Gorące mamuśki 🤰❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzięki Suszarko za informację. Póki co nie widzę poprawy. Wczoraj wykąpałam w tym nadmanganie i posmarowałam na noc sterydem. Mam wrażenie, że to w ciągu dnia się trochę zmienia. Rano bardzo czerwone a potem trochę blednie...
Ounai, moja koleżanka smaruje dzieci już 4-5 lat balsamem emotopic na azs i im schodzi. Chyba nie skarżą się na ból po balsamie 🤔
Posmaruję z tydzień tym sterydem i jak nie zejdzie to pójdziemy do pediatry znowu czy dermatologa
A mogę w tym nadmanganie kąpać codziennie?
-
Tajka wrote:Dzięki Suszarko za informację. Póki co nie widzę poprawy. Wczoraj wykąpałam w tym nadmanganie i posmarowałam na noc sterydem. Mam wrażenie, że to w ciągu dnia się trochę zmienia. Rano bardzo czerwone a potem trochę blednie...
Ounai, moja koleżanka smaruje dzieci już 4-5 lat balsamem emotopic na azs i im schodzi. Chyba nie skarżą się na ból po balsamie 🤔
Posmaruję z tydzień tym sterydem i jak nie zejdzie to pójdziemy do pediatry znowu czy dermatologa
A mogę w tym nadmanganie kąpać codziennie?
Ogólnie z azs jest tak, że to metoda prób i błędów, każdemu służą inne kosmetyki. Np moja mama uwielbia mediderm, a dla mnie on jest za słaby, w ogóle nie nawilża mojej skóry.
Do dermatologa możesz iść tak czy siak, jeśli córka ma azs to bedzie je mieć tylko nie zawsze w fazie zaostrzen. Może być tak, że za jakiś czas zmiany znikną, będziecie mieć spokój a np w okresie dojrzewania sie znowu zaostrzy -
Tajka, z AZS jest totalnie tak jak napisała Ounai: trzeba próbować i są różne fazy.
Mój Olek latem praktycznie nie ma śladu AZS, profilaktycznie od urodzenia używamy do prania środków Jelp, nigdy nie zakładam mu nowych ubrań prosto ze sklepu tylko zawsze wyprane i do kąpieli używamy tej emulsji Atoperal Baby.
Na jesień zaczyna się nasilenie, wtedy pojawiają się na skórze takie chropowate, szorstkie plamy których praktycznie nie widać (nie są zaczerwienione), ale są wyczuwalne pod palcami, najczęściej ma je na udach, łydkach, ramionach, czasami na plecach czy brzuchu, wtedy do codziennej pielęgnacji po kąpieli włączamy balsam Bioderma Atoderm. Jeśli mimo smarowania raz dziennie zmiany nie znikają, zaczynają się czerwienić lub pojawia się ich więcej, to zaczynamy smarować dodatkowo jeszcze rano. W momencie kiedy któraś plama jest czerwona (tak jak u Twojej córki) to wtedy smarujemy sterydem plus zamiast emulsji wjeżdża krochmal do kąpieli, najczęściej trzeba kilka dni żeby zejść ze sterydu i krochmalu na balsam i emulsję do kąpieli.
Pierwszej jesieni/zimy Olek miał naprawdę dużo tych plam i był moment że smarowaliśmy go 3 razy dziennie, plamy nie robiły się czerwone, ale skóra na całym ciele była strasznie sucha. Drugiej jesieni/zimy wydawało nam się, że wyrósł już z AZS bo te plamki były pojedyncze, ale w marcu złapał wirusa i w pachwinie mu się zrobiła taka plama, że mi się na sam widok płakać chciało, normalnie taka krwista i napuchnięta, tydzień to leczyliśmy sterydem, wietrzeniem i krochmalem (moczylam go w tym krochmalu 2-3 razy dziennie).
Z AZS jest tak, że trzeba stosować profilaktykę (środki do prania, kosmetyki do kąpieli), mieć jakiś krem/balsam jak tylko pojawiają się przesuszenia oraz w pogotowiu steryd i krochmal/nadmanganian potasu jeśli nagle wystąpi zaostrzenie, a ono często pojawia się przy gorączce też. -
Mam nadzieję, że uda mi się zaleczyć to tym sterydem ☹️
Myślę od czego mogłaby to mieć.. Akurat kilka rzeczy się nałożyło, bo zmienilam proszek na nr ziggi jakiś hipoalergiczny niby... Koleżanka mi poleciła, że super itd... I chyba jakąś rzecz miala założoną wyprana w tym proszku..teraz nawet nie wiem które to rzeczy, z 2 prania robiłam... I zmienilam chusteczki też... Na rosmanowskie, ale też 99% wody... Albo jakaś felerna partia pieluch... Albo truskawki... Kurcze no muszę to wyleczyć i wtedy obserwować.
A może to odparzenia po prostu? Ma to głównie w miejscu kontaktu z pielucha, na nóżkach gdzie są te gumki, na pupie z jednej strony i na bioderku gdzie ten rzep jest... No i na zgięciach na jednej nóżce. Na górnej części ciała nie ma nic...
A jak pogodzić kąpiel w nadmanganie z kąpielą w krochmalu? Może w dzień krochmal a na noc nadmanganian?
Kurcze jakoś stresuje mnie to ☹️Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2023, 13:24
-
Ladyo, ja znam tyyyle szczęśliwych ciąż z teoretycznie niskim progiem że aż ciężko mi zliczyć. Nie przejmuj się, bierz leki i ciesz się ciążą
Beta pięknie szybuje, aż ciężko mi uwierzyć że to miałby być tylko jeden pęcherzyk. Kiedy masz USG? 😍
Ladyo, Annia lubią tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Iga się dostała do publicznego przedszkola, przed chwilą dzwonili ze ktoś zrezygnował i czy chcemy wskoczyć na to miejsce🥳🥳🥳🥳🥳 czuję się jakbym szóstkę w totka trafiła, hahaha 😂
Ladyo, Ewa88 , Ounai, Annia, Lalia, Zulugula, KarolinaMaria, MoTyLeK🦋, kic83, Nowastaraczka lubią tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Tajka wrote:Mam nadzieję, że uda mi się zaleczyć to tym sterydem ☹️
Myślę od czego mogłaby to mieć.. Akurat kilka rzeczy się nałożyło, bo zmienilam proszek na nr ziggi jakiś hipoalergiczny niby... Koleżanka mi poleciła, że super itd... I chyba jakąś rzecz miala założoną wyprana w tym proszku..teraz nawet nie wiem które to rzeczy, z 2 prania robiłam... I zmienilam chusteczki też... Na rosmanowskie, ale też 99% wody... Albo jakaś felerna partia pieluch... Albo truskawki... Kurcze no muszę to wyleczyć i wtedy obserwować.
A może to odparzenia po prostu? Ma to głównie w miejscu kontaktu z pielucha, na nóżkach gdzie są te gumki, na pupie z jednej strony i na bioderku gdzie ten rzep jest... No i na zgięciach na jednej nóżce. Na górnej części ciała nie ma nic...
A jak pogodzić kąpiel w nadmanganie z kąpielą w krochmalu? Może w dzień krochmal a na noc nadmanganian?
Kurcze jakoś stresuje mnie to ☹️
Te chusteczki uczulają. Ja już wypróbowałam z 4 rodzaje chusteczek 99% wody i wszystkie uczulaly poza waterwipes.
Tak jak Ci pisałam, trzeba próbować i obserwowac.
Btw, mnie nawet perfumowany papier toaletowy uczula. Kiedyś nawet wzięłam globulki myśląc że mam infekcję a to było uczulenie na jakiś rumiankowy czy inny taki niby super papier toaletowy. -
Ladyo wrote:Dziewczyny nie dobijajcie mnie z tymi bliźniakami 😂😂😂 ja planuje pojedyncza ciąże 😂 usg mam 11 lipca, to będzie 6+2 wiec mam nadzieje ze będzie już serduszko.
Ewa88 , Ladyo, Suszarka, Enigvaa, KarolinaMaria lubią tę wiadomość
Mikołaj 💗 07.09.2020
Adam 💗28.05.2023