Hormon AMH
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny, doradzcie mi proszę bo zaraz osiwieje...czy jest szansa na ciążę przy wyniku AMH 0.79 przy normie lab od 0.4 do 6.9. Mam 35 lat i dziś robiłam badanie a wyniki dostałam na maila i trochę się przerazilam. Dodam że mam tylko jeden jajniki ale pierwsza ciąża się udała przy 1 cyklu starań.
-
nick nieaktualny
-
Selina wrote:Hej, owszem rezerwa jest niska, ale szanse są. W ktorym dc badałaś rezerwę? Trzeba ją badać 2-3dc inaczej moze byc nie miarodajna
Pomarańczka83 lubi tę wiadomość
Isaura l.37, 9 CS o 3 dziecko
HSG - drożne jajowody
Niedomoga lutealna
Zioła ojca sroki nr 3 -
Pomarańczka83 wrote:Badalam w 23 dc. Myślałam że można w każdym dniu badać...Dzięki za odpowiedź
Isaura l.37, 9 CS o 3 dziecko
HSG - drożne jajowody
Niedomoga lutealna
Zioła ojca sroki nr 3 -
LH do FSH w 2-3 dc, AMH można robić w dowolnym dni cyklu. AMH czyli Anti-Müllerian Hormone jest wytwarzany głównie przez pęcherzyki preantralne i bardzo małe antralne. To może o co chodzi z tymi pęcherzykami - nasze jajniki już w życiu prenatalnym są pełne pęcherzyków - potencjalnych komórek jajowych. Są to przede wszystkim pęcherzyki preantralne, takie super malutkie. Jak już kobieta dojrzewa i zaczyna miesiączkować i mieć owulację, te preantralne pęcherzyki (w każdym cyklu tylko kilka) zaczyna rosnąć. Stają się pęcherzykami antralnymi (takimi troszkę większymi), a potem z tych antralnych na prowadzenie wychodzi zazwyczaj jeden, czasem więcej, pęcherzyk dominujący i on sobie rośnie dalej i powinien pęknąć podczas owulacji uwalniając komórkę jajową, a pozostałe zahamowują swój wzrost. Pęcherzyki większe antralne i dominujące AMH już nie wytwarzają, dlatego też dzień cyklu nie ma znaczenia podczas badania tego hormonu
No i co dalej... Im więcej pęcharzyków antralnych i preantralnych tym wyższe AMH, więc naturalnym zjawiskiem jest, że poziom hormonu spada wraz z wiekiem. U kobiet z PCO gdzie jest bardzo bardzo dużo pęcherzyków antralnych, małych, co wypełniają całe jajniki, poziom tego hormonu będzie wyższy, dlatego też często stosuje się pomiar tego hormonu aby potwierdzić lub wykluczyć policystyczne jajniki. Z kolei u kobiet z jednym jajnikiem, siłą rzeczy AMH będzie o ok. połowę niższe niż jakby były dwa.
I teraz konkretnie do autorki, w wieku 35 lat twój wynik jest generalnie ok. Martwić należałoby się jakby był poniżej 0,5 GDYBYŚ MIAŁA 2 JAJNIKI. Ale masz jeden, więc twój wynik jest zdecydowanie bardzo dobry Na moje oko, oceniając tylko i wyłącznie po poziomie AMH nie wygasa funkcja rozrodcza jajnika, przynajmniej nie z braku komórek więc ze spokojem
👧🏼 wrzesień 2018
🧒🏼 sierpień 2020 -
Cześć dziewczyny, moje AMH to 1.9, nie jest niskie ? Tylko problem w tym, że nie pamiętam w którym dniu cyklu robilam ale na pewno nie 2 i 3. Trzeba powtarzać?endometrioza IV
starania od 2016 r.
Marzec 2019 ICSI
Marzec 2020 CP
usunięty prawy jajowód -
Ewka1700 wrote:Cześć dziewczyny, moje AMH to 1.9, nie jest niskie ? Tylko problem w tym, że nie pamiętam w którym dniu cyklu robilam ale na pewno nie 2 i 3. Trzeba powtarzać?Isaura l.37, 9 CS o 3 dziecko
HSG - drożne jajowody
Niedomoga lutealna
Zioła ojca sroki nr 3 -
W klinikach dają pół roku ważności badań.08.2024 FET 8a❌ 😔
06.2024 FET 8a❌
04.2024 FET 4BA ❌
12.2023 FET 3BB ❌
12.2022 FET 4AB 💔 10 tc [*] ♂️ 😔
01.2022 III IMSI InviMed Wro, długi: 29 komórek/19 MII/12 zapłodnień/2x8a, 3bb,4ab,4ba.
25.07.2020 FET 8b: 9dpt bhcg 12, niskie bhcg, krwotoki (krwiaki), niewydolność szyjki 23tc, pessar, hipotrofia - - >ciężki start ale jest na świecie! ♀️💜
12.19 II IMSI AP Kato, długi protokół: 17 komórek/ 8MII/ 4 zapłodnienia/1❄️8b
06.2019 IMSI AP Kato, krótki 12 komórek/7 MII/5 zapłodnień/ 1 zarodek 2BB ET cb 😥 💔
IUI 03.04.19 Invicta Wro
Ja: AMH ok 3; mix G-B/Hashi, łuszczyca, RZS, zrosty, PAI homo, KIR AA, przegroda macicy usunięta, Endometrioza II st. (laparo), 3x histero, po cholecystektomii (10.2023). Cd138✔️ NK 6/1
Mąż: słabo z ilością, upłynnieniem i ruchliwością, MSOME 0%, FDNA 18%; HBA 86%, 96% uszkodzeń główki, wszystkie parametry do kitu.
Walka od 2016