Hiperprolaktynemia
-
WIADOMOŚĆ
-
Założyłam ten wątek, ponieważ ciężko coś na ten temat znaleźć i mam nadzieję, że ktoś mnie "oświeci"
Badanie prolaktyny w 4 dc wyniosło u mnie 20 ng/ml (norma 1,3 - 25,0) czyli ok. ale badanie godzinę po tabletce MTC to >200, a to już nie za dobrze... Czytałam, że prolaktyna powinna wzrosnąć 6 -8 razy, a powyżej 10 to hiperprolaktynemia czynnościowa. Czy któraś z Was dziewczęta przerabiała takie coś?
-
nick nieaktualnyJa również miałam w normie a po tabletce wzrosła 17-krotnie. Prawidłowo powinna wzrosnąć 2-3 razy do 5-ciu, choć różne źródła różnie podają.
Ja dostałam dostinex i spadła poniżej normy już po 3 tygodniach, teraz mam jeszcze mniejszą dawkę więc pewnie się wyrówna.
Co lekarz na Twoje wyniki ?kasiatoja lubi tę wiadomość
-
Ja po obciążeniu miałam prawie 150 a normalnie 14 więc też tak jak Ty. Dostałam Dostinex i we wrzesniu zaczęłam brać. W listopadzie miałam kontrolę i już jest cacy
A i ponoć nie może być więcej niż 5 krotność wyjściowej prolaktyny
Ale z kolei endokrynolog u ktorego byłam z tarczyca powiedział, że już się nie robi badania prolaktyny po obciążeniu, więc nie wiem o co chodzi
A i ja brałam 1/4 tabletki na tydzień.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2014, 16:55
kasiatoja lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
kasiatoja wrote:No właśnie jeszcze nic nie dostałam, bo w 22-26 dniu cyklu mam zrobić jeszcze progesteron i dopiero na wizytę... po świętach
Tsh jest w porządku, na szczęście
Anutka, a w jakim czasie tak Ci spadło?kasiatoja lubi tę wiadomość
-
kasiatoja wrote:Nawet nie wiecie jak mi poprawiłyście samopoczucie
Ja tu już lata terapii oczyma wyobraźni widziałam...
Dzięki za odzew27 kwietnia ide badac pizolm ponownie
-
ja podobnie mialam, bo pierwsze badanie wyszlo w normie a po obciążeniu ponad 20 x mialam wiekszą, czyli taka sama diagnoza co u ciebie. Dostalam Bromergon, biore go ponad miesiąc0,5 tabl. na noc ale jeszcze nie badalam czy spadlo.
-
nick nieaktualnykasiatoja wrote:Nawet nie wiecie jak mi poprawiłyście samopoczucie
Ja tu już lata terapii oczyma wyobraźni widziałam...
Dzięki za odzewmiałam to samo.. mimo, że nadal się staramy już nie patrzę oczami lat terapii, wierzę że będzie dobrze. Zobaczymy jutro jak pęcherzyki.
-
aga.just wrote:Konsultowałam wyniki po obciążaniu MTC z 3 endo i moim ginem - badania nie robi się od 20 lat i nie leczy się tego.
Ja badałam tylko bez obciążenia, miałam za wysoką. Udało mi się ją zbić, aktualnie do 18, najpierw trochę z Bromergonem, teraz z ziołowym Castagnusem bez recepty.
-
nick nieaktualnyJa PRL miałam w górnej granicy a po obciążeniu MTC wzrost 13-krotny..Na początku dostałam Bromergon, ale w moim przypadku, spadek był niewielki więc przeszłam na Dostinex. Dawkowanie 2x0,5. PRL po jakiś czasie miałam idealną więc lekarz zmniejszył dawkę 2x 0,25. Po zmniejszeniu czar prysł i PRL wróciła do górnej granicy. Ale stał się cud i przy górnej granicy zaszłam w ciążę i urodziłam córeczkę
więc głowa do góry
kasiatoja, pirelka, Anna255 lubią tę wiadomość
-
aga.just wrote:Konsultowałam wyniki po obciążaniu MTC z 3 endo i moim ginem - badania nie robi się od 20 lat i nie leczy się tego.
Z wypowiedzi dwóch lekarzy z kliniki leczenia niepłodności:
Prolaktynę do starań najlepiej jest obniżyć do max 10.
Wyższa, może zaburzać owulację, ale nie musi. Ale..
niższa prolatyna, to lepsza jakośc komórki jajowej. A także mniejsze ryzyko poronień.
Ja wiem że są dwie szkoły, jedni lekarze nie uznają badań po obciążeniu, drudzy uznają.
Ja jednak ufam temu, który postanowił mnie z tej prolaktyny wyprowadzić, czym w końcu przywrócił mi naturalną owulację, wraz z pękaniem jajeczek, czego wcześniej nie było.
Biorę Bromergon od grudnia. Moja prolaktyna spadła aż poniżej normy (wg ostatniego badania była tylko 0.9).
A na potwierdzenie że prolaktyna jest ważna podam sój przykład: prolaktyna podstawowa w normie, w górnej granicy ale w normie - 20.4. Żaden lekarz nie chciał mi jej zbijać, aż im pokazałam wyciek z piersi. już przy takiej prolaktynie go miałam
Oczywiście po obciążeniu była za wysoka, wzrastała 12-13 razy.