X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Ewa88 Autorytet

Wysłany: 22 września 2020, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia któryk kocyk kupiłas? :) Sama zastanawiam się nad koszulą do porodu od mamyginekolog.

Dziewczyny a nie jest tak że dziecko odwraca główkę w stronę światła tj. okna, lampy itp.
    Na którymś webinarze mówiono aby właśnie kłaść dziecko różnymi stronami do światła aby dziecko obracało się w obie strony i aby równomiernie ćwiczyło mięśnie itp.

Lalia, Enigvaa, Julik lubią tę wiadomość

12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
    11.2024 staramy się o rodzeństwo
  • calanthe Autorytet

Wysłany: 22 września 2020, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2020, 14:20

Kjnfp1.png
    jyXOp2.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 22 września 2020, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela, ale te badania krwi to masz na myśli morfologie, kiłę, HIV i te wszystkie inne badania początkowe ciąży, czy właśnie test podwójny z krwi PAPPA?

Bo te początkowe badania krwi robi się chyba max do 10 tygodnia ciąży.

A test z krwi PAPPA najlepiej zrobić w tym samym czasie co badanie USG genetyczne. Wiadomo, dzień dwa nie zrobi dużej różnicy. Ja miałam w środę usg, a w czwartek badanie krwi. Po tygodniu lekarz wysłał mi opis na podstawie obu.

A usg tak jak piszą dziewczyny, ale chyba najlepiej między 12+0 a 13+0 👍

Jednorożec, wspaniale wieści! Niech fasolka teraz zdrowo rośnie 🌷

Edyciak, to odpoczywanie i oszczędzanie się może być psychicznie ciężkie, no ale czego się nie robi dla dobra bąbelka 💙 staraj się unikać długiego stania czy chodzenia, bo mój gin twierdzi, że teraz jak bobas jest większy to niestety grawitacja działa już niekorzystnie i może ściągać dziecko i naciskać na szyjkę.

Co do szczepienia przeciwko grypie, to Wam napiszę z jaką ja się opinią spotkałam.
    Na ostatniej wizycie (24+4) gin mi powiedział, że jeżeli chce się szczepić przeciwko grypie, to teraz jest czas, ale powiedział też coś takiego "Pani Natalio, szczepienie przeciwko grypie jest rekomendowane dla kobiet w ciąży. Ja sam zapisałem się w szpitalu na szczepionkę, ale przyznam Pani szczerze, że jeszcze nie zdecydowałem czy się zaszczepię, bo cała ta sytuacja z koronawirusem trochę zaburzyła i zmieniła moje spojrzenie na to wszystko. Ja Pani nie namawiam ani nie odradzam, informuje że jest taka możliwość i pozostawiam to Pani do przemyślenia ". I to w sumie nie był pierwszy raz kiedy tak jakby" podważył" sytuację z koroną.
    Bo kiedyś byłam na wizycie i pytam czy mi wydrukuje jedno zdjęcie usg na pamiątkę a on do mnie" Absolutnie! Przecież w ten sposób przenosi się koronawirus! " po czym się roześmiał i powiedział że słyszał tyle niedorzeczności już że masakra.
    Tak czy siak ja raczej nie planuję się szczepić, bo nigdy tego nie robiłam.
    Za to rozważam to co Kic pisała, szczepienie przeciwko krztuśćcowi, tylko muszę o tym jeszcze poczytać, bo nie wiedziałam że jest taka możliwość 👍

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 22 września 2020, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    Kicku, dzisiaj ciężką noc mieliśmy. Od 1 do 9 zaliczyłam tylko 3 drzemki po 50 minut, teraz udało się odespać trochę. Mąż w domu wiele nie pomógł bo nie ma cycka. Dziwna akcja z tym twoim GBSem, dobrze że powtarzasz. Mam nadzieję, że na koszt laboratorium.

Biedronko wspaniałe wieści!

Edytka prosto na kanapę proszę iść przed telewizor i się z nią zaprzyjaźnić na dobre kilkanaście tygodni! 😚

Co do porodów w domu to jakiś kosmos, ja nie wiem jak można rodzić bez KTG, przecież często jest, że wszystko wydaje się ok, a w KTG coś zaczyna się dziać i trzeba kończyć poród szybko CC.

Ja mam żelazko Philipsa ale nawet nie będę sprawdzać jakie, bo jest po prostu zwykłe, ani super ani złe. Takie o do prasowania w domu o tyle.

Parownice ręczna mamy, ale jakaś tania na wyjazdy i szczególnie jej nie polecam, może jakieś droższe i porządniejsze dają lepsze efekty.

A karmisz Mikiego na leżąco czy siedząco?
    Zastanawiam się, czy to jest już ten moment, że możesz sobie przysnąć podczas karmienia?

Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
    Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
    mhsv9vvjge47oh9x.png[/url]
    nqtkdf9hy13p613h.png
    Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność
  • Karenira Autorytet

Wysłany: 22 września 2020, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kic83 wrote:
    USG 1 trymestru najlepiej zrobić na 12t3d wraz z testem pappa.
    Ta rada mi się też przyda, bo właśnie też się zastanawiam czy robić to usg już w 11 tygodniu.
    Kic a jak planuję robić NIFTY pro, a nie pappa to też lepiej w 12 tygodniu? Będę robić w różnych miejscach, bo lekarza mam w Luxmedzie, a NIFTY będę robić w Corfamedzie.

36 lat
    28.08.2020 ⏸️ Chłopiec
    26.04.2021 3070g, 52cm
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 22 września 2020, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    Zulu , Enigvaa przepięknie wyglądacie obie! Enigvaa gdzie ty chowasz tego dzieciaczki? ☺️

Na razie zabiera moje nadprogramowe ilosci tluszczyku uzbieranego przed 😂 ale pierwsze 2kg na wadze juz sa. I Bozene juz ciezko ogolic 🙈 tylko no ja jestem wielkosci krasnala ogrodowego. 158cm 😂
    Czarne wyszczupla 😂

Lalia lubi tę wiadomość

🔸28 lat

Wysłany: 22 września 2020, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Enigva, brzusio cudny, ale taka drobiutka jesteś ze gdyby nie obcisłe ubranie to mogłabyś spokojnie ciążę ukrywać 😍

Ewa, tam są chyba trzy rodzaje : ażurowy taki z dziurkami ale to on raczej na lato chyba jest a zresztą mam taki z Ikei, kocyk "na spacer" i on jest tak mega gęsto tkany i niby nie przepuszcza powietrza i powinno się go stosować właśnie na spacer albo jak mamy dziecko na oku żeby się nim nie nakryło, a trzeci to kocyk dzianinowy i on jest taki po środku że ciepły ale przepuszcza powietrze i zamówiłam właśnie ten, kolor niebieski 😉

A co do koszuli do porodu, to też się mocno zastanawiam, bo ona kosztuje chyba 79 zł??
    Ale w sumie ta co Ounai rodziła jest mega podobna, więc się waham.

Ounai, podesłałabyś link do tej Twojej co rodziłaś? 😘

Ewa88 lubi tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 22 września 2020, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karenira wrote:
    Ta rada mi się też przyda, bo właśnie też się zastanawiam czy robić to usg już w 11 tygodniu.
    Kic a jak planuję robić NIFTY pro, a nie pappa to też lepiej w 12 tygodniu? Będę robić w różnych miejscach, bo lekarza mam w Luxmedzie, a NIFTY będę robić w Corfamedzie.

Nifty pro robiłam już 10t3d, DMg z naszego forum podobnie jakoś.
    Można robić już od 10t0d, przyjeżdża do Ciebie pielęgniarka/pielęgniarz pobiera krew i po 5 dniach są wyniki (my tak miałyśmy).
    https://badanienifty.pl/ 2400 zł
    USG 1 trymestru + test pappa miałam za free w ramach NFZ bo zaliczam się do 35+.

dmg111 lubi tę wiadomość

Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
    Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
    mhsv9vvjge47oh9x.png[/url]
    nqtkdf9hy13p613h.png
    Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    😫

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2020, 14:47

Julik lubi tę wiadomość

• Iryska Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na grypę planuję się zaszczepić po porodzie, nie wiem czy to nie będzie za późno, ale teraz boje się trochę. Bo czasem po tej szczepionce mam jakieś objawy grypopodobne, a chciałabym uniknąć podejrzeń o koronę jakbym akurat w szpitalu wylądowała 🙄

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 22 września 2020, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:
    Enigva, brzusio cudny, ale taka drobiutka jesteś ze gdyby nie obcisłe ubranie to mogłabyś spokojnie ciążę ukrywać 😍
    😘

Spokojnie sie chowa. To z niedzieli. Ja i moj stary, ktory tyje ostatnio za mnie 😂

2bce344aa2d2.jpg

Inaa89, Annia, calanthe, KarolinaMaria, kar_oliv, Edyciak, Lalia, dmg111, Karenira, Sylwucha lubią tę wiadomość

🔸28 lat

Wysłany: 22 września 2020, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia tam są chyba 3 różne modele od 79 do chyba 89 zł, ale ja mam ponad 170cm wzrostu i z tego co widziałam to od mamy ginekolog są właśnie dłuższe, a do porodu raczej tyłkiem nie chcę świecić :)

Lalia lubi tę wiadomość

12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
    11.2024 staramy się o rodzeństwo
  • Annia Autorytet

Wysłany: 22 września 2020, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kic83 wrote:
    A karmisz Mikiego na leżąco czy siedząco?
    Zastanawiam się, czy to jest już ten moment, że możesz sobie przysnąć podczas karmienia?
    Na siedząco a i tak walczyłam z przysypianiem... Raz w szpitalu na leżąco przysnęłam z nim i byłam przerażona jak się obudziłam czy czegoś mu nie zrobie... Wiem, że wiele kobiet karmi na śpiocha, ale ja na razie boję się bardzo.

Enigvaa to mamy tyle samo wzrostu. Choć ja oficjalnie utrzymuje, że mam 160 cm. 😂

Enigvaa, Lalia lubią tę wiadomość

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • Inaa89 Autorytet

Wysłany: 22 września 2020, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak to teraz musisz więcej lezec i odpoczywać 😉
    Ja mam wizytę za 2tyg ale tez boje się że szyjka znow poszla w dół, bo jednak kiedy usłyszałam że ma 3cm to zaczelam spacerować, obiad ugotuje itp. Wiec jesli by się tak okazalo to chyba znowu wskakuje spowrotem do łóżka 😊

Edyciak lubi tę wiadomość

02.06 13 dpo II
    03.06 14 dpo beta 181, prog 25,29
    06.06 17 dpo beta 700
    28+6 1496g <3
    17.12.2020 ur się Tymek 💙 2245g i 48cm szczęścia 🥰

f2wlanliic1wg5qa.png
  • Inaa89 Autorytet

Wysłany: 22 września 2020, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Enigva pieknie wygladasz 😍 a brzuszek poki co malusi się wydaje 😁 ale jeszcze zdazy wybić do przodu 😉

Enigvaa lubi tę wiadomość

02.06 13 dpo II
    06.06 17 dpo beta 700
    28+6 1496g <3

f2wlanliic1wg5qa.png
  • Inaa89 Autorytet

Wysłany: 22 września 2020, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jednorozec cieszę się, że wszystko wporzadku. Oby tak do końca 😘😘

02.06 13 dpo II
    06.06 17 dpo beta 700
    28+6 1496g <3

f2wlanliic1wg5qa.png
  • Annia Autorytet

Wysłany: 22 września 2020, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak wrote:
    Aniu, brzuch wygląda super. 👍 A niby po cesarce dłużej się dochodzi do formy. Zresztą, u Ounai też szybko brzuszek spadł. Nie jest wam dziewczyny smutno z tego powodu? 😁

Julik, Wik ci dobrze wyjaśniła, o co kaman z tym stożkiem po środku brzucha. Po prostu nadmiernie i niepotrzebnie obciążasz mięsień prosty brzucha.

Inaa, ja też użytkuję od prawie trzech lat stację parową. Prasowanie trwa chwilę i jest przyjemne. Fakt, minus za długie nagrzewanie się, ale gdy mi czasami trzeba na szybko, to nie czekam aż woda się zagotuje, tylko prasuję wtedy bez pary, jak zwykłym żelazkiem. Osobiście mam firmy Tefal, minus tego modelu jest taki, że pojemnik na wodę nie jest przezroczysty i nie widać, kiedy się kończy. I przewód mógłby być nieco dłuższy.

A jeśli chodzi o poród domowy to moje największe marzenie. ❤ Śni mi się to po nocach. 😄 W ogóle mam nadzieję, że wytrwam w domu jak najdłużej i zajadę na porodówkę z dużym rozwarciem. 😁

Co do szczepienia na grypę, to raczej jestem na nie. Po pierwsze nigdy nie chorowałam na grypę, więc nie widzę potrzeby. Po drugie nigdy się nie szczepiłam na grypę i nie wiem, jak mój organizm zareaguje na to szczepienie. A po trzecie obecna szczepionka działa na wirus z poprzedniego sezonu, więc nie ma pewności, że zadziała na aktualny. Mój lekarz mówił, że raz w życiu się zaszczepił na grypę wiele lat temu, ale w tym roku się zaszczepi, jak i swoją rodzinę. Jego matka farnaceutka też nigdy się nie szczepiła, a w tym roku chce. No nie wiem. Dla mnie to za słaby argument. Poza tym nie wiem, jak u was, ale u nas w żadnej aptece nie można kupić szczepionki.
    Dziękuję. Za brzuchem nie tęsknię, ale trochę tęsknię za ruchami w brzuchu, to było coś magicznego... Ja się pierwszy raz w życiu szczepilam na grypę przed ciążą w zeszłym roku i to była pierwsza zimą bez jakiejkolwiek infekcji u mnie. Teraz po połogu też bym się chciała szczepić... Ale w samej ciąży bym się trochę bała. Ile internetu nawertowalam się zanim szczepilam się na ten krztusiec, a szczepionka o wiele bardziej sprawdzona. Kic ty się szczepilaś na ten krztusiec w końcu?

Mikołaj 💗 07.09.2020
    Adam 💗28.05.2023
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2020, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowastaraczka wrote:
    Motylku a jesz na kolację to samo i tak te cukry skaczą? Ja jakoś zbijam dietą. Ostatnio zauwazylam ze rano mam większy jak pojde spac wczesniej a wstaje o tej samej porze czyli wychodzi na to ze wtedy "za dlugo " spie
    Śpię i wstaje o tej samej godzinie, a na kolację ciągle jem to samo :( więc to chyba nie kwestia snu i diety..?

• Zulugula Autorytet

Wysłany: 22 września 2020, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2020, 19:07

Enigvaa, Lalia, Ewa88 lubią tę wiadomość

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 września 2020, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    😫

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2020, 14:47

Ewa88 lubi tę wiadomość

‹‹ 1648 1649 1650 1651 1652 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ