam starsze USG to było tak opisane badanie ale żaden lekarz nigdy nie wpadł na to żeby może jakoś ten temat mi przybliżyć. Dopiero kolejny lekarz podczas starań zaznaczył to i wspomniał że klasyczna pozycja u nas może nie zadziałać.
    Chciałam podpytać czy któraś też ma taką 'urodę' i jak sobie z tym radzi:)

Tyłozgięcie macicy jest dośc powszechne chyba i samo w sobie nie powinno stanowić dużej przeszkody w zajściu w ciąże. Chyba, że wynika z choroby typu endometrioza.
    Mi lekarka mówiła, żeby się nie przejmować i to w niczym nie przeszkadza.

A w internecie tak znalazłam:

" Dlatego pozycja klasyczna może nie zapewnić odpowiedniego dojścia spermy i plemników do macicy. W celu zajścia w ciążę najbardziej polecana jest pozycja kolankowo-łokciowa, pozycja na boku lub pozycja od tyłu. Jednak nie jest powiedziane, że w innej pozycji mogą wystąpić problemy z zapłodnieniem."

Lola93 lubi tę wiadomość

10sc 🙏

12.22 - badania przed staraniami, przeciwciała, glukoza (5.2) , TSH (1.6->1.15)
    02.23 - rozpoczęcie starań
    12.23 - planowa wizyta w klinice

Leki i suplementacja:
    ♀Euthyrox, Cyclodynon, olej z wiesiolka, Q10, kwas foliowy, Omega 3, Witamina C, Witamina D, probiotyki

♂Q10, multiwitamina, Omega 3, olej z czarnuszki, Witamina D, probiotyki
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2023, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola93 wrote:
    A ja mam jeszcze inne ciekawe pytanie do was współ-staraczki. Czy któraś z was ma może macice w tylozgieciu?
    Jak sprawdziłam starsze USG to było tak opisane badanie ale żaden lekarz nigdy nie wpadł na to żeby może jakoś ten temat mi przybliżyć. Dopiero kolejny lekarz podczas starań zaznaczył to i wspomniał że klasyczna pozycja u nas może nie zadziałać.

Tak, ja. W sumie nijak sobie nie radzę, w sensie przyzwyczaiłam się 😅 ale mi od razu lekarz powiedział, już na jednym z pierwszych USG jakoś koło 18, że to dlatego może mnie dół pleców przy @ bolec. A co do pozycji to z tego co wiem, to sprawdzają się od tyłu, boczna i kolankowo-łokciowa.

stokrotka00, Lola93 lubią tę wiadomość

• Effiii Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2023, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    goska000 wrote:
    Może będę miała tyle szczęścia co Ty :* Najważniejsze żeby żadna torbiel nie urosła 🙂

Co do reszty to niestety symptomy małpiszonowe jak co miesiąc :)
    Hahah jeszcze mi się nie poszczęścilo, ale dziękuję. Liczę że w tym momencie wykrakałaś ;)

goska000 lubi tę wiadomość

👱‍♀️32👱‍♂️34
    2021 💔
  • stokrotka00 Przyjaciółka

Wysłany: 28 listopada 2023, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z innych tematów to w tym tygodniu głównie odbieram paczki po zakupach świątecznych w ten weekend 🤣
    Czy Wy dziewczyny też upolowałyście coś fajnego? Mi aż szkoda, że tyle muszę czekać by te prezenty powręczać... Takie ładne drewniane zabawki kupiłam dla dzieci znajomych. Czasem to aż chciałabym dla własnych na przyszłość odłożyć 🥹

Problem tylko taki, że listopad to miał być oszczędny miesiąc a wyszło gorzej. Ale może za to grudzień nie będzie rozrzutny bo się rozłożyło na dwa. 🤣

10sc 🙏

12.22 - badania przed staraniami, przeciwciała, glukoza (5.2) , TSH (1.6->1.15)
    02.23 - rozpoczęcie starań
    12.23 - planowa wizyta w klinice

Leki i suplementacja:
    ♀Euthyrox, Cyclodynon, olej z wiesiolka, Q10, kwas foliowy, Omega 3, Witamina C, Witamina D, probiotyki

♂Q10, multiwitamina, Omega 3, olej z czarnuszki, Witamina D, probiotyki
  • Lola93 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2023, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KejtKa wrote:
    Tak, ja. W sumie nijak sobie nie radzę, w sensie przyzwyczaiłam się 😅 ale mi od razu lekarz powiedział, już na jednym z pierwszych USG jakoś koło 18, że to dlatego może mnie dół pleców przy @ bolec. A co do pozycji to z tego co wiem, to sprawdzają się od tyłu, boczna i kolankowo-łokciowa.
    @stokrotka @Kejtka no tak, takie też pozycje goszczą u nas w sypialni w trakcie owu 🙈 ale póki co bez skutku. Tak myślałam że może macie jeszcze jakieś dodatkowe 'triki', bo już nie mogę nic znaleźć. Zastanawiam się nad kubeczkiem w tym cyklu tylko już teraz robię niezłą akrobatykę żeby w pozycji od tyłu przejść do nóg w górze, teraz z kubeczkiem to już w ogóle, mogę startować do cyrku na akrobatkę 🤣

• Megipta Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2023, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JoKoKoJo wrote:
    Witam się z kawką po pracy 😉
    Zdrówka wszystkim chorutkom życzę 😘
    W okolicach Torunia delikatnie przypruszone śnieżkiem i dość mroźno🤗
    W weekend mam zamiar wyciągnąć ozdoby świąteczne i zrobić nam w mieszkanku przytulny klimat 🎄🎅
    Odnośnie różnicy wieku, to między mną a narzeczonym jest 7 lat (on starszy) - dokładnie tak samo, jak u moich rodziców 😁 Poznaliśmy się 9 lat temu więc ta różnica nie była aż tak widoczna (ja 28 lat, on 35) 😅
    Też jestem z okolic Toronto, skąd dokładnie jesteś? 🙂

👱‍♀️ 34l. 🧔‍♂️28l. 👶 02.12.2022 💙
    🩺08.05.24r. 10tc+0 2,93cm ♥️
    🩺03.06.24r. 13tc+5 8,02cm chłopczyk?🩵🦋
    🩺19.06.24r. 16tc+0 🩵Chłopiec na pokładzie🩵
    🩺17.07.24r. 20tc+0 🥰 321g słodyczy
    🩺23.07.24r. 20tc+6 II prenatalne 🫶 392g
    🩺21.08.24r. 25tc+0 740g🩵
    🩺18.09.24r. 29tc+0 1360g🤗
    🩺16.10.24r. 33tc+0 2200g 🫢🩵
    🩺06.11.24r. 36tc+0 3015g 🫣
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2023, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    stokrotka00 wrote:
    A z innych tematów to w tym tygodniu głównie odbieram paczki po zakupach świątecznych w ten weekend 🤣
    Czy Wy dziewczyny też upolowałyście coś fajnego? Mi aż szkoda, że tyle muszę czekać by te prezenty powręczać... Takie ładne drewniane zabawki kupiłam dla dzieci znajomych. Czasem to aż chciałabym dla własnych na przyszłość odłożyć 🥹

Problem tylko taki, że listopad to miał być oszczędny miesiąc a wyszło gorzej. Ale może za to grudzień nie będzie rozrzutny bo się rozłożyło na dwa. 🤣

Ja dopiero teraz będę zamawiać, późno jak nigdy w tym roku 🙈 dobrze, że przynajmniej pomysły na prezenty są. Plus jest taki, że przynajmniej krócej będę czekać z wręczaniem ich 😁 zresztą nie miałabym gdzie tego w tym remontowym syfie trzymać, a panom majstrom coś się nie spieszy i chyba im się przeciągnie do przyszłego tygodnia. Dobrze, że mam rodzinę blisko i mogę się u niej umyć, bo tak to cały czas bez ciepłej wody 😡

W ogóle to znalazłam w listopadowym wątku ten post o krążku i już prawie wypełniłam ankietę, ale jakoś mam obawy przed podawaniem tak o swojego peselu 🙄

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2023, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola93 wrote:

Ja też mam tyłozgięcie macicy 😊 Lekarze za każdym razem mówią mi, że taką mam poprostu anatomię i że dlatego podczas miesiączek odczuwam bóle w okolicy miednicy... Podobno podczas starań najlepsza jest pozycja od tyłu, a my akurat z Moim taką lubimy najbardziej 😁

Lola93 lubi tę wiadomość

• blador2 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2023, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola93 wrote:
    @stokrotka @Kejtka no tak, takie też pozycje goszczą u nas w sypialni w trakcie owu 🙈 ale póki co bez skutku. Tak myślałam że może macie jeszcze jakieś dodatkowe 'triki', bo już nie mogę nic znaleźć. Zastanawiam się nad kubeczkiem w tym cyklu tylko już teraz robię niezłą akrobatykę żeby w pozycji od tyłu przejść do nóg w górze, teraz z kubeczkiem to już w ogóle, mogę startować do cyrku na akrobatkę 🤣

Zaczęłam sobie wyobrażać jak ja bym zrobiła te przejścia 🤣

Lola93 lubi tę wiadomość

👩 36 🧔‍♂️40
    ⛪️ 2012
    💙2015🩷2024
    💔 12/2023
    i żyli długo i szczęśliwie...
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2023, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola93 wrote:

Niestety nie 😅 a kubeczka używam 2 cykl, pierwszy niestety nieudany, zobaczymy jak ten 😁 na razie jestem 4 dpo i już chodzę po ścianach 😅

karola_b, Lola93 lubią tę wiadomość

• blador2 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2023, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megipta wrote:

Ja z takiej trochę dalszej okolicy ok.80 km, ale studiowałam i mieszkałam tam 3 lata 🥹

JoKoKoJo, Megipta lubią tę wiadomość

👩 36 🧔‍♂️40
    ⛪️ 2012
    💙2015🩷2024
    💔 12/2023
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2023, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megipta wrote:

Brzozówka 😊

Megipta, blador2 lubią tę wiadomość

• Megipta Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2023, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No proszę, kocham Toruń, ma swój urok 😁
    Ja z Kowalewa Pomorskiego za starym, ale pochodze z mazur, okolice Biskupca

blador2, JoKoKoJo lubią tę wiadomość

👱‍♀️ 34l. 🧔‍♂️28l. 👶 02.12.2022 💙
    🩺08.05.24r. 10tc+0 2,93cm ♥️
    🩺03.06.24r. 13tc+5 8,02cm chłopczyk?🩵🦋
    🩺19.06.24r. 16tc+0 🩵Chłopiec na pokładzie🩵
    🩺17.07.24r. 20tc+0 🥰 321g słodyczy
    🩺23.07.24r. 20tc+6 II prenatalne 🫶 392g
    🩺21.08.24r. 25tc+0 740g🩵
    🩺18.09.24r. 29tc+0 1360g🤗
    🩺16.10.24r. 33tc+0 2200g 🫢🩵
    🩺06.11.24r. 36tc+0 3015g 🫣
  • blador2 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2023, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megipta wrote:

Ooo tak i ten zapach 😍 w mojej głowie pierników a tak naprawdę płatķów czekoladowych 😉

Megipta, JoKoKoJo lubią tę wiadomość

👩 36 🧔‍♂️40
    ⛪️ 2012
    💙2015🩷2024
    💔 12/2023
  • aszin Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2023, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja też z tyłozgięciem, nie wiedziałam, że pozycję mają tu znaczenie 😁

Lola93 lubi tę wiadomość

🚩Hashimoto
    🚩 Trombofilia wrodzona ↩️
    🧬 czynnik V(Leiden) hetero, PAI-1 4G hetero
    ~~~~~~~~~~~~~~
    13.02.2024 ⏸️ 5cs
    19.03.2024 💔💔
    ~~~~~~~~~~~~~~~~
    9cs:
    - 1cs stymulowany Clostilbegyt+Ovitrelle❌
    - 2cs z Clo 🙏✨

💉Neoparin+💊 Acard150

„Somewhere over the rainbow…”
  • blador2 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2023, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, które robiły badania w alabie sprawdźcie czy Wasze dane nie wyciekły

JoKoKoJo, Daga121222 lubią tę wiadomość

👩 36 🧔‍♂️40
    ⛪️ 2012
    💙2015🩷2024
    💔 12/2023
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2023, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja również z tylozgieciem. Brzuszek w ciąży późno mi było widać.

JoKoKoJo, Lola93 lubią tę wiadomość

• Tattyteddy Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2023, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam tyłozgięcie.
    Mnie akurat te pozycje od tyłu czy kolankowe to bolało i nie sprawdzają się u nas do dziś, więc to reguły nie ma, a jakoś drugi raz udało się zaciążyć. Ważne by próbować tego co daje wam przyjemność bo orgazm też pomaga plemnikom ❤️

JoKoKoJo, Lola93 lubią tę wiadomość

🩷
  • Butterfly23 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2023, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megipta wrote:
    Ja po stosunku opieram nogi na ścianie tj "świece" lekko zwijam w C i przy wkładaniu trzymając za końcówkę sam praktycznie się rozkłada i przyszywa do szyjki macicy-nie trzeba popychać. A jak nie jestem pewna to delikatnie na około palcem wyczuwam czy się rozłożył 🙃
    Czytam i czytam… I jeszcze raz czytam jak nogi oparte na ścianę w świecę zwijasz w C 🤔 próbuje to sobie wyobrazić, ba! Już zamierzałam robić świece i próbować, ale na szczęście przeczytałam jeszcze raz i zrozumiałam 🤣

100krotka🌼 lubi tę wiadomość

03.2023💔 8tc 👼

01.2025🔜 ivf
  • Cerva Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2023, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ultramaryna_ wrote:
    Spokojnie, to dopiero drugi cykl starań 😉 Ważne, że wiesz, co musisz sprawdzać i nad czym pracować, nie działasz „na ślepo”. Sporo dziewczyn tutaj ma pcos i problemy z endometrium, mogą być dla Ciebie kopalnią wiedzy ☺️ na pewno będziesz miała niedługo dobry i skuteczny plan!

@Vyls @Sparky Witajcie, powodzenia! 🤞 🍀

No tak, mam poczucie teraz, że nie jestem w takiej jednej wielkiej niewiadomej jak wcześnie i milon myśli 🙂

Megipta wrote:

Ja też z Torunia 🤪

Megipta, JoKoKoJo lubią tę wiadomość

31 🙋🏼‍♀️
    👶🏼 2024
‹‹ 21 22 23 24 25 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ