X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa88 wrote:
    Lalia to Olek i tak mega długo jeździł w łupinie 😉

Gdyby nie to, że wracam do pracy i musimy mieć dwa foteliki, bo ja będę Olka odwozić do dziadka a mąż odbierać, to mógłby jeszcze pojeździć 😅 on jest dość długi, ale szczuplutki 🤭

"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
    Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    🎂18.12.2020 r. (38+4)🕖 7:12 ⚖️ 3500g📏 53 cm
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    🎂13.01.2023 r. (39+1) 🕐00:57 ⚖️3280 g 📏58 cm
    age.png
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaa wrote:
    Moj syn jeszcze jezdzi i troche pojezdzi :) skonczyl 14 miesiecy, ma 10,5 kg. Wzrostu nie wiem ile ale ma duzo zapasu :)
    Polcia do 2 r.ż pewnie by dała radę w łupinie :D

Ewa88 , Ounai, dmg111 lubią tę wiadomość

8cs 👶💚
    Córeczka ur. 30.11.2020r 20:50
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłyśmy w tym żłobku i przez swoje bycie pierdołą mam mieszane uczucia.
    Pomyliłam żłobki - obok są dwa żłobki tego samego właściciela tyle że jeden jest przy parku (nasz ulubiony park do którego zawsze chodzimy i w którym ja biegam),l - i myślałam że to ten żłobek a okazało się że to drugi 5 min drogi dalej ale trzeba przejść bardzo ruchliwą, śmierdzącą ulicę.
    Żłobek sam w sobie spoko choć średnio podoba mi się że to jest w domu jednorodzinnym i jest pełno schodów - wiadomo są barierki ale ta przestrzeń jest taka dziwna.
    Catering bardzo dobry, adaptacja bez rodzica - babka powiedziała że jak dziecko płaczę to nie dzwonią po rodzica - średnio mi się to podoba.
    Dzieci jak podeszłyśmy zobaczyć salę podeszły jak kury którym się sypie karmę :P masakra jaki śmieszny a zarazem smutny widok.
    8 pań na 1 dziecko, ogólnie 30 dzieci.

Przez tą moją pomyłkę zastanawiam się jeszcze nad innym żłobkiem - kiedyś byłyśmy tam na dniu otwartym, fajny nowy. 8 dzieci, natomiast między blokami i wychodzą tylko na plan zabaw a tam mają podwórko.

Musimy pomyśleć w weekend.

8cs 👶💚
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaa wrote:
    Moj syn jeszcze jezdzi i troche pojezdzi :) skonczyl 14 miesiecy, ma 10,5 kg. Wzrostu nie wiem ile ale ma duzo zapasu :)
    Marta jeździła 17 miesięcy I jeszcze miała trochę zapasu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2022, 19:26

Ewa88 lubi tę wiadomość

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anetka rozważyłabym ten drugi. Podworko to nie jest must have jesli ciocie i tak codziennie spacerują. 1 pani na 8 maluchów to mało moim zdaniem. Niby takie są przepisy ale większość żłobków jednak zapewnia jeszcze jakaś pomoc itd. To jaką drogą trzeba przejść chyba ma tu najmniejsze znaczenie jak dla mnie.

Co do pytań ja bym jeszcze zapytała dodatkowo w jakim wieku są dzieci w jednej grupie.

BOY 2015
    GIRL 2020
    CB 2025 💔
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2022, 11:22

Lalia, KarolinaMaria lubią tę wiadomość

💙
    💗
  • ZielonaHerbata Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laila my od miesiąca mamy Cybex sironaX2 z obrotową baza i jesteśmy zadowoleni.

Jesli chodzi o gabaryty, to Mała tez jeszcze mogłabym spokojnie jeździc w lupinie.
    Ale już sie czasami wkurzala na leżąco. A tu elegancko sobie siedzi i ogląda a do spania zmieniam jej pozycję. No i jednak obrotowa baza, to dla mnie duża wygoda.

Lalia lubi tę wiadomość

klz9df9hix7ly771.png
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Herbatka, teraz tak patrzę, że Twoja Szefowa będzie miała za chwilę rok 🤯 jakie plany na roczek?

Anetka, nie czuj się źle się z decyzją o żłobku. Zgadzam się z dziewczynami, że zajechalabyś się planowaniem tygodnia, a dwie babcie w zanadrzu to dobry zasób, będziesz mogła poprosić o pomoc, jak mała będzie chora. We Wro masz pewnie pełno złobków, szukaj, aż w końcu znajdziesz taki odpowiadający Ci na 100%. Nie wiem, czy Cię to jakoś wesprze, ale my mimo pomocy mojej mamy, która zostaje z Matyldą od grudnia '21 i tak planujemy żłobek od września. Moja mama nigdy się nie przyzna, że jest zmęczona, albo, że coś jej nie gra, ale ja nie chcę by była etatową nianią aż do przedszkola. To jest niesamowite poświęcenie i ciężka orka. Poza tym chcę, by Mati poszła w świat do dzieci. Babcia będzie ją wcześniej odbierać i siedzieć z nią w czasie chorób, czyli na początku pewnie cały czas 🤪

Suszarka, Lalia, Clover, Ewa88 lubią tę wiadomość

🦄 2021 r.
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Herbata, mojemu mężowi aż się oczy zaświeciły na widok tego obrotu 😂 moim zdaniem to meeega pomocne 👌

Anetko, kieruj się intuicją, jak coś Ci nie odpowiada, to szukaj dalej 😘

Dziewczyny, a ja mam pytanie trochę takie na zaś 🙈
    Trochę bardzo na zaś 🤣
    U nas w mieście jest tak, że niby wszystkie dzieci, które w danym roku kalendarzowym kończą 3 lata, to mają prawo uczęszczać do przedszkola, czyli muszą być "gdzieś" przyjęte. Rekrutacja do przedszkoli jest w marcu i to wygląda tak, że wybiera się trzy przedszkola i ustawia w kolejności od tego, na którym nam najbardziej zależy. Oczywiście może się zdarzyć tak, że dziecko nie dostanie się do żadnego z tych trzech tylko do jakiegoś na drugim końcu miasta gdzie po prostu będzie miejsce.
    I moje pytanie jest takie, skoro mamy na jednym końcu ulicy jedno przedszkole, a na drugim końcu ulicy drugie i ja nie jestem pewna które chcę jako "pierwszy wybór", to czy ja się mogę np. podczas ferii, umówić z dyrektorkami i zadać te same pytania co Wy teraz w żłobku? 😅 Zobaczyć sale, zapytać o leżakowanie, o kuchnię, o dodatkowe zajęcia itd? Oczywiście mam na myśli publiczne przedszkola.

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, to jest bardzo dobre pytanie, bo rok zleci w mig, warto wcześniej zrobić rozeznanie. Mam podobne obawy jak Ty, 3 przedszkola w miarę blisko, ale tylko dla jednego mam bezpośrednią opinię sąsiadki. Wczoraj byłam na paznokciach i syn mojej kosmetyczki startuje do 2 z mojej listy i może będę mieć jakieś opinie 🤪 podpowiem Ci co zrobiła moja koleżanka, przeglądała profile facebookowe wybranych przedszkoli (wiem, brzmi jak lekki stalking) i jak wyłapywała jakieś znajome dzieci, albo widziała, że ktoś z jej znajomych lubi te foty, to zagadywała grzecznie do tych znajomych na mess, czy może przypadkiem ich dziecko nie chodzi do tego przedszkola i co o nim sądzą. W ten sposób wybrała przedszkole, z którego teraz jest zadowolona. Sama zamierzam zrobić tak ze żłobkiem, na państwowy raczej nie mamy szans, mam 2 prywatne na osiedlu, widzę, że do jednego chodzi dziecko dalekich znajomych i planuję do nich zagadać o opinię i do innych ludzi, którzy lajkują foty też zagadam, najwyżej nie odpiszą. Zakrawa o matkę wariatkę, ale to jest ważny wybór. A wracając do Twojego pytania, to wydaje mi się, że możesz zagadać do tych dyrektorek, są też dni otwarte przedszkoli, przynajmniej u nas tak jest.

Lalia lubi tę wiadomość

🦄 2021 r.
  • Lalia Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina, my co prawda nie planujemy żłobka i najbliższe miesiące Oluś będzie z dziadkiem (pewnie dopóki nie zajde w kolejną ciążę), ale jak powiedziałam teściowej że Oluś w przyszłym roku pójdzie do przedszkola (we wrześniu 2023 będzie miał 2lata i 9 miesięcy) to teściowa mało na zawał nie padła 😂
    Powiedziała mi że mój mąż 1)poszedł do przedszkola w wieku 4,5 roku oraz 2) wcale nie był GŁUPSZY od innych dzieci z tego powodu 😳🤦
    Ja rozumiem że teść chętnie z Olciem zostanie, ale ja nie chcę żeby Oluś szedł do przedszkola, bo chcę się go "pozbyć", albo ze strachu, że będzie "głupszy" (nawet wstyd mi to cytować 🤦), tylko właśnie ze względu na kontakt z innymi dziećmi i ludźmi!
    My nie mamy w rodzinie małych dzieci, a jeśli są to baaardzo rzadko się widujemy. Nie mamy też znajomych z maluchami. Więc Olek jedyny kontakt z dziećmi ma na placu zabaw. Na plac zabaw, tak aktywnie (do piachu ze swoim sprzętem) chodzimy dopiero od dwóch dni i ja już widzę meeeega różnice. Oluś przez pierwsze kilkanaście minut robi odwrót na pięcie i zwiewa do mnie jak tylko ktokolwiek idzie w pobliżu (nawet jak ten ktoś na niego nie patrzy), a po tych kilkunastu minutach np. dzisiaj "bawił się" w piaskownicy z 3/4 letnim chłopcem i dwiema 6/7letnimi dziewczynkami i totalnie nie przeszkadzała mu babcia chłopca która co chwilę go zagadywała. Dla mnie to jest ogromny sukces! Prawda jest taka że w przedszkolu nauczy się dzielić z innymi, stosować do zasad, współdziałać w grupie, nabierze samodzielności, a przede wszystkim ten czas jest bardzo atrakcyjny! Piosenki, wierszyki, zabawy, wyjścia na podwórko, ekstra! Mamy ten komfort, że teściowa pracuje krótko a teść jest na emeryturze, więc Olek nie musi być w przedszkolu od 7-17, ja nie widzę totalnie problemu, że skoro oni (dziadkowie) chcą z nim pobyć, to będą w gotowości w przypadku choroby lub nawet będą go obierać z przedszkola np o 13👌

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2022, 20:47

Św. Augustyn

💙💙 Aleksander 💙💙
    age.png

💙💙 Kacper 💙💙
    age.png
  • veritaa Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia myślę ze bez problemu możesz pójść porozmawiać w przedszkolu :)
    we Wrocławiu jednak w tych publicznych jest prawie w kazdym tak samo i tak naprawde najwięcej zalezy od Pan ktore prowadzic będą grupę.

Moj syn teraz do publicznegp zlobka chodzi ale od wrzesnia szukam dla niego miejsca w innyn zlobku i to jest jakis chory kosmos dla mnie bo przez to ze chodzi aktualnie do zlobka nie moge wystartować ponownie w rekrutacji do zlobka np z dofinansowaniem... Zostaje nam tylko prywatny zlobek a we Wro to jest koszt minimum 1500 zl. Musze zrezygnować z aktualnego i dopiero mi odblokują konto w rekrutacji... Chore zasady

Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
    Poronienie listopad 2019 7tc
    Synek styczeń 2021
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za rady.
    Generalnie ten żłobek w którym dziś byłam jest polecany, na dobre opinie i chodzi tam córka koleżanki ze studiów która jest zadowolona i mi go poleca. Z polecenia od niej jest tam kilkoro dzieci. Tam jest niby 30 dzieci i 5 pań, z czego nigdy nie ma wszystkich dzieci. Są dwie grupy młodsza i starsza ale dziś było ok 15 dzieciaczków i grupy były połączone (pewnie większość czasu tak jest).
    Ten drugi żłobek za to otworzył się niedawno więc niewiele o nim wiadomo. Na dniu otwartym wydawało się być fajnie.

KarolinaMaria, rozumiem Cię w kwestii mamy opiekunki. Ja będąc tydzień u mojej mamy widzę jaka ona jest zmęczona, a przecież zajmujemy się nią na zmianę wtedy bo ja nie pracuje. Też nie chciałabym aby była pełnoetatową nianią, tym bardzisj że widzę jak ona teraz odżyła na emeryturze, chodzi na uniwrrsytet 3 wieku, ma pełno nowych koleżanek, poplanowane wyjazdy wakacyjne, bardzo mnie to cieszy, ona napracowała się już w swoim życiu.

Teściowa za to zawsze ćwierka na opiekę nad Polą, tyle że ona z nią chodzi głównie na spacery - czyli najprzyjemniejsza część dnia. Ona za to jeszcze pracuje ale każdą chwile mogłaby poświęcić dzieciom i Poli, nie ma.koleżanek ani nikogo z kim miałaby spędzić czas. Natomiast zauważyłam już nie pierwszy raz że dla niej to są same przyjemności w opiece a zero obowiązków. Zawsze na spacer daje jej wałówkę dla Poli, musy, owoc, bułeczka i ona jej twgo nie daje, czasami kawałek bułki. Ostatnio kilka razy zajmowała się Polą dłużej w domu i wiedziała że my już wracamy to nie dała jej obiadu argumentujac że my "my zaraz mieliśmy być" i tak dziecko 5h bez jedzenia było. Nie wspomne już że jak ja zaczynam karmić Polę czy dawać jej jeść to.ćwierka jej nad uchem, samolociki, ptaszki, pioseneczki a ja nie chce aby tak ją karmiono. To jej ostatnie zachowanie dało nam już pewność (mąż też widzi jej zachowanie) że chcemy ją oddać do żłobka. Tylko.teraz pytanie którego :D
    Dla.mnie akurat bardzo ważne jest aby dzieci miały fajną przestrzeń na zewnątrz ponieważ szukając żłobka zwracam na to uwagę ile dzieci wychodzą.

8cs 👶💚
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaa wrote:
    Lalia myślę ze bez problemu możesz pójść porozmawiać w przedszkolu :)
    we Wrocławiu jednak w tych publicznych jest prawie w kazdym tak samo i tak naprawde najwięcej zalezy od Pan ktore prowadzic będą grupę.

Moj syn teraz do publicznegp zlobka chodzi ale od wrzesnia szukam dla niego miejsca w innyn zlobku i to jest jakis chory kosmos dla mnie bo przez to ze chodzi aktualnie do zlobka nie moge wystartować ponownie w rekrutacji do zlobka np z dofinansowaniem... Zostaje nam tylko prywatny zlobek a we Wro to jest koszt minimum 1500 zl. Musze zrezygnować z aktualnego i dopiero mi odblokują konto w rekrutacji... Chore zasady
    Verita, tak te zasady są chore dlatego my teraz chcemy dać prywatnie i dalej jesteśmy w rekrutacj. Zmieniając jedną placówkę w systemie punkty do niej liczyły się od 0 a nie zostały te stare naliczone co tej dla.mnie jest chore. Nie wspomne o tym że zamiast piąć się do.góry to spadamy we wszystkich żłoblach w.kolejce.

8cs 👶💚
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalia, myślę że na spokojnie możesz umówić się na takie spotkanie. Wydaje mi się, że te Panie rozumieja jaki to dla rodziców stres oddać dziecko pod czyjąś opiekę i wiedzą że chcemy być doinformowane.

P.s ja też stalkuje fanpage żłobków :D licze dzieci, patrze czy mają kapcie i takie tam :D

KarolinaMaria, Lalia lubią tę wiadomość

8cs 👶💚
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • dmg111 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2022, 11:27

• dmg111 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Ewa88 lubi tę wiadomość

• dmg111 Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• veritaa Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anetka a ile Was wyjdzie prywatny zlobek jesli mogę zapytac?

Tak te zasady sa naprawde chore. Ja bede musiala chyba zaryzykowac i dac niestety synka od wrzesnia do zlobka 100 %prywatnego i czekac na miejsce z dofinansowaniem...

Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
    Poronienie listopad 2019 7tc
    Synek styczeń 2021
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 25 marca 2022, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaa wrote:
    Anetka a ile Was wyjdzie prywatny zlobek jesli mogę zapytac?

Tak te zasady sa naprawde chore. Ja bede musiala chyba zaryzykowac i dac niestety synka od wrzesnia do zlobka 100 %prywatnego i czekac na miejsce z dofinansowaniem...
    W jednym i drugim około 1800 zł już z wyżywieniem. Pocieszam się tym 400 zł dofinansowania.
    W Waszym państwowym coś jest nie tak że chcesz zmienić?

8cs 👶💚
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
‹‹ 4820 4821 4822 4823 4824 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ