Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Zulugula wrote:Hej
Tomson ma zapalenie oskrzeli. Byliśmy prywatnie, dostał antybiotyk i inne leki. W opiniach babeczka ma sporo zarzutów, że przepisuje wiecznie antybiotyki. Ja tez nie jestem przekonana. Macie jakies doświadczenia? Brały Wasze dzieci antybiotyki przy zapaleniu oskrzeli?
Jutro podjedziemy jeszcze na świąteczną, zobaczymy co tam nam powiedzą -
Tomson ma zapalenie oskrzeli. Byliśmy prywatnie, dostał antybiotyk i inne leki. W opiniach babeczka ma sporo zarzutów, że przepisuje wiecznie antybiotyki. Ja tez nie jestem przekonana. Macie jakies doświadczenia? Brały Wasze dzieci antybiotyki przy zapaleniu oskrzeli?
Jutro podjedziemy jeszcze na świąteczną, zobaczymy co tam nam powiedzą
Absolutnie nie. Główne leczenie to inhalacje z lekow rozszerzających oskrzela, ułatwiających wydalanie wydzieliny itp.
Głównie berodual, pulmicort, nebbud.Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -
Leoś miał zapalenie dolnych drog oddechowych i miał antybiotyk (to bylo w listopadzie) i w sumie wtedy dobrze zadziałało ale nasza pediatra też faktycznie przepisuje zbyt chętnie antybiotyki wiec ja sama rozkminiam niestety czy dawać czy nie. -
Julek dzisiaj skończył antybiotyk na zapalenie oskrzeli, ale nasza pediatra zanim przepisała antybiotyk, to zrobiła szybki test crp i wyszło wysokie więc infekcja bakteryjna, jeśli crp nie jest wysokie, a lekko podwyższone to najprawdopodobniej to wirusowa infekcja i wtedy nie daje antybiotyku.
Oprócz tego dostaliśmy berodual do inhalacji i syrop na uporczywy kaszel na receptę -
Popieram Karolinę, zbadajcie CRP Zulu! Nasz pediatra zawsze na początku każe robić inhalacje i mówi „zobaczymy w która stronę pójdzie, jak po 3 dniach nie będzie poprawy to może się skończyć na antybiotyku” ale na szczęście zawsze poprawa jest.
-
Zulugula wrote:Z drugiej strony w ulotce jest że crp w zakresie 10-40 jest dla infekcji wirusowej , a nam wyszlo poniżej 10, to jakby nie do końca chyba prawidlowo to wyszło 🤔
Julkowi wyszło na tym szybkim teście Crp blisko 80Zulugula lubi tę wiadomość
-
Dmg na stwierdzone zapalenie oskrzeli inhalacje z soli raczej nie pomoga. Jednak trzeba lekow sterydowych.
pamietajcie ze ok 80 % infekcji górnych i dolnych drog oddechowych u dzieci jest wirusowych. Zapisywanie antybiotkow w pierwszym zasadzie rzucie jest niepoważne 🙄 chyba ze dziecko goraczkuje wysoko conajmniwj 3 dni, sterydy nie pomagają itp.
Moj syn na razie raz bral antybiottk (zapalenie ucha, ropa w uszach obustronnie nie bylo wyjscia) i corka tez raz a ma 3,5 roku i chodzi do przedszkola a wcześniej zlobka. Nie powiedzialabym ze Zapisywanie antybiotkow to uroki zlobkowiczow i przedszkolakow, raczej slabych pediatrow.
Jak sie juz robi crp z krwi to warto tez jednocześnie zrobić morfologie. W morfologii jesli jest infekcja bakteryjna tez czesto widac juz zmiany.KarolinaMaria, Iryska, emdar, Nowastaraczka lubią tę wiadomość
Corka wrzesien 2018 18 cykl staran
Poronienie listopad 2019 7tc
Synek styczeń 2021 -
Julek przy zapaleniu oskrzeli teraz miał gorączkę powyżej 39, której nie dawało się zbić, a jak już trochę zeszła to tylko do 38 😏
Moi starsi synowie w ciągu swoich kliklu lat życia brali bardzo mało antybiotyków, starszy syn prawie 9 lat z 5 razy (głównie angina), a Felek prawie 7 lat 2 razy..
Julek niestety brał od urodzenia dwa antybiotyki na zapalenie płuc, to był jego trzeci 🥺
Ale nie przeżywam tego jakoś mocno, jak trzeba to trzeba. Dobra diagnoza, dobre leczenie i szybkie rezultatydmg111 lubi tę wiadomość
-
Dzięki Mamity za wczorajszy odezew odnośnie drzemek roczniakow. U nas ratowaloby sytuacje to gdyby szefowa pierwsza drzemkę miała koło 12 a nie 9:30 😁 no ale ona jak jest śpiąca, to nie ma szans aby ja przeciągnąć.
Zulu dużo zdrowia dla Tomcia, oby szybko mu przeszło.
-
Zdrówka dla Tomcia ❤
Super, że dziewczyny tu potrafią tak doradzić, wielokrotnie mądrzej niż lekarze.
My kiedyś jak wezwaliśmy lekarza z opieki Medicover to dał nam "na zapas" aktybiotyk....
U nas za to od wczoraj jelitówka z gorączką która ciągle wraca. Polcia jest taką wymęczona jak nigdy 😢
A przedwczoraj powiedziałam, że długo trzyma się w tym żłobku. -
Anet.kaa wrote:My kiedyś jak wezwaliśmy lekarza z opieki Medicover to dał nam "na zapas" aktybiotyk....
Mam kilka takich osob w swoim otoczeniu, ktore uwazaja ze lekarz jest dobry bo wypisuje antybiotyki na wszystko, a jak nie wypisze, to wystarczy powiedzidc ze „chce to i to” i wypisuje bez problemu… wiec wcale mnie to nie dziwi ze sporo lekarzy odpuscilo i dziala „na zapas” bo i nie kazdy lekarz ma solidna wiedze… 😏Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2022, 11:25
🔸28 lat