Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzień doberek:)Widzę, że jak to u rasowych mamusiek temat zakupów dla bobasów zawsze na topie:) Do mnie-podobnie jak do Ounai - nie przemawia ten zestaw.
Wik, najlepiej jest od razu uczyć dziecko pić z kubeczka, ale wydaje mi się,że to wymaga determinacji (u nas szło ciężko). Skupiłam się na jedzeniu, picie odpusciłam. Gdzieś do 10 msca Julek pił wodę z normalnej butelki, a potem załapał bidon (bbox naprawdę jest super, cena trochę zaporowa, ale jest naprawdę ok).
Angie, 8 tygodni, to już blisko 🥰42 lata
08.03.2019 puste jajo płodowe💔
17.02.2020 Julek 💙 -
Pastelova ja polecam termomix ale tm6. Moim zdaniem nie ma sensu kupować starszej wersji tzn nie widzę dla twój logicznego uzasadnienia. Nie używałam jeszcze co prawda do rozszerzania diety ale już podglądałam na tak kolekcje przepisów dla malucha i jest całkiem sensowna. Ja polecam ogólnie do codziennego użytku, często gotuje w nim zupy (żurek, krem z batatow czy barszcz zabielany wymiatają), drugie dania tez są super no i ciasta oczywiście. Dla mnie to podstawowy sprzęt w kuchni
-
Pastelova wrote:Dobra dziewczyny umyslal mi się ostatnio Beaba Babycook, ale... wpadłam na jeszcze głupszy pomysł, który dodatkowo ku mojemu dużemu zdziwieniu poparł mój mąż. Jednak wolalabym lidlomix lub thermomix. Nigdy nie mialam żadnego z urządzeń. Siostra ma thmx6 w sumie krótko... ja chyba na początek kupiłabym tę 5🤷♀️ któraś z was ma zatem lidlomix lub thermomix i sprawuje się przy rozszerzaniu diety malucha ? Coś ułatwia w ogóle tę orkę na ugorze (nie lubię gotować szukam rękami i nogami czegoś co chociaż w małym stopniu mi pomoże. Wolalabym czołgać się do Częstochowy niż codziennie myśleć o obiadach). Ktoś coś?
ale nie pomógł mi w tym, żebym polubiła gotowanie. Jak nie lubiłam tak nie lubię dalej
BOY 2015
GIRL 2020
CB 2025 💔 -
Pastelova, a jak sobie radzicie na co dzień z gotowaniem? Rozszerzanie diety tylko na początku jest dość żmudne. Pamietaj,że można zacząć od słoiczków, nie musisz od razu(szczerze to sądzę,że mało kto to robi) robić jednej marchewki, kawałek dyni, kawałek bataty czy ziemniaka itd....Powiem Ci, jak ja to zrobiłam (nie mówię,że to najlepszy sposób, ale u nas działa). Julek przez pierwszych parę tygodni jadł głównie słoiczki. Potem zaczęłam mu na stoliczek kłasc kawałki chrupek kukurydzianych, kilka klusek makronu, ziarenka ryżu, pęczaku, ugotowane kawałki batata, marchewki, ziemniaka, mięsko,owoce itd...To na początek dla dziecka głównie zabawa, i szanse ze zje w ten sposób tyle,ze starczy na posiłek są nikłe, i i tak główną porcję dostawał ode mnie(lub taty, tacie zdecydowanie lepiej idzie karmienie Julka niż mi). Jak załapał o co kaman z tym jedzeniem, no to raz na dwa tygodnie (mniej więcej)porcjuję pokrojone kawałki warzyw, po jednym skrzydełku z kurczaka (bio), kawałki ryb(halibut, dorsz, łosoś dziki) w małe woreczki do zamrażalnika. Czasem codzienne,czasem co dwa dni robię tak(ja albo mąż, zależy kto gotuje): wrzucam parę warzyw do małego garnka, dorzucam jakąś kaszę, komosę ryżową, ryż (albo nie),mięso dodaję raz-dwa razy w tygodniu, rybę częściej,
i gotuje to w międzyczasie kiedy robię coś dla nas na obiad. I tyle filozofii. Jak mi (ani mężowi) się nie chce totalnie,albo gdzieś jesteśmy to Julek dostaje słoiczek, i heja. Nie schizuję się tym,że "OMG nie zrobiłam dziecku obiadku"; nie zamierzam być niewolnikiem jedzenia. Szczerze, to nie wiem czy jakiś super sprzęt coś by zmienił w tej "procedurze". I tak trzeba iść na zakupy, obrać, pokroić itd...gotowanie to już potem drobiazg. Dasz radę, zobaczysz:)Ladyo, Annia lubią tę wiadomość
42 lata
08.03.2019 puste jajo płodowe💔
17.02.2020 Julek 💙 -
Wik my wodę podajemy z Doidy Cup. Nie jest łatwo. Mam też Bboxa ale czytałam, że on jest trudniejszy do ogarnięcia dla dziecka.
Z łyżeczek polecam Spuni poziom 1, naprawdę dużo łyżeczek jest za dużych dla buzi dziecka.
Na razie nie mam żadnych talerzyków czy miseczek bo i tak karmie Mikołaja prosto z odgrzanego słoiczka.Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Lady sęk w tym,że za niecałe 2 lata się wyprowadzam i jestem taka męczybuła co musi mieć w nowym domu nowe sprzęty... na pewno nie wezmę wtedy thermomixa starego, znam siebie niestety. Więc w zasadzie nie wiem czy jeszcze tu gdzie jestem chcę w tę 6 inwestować,bo raty mnie nie interesują,a na prawdę nie wiem też czy u mnie w ogóle jakikolwiek się sprawdzi. Taka żem głupia.
Ounai dlaczego wymieniasz lidlomix na thermomix ? Myslalam, że są bardzo podobne, właściwie dużo ludzi zadowolonych i pisze ze nie ma co przepłacać... mówię tylko o opiniach jakie czytalam, nie mam porównania dlatego pytam w ogóle. Na to że polubię się z garami też nie liczę. Skoro nie nastąpiło to w kulminacyjnych momentach jak mialam tyle czasu że mogłam żywić siebie, męża i jeszcze w kraje trzeciego świata zawieźć, to nie liczę na cud.
Emdar Ja wiem, że wszystko się da. Teraz gotuje w większości w piekarniku bo i zdrowiej i szybciej dla mnie przy maluchu. Nie jestem też mega zafiskowana,że sloiczka nie dam. Po prostu szukam ułatwień w życiu, tak już mam 😁 No i miloby było ułatwić też posiłki dla nas... dlatego widzę sens w takich maszynach, ale mogę się mylić, w końcu nie mam jeszcze żadnej 🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2021, 12:00
emdar lubi tę wiadomość
-
Ladyo, Enigvaa, Lalia, kar_oliv, KarolinaMaria, emdar, calanthe, Nowastaraczka, Ounai, Inaa89, kic83, Suszarka, doomi03, SzalonaOna, dmg111 lubią tę wiadomość
Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Annia wrote:Z łyżeczek polecam Spuni poziom 1, naprawdę dużo łyżeczek jest za dużych dla buzi dziecka.
Fajne male lyzeczki kupilam w rossmann, z babydream za chyba 6zl/3szt. Podaje witaminki malej na nichcalanthe, doomi03 lubią tę wiadomość
🔸28 lat
Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023 -
Annia wrote:Muszę je zobaczyć. Bo mi się wydawało, że np fajne małe są z Tommy Tipee też dawałam na nich probiotyk a jednak do jedzenia się nie nadają jeszcze bo za duże. Bo te Spuni są dość drogie. Ale jestem zadowolona z nich.
Na szerokosc wydaja sie podobne
Ja mam takie, bo sa jeszcze wieksze i wiecej ich w opakowaniu. Polecam Ci produkt https://www.rossmann.pl/Produkt/Talerze-sztucce-i-sliniaki/Babydream-lyzeczki-dla-niemowlat-3-szt,121942,8492
doomi03 lubi tę wiadomość
🔸28 lat
A dzisiaj Marta spadła mi z łóżka. Wyszłam na sekundę dosłownie a ona w tym czasie przepełzała sobie na koniec i zjechała. Na szczęście się tak jakby zsunęła więc nie poleciała z dużej wysokości. Ale ryku było co niemiara a że Tymek był świadkiem to biedny taki przerażony, bo myślał że to jego wina że jej nie przypilnowałBOY 2015
GIRL 2020
CB 2025 💔 -
Annia, super zakupy dla Mikołaja 🤩🤩🤩 ta kurteczka jest fantastyczna 😁👌
Annia lubi tę wiadomość
-
Pastelova wrote:Lady sęk w tym,że za niecałe 2 lata się wyprowadzam i jestem taka męczybuła co musi mieć w nowym domu nowe sprzęty... na pewno nie wezmę wtedy thermomixa starego, znam siebie niestety. Więc w zasadzie nie wiem czy jeszcze tu gdzie jestem chcę w tę 6 inwestować,bo raty mnie nie interesują,a na prawdę nie wiem też czy u mnie w ogóle jakikolwiek się sprawdzi. Taka żem głupia.
Ounai dlaczego wymieniasz lidlomix na thermomix ? Myslalam, że są bardzo podobne, właściwie dużo ludzi zadowolonych i pisze ze nie ma co przepłacać... mówię tylko o opiniach jakie czytalam, nie mam porównania dlatego pytam w ogóle. Na to że polubię się z garami też nie liczę. Skoro nie nastąpiło to w kulminacyjnych momentach jak mialam tyle czasu że mogłam żywić siebie, męża i jeszcze w kraje trzeciego świata zawieźć, to nie liczę na cud.
Emdar Ja wiem, że wszystko się da. Teraz gotuje w większości w piekarniku bo i zdrowiej i szybciej dla mnie przy maluchu. Nie jestem też mega zafiskowana,że sloiczka nie dam. Po prostu szukam ułatwień w życiu, tak już mam 😁 No i miloby było ułatwić też posiłki dla nas... dlatego widzę sens w takich maszynach, ale mogę się mylić, w końcu nie mam jeszcze żadnej 🤣
BTW, mam książkę z przepisami dla dzieci a młodej kupuję słoiczki 😂BOY 2015
GIRL 2020
CB 2025 💔 -
Postaram się nadrobić, ale ciągle jestem w tyle. 😕
Lalia mnie też bardzo śmieszy jak Adaś tak sobie przez sen chichocze 😁 albo z cycem w buzi 🤣 kiedy napięcie Olka? Bo my kąpiemy Adasia przez spaniem nocnym, kąpiel, jedzenie i przy cycu się usypia. Wtedy ma najdłuższy sen. Macie lampkę w nocy? Ja nie mam, zaswiecam tylko jak się budzi żeby zobaczyć co robi. Nam mama ciągle powtarzała żeby nie świecić światła w nocy, bo dziecko nie wie kiedy jest noc a kiedy dzień. Mój synek i sióstr dzieci tak robimy od początku i nasze dzieciaczki śpią prawie od początku ładnie w nocy. Wiem że nie w każdym przypadku to musi działac, ale może warto spróbować. 🙂
Wczoraj byliśmy na szczepieniu, Adaś waży 6 kg, mierzy 63 cm. 🙂 Był bardzo dzielny, przy wkłuciu wiadomo było sporo płaczu. Później już zapomniał. Wieczorem był taki biedny, chyba go bolało, poszliśmy troszkę wcześniej spać. Ładnie przespał najgorsze, obudził się o 4 i nie spał ok 2 godzin, pierwszy raz w nocy tak długo nie spał. Nie płakał, nie marudził po prostu chyba w dzień przez te szczepienie spał jeszcze dłużej niż zwykle. Rano obudził się zadowolony. 🙂
Lekarz powiedział że taka kupa nie jest jeszcze najgorsza, policzki już prawie są ładne, więc powiedział żeby spróbować wprowadzić mleko jak już będą całkiem ładne i obserwować.
Zapomniałam zapytać, ale zauważyłam że Adaś ostatnio prostuje jedną rękę i tak trzyma w górze, czasami się na nią patrzy, robi tak tylko z jedną ręką. Czy wasze dzieci tak robily? Boje się że coś jest nie tak. Boksuje też czasami ta ręka zabawkę. Łączy rączki w linii środkowej, ostatnio bardzo lubi lizać swoje piąstki.Lalia lubi tę wiadomość
30.03.2020 ⏸ 3+3
24.04.2020 7+0 💓1.06cm
Wizyty:
23.05.2020 11+1 5.08cm
1.06.2020 12+3 USG I trymestr 6cm
1.07.2020 16+5
30.07 2020 20+6
5.08.2020 21+5 USG II trymestr- Synek 💙 535g
11.09.2020 27+0 💙1249g
21.10.2020 32+5
4.11.2020 34+5 USG 💙 2800
25.11.2020 37+5
Synek urodził się:
22.12.2020 41+4 3850g, 56 cm
-
Annia wrote:Muszę je zobaczyć. Bo mi się wydawało, że np fajne małe są z Tommy Tipee też dawałam na nich probiotyk a jednak do jedzenia się nie nadają jeszcze bo za duże. Bo te Spuni są dość drogie. Ale jestem zadowolona z nich.
https://m.ceneo.pl/89668162;pla?se=YxWbm1iqQxdyrhZALD2q0_UL_WUc7rQs&gclid=CjwKCAiAg8OBBhA8EiwAlKw3ksw5J_Rwo4Yd9UQXOzUwcxEDvyo9XMg6vUxUtcuw4lAtx3iB1jwfMhoCoCkQAvD_BwE
O takie dwie mam po synku. Potem możesz dać do rączki i łatwiej dziecku trafić do buzi. Mam mnóstwo tych łyżeczek łącznie z dwoma kompletami metalowych. Samych plastikowych mam z 10 i te z chicco póki co dla mnie na start najlepsze.BOY 2015
GIRL 2020
CB 2025 💔 -
Julik, my kąpiemy Olka zawsze między 19 a 20, ubieramy w piżamkę i karmimy ale Olek ma chyba coś po mamusi i on woli późno chodzić spać a rano się wylegiwać 🤣 ale np wczoraj nie spał nam prawie wcale w dzień, a jak zasnął przed 21 tak spał do 7:30 z pobudką o 2 i 6 😁 my na noce nie narzekamy, bo jak już jest jakiś problem, np że nie może zasnąć wieczorem albo zrobi sobie 2 h przerwy w nocy, to dlatego że boli go brzuszek i to są na szczęście losowe sytuacje 🙏 światła nie świecimy, zarówno w sypialni jak i na przewijaku mamy tylko taką ledowa lampeczke i ona daje tylko półmrok 😊
Z Adasia duży chłopiec 💪💪💪 nosicie już 68 czy jeszcze 62?? U nas tydzień, max dwa i na pewno przejdziemy na body 68 😳
Meggi, jeśli wpadniesz tutaj, to mam dla Ciebie historię na pocieszenie!! Po pierwsze Olek chyba 3 czy 4 noc śpi tylko na plecach 💪 druga sprawa dzisiaj w nocy go przebrałam, nakarmilam i standardowo wzięłam na ręce tak pionowo żeby się mu odbiło i żeby go ululać, ale ten tak się wiercił że ciężko było go utrzymać, no to go sobie położyłam bokiem na przedramieniu żeby ululać, a on mi się zaczął prężyć i kręcić więc myślę "no to po spaniu". Taka zrezygnowana położylam go w dostawce na pleckach i zaczęłam wkładać do śpiworka bo stwierdziłam że będę go lulać w spiworku to może jeśli jakimś cudem zaśnie to przynajmniej go nie obudzę wkładaniem do śpiworka. Nie potrafisz sobie wyobrazić mojej miny, jak odłożyłam takiego wiercacego się Olka do dostawki na plecki, zasuwam mu śpiworek, a on się przeciągnął i zasnął 😳😳😳 na pleckach!! Bez lulania!! I spał tak od 3 do 5:45 !!
Więc trzymam kciuki żeby u Twojej córci przyszedł taki moment 🙏🙏🙏
A jeszcze później mi się przebudził coś nad ranem i już stękał przez brzuszek i nie dałam mu cyca, ani nie lulałam tylko przekręciłam na boczek i zaczęłam głaskać i zasnął jeszcze na godzinę 👍 niestety od 7:30 brzuszek bolał go już na dobre i przy suszarce ta pozycja na boczku też mu przynosiła ulgę 👍
Zulu, a jak Tomciu??