X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Wik89 Autorytet

Wysłany: 28 września 2020, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak, ja mam jedna mniejsza torbe (ktora mozna zahaczyc o wieksza, bo ta wieksza jest na kolkach i z wysuwaną raczka), w ktorej mam rzeczy do porodu dla siebie i pakunek na po porodzie dla dziecka - rozek, 4 pieluchy tetrowe, cienki kocyk, komplet ubranek, pieluchę newborn - ten pakunek wg instrukcj ize szkoly rodzenia;)), a w wiekszej torbie mam rzeczy dla siebie i dziecka na pobyt w szpitalu

Edyciak, Stokrotka027 lubią tę wiadomość

II 2020 22 cs szczęśliwy
    👶 X 2020
    XII 2022 6 cs szczęśliwy
    👧 IX 2023
  • Iryska Autorytet

Wysłany: 28 września 2020, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, nie przejmuj się teściami, kiedyś nie było takiego czegoś jak cukrzyca ciążowa, niektórzy nie wiedzą że to może być niebezpieczne. U mojego męża w domu też nie rozumieją mojej diety, myślą że jak zjem sobie kluski śląskie albo torta to nic się nie stanie. Może nic, ale takie częste grzeszki na pewno miałyby jakiś wpływ na dzidzię.
    Tosty są wredne, kiedyś po jednym trójkąciku tosta miałam cukier 160😜

Lalia, Nowastaraczka lubią tę wiadomość

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2020, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak wrote:
    A ja bym chciała się dowiedzieć, jak pakujecie walizkę do szpitala? Jedna połowa to rzeczy mamy, a druga połowa to rzeczy dziecka? I na wierzchu rzeczy przydatne do porodu, a pod spodem te potrzebne na później?
    I trochę sobie tego nie wyobrażam, ale z taką walizką jedzie się na trakt porodowy?
    Ja tak pakowałam. Jedna cześć walizki dla mnie, druga dla maluszka. Na wierzchu rzeczy do porodu dla mnie, i dla maluszka. Żeby polozne/mąż mogli od razu dać ubranka dla dziecka. Nie wiem jak to teraz wygląda, wcześniej walizka była z mężem, a mi bagaż przywieźli dopiero na pooperacyjna. A teraz myślę, że gdzieś to trzymają po prostu

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2020, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekam już w kolejce na USG ❤️ trzymajcie kciuki za moją gwiazdę 😍

Edit. Jeszcze nie ma lekarza, i są 2 Panie przede mną 🤦‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2020, 09:54

Wik89, Inaa89, Stokrotka027, dmg111, KarolinaMaria, kar_oliv, Maniaaa. lubią tę wiadomość

• Wik89 Autorytet

Wysłany: 28 września 2020, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, to zalezy co bierzesz do szpitala, ja wlasciwie wszystko musze miec swoje (pieluchy, chysteczki nawilzane, podpaski poporodowe, podklady, ubranka dla dziecka), wiec tylko w kabinową walizke bym sie nie zmiescila. Chyba ze zrobisz tak jak napisalam, ze bedziesz miala osobno torbe do porodu i osobno walizke na pobyt w szpitalu, wtedy chyba moze sie udac. Moj mala torba ma pojemnosc wlasnie torby podrecznej do samolotu, a duza torba jest troche wieksza niz taka walizka kabinowa

Lalia lubi tę wiadomość

II 2020 22 cs szczęśliwy
    👶 X 2020
    XII 2022 6 cs szczęśliwy
    👧 IX 2023
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 28 września 2020, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:
    Kic, Sylwucha, Iryska gratulacje donoszonych ciąż 😍 teraz Wasze maluchy mogą bezpiecznie wychodzić na świat 🌷

Mania, Ingaa witam się w nowym tygodniu 😁

Ja zaczynam dzisiaj 28 tc🤩 za 10 tygodni mogę rodzić 🤭 co więcej witam się w 7 miesiącu, a trzecim trymestrze! 😳 Na wadze +8,2 kg, ale zrzuciłam 0,2 kg od poprzedniego tygodnia, czyżby dieta cukrzycowa? 😅

Ingaa, na szkole rodzenia online słuchałam, żeby mieć torbę spakowaną w 36 tc, ale myślę, że po skończonym 30 tc spokojnie można się za to powoli zabierać 😉

Irysko, cukry ładne jak trzymam dietę 👌 zazwyczaj godzinę po jedzeniu mam w granicy 105-120 😊 wczoraj zrobiłam sobie na kolację takie wypasione tosty i cukier 132 🤦‍♀️ więc jednak ta dieta robi robotę 👍 wkurzylam się trochę na moich teściów, bo wczoraj mi powiedzieli, że nie miałam złych wyników tej krzywej (83-193-152) i tą cukrzycę za szybko mi zdiagnozowali i żebym się aż tak nie przejmowała i nie mierzyła tych cukrów i chcieli mnie na siłę poczęstować babką czekoladową i galaretką z owocami 😑 a moi rodzice dla porównania, bo byliśmy u nich na obiedzie, ugotowali mi kaszę gryczaną, surówkę z kiszonej kapusty i ciasto marchewkowe bez cukru i na mące pełnoziarnistej ✌️ ale ja swój rozum mam i nie będę się przejmować teściami 🤷‍♀️

Dziewczyny, które już spakowały torby /walizki:
    Możecie mi napisać wymiary Waszej walizki? 🤣 Bo na allegro w tym tygodniu Smart ma być walizka kabinowa z witchena w promce z 499 na 79 i się na nią czaję tylko nie wiem czy się zmieszczę z całym dobytkiem 😁

Ja będę się pakowała w walizkę na kółkach, 70litrow, jedna część dla mnie, druga dla malucha. Na górę do porodu. Walizka jest pod łóżkiem. U mnie wszystko trzeba mieć swoje, położne nawet dają takie wytyczne co do walizki.

Lalia lubi tę wiadomość

O ❤️
    Z ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2020, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Walizka na kółkach to rozsądne wyjście, bo przecież położne też muszą się nadzwigac każdej rodzącej i wychodzącej...! Tak mi się wydaje.

Wcześniej to krzyczały, że za dużo rzeczy się bierze i jak najmniejsze torby, a teraz człowiek z walizkami musi się pojawiać :)

Lalia lubi tę wiadomość

• kic83 Autorytet

Wysłany: 28 września 2020, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:
    Kic, Sylwucha, Iryska gratulacje donoszonych ciąż 😍 teraz Wasze maluchy mogą bezpiecznie wychodzić na świat 🌷

Mania, Ingaa witam się w nowym tygodniu 😁

Ja zaczynam dzisiaj 28 tc🤩 za 10 tygodni mogę rodzić 🤭 co więcej witam się w 7 miesiącu, a trzecim trymestrze! 😳 Na wadze +8,2 kg, ale zrzuciłam 0,2 kg od poprzedniego tygodnia, czyżby dieta cukrzycowa? 😅

Ingaa, na szkole rodzenia online słuchałam, żeby mieć torbę spakowaną w 36 tc, ale myślę, że po skończonym 30 tc spokojnie można się za to powoli zabierać 😉

Irysko, cukry ładne jak trzymam dietę 👌 zazwyczaj godzinę po jedzeniu mam w granicy 105-120 😊 wczoraj zrobiłam sobie na kolację takie wypasione tosty i cukier 132 🤦‍♀️ więc jednak ta dieta robi robotę 👍 wkurzylam się trochę na moich teściów, bo wczoraj mi powiedzieli, że nie miałam złych wyników tej krzywej (83-193-152) i tą cukrzycę za szybko mi zdiagnozowali i żebym się aż tak nie przejmowała i nie mierzyła tych cukrów i chcieli mnie na siłę poczęstować babką czekoladową i galaretką z owocami 😑 a moi rodzice dla porównania, bo byliśmy u nich na obiedzie, ugotowali mi kaszę gryczaną, surówkę z kiszonej kapusty i ciasto marchewkowe bez cukru i na mące pełnoziarnistej ✌️ ale ja swój rozum mam i nie będę się przejmować teściami 🤷‍♀️

Dziewczyny, które już spakowały torby /walizki:
    Możecie mi napisać wymiary Waszej walizki? 🤣 Bo na allegro w tym tygodniu Smart ma być walizka kabinowa z witchena w promce z 499 na 79 i się na nią czaję tylko nie wiem czy się zmieszczę z całym dobytkiem 😁

Laila
    ja się spakowałam w taką Wittchena
    https://www.wittchen.com/walizka-na-kolkach-28,p1253538#871484

Lalia lubi tę wiadomość

Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
    Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
    mhsv9vvjge47oh9x.png[/url]
    nqtkdf9hy13p613h.png
    Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 28 września 2020, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wik89 wrote:
    Lalia, to zalezy co bierzesz do szpitala, ja wlasciwie wszystko musze miec swoje (pieluchy, chysteczki nawilzane, podpaski poporodowe, podklady, ubranka dla dziecka), wiec tylko w kabinową walizke bym sie nie zmiescila. Chyba ze zrobisz tak jak napisalam, ze bedziesz miala osobno torbe do porodu i osobno walizke na pobyt w szpitalu, wtedy chyba moze sie udac. Moj mala torba ma pojemnosc wlasnie torby podrecznej do samolotu, a duza torba jest troche wieksza niz taka walizka kabinowa

Wik
    gdzie w końcu będziesz rodzić?

nqtkdf9hy13p613h.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 28 września 2020, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iryska, dzięki za dobre słowo 😍 mnie trochę zaskoczyła reakcja teściów, bo moi rodzice w porównaniu do teściów są ze wsi, mniej wykształceni, ale wychodzi na to6, że dużo bardziej świadomi 😁 ja sobie zrobiłam takie tosty :
    Trzy pojedyncze kromki chleba tostowego ciemnego, na każdy plasterek szynki i pół plasterka sera żółtego, do tego kawałeczek papryki chili i plasterek czerwonej cebuli i posypałam oregano (smakują jak pizza dzięki oregano 🤩) i wstawiłam je do piekarnika tylko żeby ser się roztopił 👌no ale to 132 mnie zniechęciło do takich uczt 🤣

Edyciak, oglądałam tą szkołę rodzenia UCZKiN i tam położne mówiły, że niestety teraz się jeździ z tą torbą po oddziałach : trakt porodowy - sala poporodowa itd. Więc po pierwsze najlepiej mieć coś na kółkach, żeby się nie męczyć dźwiganiem, a po drugie żeby mieć jak najmniej tego bagażu żeby łatwo się było transportować, czyli max 1-2 torby na kółkach, a nie mnóstwo reklamówek, toreb itd.
    My za tydzień mamy naszą stacjonarną szkołę rodzenia więc pewnie się dowiemy jak to jest w naszym szpitalu 😉

Wik, u mnie dla siebie muszę mieć wszystko, a dla dziecka w końcu chyba też 🤣 ale ja mam już prawie wszystko oprócz koszul i staników do karmienia, więc może sobie po prostu wyciągnę te rzeczy, które muszę zabrać i zobaczę wizualnie jak to objętościowo wychodzi 😁 ale dzięki za radę 😘

Edyciak, Wik89 lubią tę wiadomość

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Inaa89 Autorytet

Wysłany: 28 września 2020, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zawsze mialam torbę, teraz wezme średnia walizkę. Tylko ze ja do dziecka w zasadzie biore z domu tylko chusteczki nawilazne. Bo resztę zapewnia szpital, ubranka, rozki, kocyki i pampersy. Dla mnie zapewnia podkłady itp. Na porodowce mam pod ręką tylko niezbędne rzeczy typu picie itp. Torba pozostaje w innym pomieszczeniu i dopiero po porodzie jak mnie przewiozą na sale to torbę tez.

Lalia, Maniaaa. lubią tę wiadomość

02.06 13 dpo II
    03.06 14 dpo beta 181, prog 25,29
    06.06 17 dpo beta 700
    28+6 1496g <3
    17.12.2020 ur się Tymek 💙 2245g i 48cm szczęścia 🥰

f2wlanliic1wg5qa.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 28 września 2020, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie, jeszcze mnie jedna rzecz zastanawia 🤔
    Jak wcześniej ktoś nas odwoził do porodu, to mógł zabrać te ubrania, w których przyjechałysmy, kurtkę i buty do domu, s potem nam przywieźć na odbiór, a teraz to po prostu trzeba mieć ze sobą??
    To w takim wypadku jest sens brać komplet ubrań dla siebie na wyjście ze szpitala?? W sumie można wyjść w tych co się przyjechało chyba.. A w ogóle czytałam że ważne jest żeby na wyjście ze szpitala spakować sobie CIĄŻOWE ubrania, bo ciało jest obolałe i brzuszek jeszcze nie schodzi i ma nam być wygodnie 👍

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 28 września 2020, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki wielkie za pomoc dziewczyny! 😘😘

Inaa, u mnie dla dziecka trzeba wziąć tylko chusteczki i krem do pupy, ale teraz w pandemii jest adnotacja żeby zabrać rożek, ubranka i pampersy 😉

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 28 września 2020, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak wrote:
    A ja bym chciała się dowiedzieć, jak pakujecie walizkę do szpitala? Jedna połowa to rzeczy mamy, a druga połowa to rzeczy dziecka? I na wierzchu rzeczy przydatne do porodu, a pod spodem te potrzebne na później?
    I trochę sobie tego nie wyobrażam, ale z taką walizką jedzie się na trakt porodowy?

Na górze w oddzielnych przezroczystych foliówkach 4 zestawy dla dziecka (1 set = body, spodenki, czapka, skarpety).
    Obok pieluchy tetrowe, kocyk, rożek (zapakowane).
    Koszule dla mnie obok rzeczy dla dziecka, luzem.
    W jednej kosmetyczce małe kosmetyki dla mnie, w drugiej kosmetyczce przegryzki.
    W zasuwanej części pieluchy, podpaski, podkłady, wkładki, ręczniki.
    Ładowarka, powerbank w oddzielnej zamykanej kieszonce.
    Mąż będzie po porodzie podawał położnej rzeczy dla dziecka i dla mnie na przebranie, dlatego ważne jest, żeby pokazać mu i wytłumaczyć mu wszystko gdzie co jest przed porodem ;)

Wik89, Lalia lubią tę wiadomość

nqtkdf9hy13p613h.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2020, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:
    Jak wcześniej ktoś nas odwoził do porodu, to mógł zabrać te ubrania, w których przyjechałysmy, kurtkę i buty do domu, s potem nam przywieźć na odbiór, a teraz to po prostu trzeba mieć ze sobą??
    To w takim wypadku jest sens brać komplet ubrań dla siebie na wyjście ze szpitala?? W sumie można wyjść w tych co się przyjechało chyba.. A w ogóle czytałam że ważne jest żeby na wyjście ze szpitala spakować sobie CIĄŻOWE ubrania, bo ciało jest obolałe i brzuszek jeszcze nie schodzi i ma nam być wygodnie 👍
    U mnie na poród facet może być (przy naturalnym) i on później zabiera to do domu. Do CC odwozi mnie do windy na IP i też zabierze kurtkę itd. A na wyjście tak - polecam leginsy albo spodnie ciążowe i jakaś tunikę. Żeby było luźno. A jak już mąż nie może zabrać okrycia wierzchniego, to jest coś takiego jak depozyt. I wtedy przy wyjściu stamtąd odbiera się rzeczy.

Lalia lubi tę wiadomość

• kic83 Autorytet

Wysłany: 28 września 2020, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:

Co do ubrań na wyjście to jak najbardziej, najlepiej założyć leginsy ciążowe i długą tunikę, lub koszulę dłuższą do karmienia.
    Dziewczyny jakbyście trafiły na patologię z różnych powodów to nie zapomnijcie mieć w torbie zwykłych majtek, w których teraz chodzicie :)

Wik89, Lalia lubią tę wiadomość

nqtkdf9hy13p613h.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2020, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edyciak, właśnie czekam na wizytę u poloznej i bede jej i tym mowic.

Co do macierzyńskiego, to mieszkam w Holandii i tu tak wygląda, ze urlop macierzyński zaczyna sie jak jeszcze dziecka nie ma na swiecie 🤪🤪🤪

• doomi03 Autorytet

Wysłany: 28 września 2020, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annia wrote:
    I ja też się dołączam do gratulacji!

Jak któraś z Was urodzi to później już mamy caaała listę mamusiek w krótkich odstępach do rozpakowania! To będzie gorrrąca jesień! 😈

Ojjj tak w tym roku jesień i zimę porządnie rozgrzejemy niegasnąca dawką emocji 😉😏

Annia, Maniaaa., Lalia lubią tę wiadomość

3jvzcbxmqcuirhnp.png

12cs 💚⏸️

Mój syn, moje szczęście: 💙 Kacper - ur. 22.11.2020
    godz 21:48
    Waga 2980g
    Dlugosc 51 cm
  • Meggi110818 Autorytet

Wysłany: 28 września 2020, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia wrote:

U mnie podobno przebiera się w koszule na IP, ubrania oddawane są mężowi i później w dniu wypisu mąż przywozi do ubrania, podaje położnej. Ale to podobno, nie dopytywałam jeszcze położnej o to.

Lalia lubi tę wiadomość

O ❤️
    Z ❤️
  • Stokrotka027 Autorytet

Wysłany: 28 września 2020, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez na szczęście do szpitala mala torbe podróżna tylko musze , ciuchy na wyjście dla małego dowiezie maz nue wyobrażam sobie sie taszczyć z tyloma rzeczami współczuję wam troche.

Apropo obrócenia się dziecka jak np bd w 31 tyg juz głowa w dół to może jeszcze się znowu obrocic główką do góry?

klz9cwa1dxf4t0ig.png

23.12.2018 ❤❤ K.

qb3c4z17l44uqb7t.png

05.12.2020 💙💙 N.

01.04 ⏸ 10dpo
    14.04 - Pęcherzyk ciążowy 🍀🥚5+5
    17.04 - Serduszko ❤ 6+1
    09.06 - Prenatalne 🙏💙Synek 💙🙏
    06.08 - 21+5 / 24 cm 440 g 💙
    09.10 - 30+5 / 1600 g 💙
‹‹ 1707 1708 1709 1710 1711 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ