X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Gorące mamuśki 🤰❤️
Odpowiedz

Gorące mamuśki 🤰❤️

Oceń ten wątek:
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2020, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Casteam
    orientujesz się jakie są szanse , że drugie dziecko też będziemy miały z hipotrofią, skoro pierwsze takie było?

Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
    Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
    mhsv9vvjge47oh9x.png[/url]
    nqtkdf9hy13p613h.png
    Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2020, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kic83 wrote:
    Casteam
    orientujesz się jakie są szanse , że drugie dziecko też będziemy miały z hipotrofią, skoro pierwsze takie było?

Ja biore Acard na przeplywy w lozysku bo u mnie z tym był problem. Na polowkowych było jeszcze okej a potem wyszło że jest za mały. Teraz w poniedzialek mam połówkowe więc zobaczymy jak to będzie a potem myślę że będę mieć częściej usg zeby nawigować przyrost bejbika.
    Ja się nie spodziewam wielkoluda. Ja mam 160cm, mój chłopak 170 parę. Polozna już mi powiedziała że mogę liczyć na wagę między 2, 5kg a 3kg

• Ounai Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2020, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zulugula wrote:
    Ja znowu o tym twardnieniu.. czy czuje się moment samego twardniecia? Czy dopiero się wie jak się dotknie brzuch i jest twardy?
    Ja czuję. Tylko ja nie wiem czemu ale czuję od dołu. Czuję takie napięcie i wtedy jak dotknę brzucha to cała macica jest twarda jak kamień. W pierwszej ciąży też się ciągle zastanawiałam ale po prostu ich nie miałam. Jak już coś się zaczęło w ogóle dziać to był to poród.

Motylek, to prawda, że przy drugim porodzie macica obkurcza się bardzo boleśnie?

age.png

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2020, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Ja czuję. Tylko ja nie wiem czemu ale czuję od dołu. Czuję takie napięcie i wtedy jak dotknę brzucha to cała macica jest twarda jak kamień. W pierwszej ciąży też się ciągle zastanawiałam ale po prostu ich nie miałam. Jak już coś się zaczęło w ogóle dziać to był to poród.

Motylek, to prawda, że przy drugim porodzie macica obkurcza się bardzo boleśnie?
    Tak. Myślałam, że pierwszy poród był hardcore. Ale drugi mimo że cc, to sama operacja i po zero bólu ale obkurczanie to aż sztywniałam :/

• kic83 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2020, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    casteam wrote:
    Ja biore Acard na przeplywy w lozysku bo u mnie z tym był problem. Na polowkowych było jeszcze okej a potem wyszło że jest za mały. Teraz w poniedzialek mam połówkowe więc zobaczymy jak to będzie a potem myślę że będę mieć częściej usg zeby nawigować przyrost bejbika.
    Ja się nie spodziewam wielkoluda. Ja mam 160cm, mój chłopak 170 parę. Polozna już mi powiedziała że mogę liczyć na wagę między 2, 5kg a 3kg

To witaj w klubie, ja też 160 cm, mąż 173.
    Też biorę teraz Acard w dawce 150 na noc.
    Na połówkowych teraz (równo na 20tyg) synek wyszedł na siatkach/wykresach w połowie linii w ten poniedziałek powtórzę polowkowe (równo na 22 tyg), zobaczymy czy urośnie.
    I tak jak Ty będę miała kontrolowaną wagę synka na częstych USG.

nqtkdf9hy13p613h.png
  • Anet.kaa Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2020, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia piękny brzuszek i piękna Ty, jesteś taka drobniutka :)

8cs 👶💚
    Córeczka ur. 30.11.2020r 20:50
    2430g 52 cm

3i49px9ipvfkmmcw.png
  • Sylwucha Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2020, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Sylwia, Twoje na pewno będą mniejsze i ja na Twoim miejscu spokojnie kupowałabym ubranka 50cm. Po pierwsze są dwie a po drugie nie ukrywajmy, rzadko bliźnięta rodzą się w terminie. Jak urodziłam synka to pod lampami leżały bliźniaczki urodzone w terminie. I one naprawdę, były jak połowa mojego dziecka takie mikro dzieciaczki (jak dla mnie, bo ja byłam przyzwyczajona do mojego klocuszka)
    Mi lekarz też powiedział, że obstawia 36 tydzień, a jak się nie zacznie, to w 37 da mi skierowanie do szpitala. Chciałabym urodzić naturalnie, tym bardziej, że jakieś tam szanse są, ale to moja pierwsza ciąża i mam 35 lat więc zapewne w szpitalu nie będą chcieli brać odpowiedzialności.

Stokrotka027 lubi tę wiadomość

8 cs Kropki dwa 💚💚
    Beta HCG 11dpo (06.02.2020) 26,0
    Beta HCG 16 dpo (11.02.2020) 582,6
    Beta HCG 22 dpo(17.02.2020) 11025,0
    Bliźniaczki urodziły się 08.10.2020r.
    Pierwsza: Lena 2760 g, godzina 9:05
    Druga: Oliwia 2790 g, godzina 9:06
    Nadzieja umiera ostatnia 💚
    l22ndf9hs59wnzyu.png
    3i49vcqghh1yc3d7.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2020, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SzalonaOna wrote:
    Tak. Myślałam, że pierwszy poród był hardcore. Ale drugi mimo że cc, to sama operacja i po zero bólu ale obkurczanie to aż sztywniałam :/
    No właśnie położna mówiła mi na szkole rodzenia że to będą takie bóle jak porodowe. Czyli nie kłamała.

Sylwia, jak mnie przyjmowali do porodu to na usg wyszło 4200g +/-600g. Lekarka powiedziała że "-" nie będzie po zmacaniu mojego brzucha i określeniu mniej więcej wielkości dziecka. Byłam pewna że każą mi iść na cc. Ale umówiłyśmy się, że wypełnię wszystkie papiery do cc i spróbuję naturalnie a jeśli okaże się że coś jest nie tak to nie będę się buntować, od razu pojedziemy na cc. I udało się, więc możesz spróbować tak. Ja rodziłam mając 30 lat.

age.png

age.png
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2020, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślę że trafię na patologię ciąży i będę miała wywoływany poród jak przy córce.

Najważniejsze żeby wszystko mieć ogarnięte do 35 tyg dla bobasa, dla siebie i dla córki, którą mąż będzie jeszcze musiał zawieść do dziadków na czas porodu i kilka dni po.

nqtkdf9hy13p613h.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2020, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kic83 wrote:
    Ja myślę że trafię na patologię ciąży i będę miała wywoływany poród jak przy córce.

Najważniejsze żeby wszystko mieć ogarnięte do 35 tyg dla bobasa, dla siebie i dla córki, którą mąż będzie jeszcze musiał zawieść do dziadków na czas porodu i kilka dni po.

Ja o wywoływanym porodzie wiedziałam już w 33tc, takze mialam jeszcze 4 tygodnie na to by wszystko przygotować do konca :)
    Teraz też myślę że porod będzie w październiku :) i dlatego kupuje tez kilka ciuszków na 50, i może wezmę że 2 body na 44-46 bo są po 2 euro. Żeby mieć :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2020, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anet.kaa wrote:
    Ja też tak mam, i myślę że to.jelita
    Dokładnie. To jelita. 👍

• Ounai Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2020, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kic83 wrote:

U nas babcia będzie przyjeżdżać do nas. Całe szczęście, bo przynajmniej będę mieć posprzątane :P

Dziewczyny, ja już nie pamiętam a trochę się zestresowałam i kompletuję wyprawkę.

Jakie wkładki laktacyjne są najlepsze?
    Ile podpasek?
    Jaką butelka najlepsza dla dziecka karmionego piersią?
    Jakiej firmy smoczek?

Zaraz pewnie będę dodawać kolejne pytania ;)

age.png

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2020, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    Sylwia, Twoje na pewno będą mniejsze i ja na Twoim miejscu spokojnie kupowałabym ubranka 50cm. Po pierwsze są dwie a po drugie nie ukrywajmy, rzadko bliźnięta rodzą się w terminie. Jak urodziłam synka to pod lampami leżały bliźniaczki urodzone w terminie. I one naprawdę, były jak połowa mojego dziecka takie mikro dzieciaczki (jak dla mnie, bo ja byłam przyzwyczajona do mojego klocuszka)
    Tak jest zazwyczaj. Choć w mojej okolicy dziewczyna urodziła trojaczki jakoś ze trzy tygodnie przed terminem i wszystkie miały przekroczone 2,5 kg. 😱

• Stokrotka027 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2020, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    U nas babcia będzie przyjeżdżać do nas. Całe szczęście, bo przynajmniej będę mieć posprzątane :P

Dziewczyny, ja już nie pamiętam a trochę się zestresowałam i kompletuję wyprawkę.

Ile podpasek?
    Jakiej firmy smoczek?

Co do smoczkow to ja polecam avent i mam są one proste, a nie wygięte w jednym kierunku i dziecko ma zawsze odpowiednio ulozone w buzj nawet jak obkreci . Ja kupuje od urodzenia z mam ale specjalną wersję zwezana przy końcu jest tylko jeden smoczek w zestawie i jest droższy ale niby nie ma wpływu na zgryz malucha specjalnie dostosowany, no ja bardzo zadowolona jestem. Córka inne wypluwala mi na początku.

Butelki hmm ja też piersią kamrmilam ale miałam wrazie co też zestaw avent. Są specjalne anty kolkowe żeby powietrza nie wpuszczaly za duzo.

Wkładki kupowałam najtańsze bo tyle ich zuzywalam, mleko mi cieklo ciurkiem do końca karmienia piersią 😪

A podpaski no kup na początek 2 paczki tych dużych a potem zobaczysz co i jak. Ja do 6 tyg po porodzie krwawilam długo używałam więc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2020, 16:03

klz9cwa1dxf4t0ig.png

23.12.2018 ❤❤ K.

qb3c4z17l44uqb7t.png

05.12.2020 💙💙 N.

01.04 ⏸ 10dpo
    14.04 - Pęcherzyk ciążowy 🍀🥚5+5
    17.04 - Serduszko ❤ 6+1
    09.06 - Prenatalne 🙏💙Synek 💙🙏
    06.08 - 21+5 / 24 cm 440 g 💙
    09.10 - 30+5 / 1600 g 💙
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2020, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:

Ile podpasek?
    Jakiej firmy smoczek?

Dla mnie wkładki najbardziej chłonne były takie rozowe Johnson's
    Całe opakowanie podpasek do szpitala ,ja byłam z Bella Mamma zadowolona
    Nie mam faworytów co do butelek, mieliśmy i Philips i Tommee Tippee
    Co do smoczków to my wierni Philipsowi

nqtkdf9hy13p613h.png
  • Inaa89 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2020, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam od wczoraj plamienia takie nito rozowe nito brązowe. I boli podbrzusze jak na miesiączke. Niewiem czy się martwić? W żadnej ciąży tak nie miałam..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2020, 16:25

02.06 13 dpo II
    03.06 14 dpo beta 181, prog 25,29
    06.06 17 dpo beta 700
    28+6 1496g <3
    17.12.2020 ur się Tymek 💙 2245g i 48cm szczęścia 🥰

f2wlanliic1wg5qa.png
  • Ounai Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2020, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A macie jakieś opinie na temat Bibs i Difrax?

age.png

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2020, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:

Ile podpasek?
    Jakiej firmy smoczek?

Dla mnie wkładki laktacyjne najlepsze były z Rossmanna babydream.
    Podpasek tych dużych miałam 1 paczkę canpola. Później już na normalnych leciałam.
    Butelkę miałam avent, dzieci karmiłam piersią, na początku tylko butelka przez parę dni żeby rozhulać cycki.
    Smoczek miałam też avent, syn ciumkal, córka od urodzenia nie, miała odruch wymiotny.
    Teraz wszyscy polecają te smoczki Bibs. I może się skusze na nie :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 czerwca 2020, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ounai wrote:
    No właśnie położna mówiła mi na szkole rodzenia że to będą takie bóle jak porodowe. Czyli nie kłamała.

Sylwia, jak mnie przyjmowali do porodu to na usg wyszło 4200g +/-600g. Lekarka powiedziała że "-" nie będzie po zmacaniu mojego brzucha i określeniu mniej więcej wielkości dziecka. Byłam pewna że każą mi iść na cc. Ale umówiłyśmy się, że wypełnię wszystkie papiery do cc i spróbuję naturalnie a jeśli okaże się że coś jest nie tak to nie będę się buntować, od razu pojedziemy na cc. I udało się, więc możesz spróbować tak. Ja rodziłam mając 30 lat.
    Jak porodowe to może nie. Ale przy każdym przystawieniu do piersi jak zaczynała się macica kurczyc mocniej to myślałam że się rozplacze. Siedziałam sztywna z zacisnietymi zębami.

• Stokrotka027 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2020, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inaa89 wrote:
    Dziewczyny mam od wczoraj plamienia takie nito rozowe nito brązowe. I boli podbrzusze jak na miesiączke. Niewiem czy się martwić? W żadnej ciąży tak nie miałam..

Każda Ciąża jest inna niestety, ja na swoim przykładzie mogę Ci powiedzieć że w 5 tyg zaczęłam plamic i to trwało 3 tyg prawie potem ustalo i narazie dzięki Bogu jest wszystko dobrze. Tydzień już 15 mam 🙏🙏🙏

klz9cwa1dxf4t0ig.png

23.12.2018 ❤❤ K.

qb3c4z17l44uqb7t.png

05.12.2020 💙💙 N.

01.04 ⏸ 10dpo
    14.04 - Pęcherzyk ciążowy 🍀🥚5+5
    17.04 - Serduszko ❤ 6+1
    09.06 - Prenatalne 🙏💙Synek 💙🙏
    06.08 - 21+5 / 24 cm 440 g 💙
    09.10 - 30+5 / 1600 g 💙
‹‹ 559 560 561 562 563 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ