X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2020, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kiniusia270 wrote:
    Dziękuje ❤️ Tak przedwczoraj skończyłam :D
    Muszę w końcu spróbować sznurka. 😊 Zacznę od podkładek albo od koszyczka.
    Bawcie się dobrze. 😄

kiniusia270 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2020, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggi110818 wrote:
    U innego pracodawcy można, nawet chyba u tego samego, tyle że music być jakiś inny rodzaj umowy, chyba zlecenie, ale pewna nie jestem. A Macierzyński będziesz miała liczony z tej działalności? Bo wtedy to raczej nie można
    Nie. Macierzyński wyłącznie z etatu. Nie opłacałam składki chorobowej

• doomi03 Autorytet

Wysłany: 18 września 2020, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:
    Dziewczyny, wiem, że nie wygląda zbyt reprezentatywnie, ale myślę, że jutro zgrzeszę i to nie raz 🤣
    Kakaowy biszkopt +bita śmietana z mascarpone +kruszona Princessa kokosowa +borówki amerykańskie 😍 na wierzchu wiórki kokosowe i płatki migdałowe 😁
    93114a837fc4.jpg

Mniaaami 😊

Lalia lubi tę wiadomość

3jvzcbxmqcuirhnp.png

12cs 💚⏸️

Mój syn, moje szczęście: 💙 Kacper - ur. 22.11.2020
    godz 21:48
    Waga 2980g
    Dlugosc 51 cm
  • doomi03 Autorytet

Wysłany: 18 września 2020, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:
    Stokrotka, robię krzywą cukrową dopiero za tydzień więc na razie korzystam póki mogę 🤣🤣🤣

Hahaha robilam to samo przed krzywa xD pozwolić sobie poki można jakby się okazało ze to ostatnie takie podrygi 😂

Lalia lubi tę wiadomość

3jvzcbxmqcuirhnp.png

12cs 💚⏸️

Waga 2980g
    Dlugosc 51 cm
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 18 września 2020, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak wrote:
    Nie. Macierzyński wyłącznie z etatu. Nie opłacałam składki chorobowej

No to chyba możesz, ale nie wiem na pewno. Nie znam się na tych przepisać. Ja kiedyś gdzieś o tym czytałam, bo sama się zastanawiałam czy od 10 miesiąca nie szukać pracy gdzie inadziejm, ale teraz wydaje mi się to mało możliwe, żeby oddać dziecko do żłobka w wieku 10 miesięcy. Teraz to myślę o pół rocznym wychowawczym nawet 😬

Edyciak lubi tę wiadomość

O ❤️
    Z ❤️
  • doomi03 Autorytet

Wysłany: 18 września 2020, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajka wrote:
    A na macierzyńskim jest taka sama kwota jak na zwolnieniu czy tu już wchodzi kwota podstawy?

L4 ciążowe masz 100% płatne.
    Macierzynski jest płatny 80% jesli bierzesz od razu caly na rok. Jesli bierzesz ten mieszany to przez ileś tygodni masz 100%, a potem przez reszte 60% (ale nie powiem Ci dokładnie jak to sie rozchodzi w tych tygodniach bo nie przywiazalam do tego dużej wagi, bo ja na bank sobie wezmę od razu caly na 80%)

3jvzcbxmqcuirhnp.png

12cs 💚⏸️

Waga 2980g
    Dlugosc 51 cm
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 18 września 2020, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2020, 03:50

Lalia, doomi03, Enigvaa, Edyciak, Tajka, kar_oliv, dmg111, Inaa89, Ewa88 lubią tę wiadomość

💙
    💗
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 18 września 2020, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga, pięknie wyglądacie 😍
    Bawcie się dobrze 🤩

Kurcze, wbiłyście mi gwoździa z tym laktatorem 🤔
    Miałam się wstrzymać do porodu, ale chyba jednak lepiej go mieć od razu czy to na nawał, czy żeby odciągać do butli 🤔

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • calanthe Autorytet

Wysłany: 18 września 2020, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2020, 14:18

Iryska, Lalia, kar_oliv, Annia, doomi03, Edyciak, Zulugula, kic83, Ounai, dmg111, Inaa89, SzalonaOna, Nikaa92, Ewa88 lubią tę wiadomość

Kjnfp1.png
    jyXOp2.png
  • kiniusia270 Autorytet

Wysłany: 18 września 2020, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mam w zamiarze kupić laktator jak będzie dopiero potrzebny 🙈

’94
    17.10.2020 Staś ♥️
    godz. 3:55, waga 4050g, długość 56cm
    17.11.2023 Basia ♥️
    godz. 16:39, waga 3860 g długość 55 cm
  • doomi03 Autorytet

Wysłany: 18 września 2020, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    Kar, ja się boję, że to jest 4 stopień, bo to spore jest wg mnie ale nie mialam nigdy wczesniej i nie mam porownania.. ja niby rzadko się wyprozniam ale wlasnie nie pekalam więc dziwi mnie to, że az taki wylazł🤔 tym bardziej, że jest bezobjawowy, przy myciu go wyczulam dopiero. teraz piję codziennie colona, podmywam się tylko wodą, zacznę tez tym dębem, chwyce się juz wszystkiego! Śliwki tez dzis kupie😃 byle tylko nie pogorszyc sytuacji a a nóż się kiedys jednak schowa

Zulu, pierwszy hemoroid chyba lubi zazwyczaj właśnie wyjść wielki, ale nie pękający. Ja tak tez mialam, tylko to jeszcze na dlugo przed ciążą i tez wylazla wielka gula i swędziała. Ja wtedy uzywalam procto hemolan i szybko zszedl, ale wiadomo w ciąży już trudniej o bezpieczne leki. Potem już częściej pojawiały sie juz tylko te wewnetrzne pękające.
    Możesz próbować tak jak dziewczyny mówią podczas prysznicu delikatnie go próbować "przesuwać" w stronę ujścia odbytu, ale nie na sile... Moze po kilku razach zacznie się trochę chować.
    Myślę ze raczej to jeszcze nie ten 4 stopnia u Ciebie bo one chyba potrafia byc naprawdę duże i czułabyś zwyczajnie ucisk w tylku przy siadaniu chodzeniu itd, a jak wyczuwasz go tylko podczas podmywania się to pewnie nie jest jeszcze tak wielki (masz tylko takie wrażenie, bo przecież nagle coś jest i odstaje, a wcześniej nie bylo).

Lalia, Zulugula, kar_oliv lubią tę wiadomość

3jvzcbxmqcuirhnp.png

12cs 💚⏸️

Waga 2980g
    Dlugosc 51 cm
  • suzi1994 Autorytet

Wysłany: 18 września 2020, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    Chce trochę podkręcić laktację (biję się żeby się nie zaczęła cofać przez to że muszę czasami dokarmić małego butla) i mieć małe zapasy mleka na wyjscia, docelowo chciałabym za jakiś czas jak będzie dobrze przybierał zejść z MM. Kupiłam Swing, bo Swing Flex na stanie był tylko na dwie piersi a takiej inwestycji chyba nie potrzebuje.

Daj znać jak się sprawdza , bo myśle o zakupie

DZIĘKI CI BOŻE ZA TE CUDA ❤️❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2020, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz mam laktator kupiony a to dlatego ze w pierwszej ciąży dopiero kombinowałam z laktatorem po powrocie do domu. 2 dni sciagalam recznym, to myślałam ze mi cycki odpadna tak bolalo. Ja mialam uzywany Medela Maxi swing na 2 piersi. Teraz mam Avent na jedna piers ale jestem dobrej mysli ze to wystarczy :)

• doomi03 Autorytet

Wysłany: 18 września 2020, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:
    Dziewczyny, ja to na 50 nie mam nic, serio😁
    Tzn body i spodenki z Lidla mam 50/56, ale Lupilu ma trochę zawyzona rozmiarówke 😅

Jak się urodzi okruszek, to wtedy jak Annia i Ounai, wyślę męża po 50 i tyle 😉 a 80% dzieci i tak zaczyna od 56 👍

Wczoraj powiedziałam mężowi, że mam nadzieję, że za równo 3 miesiące już urodzę i synek będzie na świecie 🤣 już teraz idzie najpierw brzuch, a potem ja, a do tego tuptam jak pingwin 🐧
    A akurat jakbym urodziła 17 grudnia to po pierwsze mój dziadek i papież Franciszek mają wtedy urodziny 😁 po drugie to już będzie 38+3 więc ciąża donoszona 😁 no i duża szansa, że na święta wyjdziemy do domu 😁
    Mam zamiar codziennie to mówić synkowi, żeby się zdecydował wyjść wtedy 🤣

W ogole z tymi łamanymi rozmiarami to jak dla mnie taki pic na wodę troszkę... I skoro ma zakres własność np te 50\56 to z automatu wiadomo ze raczej jest to po prostu odpowiednik rozmiaru 56, skoro i takie dziecko Ci w to wlezie, a to wpisane 50 przed ukosnikiem to bardziej takie "no skoro rozmiar jest większy to i mniejsze dziecko w to wsadzisz, ale ze bedzie w tym pływać to już inna sprawa" 😛... Chyba ze ten lamany ciuszek jest jakis znacznie wezszy niz np typowe 56 i po tym kątem będzie pasować dziecku na 50, ze bedzie na nie za długi, ale przynajmniej na szerokość nie bd bardzo pływać, a z kolei do 56 bd już pasować na długość, ale moze sie w miedzy czasie na szerokości trochę porozciągać.
    No już sama glupieje jak podchodzić do tych łamanych rozmiarówek.

Lalia lubi tę wiadomość

3jvzcbxmqcuirhnp.png

12cs 💚⏸️

Waga 2980g
    Dlugosc 51 cm
  • suzi1994 Autorytet

Wysłany: 18 września 2020, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    casteam wrote:
    Ja juz mam laktator kupiony a to dlatego ze w pierwszej ciąży dopiero kombinowałam z laktatorem po powrocie do domu. 2 dni sciagalam recznym, to myślałam ze mi cycki odpadna tak bolalo. Ja mialam uzywany Medela Maxi swing na 2 piersi. Teraz mam Avent na jedna piers ale jestem dobrej mysli ze to wystarczy :)

A Ty używałaś laktatora dla rozkręcenia laktacji czy pozbycia się nawału ?

DZIĘKI CI BOŻE ZA TE CUDA ❤️❤️
  • doomi03 Autorytet

Wysłany: 18 września 2020, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kiniusia270 wrote:
    Hej, my dzisiaj dokonaliśmy ostatniego zakupu- fotelika na szczęście poszło w miarę sprawnie i wzięliśmy z Maxi-Cosi;)
    Ruszamy na ślub i wesele (Ostatnie wychodne we 2), mam nadzieje, ze jak potańcze to Mały w końcu się obróci 😅
    Miłego weeekendu;)

[

Bawcie się dobrze :)
    P. S. Ktory maxi-cosi wybraliście? :)

3jvzcbxmqcuirhnp.png

12cs 💚⏸️

Waga 2980g
    Dlugosc 51 cm
  • doomi03 Autorytet

Wysłany: 18 września 2020, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka027 wrote:
    To moje 2 dziecko, a sama nie ogarniam tego czopa . zdazy mi się więcej sluzu na papierze też, Ale podobno czopa sie nie da pomylić. Przy 1 ciąży nie zauważyłam czopa zadnego i jestem ciekawa co będzie teraz. Podobno moze tez częściami odchodzić, a może i jednorazowo. Bardzoo skomplikowane 🤔🤔

No właśnie tez słyszałam ze moze odchodzić stopniowo czop, ale nie wierzę zeby ni odchodzil praktycznie dzień w dzień i to jeszcze przed 3 trymestrem sie zaczęły takie gluty. Wydaje mi się ze u mnie to tylko śluz taki, zwłaszcza ze nie jest podbarwiony ani na różowo ani nic takiego... Ale jak Ounai mówi, że czop to tez taki glut, to ja nie wiem jak ja to rozpoznam... Znaczy pewnie jak odpadnie naprawdę duży kawal na raz to chyba bede wiedziała ze to to, ale jesli będzie wredny i tylko po malym kawałeczku bd odchodzil, to pewnie będę dalej świecie przekonana że to tylko ten śluz 😂😂😂 no czarna magia

3jvzcbxmqcuirhnp.png

12cs 💚⏸️

Waga 2980g
    Dlugosc 51 cm
  • doomi03 Autorytet

Wysłany: 18 września 2020, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    suzi1994 wrote:
    Mój syn szybko wyrósł z rozmiaru 50 .. ale rozmiar 56 z h&m to nosił jakieś 2 miesiące .. 62 to już wg do 4 miesiąca jakoś .. ale h&m ma troszkę większe rozmiary

H&m-owe 56 to jak 62, więc nic dziwnego xD

3jvzcbxmqcuirhnp.png

12cs 💚⏸️

Waga 2980g
    Dlugosc 51 cm
  • kiniusia270 Autorytet

Wysłany: 18 września 2020, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    doomi03 wrote:
    Bawcie się dobrze :)
    P. S. Ktory maxi-cosi wybraliście? :)

❤️
    Cabrio Fix czarny, u mnie w opelku będę mieć do niego bazę isofix od znajomych i do męża auta tez pasuje:)

doomi03 lubi tę wiadomość

’94
    17.10.2020 Staś ♥️
    godz. 3:55, waga 4050g, długość 56cm
    17.11.2023 Basia ♥️
    godz. 16:39, waga 3860 g długość 55 cm
  • doomi03 Autorytet

Wysłany: 18 września 2020, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak wrote:
    Nie nie, macierzyński będę miała płatny z etatu.
    Ale jak tak mówisz, że u innego pracodawcy można pracować, to na działalności pewnie też można, bo wtedy też jest inny pracodawca - ja sama sobie.
    Bo chciałabym wiosną powoli wracać do gabinetu.

Moze przedzwoń do PIP i podpytaj o takie kwestie :) chyba powinni tam wiedzieć :) (tylko uwaga długo trzeba wisieć na telefonie zeby się dodzwonić).

Ew. Może Kic będzie wiedziała, bo ona rozeznana w takich prawnych sprawach :)

Edyciak lubi tę wiadomość

3jvzcbxmqcuirhnp.png

12cs 💚⏸️

Waga 2980g
    Dlugosc 51 cm
‹‹ 1608 1609 1610 1611 1612 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ