Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Zulugula wrote:Czy kolka może się pojawić w takim wieku jak mój syn jest?
Przeżyliśmy teraz dramat, plakalam razem z nim 😭 trochę uspokajala go suszarka, byl wesoły, a potem znowu płacz, nie jadł już prawie 4h i nie dał się przystawic, jak chwile się uspokoił to zrobilismy mu kąpiel i bylo ok parę chwil a potem na nowo 😪 aż padł.. 😪 polozylam go na brzuch, może cos ruszy jeśli to o kupkę chodzi. Ale brzuszek ma miękki:( nie wiem czy nie dzwonic do lekarza..wtedy chyba kupa byla winowajcą.
Ciezko doradzić bo te sytuacje kryzysowe są rozne, ja bym obserwowala i probowala jakos zmotywowac ta kupe do wyjscia. Przytulam i trzymam kciuki zeby wszystko wrocilo do normy 😔💕 -
edyciak. wrote:Lalia, moim zdaniem jeszcze za wcześnie, by Olek łapał zabawki. Co do kup, u nas zazwyczaj są dwie. Jedna rano, a druga jakoś w ciągu dnia, a czasami rano dwie pod rząd i to są takie bomby. Zastanawiałam się, czy inne dzieci też tak mają, że nie potrafią robić normalnych kup, tylko walą pod ciśnieniem kupogedon.
Sylwia, ja karmię piersią, czasami odciągam, bo chcę zrobić zapasy na później, ale żeby zrobić jedną porcję muszę zasiąść z laktatorem dwa razy. Także dla mnie też abstrakcja jest odciąganie po 150 ml. A już kpi to moim zdaniem dramat. Tzn.. gdybym miała tak karmić, to pewnie szybko bym przeszła na MM. Więc przy bliźniakach to byś chyba musiała tylko karmić, bo nawet nie starczyłoby ci czasu na zmianę pieluchy...
W końcu wczoraj mieliśmy wizytę u neurologopedy... Olek ma skrócone wędzidełko dolne tylne, ale jest bardzo elastyczne i jego problem rozszczelniania się pochodzi jej zdaniem od mięśni. Porozluzniala mu trochę dno jamy ustnej i okolicę obojczyka. Zrobił chwilę po tym ogromną kupę. Kto by pomyślał, że te mięśnie mają coś wspólnego z wypróżnianiem się. Ale mówiła, że większość dzieci po tym robi kupę. I powiem wam, że dziś prawie wcale nie ulewa i nawet nie zauważyłam, by mu mleko uciekało kącikami ust. 😱 Także być może znaleźliśmy przyczynę jego refluksu.. spróbuję sama popracować mu w tym rejonie.
A i ma jeszcze skrócone wędzidełko wargowe górne i przez to może mieć szparę pomiędzy jedynkami... 😒
My w poniedziałek mamy neurologopede, ciekawe co u Nas powie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2021, 20:20
edyciak. lubi tę wiadomość
O ❤️
Z ❤️ -
Nie nadrobię.
Mamy trądzik niemowlęcy i duże zmiany skórne, dostaliśmy antybiotyk.
Byliśmy u ortopedy, wszystko ok.
Aleks przekręca się z pleców na brzuch i wraca.
Szukamy intensywnie mieszkania.
W nocy tak często się budzi że od 1ej pobudki zasypiam z nim w naszym łóżku i budzę się ok 5 rano z odpiętymi ramiączkami od stanika wiedząc że żonglowałam całą noc cyckami.Wik89, Lalia, Inaa89, Nowastaraczka, KarolinaMaria lubią tę wiadomość
Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
[/url]
Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność -
Kic, polubiłam za szukanie mieszkania i dobre wieści od ortopedy😘
kic83 lubi tę wiadomość
-
Cycki mi opadły... jeszcze niżej niż są a myślałam że to już niemożliwe. Mój mąż wrócił, ja wyszorowałam całą chatę, jedynie porządnie odkurzyć trzeba zwłaszcza kanapy i umyć podłogi. Kończyłam segregować skarpety i majtki, żeby nie musieć w niedzielę na szybciocha upychać po kątach kosza z nimi jak przyjdzie kolega Tymka z rodzicami, a mój mąż pyta jak bardzo go kocham. Mówię, że bardzo, chyba widać ile zrobiłam jednocześnie zajmując się dwójką naszych dzieci. A on pyta czy nakleję mu szybkę na telefon, kiedy ja ledwo otwarte oczy trzymam. A jemu nie można nakleić byle jak bo on każdego paprocha wypatrzy, każdy najmniejszy bąbelek powietrza. Powiedziałam mu, że aż tak bardzo go nie kocham 😂 jeszcze mi jeczal, że on tak bardzo prosi, że jego to denerwuje itd. Wiecie co? Na coś takiego to tylko facet mógł wpaść 😂😂😂
Ladyo, Lalia, Annia, Sylwucha, Suszarka, Inaa89, Nowastaraczka, doomi03 lubią tę wiadomość
BOY 2015
GIRL 2020
CB 2025 💔 -
Ounai wrote:Edyciak, a przy stałych zębach to wedzidelko też może wpływać na szpare? Mój Tymek ma też skrócone górne i ma taką szpare że jeszcze jeden ząb by się zmieścił. On długo czekał, żeby mu ten ząb tam wyrósł
Ladyo, masz wspaniałych teściów. Moja babcia była takim dzieckiem jak Twoja córka i opowiadała zawsze, że jej ojczym zawsze najbardziej rozpieszczał właśnie ją. Tak go kochała, że nigdy nie chciała dowiedzieć się kto jest jej biologicznym ojcem a kiedy moja mama chciała się dowiedzieć babcia jej zabroniła.
Wszystkiego najlepszego dla Twojej już wielkiej Panny. Niech rośnie piękna i mądra jak mama :* -
edyciak. wrote:Jeśli szpara pojawiła się przy mlecznych to i przy stałych będzie.
Niekoniecznie. Stale zeby sa wieksze. U mojego kuzyna mleczne mialy szpare na ok. 3-4mm, jego ojciec tez tak mial a przy stalych u obojgu szpara zniknelaedyciak., Lalia, Annia, Ounai lubią tę wiadomość
🔸28 lat
https://youtu.be/QKmPo8L6bz8
Dmuchnięcie pomiędzy nosek a usta nie działa?
Jeszcze przy przystawianiu do piersi zegnij małemu nóżki i daj pod stopy podparcie, mąż może ci pomóc.
I jeszcze słyszałam, że gdy dziecko płacze bez powodu, to żeby obejrzeć mu dokładnie stopy i dłonie, a u chłopców jajka, czy się gdzieś czyjś włos nie owinął, bo może wbijać się w ciało. -
Matka wariatka zamówiła na Twistshake cały zestaw do rozszerzenia diety/ nauki samodzielnego jedzenia 🤣🤣🤣
No ale jak tu nie zamówić jak promka z ponad 500 zł na 160 zł 😎Ladyo, Annia, kar_oliv, Nowastaraczka, Karenira, doomi03 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny dziękuje za życzenia dla J. 😍 odpowiem zbiorczo, tak mam nastolatkę w domu, urodziłam ja miesiąc przed moimi 19 urodzinami
było ciężko, ale dałyśmy rade! Zreszta teraz czasami tez jest ciężko, bo zaczął się okres buntu, w takich chwilach podziwiam moich rodziców ze ze mną wytrzymali 😂 ale J. bardzo się cieszy ze będzie miała rodzeństwo, swoje tygodniówki przeznacza na kupowanie ubranek itp. Ostatnio mówi do mnie „mogę iść ze znajomymi? Muszę im teraz poświecić więcej czasu bo przecież od czerwca będę się zajmować siostra” 😂 Zulu współczuje Wam problemów z brzuszkiem. Mam nadzieje ze szybko przejdzie i trochę sobie odpoczniecie. Pomysł sobie ze przeżyliście już kryzys i teraz już będzie z górki
Kic biedny Oluś z tym trądzikiem i biedna Ty z nieprzespanymi nocami! Gratuluje nowych umiejętności ❤️
Lalia, Karenira, doomi03 lubią tę wiadomość
-
Ladyo wrote:Lalia super! Masz gdzies linka do tego zestawu? Bo patrzę na stronkę i nie widzę takiej fajnej promocji, a przecież tez jestem matka wariatka 😂
Kochana, proszę bardzo 😁
https://twistshake.com/pl/p/high-chair-meal-c
W tym zestawie można wybierać niektóre produkty, a nie tylko kolory, więc ja zamówiłam:
Matę silikonowa z talerzykiem
Miseczkę która można zamontować na macie
Talerzyk z przegródkami który też można zamontować
Zestaw sztućców dla malucha
Zestaw 3 łyżeczek do karmienia
Kubek niekapek
Dwa śliniaki
Dwie saszetki na musy domowe
Co prawda przesyłka 25zl, ale i tak 180 zł za to wszytko to magia 😁 -
Zulugula wrote:Czy kolka może się pojawić w takim wieku jak mój syn jest?
Przeżyliśmy teraz dramat, plakalam razem z nim 😭 trochę uspokajala go suszarka, byl wesoły, a potem znowu płacz, nie jadł już prawie 4h i nie dał się przystawic, jak chwile się uspokoił to zrobilismy mu kąpiel i bylo ok parę chwil a potem na nowo 😪 aż padł.. 😪 polozylam go na brzuch, może cos ruszy jeśli to o kupkę chodzi. Ale brzuszek ma miękki:( nie wiem czy nie dzwonic do lekarza.. -
Ladyo wrote:Dziewczyny dziękuje za życzenia dla J. 😍 odpowiem zbiorczo, tak mam nastolatkę w domu, urodziłam ja miesiąc przed moimi 19 urodzinami
było ciężko, ale dałyśmy rade! Zreszta teraz czasami tez jest ciężko, bo zaczął się okres buntu, w takich chwilach podziwiam moich rodziców ze ze mną wytrzymali 😂 ale J. bardzo się cieszy ze będzie miała rodzeństwo, swoje tygodniówki przeznacza na kupowanie ubranek itp. Ostatnio mówi do mnie „mogę iść ze znajomymi? Muszę im teraz poświecić więcej czasu bo przecież od czerwca będę się zajmować siostra” 😂 Zulu współczuje Wam problemów z brzuszkiem. Mam nadzieje ze szybko przejdzie i trochę sobie odpoczniecie. Pomysł sobie ze przeżyliście już kryzys i teraz już będzie z górki
Kic biedny Oluś z tym trądzikiem i biedna Ty z nieprzespanymi nocami! Gratuluje nowych umiejętności ❤️
Ladyo, doomi03 lubią tę wiadomość
BOY 2015
GIRL 2020
CB 2025 💔 -
Ladyo wrote:Lalia dziękuje, promocja super, ale link mi się nie otwiera. Jak wpisuje nazwe high chair meal to wychodzi mi po 275 zł. Pewnie już wszystkie wyprzedane 😂 ale nie dziwie się, jak za taka cenę!!!
https://twistshake.com/pl/zestaw-obiadowy-dla-dzieci
A spróbuj ten link, ten zestaw za 160 zł wyświetla mi się jako pierwszy 🤔Ladyo lubi tę wiadomość
-
Lalia wrote:Dziewczyny, w jakiej sytuacji Wasze maluchy złapały świadomie zabawkę?? Kladlyscie im coś na brzuszku, wieszalyscie nad brzuszkiem czy wyciągały rączki po nią?? Jak to ćwiczyć??
Może nie tyle co ćwiczenie co zachęcanie było powiedzmy. U nas było tak że na początku póki nie wyciągał rączek sam ale już powoli zaczynal zaciskać to wkładaliśmy mu do rączki tą grzechotkę sztangę. Trzeba było jednak mu ją typowo do rączki wpakować to czasem się zdarzało że potrzymał to w zaciśniętej rączce kilka minut, chwilę pomachał mimowolnie póki trzymał uścisk.
Potem któregoś dnia po skoku który był poprzedzony meeega marudnym i płaczliwym dniem po prostu się z nim bawiliśmy jak zwykle i pokazywaliśmy mu pluszaki i grzechotki i przytrzymywalismy w jego pobliż. W pewnym momencie kiedy miał blisko rączki pluszaka wyciągnął powoli rączkę i przejechał nią delikatnie po pluszaki, aż sam się zdziwił w pierwszym momencie 😅. Zaraz w pobliżu raczek podtykalismy mu ta kostkę sensoryczna żeby miał ją blisko rączki ale już bez wpychania mu jej na siłę, to szybko podlapal i zaczął chwytać metki z kostki, potem zaczął zaciskać rączki na samej kostce. Z czasem to się rozwijało samo że zamiast jedna rączkę zaczynał chwytać dwoma i pakował sobie do buzi.
Także myślę że tylko się z nim bawić zwyczajnie zaciekawiać trzymając coś blisko rączki i z czasem sam zalapie że może wyciągnąć po to rączkę, a jak już zacznie łapać pojedynczo rączkami sprawnie to wtedy zaczynać kłaść mu zabawkę na brzuszek albo przytrzymywać na linii głowy żeby zachęcać już do łączenia raczek linii i chwytania obiema.
Z tego co dobrze pamiętam też, to okres pierwszego chwytania poprzedzało to że Kacper zaczynał dostrzegać swoje rączki w ten sposób że wyciągał przed siebie zaciśnięta piąstkę i wpatrywał się w nią ewidentnie chwilkę, po czym wyciągał kciuk i prostu do buzi go pakował, ale zawsze chwila obserwacji rączki właśnie przed tym była.Lalia lubi tę wiadomość