Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
ZielonaHerbata wrote:Meggi A to można sprawdzić tylko kamerka? My w ramach wedzidelka byliśmy też sprawdzić migdałki u laryngologa i niby ok ale nie miał żadnej kamerki. Może i u nas powodem otwartej buzi jest nie tyle wedzidelko co właśnie migdał 🤔🤔oszalec idzie 😁
I jaki teraz jest plan według laryngologa?
Tak tylko kamerką. Jak lekarz sprawdza inaczej i mówi że migdał 3 jest ok to ściemnia 🤦🤣
Dała kropelki do nosa i mówiła że po covid to powinna 8 miesięcy się regenerować, a ona teraz coś ciągle że żłobka przynosi. Ogólnie kazała zawiesić żłóbek przez 3 miesiące żeby migdał trochę się obkurczyl, bo każda infekcja będzie powodowa jego prace i powiększenie, a sezon infekcyjny nadal trwa. I mówiła że sterydy są doraźnie, ale nie rozwiążą kłopotu. A tak małym dzieciom nie usuwa się migdałów. Zresztą dla mnie to ostateczność. Wolę wziąć wychowaczy żeby się podleczyla. Mam z polecenia też jedna alergolog pediatre, starej daty, która leczy bardziej naturalnie i podobno z efektem. Pójdę zobaczę czy coś pomoże.
Pasożyty jeszcze mamy sprawdzić, bo ponoć lubią się z migdałem i alergiaWiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2022, 20:01
O ❤️
Z ❤️ -
ZielonaHerbata wrote:Meggi A to można sprawdzić tylko kamerka? My w ramach wedzidelka byliśmy też sprawdzić migdałki u laryngologa i niby ok ale nie miał żadnej kamerki. Może i u nas powodem otwartej buzi jest nie tyle wedzidelko co właśnie migdał 🤔🤔oszalec idzie 😁
I jaki teraz jest plan według laryngologa?BOY 2015
GIRL 2020
CB 2025 💔 -
Zulugula wrote:Śmichy chichy juz nas widzę jak pijemy, herbatę pewnie na grzeczności 😄 Ty będziesz w krk a ja akurat poza , bo jedziemy do rodziców moich 😃BOY 2015
GIRL 2020
CB 2025 💔 -
Meggi110818 wrote:Tak tylko kamerką. Jak lekarz sprawdza inaczej i mówi że migdał 3 jest ok to ściemnia 🤦🤣
Dała kropelki do nosa i mówiła że po covid to powinna 8 miesięcy się regenerować, a ona teraz coś ciągle że żłobka przynosi. Ogólnie kazała zawiesić żłóbek przez 3 miesiące żeby migdał trochę się obkurczyl, bo każda infekcja będzie powodowa jego prace i powiększenie, a sezon infekcyjny nadal trwa. I mówiła że sterydy są doraźnie, ale nie rozwiążą kłopotu. A tak małym dzieciom nie usuwa się migdałów. Zresztą dla mnie to ostateczność. Wolę wziąć wychowaczy żeby się podleczyla. Mam z polecenia też jedna alergolog pediatre, starej daty, która leczy bardziej naturalnie i podobno z efektem. Pójdę zobaczę czy coś pomoże.
Pasożyty jeszcze mamy sprawdzić, bo ponoć lubią się z migdałem i alergia
To niby jeden z lepszych laryngologow 🙈🙈
Hmm tylko nie wiem czy on coś mówił o trzecim migdale bo wtedy nie byłam tak mocno w temacie. Po prostu poszliśmy do niego, powiedzieliśmy, że córka śpi z otwarta buzia i żeby sprawdził, czy wszytsko ok. Więc myślałam, że sprawdził co ma sprawdzić A tu się okazuje, ze chyba jednak nie do końca.
Chyba będę musiała poszukać kogoś kto robi to kamerka.
A jak u Ciebie sytuacja ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2022, 20:46
-
Meggi a dlaczego uważasz, ze jeśli ktoś nie przeprowadza badania kamerką musi od razu postawić złą diagnozę? Myślę, że trochę wprowadzasz w błąd. Można sprawdzić przerost migdałka na wiele sposobów, a kamerka to tylko jeden z nich z tego co się orientuję.
Annia lubi tę wiadomość
BOY 2015
GIRL 2020
CB 2025 💔 -
Ounai ja się nie znam ale czytałam, że faktycznie trzeci migdał nie jest widoczny gołym okiem i trzeba mieć kamerkę. Jutro mamy pediatre więc podpytam co ona o tym sądzi i zapytam czy powinniśmy się udać jeszcze raz do laryngologa z kamerka.
Ta otwarta buzia nie daje mi spokoju. Najgorzej, że człowiek mimo wizyt u specjalistów ostatecznie musi sam szukać i drążyć. -
Meggi czyli dziecko powinno się kurować po covidzie 8 miesięcy? Dobrze zrozumiałam?
Ja myślałam, że jeśli 3. migdał jest powiększony, to jest powiększony cały czas, ewentualnie może być większy ale nie mniejszy...12.2020 dziewczynka ❤️ po 6cs
11.2024 staramy się o rodzeństwo -
ZielonaHerbata wrote:To niby jeden z lepszych laryngologow 🙈🙈
Hmm tylko nie wiem czy on coś mówił o trzecim migdale bo wtedy nie byłam tak mocno w temacie. Po prostu poszliśmy do niego, powiedzieliśmy, że córka śpi z otwarta buzia i żeby sprawdził, czy wszytsko ok. Więc myślałam, że sprawdził co ma sprawdzić A tu się okazuje, ze chyba jednak nie do końca.
Chyba będę musiała poszukać kogoś kto robi to kamerka.
A jak u Ciebie sytuacja ?
Ja byłam u dwóch innych wcześniej i mówili że jest ok, a córka współpracowała. Nie byli w stanie tak dokładnie zobaczyć. Tutaj sprawdziła uszy, każde badanieamy dokładnie ospisane, drożność nosa, szy nie jest coś tam skurczone nie pamiętam już, bo mąż był i szybko mi opowidal, ale wędzidełko też zobaczyła, krtań i gardło. To jest fibroskopia czy jakoś tak. Nie każdy laryngolog ma u siebie w gabinecie to urządzenie. Ja celowo zapisałam się do tego co ma i w opisie usług to robi.O ❤️
Z ❤️ -
Ounai wrote:Meggi a dlaczego uważasz, ze jeśli ktoś nie przeprowadza badania kamerką musi od razu postawić złą diagnozę? Myślę, że trochę wprowadzasz w błąd. Można sprawdzić przerost migdałka na wiele sposobów, a kamerka to tylko jeden z nich z tego co się orientuję.
Podniebne zobaczy a z 3 jest kłopot. Poza tym byłam i dwóch co mieli że jest ok na "oko" a okazało się jest przerost 50%. A to kilka dni różnicy.
Zrezta nie jestem pierwsza osoba o otoczenia co tego doświadczyła.O ❤️
Z ❤️ -
Ewa88 wrote:Meggi czyli dziecko powinno się kurować po covidzie 8 miesięcy? Dobrze zrozumiałam?
Ja myślałam, że jeśli 3. migdał jest powiększony, to jest powiększony cały czas, ewentualnie może być większy ale nie mniejszy...
Nie wiem czy każde. Zależy pewnie od przebiegu. Nie wiem czy kurować, ale źle i Nas że po 3 tyg znowu była infekcja, a po kolejnych znowu mononukleoza. Mówiła że jest powiększony bo ciągle "działa" bo były po sobie spore infekcje a covid ja osłabił. Myślę że do każdego dziecka jest indywidualne podejście. U Nas też może alergia na roztocza ma na to wpływ.O ❤️
Z ❤️ -
ZielonaHerbata wrote:Ounai ja się nie znam ale czytałam, że faktycznie trzeci migdał nie jest widoczny gołym okiem i trzeba mieć kamerkę. Jutro mamy pediatre więc podpytam co ona o tym sądzi i zapytam czy powinniśmy się udać jeszcze raz do laryngologa z kamerka.
Ta otwarta buzia nie daje mi spokoju. Najgorzej, że człowiek mimo wizyt u specjalistów ostatecznie musi sam szukać i drążyć.BOY 2015
GIRL 2020
CB 2025 💔 -
ZielonaHerbata wrote:Ounai ja się nie znam ale czytałam, że faktycznie trzeci migdał nie jest widoczny gołym okiem i trzeba mieć kamerkę. Jutro mamy pediatre więc podpytam co ona o tym sądzi i zapytam czy powinniśmy się udać jeszcze raz do laryngologa z kamerka.
Ta otwarta buzia nie daje mi spokoju. Najgorzej, że człowiek mimo wizyt u specjalistów ostatecznie musi sam szukać i drążyć.
U Nas chrapanie w nocy jest, w dzień widać że ciężko jej jeść i oddychać jednocześnie, w nocy głowę odgina i łapie powietrze. W dzień nie ma otwartej tak jak kiedyś na maxa, ale uchylona bo oddycha tak. Czasami ma zamknięta a później robi wdech odywieta i zamyka. Ja byłam pewna na 99% że to migdał. Dzisiaj się potwierdziło tylko. Wymaz z nosa i gardła jeszxze mamy zrobić. Czasami, tutaj nie mam pewności co do bakterii, ale chyba paciorkowce też mogą powodować problemy z migdałem.
Ogólnie ja chce uniknąć zapalenia uszu i plynu. Zakaldania drenów.
Nam. Powiedziała że sterydy są doraźnie, ale to niwelują przyczyny. I takie typowe w Poslxe są zarejestrowane od 3 roku życia. W stanach od 1 roku.
Migdały są połączone z układem limfotycznym, ale to już długo opowiadać, a limfa oczyszca się w wątrobie. Wszystko ze wszystkim połączone jest.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2022, 22:04
O ❤️
Z ❤️ -
Ewa88 wrote:Meggi czyli dziecko powinno się kurować po covidzie 8 miesięcy? Dobrze zrozumiałam?
Ja myślałam, że jeśli 3. migdał jest powiększony, to jest powiększony cały czas, ewentualnie może być większy ale nie mniejszy...
Trochę siedzę w temacie bo mój syn miał niedosłuch związany z powiększeniem migdalka i leczyliśmy go u jednego z najlepszych laryngologow na Śląsku, ordynatora oddziału laryngologicznego w najlepszym szpitalu dziecięcym w tym regionie. Ostatecznie migdał został usunięty, bo sterydy nie przyniosły żadnego rezultatu.emdar lubi tę wiadomość
BOY 2015
GIRL 2020
CB 2025 💔 -
Ounai wrote:Migdałki rosną w momencie wystąpienia infekcji. Po infekcji się zmniejszają. Podając steryd można wspomóc obkurczanie. Ale taki steryd należy podawać minimum 2-3 miesiące. I generalnie, żeby badanie u laryngologa było wiarygodne dziecko powinno być przed badanie zdrowe przez 6 tyg. Tyle trwa obkurczanie migdałków. Jeśli nie ma takiego odstępu czasowego nie da się jednoznacznie określić czy migdał jest przerosniety z powodu patologii czy infekcji lub alergii.
Trochę siedzę w temacie bo mój syn miał niedosłuch związany z powiększeniem migdalka i leczyliśmy go u jednego z najlepszych laryngologow na Śląsku, ordynatora oddziału laryngologicznego w najlepszym szpitalu dziecięcym w tym regionie. Ostatecznie migdał został usunięty, bo sterydy nie przyniosły żadnego rezultatu.
Meggi,też mi się wydaje, że dobry laryngolog zbada migdałek bez kamerki.Ounai, emdar lubią tę wiadomość
12.10.2020 ❤️
14.05.2024 ❤️ -
Meggi110818 wrote:.
Migdały są połączone z układem limfotycznym, ale to już długo opowiadać, a limfa oczyszca się w wątrobie. Wszystko ze wszystkim połączone jest.
Limfę chyba oczyszczają węzły chłonne a nie wątroba?🧐Ounai, Annia, emdar lubią tę wiadomość
12.10.2020 ❤️
14.05.2024 ❤️ -
Meggi, ja rozumiem, że chcesz jak najlepiej dla córeczki. Rób jak Ci serce podpowiada, bo to Ty odpowiadasz za jej zdrowie, ale proszę, nie podważaj opinii innych lekarzy, z którymi nie miałaś bezpośrednio styczności, nie wiedząc w jaki sposób zostało przeprowadzone badanie, bo np teraz taka Herbatka może się niepotrzebnie stresować. Wierzę, że dużo czytałaś w temacie migdałka, ale to nadal nie zastępuje jednak fachowej wiedzy medycznej i czasami można taką informacją o tym, że lekarz na pewno źle postawiłam diagnozę bardzo zaszkodzić. A jeśli jest tak jak Herbatka mówi, że była u naprawdę dobrego lekarza, to myślę, że nawet bez kamery był w stanie postawić diagnozę. Istnieją specjaliści w naprawdę wielu dziedzinach,którzy mają tak ogromne doświadczenie, że potrafią wiele chorób diagnozować bez najdroższych sprzętów i nie można wrzucać wszystkich do jednego worka. Jeszcze parę lat temu takich kamer w ogóle nie było, więc gdyby nie dało się postawić diagnozy bez kamery oznaczałoby to, że prawie każde dziecko które trafiało do laryngologa miało przerosty migdałka które nie zostały zdiagnozowane bo sprzęt nie istniał, a to nie jest prawdą.
Co do operacji roczniak, to w Polsce operuje się młodsze dzieci jeśli jest ryzyko np utraty słuchu. Ale nie robi się tego przed 3 rokiem zycia rutynowo bo poniżej 3 roku życia migdałek odrasta i jest konieczna kolejna operacja. A uwierz mi, przechodziłam to z synem dwukrotnie i życzę Wam wszystkim żeby Wasze dzieci nie musiały mieć nigdy żadnych operacji .Annia, Wik89 lubią tę wiadomość
BOY 2015
GIRL 2020
CB 2025 💔