X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Idzie jesień 🎃 gaz drożeje ↗️ dorwę chłopa, niech mnie grzeje 🔥🌡️
Odpowiedz

Idzie jesień 🎃 gaz drożeje ↗️ dorwę chłopa, niech mnie grzeje 🔥🌡️

Oceń ten wątek:
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 2 marca 2023, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brunetkaa oo jak mi miło 🤗 Mam trochę doświadczenia zawodowego w copywritingu, przed aktualną pracą tym się właśnie zajmowałam, choć nie pomyślałabym że jeszcze coś mnie zdradza 😁

Oo trzymam kciuki w takim razie za dostosowanie balkonu do nowych potrzeb ✊❤️ Ja uwielbiam przeglądać projekty balkonów na Pinterescie, są takie magiczne! Cotton ballsy, kwiaty, lampiony i winko - mogłabym w lecie z takiego miejsca nie wychodzić :D My w zeszłym roku dopiero wprowadziliśmy się do nowego domu i zanim ogarnelismy środek i przeszliśmy do ogrodu to kilka miesięcy minęło, a on stał odłogiem. Więc w sumie jedyne co zrobiliśmy to ogarnelismy trawnik i posadziliśmy trochę drzewek, krzewów i tulipany 😁 Docelowo chcemy ogarnąć mały domek gospodarczy, kostkę brukową, strefę wypoczynku, huśtawkę, skrzynie z warzywami i ziołami... No ogrom rzeczy jest w planach😅 I chcieliśmy żeby choć jedna z tych rzeczy ziściła się przed czerwcem, ale idzie jak krew z nosa 🫣

Dzis znowu jest takie piękne słońce 🥰😍☀️☀️☀️
    Miłego dnia dziewczyny! 💐

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2023, 08:34

Brunetkaa, Anett93 lubią tę wiadomość

15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm Gabriel 🩵
    age.png
  • A-6 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2023, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dracaena, no ty to w ogóle najbliżej terminu, ale dalej taka waga małej brzmi naprawdę imponująco, w sensie, że już taka duża, toż to już pół noworodka!
    Fotelik muszę sobie dopisać do listy do obczajki 😏😏
    No jak i tak macie nowy to nie ma co brać byle by był, niech już będzie taki jaki chcecie! :D A Wandzi się tak na świat nie spieszy, więc najlepsza decyzja!

Moja kurtka ma zapięcia oprócz zamka, takie drewniane "haczyki", to teraz nie dam rady na zamek, więc biorę szalik, wciskam w szparę po niedopietej kurtce i zapinam na te haczyki 🙈 Bo chyba mi się nie opłaca kupować zimówki... A w ciepłe, słoneczne dni płaszczyk.

Chcieliśmy kupić używane łóżko z palet, ale babeczka nie sprzeda taniej, a my nie damy tyle xd Więc dalej śpimy na podłodze 😅
    A Ignaś ma taką fazę na kopanie, że szok, wczoraj pierwszy raz nagraliśmy, bo w sumie nawet o tym nie pomyślałam. Patrząc na nagranie, to mi się tylko przypomina film "obcy" 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2023, 09:24

dracaena, Brunetkaa, Namisa, Babova, Anett93, czarneniebo lubią tę wiadomość

♀️♂️'96

PCOS
    Krótkie fazy lutealne

Zakończenie antykoncepcji 09.2021
    4cs (liczony)
    08.2022 cb 💔

11.10 - kuzyn ciotecznej babki ojca cienia 😉
    12.10 - cień ⏸️, beta 21,59
    14.10 - beta 86,81 🥹
    17.10 - beta 238,8 🍀
    19.10 - beta 466,2 przyrost 83,6%
    21.10 - beta 811,4 przyrost 78% 🥺
    24.10 - beta 2343 przyrost 109,1% 🥹
    28.10 - jest pęcherzyk, 5w0d🍀
    10.11 - jest serduszko, 7w1d ❤️
    24.11 - jest ruchliwy arbuz 🍉
    08.12 - wizyta
    19.12 - niskie ryzyka, 🍉 ruchliwy, wszystko na swoim miejscu 🥹
    29.12 - 9,73 cm bobofruta, wysokie CRP, antybiotyk 🧐
    09.01.23 - czyżby chłop? 😏♂️
    19.01 - 203 gramy cudu 💫
    30.01 - prenatalne 2 trym. Wszystko w porządku, 🍉 oficjalnie staje się.. chłopcem!
    23.03 - przekroczyliśmy granicę "torebki cukru" 😉 1034g żywego ognia!
    age.png
  • MalaEw Autorytet

Wysłany: 2 marca 2023, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!
    No pogoda nas rozpieszcza! Aż chce się iść na długaśny spacer i tak też zrobię 😻
    A-6 a może sami zrobicie ramę z palet? Po lustrach widać, że msz talent :)

Dracaena śliczne wyglądasz!

Już nie mogę doczekać się wiosny, tyle rzeczy trzeba w ogrodzie ogarnąć. A tyyyyyyle kwiatów do kupienia ❤️

P.s. Wczoraj miałyśmy okazję wypić kawkę i zjeść ciasto z Babova i A-6, miło, że na forum można poznać wartościowych ludzi :)

Miłego dnia dziewczęta!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2023, 09:31

dracaena, Brunetkaa, Namisa, Babova, A-6, Anett93 lubią tę wiadomość

26.05. 36+5, 19:39 urodził się Franuś, 3160 g, 51 cm ❤️

event.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2023, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaEw wrote:
    P.s. Wczoraj miałyśmy okazję wypić kawkę i zjeść ciasto z Babova i A-6, miło, że na forum można poznać wartościowych ludzi :)
    O ja 😜 a jakieś wspólne zdjęcie zrobiłyście? :)

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • Brunetkaa Autorytet

Wysłany: 2 marca 2023, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa wrote:
    Brunetkaa oo jak mi miło 🤗 Mam trochę doświadczenia zawodowego w copywritingu, przed aktualną pracą tym się właśnie zajmowałam, choć nie pomyślałabym że jeszcze coś mnie zdradza 😁

Oo trzymam kciuki w takim razie za dostosowanie balkonu do nowych potrzeb ✊❤️ Ja uwielbiam przeglądać projekty balkonów na Pinterescie, są takie magiczne! Cotton ballsy, kwiaty, lampiony i winko - mogłabym w lecie z takiego miejsca nie wychodzić :D My w zeszłym roku dopiero wprowadziliśmy się do nowego domu i zanim ogarnelismy środek i przeszliśmy do ogrodu to kilka miesięcy minęło, a on stał odłogiem. Więc w sumie jedyne co zrobiliśmy to ogarnelismy trawnik i posadziliśmy trochę drzewek, krzewów i tulipany 😁 Docelowo chcemy ogarnąć mały domek gospodarczy, kostkę brukową, strefę wypoczynku, huśtawkę, skrzynie z warzywami i ziołami... No ogrom rzeczy jest w planach😅 I chcieliśmy żeby choć jedna z tych rzeczy ziściła się przed czerwcem, ale idzie jak krew z nosa 🫣

Dzis znowu jest takie piękne słońce 🥰😍☀️☀️☀️
    Miłego dnia dziewczyny! 💐
    No to pachniało w takim razie w Twoich wiadomościach od początku 😃😃
    Oj ja też, wgl kocham Pinterest 😆 a balkon choć niewielki to bardzo cieszy oko, a kwiaty to już nawet nie wspomnę. Te poranki na balkonie że sniadankiem i konewka 🥰 w zeszłym roku oporcz kwiatów i ziół miałam jeszcze pomidorki koktajlowe, ale w tym roku z nich rezygnuję, bo przy bobo może być mniej czasu 😌.
    Ekstra! Zazdroszczę domku i ogródka 🥰🥰 to jest moje marzenie 😁 może jednak ten Pinterest zainspiruje i zdążycie przed czerwcem 😀
    U mnie pochmurno narazie 🙁

Namisa, A-6 lubią tę wiadomość

21.08.2021💒
    Starania od Styczeń 2021

10.08.22💔
    16.10.22 ⏸
    18.10.22 - Beta 87,73; Prog.28,32
    20.10.22 Beta 264,12 przyrost203,4%
    25.10.22 - Progesteron 20,3 😶
    26.10.22 widoczny pęcherzyk w dobrym miejscu. Duphaston 2X1
    9.11.22 mamy ❤ 140 uderzeń. 0.72 cm szczęścia 🥰
    29.11. 22 szpital - krwawienie. Dzidzia cała o tydzień starsza (11tydzien), serducho 160 ❤
    07.12.22- 4centrymetrowy maluch na pokładzie. Kolejny krwiak z tendencją do ponownego opróżnienia 😖
    14.12.22 Prenatalne- 6,12cm małej Damy😻niskie ryzyka 💓
    28.12.22. -100gramowe bobo 😍 plamienia
    5.01.23- 137gram córci🥰
    2.02.23 - 300g 😍
    10.02.23 - 370 g. Stuprocentowej dziewczynki 👨‍👩‍👧
    09.03.23 - 720 g 🥰
    30.p3.23 -1190g

Pueria Duo ,Magnezin 3x1
  • MalaEw Autorytet

Wysłany: 2 marca 2023, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    O ja 😜 a jakieś wspólne zdjęcie zrobiłyście? :)

A widzisz...nie wpadłyśmy na to :)

event.png
  • Babova Autorytet

Wysłany: 2 marca 2023, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej! Taki piękny dzień, że ja od rana z otwartymi oknami, zaliczyłam tez spacer i już lekko padam z nóg, a to dopiero 11 😂

Ale powiem Wam, ze doświadczam ostatnio strasznie smutnych sytuacji z moimi znajomymi/przyjaciółmi, bo od początku ciąży mam wrażenie, że tylko ja ubiegam o jakieś spotkania/przyjazdy, nikt nie proponuje nic sam z siebie. Mega to przykre, ale podobno ciąża weryfikuje znajomosci, więc… cóż, chyba trzeba się z tym pogodzić. Choc ja jestem bardzo emocjonalnie przywiązana do niektórych i ciężko mi tak olać sprawę. No ale trudno. :)

Starania od 01.2022.
    1.10.2022 – ⏸ 🙏
    Beta 1.10. – 169,200, progesteron – 32,37
    Beta 3.10. – 399,130
    10.10. – pęcherzyk 6x7mm w macicy 🍀
    24.10. – 1cm Dzidziutka, jest serduszko! 💗
    7.11. – Dzidziut ma 2,3cm, rośnie zdrowo 💗
    2.12. – prenatalne – niskie ryzyka, w pełni zdrowy Dzidziutek ❤️
    2.01 – 200 gramów Synka 💙
    27.01 –połówkowe – zdrowy 400-gramowy Chłopiec 💙
    20.02 – 700 gramów ruchliwego Chłopczyka 🥰
    7.04 – USG III trymestru – 1634 gramy Syneczka 💙
    26.05 – 2800 gramów Szkraba gotowego do życia poza brzuchem 💙

20.06 – Beniamin, 56 cm, 3190 g 🥰

👩 27 l.
    Niedoczynność tarczycy, Hashimoto - euthyrox 88
    Regularne cykle
    Progesteron ✅
    Glukoza i insulina ✅
    Badania z 3dc ✅

Pueria Duo, MagneB6 💊

🧑 27 l.
    Wszystko w normie

Solgar MaleMultiple 💊

age.png
  • MalaEw Autorytet

Wysłany: 2 marca 2023, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babova wrote:
    Hej hej! Taki piękny dzień, że ja od rana z otwartymi oknami, zaliczyłam tez spacer i już lekko padam z nóg, a to dopiero 11 😂

Ale powiem Wam, ze doświadczam ostatnio strasznie smutnych sytuacji z moimi znajomymi/przyjaciółmi, bo od początku ciąży mam wrażenie, że tylko ja ubiegam o jakieś spotkania/przyjazdy, nikt nie proponuje nic sam z siebie. Mega to przykre, ale podobno ciąża weryfikuje znajomosci, więc… cóż, chyba trzeba się z tym pogodzić. Choc ja jestem bardzo emocjonalnie przywiązana do niektórych i ciężko mi tak olać sprawę. No ale trudno. :)

Mam dokładnie to samo! Tak jakby wszystko się już skończyło....

Babova lubi tę wiadomość

event.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 2 marca 2023, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babova, MalaEw przytulam Was mocno, przykre że takie sytuacje spotykają tyle kobiet w ciąży 🙁 U mnie jest tak dwojako - część przyjaciół jest bardzo wspierających, część nie do końca chyba odnajduje się w tej naszej relacji teraz i też te rozmowy wyglądają inaczej. Rozważam czy to moje podejście się też zmieniło, czy jak? Ciężko mi zrozumieć z czego to wynika. Może ktoś ma jakieś głupie przekonania, że ciężarnych nie interesuje już nic poza nimi samymi i ich dziećmi? I woli zachować dystans, bo uznaje że skoro style życia i priorytety się rozjechały, to nie będzie o czym rozmawiać?
    Ja mam bliskiego przyjaciela, który niesamowicie mocno wspierał mnie po poronieniu, przyjaźnimy się od liceum, potem pracowaliśmy razem. Ale też rozmawialiśmy szczerze o tym, że odkąd jestem w ciąży on czuje czasem, że żadna rzecz w jego życiu nie jest wystarczaco istotna. Tak jakby ciężko było "przebić" mu to co się aktualnie dzieje u mnie i nie chce zwracać mi głowy czy mnie martwić. Tłumaczyłam oczywiście że ja tego tak nie widzę i on na poziomie świadomym o tym wie, ale w głowie ma swoje. Nie przeskoczymy tego - możemy rozmawiać, starac się od siebie nie oddalać, ale takie chyba czasem jest życie - duże zmiany sa generatorem tego typu trudności w relacjach niestety :(

A-6, MalaEw lubią tę wiadomość

age.png
  • dracaena Autorytet

Wysłany: 2 marca 2023, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Współczuję dziewczyny. Niestety też uważam, że częste zjawisko. 😔

Mnie przeraża trochę, że jakby nie było, jest w świecie coraz więcej deklaracji o nielubieniu dzieci, o miejscach bez dzieci, o marzeniach o osiedlach bez dzieci, etc. Jeśli dany np. hotel to spokojnie komunikuje to ok, ale ja jednak uważam, że dzieci są ważnym elementem społeczeństwa i to bardzo niepokojące co się dzieje. Głosów rasistowskich nie akceptujemy społecznie, ale już twierdzenia, jak to ktoś "nienawidzi bachorów" pojawiają się coraz częściej i mają swoich przyklaskiwaczy...
    Ale to tak bardziej po porodzie. Sporo też obserwowałam jedna influ z mojego miasta, dającą sygnały jak słabo miejska infrastruktura jest czasem przystosowana do matek z wózkiem i jak czasem nieprzychylne komentarze ją spotykają w mieście. No ale podobny problem dotyczy osób z niepełnosprawnością ruchową.

U mnie w otoczeniu raczej ludzie do dzieci są nastawieni ok bądź neutralnie, takie środowisko. Raczej w bliższej lub dalszej perspektywie wszyscy planują tez. Lepiej, o dziwo, radzą sobie koledzy niż koleżanki, takie mam wrażenie. 😅 Koleżanki czasem faktycznie myślą, że będę rozmawiać tylko o ciąży, a faceci jakoś w ogóle nie przyjęli do wiadomości, że będę o ciąży mowic (i w sumie nie mówię, jest zupełnie normalnie 😆). 😅

Babova, Namisa, MalaEw lubią tę wiadomość

👩 31 / 🧔30
    ❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą

Stymulacje (letrozol, NAC, Ovitrelle):
    03.2022, 04.2022, 05.2022, 06.2022 ❌
    08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
    10.09 - beta 204
    12.09 - beta 482
    4.10 - wszystko ok, 1,43 cm człowieczka, mamy ❤️🍀
    2.11 - prenatalne -> 5,38cm fikającego człowieczka, niskie ryzyka 🍀
    4.01 - połówkowe -> 370g ruchliwej już potwierdzonej dziewuchy 🥰🍀 21+1
    22.02 - USG III trymestru, 1150g 🍀 28+1
    21.03 - 2020g ❤️ 32+0
    9.05 - około 3200-3300g panny, której dobrze w brzuchu ❤️ 39+0
    PTP - 16.05.2023

Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3

age.png
  • A-6 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2023, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaEw wrote:
    Hej dziewczyny!
    No pogoda nas rozpieszcza! Aż chce się iść na długaśny spacer i tak też zrobię 😻
    A-6 a może sami zrobicie ramę z palet? Po lustrach widać, że msz talent :)

Dracaena śliczne wyglądasz!

Już nie mogę doczekać się wiosny, tyle rzeczy trzeba w ogrodzie ogarnąć. A tyyyyyyle kwiatów do kupienia ❤️

Miłego dnia dziewczęta!
    Spacerować spacerować, bo weekend ponoć znów ma się na Śląsku psuć, ale potem od poniedziałku niby znów słońce 😁
    Ah dziękuję! Właśnie chyba znalazłam palety... W Bytomiu 😂 Więc czekam tylko na potwierdzenie, że mają na tyle sztuk i jedziemy po nie i na dodatek ponad połowę taniej niż tamta babeczka chciała 😁

Edka, nawet o tym nie pomyślałam 🤔

Brunetka, mamy takie same marzenia 😌

Babova, czasem tak bywa, większość zajęta swoimi sprawami, tym bardziej, że jeżeli dystans się zwiększa to gorzej znaleźć czas.
    Ja mam podobnie do Namisy, choć moje grono znajomych nigdy nie było wielkie, dzięki temu zaś 3 najbliższe mi osoby są dalej przy mnie, nawet jeżeli są wciąż na etapie szukania chłopa 😂. To chyba po prostu zależy od człowieka, czasem się ma szczęście i zależy obojgu, a czasem po prostu drogi się rozchodzą.

Dracaena, na studiach mieliśmy typowo niby przystosowany do osób poruszających się na wózkach teren, a jak człowiek siadł na ten wózek i próbował dojechać z jednego budynku do drugiego to okazuje się , że jednak dostosowany nie jest, a to nawet nie wyjście na miasto. Choć z wózkiem dla dzieci znacznie łatwiej się jeździ.
    Wydaję mi się również, że niektóre matki same robią sobie taki "Pi-aR". Ostatnio szłam w centrum handlowym, a babka do córki (może 11-13 lat) "idź kup sobie te buty, a nie mi kur** dzień jeb***", a nie wyglądali na jakąś patologie po ubraniach i ogólnym wrażeniu. Jak patrzę czasem jak się te dzieci zachowują to to samo wrażenie odnoszę, patologia. Sama przez to nie przepadam za dziećmi, ale właśnie głównie ze względu na to, że ktoś po prostu tak je wychował/takie wzorce miały.
    Dokładnie tak jest, bo babeczki zwykle za bardzo się przejmują co ta druga strona uważa, nie chcą urazić, zakładają coś z góry, a faceci to konkret i prosto z mostu, co się mają przejmować 😂 Dlatego bardzo lubię przebywać w ich towarzystwie szczególnie teraz, fajnie czasem zapomnieć że się jest w centrum uwagi, albo że ktoś próbuje nie urazić przy każdym zdaniu. To samo z kontaktami z ciężarnymi, zupełnie inna gadka, wiemy co czuje ta druga i jest multum wspólnych tematów, więc czas leci przyjemnie i niewiadomo kiedy 😉
    (Ps: dostałam opiernicz od męża, że nie odbierałam telefonu podczas naszego spotkania z Ewą i Babova 🙈)
    IMG-20230302-142948.jpg

Babova, MalaEw, dracaena, Namisa, Brunetkaa, edka85, Anett93, czarneniebo lubią tę wiadomość

♀️♂️'96

PCOS
    Krótkie fazy lutealne

Zakończenie antykoncepcji 09.2021
    4cs (liczony)
    08.2022 cb 💔

11.10 - kuzyn ciotecznej babki ojca cienia 😉
    12.10 - cień ⏸️, beta 21,59
    14.10 - beta 86,81 🥹
    17.10 - beta 238,8 🍀
    19.10 - beta 466,2 przyrost 83,6%
    21.10 - beta 811,4 przyrost 78% 🥺
    24.10 - beta 2343 przyrost 109,1% 🥹
    28.10 - jest pęcherzyk, 5w0d🍀
    10.11 - jest serduszko, 7w1d ❤️
    24.11 - jest ruchliwy arbuz 🍉
    08.12 - wizyta
    19.12 - niskie ryzyka, 🍉 ruchliwy, wszystko na swoim miejscu 🥹
    29.12 - 9,73 cm bobofruta, wysokie CRP, antybiotyk 🧐
    09.01.23 - czyżby chłop? 😏♂️
    19.01 - 203 gramy cudu 💫
    30.01 - prenatalne 2 trym. Wszystko w porządku, 🍉 oficjalnie staje się.. chłopcem!
    23.03 - przekroczyliśmy granicę "torebki cukru" 😉 1034g żywego ognia!
    age.png
  • MalaEw Autorytet

Wysłany: 2 marca 2023, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 😂 co za mąż troskliwy 😂 na szczęście nie okazalysmy się zboczencami psycholami 😎

Co do dzieci. Ja nie lubię cudzych dzieci, nigdy tego nie kryłam, wręcz doprowadza mnie do szału jak ktoś opowiada o swoich bombelkach kiedy o to nie pytam....bo ch mnie one interesują? Wydaje mi się, że Wy i to forum w pełni zaspokajacie moją potrzebę mówienia o ciąży i dzieciach więc że swoimi znajomymi o tym nie rozmawiam (chyba, że zapytają). Ostatnio widziałam się z koleżanką, która ma dwójkę bobasów, chwilę nawiązałam ten temat, bo miałam kilka pytań, ale w momencie, gdy poruszyłysmy inny wątek, Ona po chwili wróciła do dzieci. Bardzo mnie to męczyło, bo ile można??? Zgadzam się z Wami, że to chyba taki stereotyp, że potrafimy rozmawiać na jeden temat, ale ludzie złoci! Jesteśmy kobietami, mamy swoje pasje, zainteresowania, nasz świat nie kręci się tylko wokół bonbelkow!
    Mamy popieram i rozumiem miejsca "bez dzieci" czy to restauracja, czy kino czy samolot..mm sama nie znoszę wrzasku, kiedy chce sobie odpocząć i uspokoić głowę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2023, 15:17

A-6, czarneniebo lubią tę wiadomość

event.png
  • dracaena Autorytet

Wysłany: 2 marca 2023, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noo, ja mam inne zdanie. Tj. uważam, że pójście w stronę miejsc bez dzieci jest relatywnie niebezpieczne społecznie, maleją też umiejętności społeczne odnośnie dzieci. Jakoś miejsc bez emerytów szczególnie nie robimy, a to też marginalizowana grupa.
    Ja naleze do tej kategorii, że byłam wychowywana blisko dzieci i zmiana pieluchy nie jest mi obca. Jak obserwuję odizolowanych od dzieci znajomych, którzy mają teraz własne dzieci to niestety, ale uważam, że są czasem kuriozalnymi rodzicami (czerpanie wiedzy głównie z ksiazek konczy sie niestety różnie)... typu dziecko postawiło im świat na głowie i to ono wyznacza granice, a nie oni. Często też w ogole nie potrafią pogodzić rodzicielstwa z funkcjonowaniem w społeczeństwie, a to tylko nasila potencjalną niechęć obcych w stosunku do ich dzieci.

Mi obce dzieci są neutralne, ale dość często mnie lubią i łapię nawet w komunikacji miejskiej kontakt z nimi, typu usmiechy. 😆 Rodzinne dzieci też mnie zawsze lubiły i ja je też, często się zajmowałam dziecmi np. na imprezach rodzinnych, już jako nastolatka. Matkom, które mają akurat kryzys w trakcie spaceru, podróży, raczej staram się wysłać usmiech, bo to normalne, że dziecko czasem po prostu będzie płakać w miejscu publicznym i współczuję im stresu, bo mam świadomość, że właśnie jest trochę taki lincz społeczny na "wrzeszczące, płaczące dzieci" i dla nich to często jest po prostu stresujące.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2023, 15:40

Babova, A-6 lubią tę wiadomość

👩 31 / 🧔30
    ❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą

08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
    10.09 - beta 204
    12.09 - beta 482
    21.03 - 2020g ❤️ 32+0
    PTP - 16.05.2023

age.png
  • MalaEw Autorytet

Wysłany: 2 marca 2023, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz...nielubienie cudzych dzieci nie zawsze wiąże się z brakiem kontaktu z nimi. W moim otoczeniu i rodzinie jest sporo maluchów (choćby 4 dzieci mojego rodzeństwa:), umiem się nimi zająć, zmienić pieluchę jeśli mnie o to poproszą. Jednak nie zmienia to faktu, że co za dużo to niezdrowo:) wiem, że jak Franek się urodzi to mój świat się zmieni, ale jednego jestem pewna, nie nie stracę swojej tożsamości i nie nazwę się zamiast Ewa to "mama Franka". :) tak czy siak szanuje chęć spokoju innych ludzi i postaram się tej przestrzeni nie zakłócać . Jeśli mi się to nie uda, to trudno, ale będę próbować :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2023, 16:28

Babova, czarneniebo lubią tę wiadomość

event.png
  • Brunetkaa Autorytet

Wysłany: 2 marca 2023, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prawdę mówiąc nie zauważyłam żeby kontakty się zmieniały kobiet w ciąży.. Ale może dlatego ze ja wręcz odwrotnie, od budowalam znajomości, bo mam więcej czasu a u koleżanki ciekawe co u mnie słychać. To bardzo miłe.
    A co do miejsc dla dzieci.. Hm.. Sama nie wiem czy to dobry pomysł. Być może dla osób których nie lubią dzieci a raczej ich zachowań to pewnie bajka, zaś z drugiej strony przykro, bo każdy z nas był dzieckiem i w głębi duszy nadal jest tylko o tym nie pamięta 😊
    Sama znam dziewczynę z która pracowałam (uwaga w przedszkolu!!!!) która zawsze jak gdzieś leci na wakacje to stara się szukac miejsca w samolocie z dala od dzieci, a hotel tym bardziej. Także z jednej strony rozumiem że chce odpocząć bo na codzień ma 20dzieci w pracy, ale z drugiej strony widok dzieci powinien cieszyć (sama swoich nie ma ).
    Ja osobiście wszędzie gdzie tylko widzę dzieci to bym najchętniej podeszła u zagadała, i zawsze mnie rozczulają bąbelki, zatem nie mam problemy z płaczem u krzykiem w miejscu publicznym, pod warunkiem że rodzic próbuje uspkkoic swoją pociechę 😂😂😂

MalaEw, dracaena lubią tę wiadomość

21.08.2021💒
    Starania od Styczeń 2021

10.08.22💔
    16.10.22 ⏸
    18.10.22 - Beta 87,73; Prog.28,32
    20.10.22 Beta 264,12 przyrost203,4%
    25.10.22 - Progesteron 20,3 😶
    26.10.22 widoczny pęcherzyk w dobrym miejscu. Duphaston 2X1
    9.11.22 mamy ❤ 140 uderzeń. 0.72 cm szczęścia 🥰
    29.11. 22 szpital - krwawienie. Dzidzia cała o tydzień starsza (11tydzien), serducho 160 ❤
    07.12.22- 4centrymetrowy maluch na pokładzie. Kolejny krwiak z tendencją do ponownego opróżnienia 😖
    14.12.22 Prenatalne- 6,12cm małej Damy😻niskie ryzyka 💓
    28.12.22. -100gramowe bobo 😍 plamienia
    5.01.23- 137gram córci🥰
    2.02.23 - 300g 😍
    10.02.23 - 370 g. Stuprocentowej dziewczynki 👨‍👩‍👧
    09.03.23 - 720 g 🥰
    30.p3.23 -1190g

Pueria Duo ,Magnezin 3x1
  • dracaena Autorytet

Wysłany: 2 marca 2023, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaEw, jasne, spoko, nikt tu nie twierdzil, ze stracisz tozsamosc. Dla mnie jest na tyle oczywiste, że nie stracę swojej tożsamości, że nie mam potrzeby nawet o tym mówić. 😅 Jakby jest to oczywiste samo przez się.

Większość kobiet, które znam, a które właśnie są tylko okołodzieciowe miała podejscie prorodzinne mocno zawsze, nie zmieniło się ono magicznie wraz z porodem - po prostu zawsze chciały szybko mieć dzieci na przykład, nie rozwinęły też zwykle jakoś mocno kariery (ja rozwinęłam, mam spoko zawód, który lubię robić i robie go dobrze, relatywnie tez wysokie/specjalistyczne stanowisko, wiem, ze czesc osob okreslilaby mnie pracoholikiem 😆 gdyby ciaza nie przypomniala mi, ze mam ograniczenia, to pewnie pracowalabym dluzej 😅) czy innych zainteresowań, więc też nie zawsze mają po prostu coś innego do mówienia wedle mnie. Nie są też zwykle moimi koleżankami, raczej to znajome typu z liceum, z którymi drogi nam się raczej rozjechały przez inny styl życia, no ale widzę jak to wygląda. Nie jest to jednocześnie reguła, znam wiele dziewczyn, ktore z macierzyństwem są nadal aktywne zawodowo lub realizują pasje, lub jedno i drugie. Albo np. to właśnie z dzieckiem zaczęły realizować jakieś ciekawe rzeczy (np. rodzice, których córka zafascynowała się jazda konna i teraz wszyscy jeżdżą konno 😃).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2023, 16:14

Namisa lubi tę wiadomość

👩 31 / 🧔30

08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
    10.09 - beta 204
    12.09 - beta 482
    21.03 - 2020g ❤️ 32+0
    PTP - 16.05.2023

age.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 2 marca 2023, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi osobiście obce dzieci są neutralne, jak to obcy ludzie. Niektórzy mnie irytują, inni wydają się ciekawi, zabawni, przyjaźni itd. Nie dziwi mnie też zupełnie że znajome kobiety mówią głównie o swoich dzieciach i ich rozwoju - bo to głównie wypełnia ich życie, bo to je teraz fascynuje. Gdyby głównie pracowały to mówiłyby o swojej pracy, gdyby głównie jeździły na narty w Alpy - mówiłyby zapewne o tym.

Też mnie przeraża troche ta powszechna niechęć do dzieci jako do grupy społecznej. Nie do konkretnego dziecka, nie do konkretnego zachowania - bo mi też wiele zachowań nie odpowiada, ale do całego wycinku społeczeństwa. I też zastanawiam się jak to jest możliwe że zauważamy już że nie halo jest mówienie "nie lubię czarnoskórych/ homoseksualistów/wegan/wstaw dowolne" - bo widzimy że to są ludzie, szeroki zbiór osób które nie są jednolitą masą, którzy się od siebie różnią. Jakieś jednostki mogą przejawiać zachowania które nam nie pasują, ale to nie znaczy ze takie ocenianie całej grupy jest w porządku👎

A hasła typu "nie toleruje dzieci" są na porządku dziennym i nikogo to nie dziwi. Ja uwielbiam ciszę i spokój i fakt - czasem gdy idę do restauracji i przez dłuższy czas muszę słuchać płaczącego dziecka to nie czuje się najbardziej komfortowo na świecie, ciężko mi się skupić. Ale to nie znaczy że uważam, że ta matka czy ojciec powinni zabrać swojego bombelka i wypitalać, bo ja mam tutaj prawo do spokojnego zjedzenia obiadku. Oni też mają prawo tam być, tak samo jak ja, ze swoim dzieckiem ktore właśnie uczy się przebywania w społeczeństwie - gdzieś musi to zrobić. Do tego jestem przekonana że ci rodzice czują się znacznie bardziej niekomfortowo niż ja, bo przeważnie dobrze zdają sobie sprawę z reakcji społecznych ma płacz dziecka. I mam taką swoją teorię że właśnie ta niezgoda społeczna na płacz, na naukę regulowania emocji, jakieś wypieranie tego że dzieci muszą mieć na to przestrzeń - prowadzi do budowania takiego społeczeństwa, które jest znieczulone na innych, nie akceptuje słabości. I potem też tych słabości nie umiemy zaakceptować u samych siebie i je wypieramy z całej siły, ale to już inna historia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2023, 16:12

dracaena, Babova, czarneniebo lubią tę wiadomość

age.png
  • dracaena Autorytet

Wysłany: 2 marca 2023, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa, w punkt, w pełni się zgadzam. 💗 Naprawdę jesteś naszym forumowym copywriterem. 💗

Namisa lubi tę wiadomość

👩 31 / 🧔30

08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
    10.09 - beta 204
    12.09 - beta 482
    21.03 - 2020g ❤️ 32+0
    PTP - 16.05.2023

age.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 2 marca 2023, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dracaena wrote:
    Namisa, w punkt, w pełni się zgadzam. 💗 Naprawdę jesteś naszym forumowym copywriterem. 💗

😎😎😎😎😎

dracaena lubi tę wiadomość

age.png
  • MalaEw Autorytet

Wysłany: 2 marca 2023, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam odwrotne wręcz wrażenie, że rodziny z dziećmi są traktowane dużo dużo lepiej aniżeli te bezdzietne. I nie mówię tutaj jedynie o tych nieszczęsnych restauracjach, ale ogólne życie społeczne, polityczne, materialne itd itd.

I tak. Dotychczas też wybierałam miejsce w samolocie daleko od dzieci 😎

event.png
‹‹ 533 534 535 536 537 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ