Gdy ostatni listek w listopadzie opadnie 🍂, dzidziuś nam do brzuszka wpadnie 👶🏻
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyErdene wrote:Zwykle mam co najmniej godzinę przerwy od śniadania. Przebudzam się rano, biorę lek, śpię sobie jeszcze i potem powoli robię śniadanie. Spokojnie wychodzi 1,5-2 h przerwy.
W ogóle nie piję kawy, a herbatę z raz na 2 tygodnie.
FT4 mam teraz za niskie 0,86 (norma od 0,93), ale 5 tyg temu było przy górnej granicy normy. FT3 - 2,59 (2-4,4).
Oprócz tego mam Hashimoto (aTPO i aTG podwyższone), ale dawno nie gadałam przeciwciał. Miałam też badanie przeciwciała TRAB, ale były ujemne.
Ostatnio na insta oglądałam relacje dietetyczki i mówiła, że ma doświadczenie gabinetowe że przeciwciala się podnoszą na diecie glutenowej.
Może warto zrobic eksperyment i wyłączyć gluten na jakiś czas ? Jelita się z niego oczyszczają szybko, bo już w 3 tygodnie. -
Nomeolvides wrote:A zachowujesz "higienę" przyjmowania leku? Po przebudzeniu, na czczo, odczekujesz minimum 1h z jedzeniem? Nie można też łączyć leku z kawą i herbatą (do dwóch godzin). Jak pozostałe parametry tarczycowe?
Od lat pije herbate na sniadanie, i na pewno nie mam odstepu dwugodzinnego od euthyroxu. Ups. 😬 Wiadomo u kazdego troche inaczej.
@Erdene a konsultowalas wyniki z dobrym endokrynologiem? Przepraszam jesli pytam a juz pisalas, ale nie pamietam
10sc 🙏
12.22 - badania przed staraniami, przeciwciała, glukoza (5.2) , TSH (1.6->1.15)
02.23 - rozpoczęcie starań
12.23 - planowa wizyta w klinice
Leki i suplementacja:
♀Euthyrox, Cyclodynon, olej z wiesiolka, Q10, kwas foliowy, Omega 3, Witamina C, Witamina D, probiotyki
♂Q10, multiwitamina, Omega 3, olej z czarnuszki, Witamina D, probiotyki -
Dzięki Karola3196 i AsteraaeAstereae wrote:Ostatnio na insta oglądałam relacje dietetyczki i mówiła, że ma doświadczenie gabinetowe że przeciwciala się podnoszą na diecie glutenowej.
Może warto zrobic eksperyment i wyłączyć gluten na jakiś czas ? Jelita się z niego oczyszczają szybko, bo już w 3 tygodnie.
-
blador2 wrote:A to trzeba wypić tą pyszną glukozę? Jeśli tak, to może żeby łatwiej pawia nie puścić
Wiem, że jestem dziwna ale mi to ogólnie rzecz biorąc nawet smakowało 🤣 Taki cukier puder w płynie 😄34l.
2015 👦
2018 👦
2020 💔
IO, tężyczka
➡️Folik
➡️Solcidiol 500
➡️ADEK
➡️Magnez B6 forte
➡️Sanprobi Super Formuła
➡️Siofor 500
➡️Pregna DHA -
Viii wrote:Wiem, że jestem dziwna ale mi to ogólnie rzecz biorąc nawet smakowało 🤣 Taki cukier puder w płynie 😄
Ja też lubię słodkie mega i sama glukoza mi smakowała, ale podczas drugiego badania po drugim pobraniu, a w oczekiwaniu na trzecie czułam się tragicznie 🤢 Byłam wtedy w ciąży więc może to też miało wpływ na samopoczucie. Taki ulepek na pusty żołądek to nic fajnego :pViii lubi tę wiadomość
09.2009r. 💔
01.2015r. 💔
06.2015r. 💜⏸️
02.2016r. Leon Kameleon 🦎💜
03.2023r. Walczymy o rodzeństwo.
28.02.2024 r. 💔
11.04.2024 r. 💔
IVF październik ( świeżak 5.1.2 ) 👎
🩵🩵🩵🩵 ( 4.1.1 (3), 4.1.2 )
IVF listopad 🔜 -
stokrotka00 wrote:Od lat pije herbate na sniadanie, i na pewno nie mam odstepu dwugodzinnego od euthyroxu. Ups. 😬 Wiadomo u kazdego troche inaczej.
@Erdene a konsultowalas wyniki z dobrym endokrynologiem? Przepraszam jesli pytam a juz pisalas, ale nie pamietam
Mam wizytę w czwartek u endokrynolog, wydaje się być spoko w kontakcie, ale nie wiem, na ile jest dobra. Wcześniej mi wspominała, że w Hashimoto mogą być fazy zaostrzeżenia choroby, w których niszczone komórki tarczycy gwałtownie wydzielają hormony i pojawia się nadczynność... Na chwilę, bo potem jest niedoczynność ze względu na uszkodzoną tarczycę. Pewnie mi powie, że to mnie musiało spotkać.
Wcześniej chodziłam do innej endokrynolog i po podobnym epizodzie, który miałam wcześniej w tym roku, stwierdziła, że to obniżone TSH to na pewno było błąd laboratorium, bo wg niej wynik nie miał sensu i nie pasował do pozostałych wyników badań, które robiłam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2023, 15:15
-
goska000 wrote:Podobno podczas choroby jest większe zapotrzebowanie organizmu na cukier i wynik może być niemiarodajny. Nie wiem ile jest w tym prawdy, ale ja bardziej pomyślałam właśnie o tym, że przy odruchu kaszlu może mi się ulać
Ano fakt, że przy chorobie może być inaczej, ale to w drugą stronę - wywala wyższy w wynikach. Zapomniałam, bo dawno chora nie byłam. Mierze ostatnio całkiem regularnie, bo się szykuje do lekarza, zauważyłam że mi wywala po niektórych posiłkach więc obstawiam stan przedcukrzycowy.. Z uwagi na wystąpienie cukrzycy posterydowej u syna śledzę na FB grupę rodziców słodziaków i powiem Wam, że to mega skarbnica wiedzy.34l.
2015 👦
2018 👦
2020 💔
IO, tężyczka
➡️Folik
➡️Solcidiol 500
➡️ADEK
➡️Magnez B6 forte
➡️Sanprobi Super Formuła
➡️Siofor 500
➡️Pregna DHA -
Viii wrote:Wiem, że jestem dziwna ale mi to ogólnie rzecz biorąc nawet smakowało 🤣 Taki cukier puder w płynie 😄
Viii, Adirella lubią tę wiadomość
👱♀️32👱♂️34
2021 💔 -
goska000 wrote:Ja też lubię słodkie mega i sama glukoza mi smakowała, ale podczas drugiego badania po drugim pobraniu, a w oczekiwaniu na trzecie czułam się tragicznie 🤢 Byłam wtedy w ciąży więc może to też miało wpływ na samopoczucie. Taki ulepek na pusty żołądek to nic fajnego :p
Ja z kolei zasypiałam, to było najgorsze, no i rzeczywiście wpadłam wtedy w lekką hipo 😐34l.
2015 👦
2018 👦
2020 💔
IO, tężyczka
➡️Folik
➡️Solcidiol 500
➡️ADEK
➡️Magnez B6 forte
➡️Sanprobi Super Formuła
➡️Siofor 500
➡️Pregna DHA -
Erdene wrote:Ja pracuję głównie z domu, więc nie mam tego problemu, ale chyba u każdego ginekologa, u którego byłam w przeciągu ostatnich lat, był pokój z bidetem.
Nie nadrobię Was, bo dużo pisałyście, a ja jestem po zapaleniu spojówek i nie chcę przeciążać oczu... Przyszłam się pożalić na swoją tarczycę, przyszły mi wyniki i straciłam wiarę, że będę w stanie doprowadzić ją do jako takiej równowagi. 3 miesiące temu miałam TSH 0,17, dostałam zmniejszenie dawki leku, a mimo tego TSH spadło do 0,008 po 6 tygodniach. Więc znowu dawka została zmniejszona i dzisiejszy poziom TSH to 6,46 . Nie ograniam już, co tu się dzieje i co zrobić, żeby tę tarczycę doprowadzić do względnego porządku. Szczerze to nawet nie czuję różnicy w samopoczucie ani w niczym, a niby byłam w stanie nadczynności tarczycy, a teraz mam niedoczynność. Czy któraś z Was miała takie przygody z tarczycą i wie, jak temu zaradzić?
Tak czy siak to chyba znaczy, że muszę się wstrzymać ze staraniami, bo znowu przekroczyłam granicę 2,5 i to grubo.Starania o drugie 👶 od 12.2023 / 25.01. 💔cb
16.05. ⏸️ beta 9(10dpo) - beta 43 (12dpo) - beta 134 (14dpo)
💊 Euthyrox, Clexane
6.06. 4mm i ❤️ (6+5)
28.06. 3cm 🐨 (9+6)
23.07. 8cm, ryzyka niskie i 90% 🩷 (13+3)
20.08. 220g dziewczynki 💕 (17+3)
17.09. Połówkowe, 490g klusi 🤭 (21+3)
14.10. 850g foszka 🥰 (25+2)
12.11. 1430g złośnicy 🤭 (29+3)
23.11. III prenatalne, 1713g 👌 (31+0)
🩺 3.12.
-
Ja w ogóle mam insulinę dwucyfrową na czczo, homa-ir około 3, ale to już jakiś czas temu. Brałam glucophage ale czułam się po nim tragicznie, więc odstawiłam i się okazało, że mi moją endokrynolog z lux medu uciekła. Idę w środę i zamierzam się wziąć za ten temat porządnie na nowo, szczególnie że mam nadwagę i to też nie sprzyja zajściu w ciążę chociaż przy ostatnim zaszłam normalnie mając powyżej 80 kg, co nie oznacza że nie widzę problemu.
Tutaj pochwalę Was, że to forum mega pomogło mi pozbierać się do kupy i wziąć porządnie za siebie i te sprawy więc Wam dziękuję ❤️Pusshka, Anka32, Myszkaaa20 lubią tę wiadomość
34l.
2015 👦
2018 👦
2020 💔
IO, tężyczka
➡️Folik
➡️Solcidiol 500
➡️ADEK
➡️Magnez B6 forte
➡️Sanprobi Super Formuła
➡️Siofor 500
➡️Pregna DHA -
ultramaryna_ wrote:Tak, ja miałam. Ostatnio po porodzie tarczyca mi tak szalała, wchodziłam w coraz większa nadczynność, pomimo zmiany dawki leku. To było klasyczne poporodowe zapalenie tarczycy, a od nastolatki mam Hashimoto (potwierdzone tez biopsją, tarczyca w tragicznym stanie, prawie jej nie ma już). Lekarka obawiała się, ze to objaw Gravesa Basedova, bo czasem niby może przejść w tę chorobę, ale badanie Trab wykluczyło. Chyba musisz zrobić przeciwciała antytpo, antytg i trab zrobić. Bo rozumiem, ze nie masz nic zdiagnozowane? Usg tez by się przydało i dobry endokrynolog.
Mam zdiagnozowane Hashimoto na podstawie USG + AntyTG i AntyTPO robionych półtora roku temu. TRABy badałam niedawno i wyszły ujemne, więc chociaż tyle.
Widzę, że od porodu minęło trochę czasu - udało Ci się w jakimś stopniu zregenerować tarczycę po tym wszystkim? Jak sobie radzisz?
Znacie dobrego endokrynologa z Warszawy? Albo z luxmedu, wtedy mogłabym wybrać teleporadę? -
Erdene wrote:Mam wizytę w czwartek u endokrynolog, wydaje się być spoko w kontakcie, ale nie wiem, na ile jest dobra. Wcześniej mi wspominała, że w Hashimoto mogą być fazy zaostrzeżenia choroby, w których niszczone komórki tarczycy gwałtownie wydzielają hormony i pojawia się nadczynność... Na chwilę, bo potem jest niedoczynność ze względu na uszkodzoną tarczycę. Pewnie mi powie, że to mnie musiało spotkać.
Wcześniej chodziłam do innej endokrynolog i po podobnym epizodzie, który miałam wcześniej w tym roku, stwierdziła, że to obniżone TSH to na pewno było błąd laboratorium, bo wg niej wynik nie miał sensu i nie pasował do pozostałych wyników badań, które robiłam.
To jeszcze może głupie pytanie, ale nie bierzesz leku przed badaniami? Ja jakaś nierozgarnięta raz tak zrobiłam i moje tsh poleciało na łeb na szyje miał wtedy chyba 0,002. -
Erdene wrote:Mam zdiagnozowane Hashimoto na podstawie USG + AntyTG i AntyTPO robionych półtora roku temu. TRABy badałam niedawno i wyszły ujemne, więc chociaż tyle.
Widzę, że od porodu minęło trochę czasu - udało Ci się w jakimś stopniu zregenerować tarczycę po tym wszystkim? Jak sobie radzisz?
Znacie dobrego endokrynologa z Warszawy? Albo z luxmedu, wtedy mogłabym wybrać teleporadę?
Ostatnio tez miałam podejrzenie podostrego zapalenia tarczycy (przed biopsją) ze względu na widok w USG, ale wyniki z krwi były ok plus biopsja potwierdziła Hashi. Nie miałaś ostatnio bólu gardła, chrypy itp.? Może zrób sobie jeszcze crp i ob, pójdź z tymi wynikami do endokrynolog. Zrobi Ci na miejscu usg?Starania o drugie 👶 od 12.2023 / 25.01. 💔cb
16.05. ⏸️ beta 9(10dpo) - beta 43 (12dpo) - beta 134 (14dpo)
💊 Euthyrox, Clexane
6.06. 4mm i ❤️ (6+5)
28.06. 3cm 🐨 (9+6)
23.07. 8cm, ryzyka niskie i 90% 🩷 (13+3)
20.08. 220g dziewczynki 💕 (17+3)
17.09. Połówkowe, 490g klusi 🤭 (21+3)
14.10. 850g foszka 🥰 (25+2)
12.11. 1430g złośnicy 🤭 (29+3)
23.11. III prenatalne, 1713g 👌 (31+0)
🩺 3.12.
-
nick nieaktualny
-
Viii lubi tę wiadomość
-
goska000, Viii lubią tę wiadomość
👩 36 🧔♂️40
⛪️ 2012
💙2015🩷2024
💔 12/2023
i żyli długo i szczęśliwie...
-
Właśnie sprawdziłam leki jakie dostała od gina. Mąż doustnie flukonazol a ja dopochwowo jedną globułke flukonazolu , a później już nystacyna i nifuratyl przez 5 dni.
Ale wpisałam to w net i flukonazol jest odradzany w ciąży bądz u kobiet starających się, nawet w formie dopochwowej. Jestem około 7dpo, ale za kilka dni planowana miesiaczka.
Nie wiem co robić i czy nie pominąć tej pierwszej kapsułki. W końcu nystatyna też jest przeciwgrzybicza...Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2023, 16:06
10sc 🙏
12.22 - badania przed staraniami, przeciwciała, glukoza (5.2) , TSH (1.6->1.15)
02.23 - rozpoczęcie starań
12.23 - planowa wizyta w klinice
Leki i suplementacja:
♀Euthyrox, Cyclodynon, olej z wiesiolka, Q10, kwas foliowy, Omega 3, Witamina C, Witamina D, probiotyki
♂Q10, multiwitamina, Omega 3, olej z czarnuszki, Witamina D, probiotyki -
nick nieaktualny
-
Małgosiagosia wrote:Przy antykoncepcji chyba owulacja nie występuje? I to jest tylko krwawienie z odstawienia, a nie okres.
Przy wkladce hormonalnej nie ma żadnego odstawienia, bo hormon wydzielany jest pulsacyjnie ciągle, krwawienie z odstawienia jest przy tabletkach.
Ja akurat owulacje mialam, @ co miesiąc jak w zegarku też. Lekarz sam był zdziwiony bo raczej przy wkladce nie ma @ a ja oczywiście musiałam być ewenementem 🤣🤣🤣
Na którejś wizycie sprawdzał mi jajniki itd i stwierdził że po owulacji bo ciałko żółte jest 🤷♀️
Wkładka blokuje dojście plemnikom, no i często owulację ale nie zawsze i nie u każdego, nasza podatność na hormony jest różna.
Znam pare przypadków ciąż prawidłowych przy wkladkach i hormonalnych i miedzianych.
Małgosiagosia lubi tę wiadomość