Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Idzie jesień 🎃 gaz drożeje ↗️ dorwę chłopa, niech mnie grzeje 🔥🌡️
Odpowiedz

Idzie jesień 🎃 gaz drożeje ↗️ dorwę chłopa, niech mnie grzeje 🔥🌡️

Oceń ten wątek:
  • MalaEw Autorytet

Wysłany: 17 września 2023, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Franio też teraz wali 2-4 kupy dziennie, ale tak bardzo szkoda mi jego dupkil 😭
    Namisa, kupa raz na tydzień brzmi jak marzenie 😅

Babova, Namisa lubią tę wiadomość

26.05. 36+5, 19:39 urodził się Franuś, 3160 g, 51 cm ❤️

event.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 17 września 2023, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dracaena też nie mogę uwierzyć w te 3 miesiące 😭 Z dnia na dzień człowiek totalnie nie zauważa tej zmiany, ale gdy patrzę na tego okruszka ze zdjęcia z 1 miesiąca to zmiana jest potezna! 🥹 Gdy widze moją szwagierke która jest teraz w 16 tygodniu ciazy to jednoczesnie zazdroszczę jej ze tyle niesamowitych momentów ma przed sobą a z drugiej strony cieszę że my już mamy takiego kumatego chłopaka w domu 🫶
    20230915-121717-01-01.jpg

My też myślimy o basenie! Chcemy chociaż spróbować, ale muszę w sobie przełamać jeszcze strach 😅

A co do prania to ja szczerze spodziewałam się że tego będzie więcej, a jest w miarę :D Z tym że Gabryś mocno nie ulewał i nie zdarzały się jakieś przygody typu wylanie zawartości pieluchy 🤣 Wiec piore jego ubrania dopiero po kilku użyciach albo gdy ja go jakoś pobrudzę, np jedząc z nim na kolanach 😅

Edka pięknie wygląda Agunia 😁

MalaEw dalej macie problem z odparzeniami? Biedny Franuś :( Ja to głównie dla finansów planuje, no i środowisko też trochę odetchnie. Teraz używamy Bambiboo, one są bardzo spoko, delikatne, ale najtańsze nie są niestety. To fakt, kupa raz w tygodniu to duza ulga po tym okresie noworodkowym gdzie kazdy pampers troche kupy musial w sobie mieć 😆

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2023, 12:05

MalaEw, edka85, dracaena, Anett93 lubią tę wiadomość

15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm Gabriel 🩵
    age.png
  • MalaEw Autorytet

Wysłany: 17 września 2023, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa, odparzenia są standardowe, nie jakoś problematyczne, ale mimo wszystko chce mu dać maksymalny komfort m, by dupka miała raj :) chyba każda pieluchę przerobiliśmy łącznie z bambiboo i pampersy active baby wygrywają...poczekam do momentu jednej kupy raz na kilka dni i wtedy zdecydujemy co dalej:)

Basen? Oj koniecznie! Nie wiem jak Wasze maluchy, ale Franc uwielbia się kąpać, na razie "ćwiczymy" przed basenem i kąpiemy się w tem około 33/34 stopni. Jednak wybiorę się tam dopiero w okolicy 5 miesiąca.

Rosną te nasze maluch...Aga wygląda jak księżniczka, a Gabryś jakie ma długie włoski 😻 wyjątkowo urodziwe bobasy.
    Nie zdarzały się Wam wypadki kupowe? Nam często przytrafia się "kupa po pachy"😅

Namisa, Babova, edka85 lubią tę wiadomość

event.png
  • Babova Autorytet

Wysłany: 17 września 2023, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaEw, może trafimy na ten sam basen, będziemy chodzic razem 😄

MalaEw lubi tę wiadomość

Starania od 01.2022.
    1.10.2022 – ⏸ 🙏
    Beta 1.10. – 169,200, progesteron – 32,37
    Beta 3.10. – 399,130
    10.10. – pęcherzyk 6x7mm w macicy 🍀
    24.10. – 1cm Dzidziutka, jest serduszko! 💗
    7.11. – Dzidziut ma 2,3cm, rośnie zdrowo 💗
    2.12. – prenatalne – niskie ryzyka, w pełni zdrowy Dzidziutek ❤️
    2.01 – 200 gramów Synka 💙
    27.01 –połówkowe – zdrowy 400-gramowy Chłopiec 💙
    20.02 – 700 gramów ruchliwego Chłopczyka 🥰
    7.04 – USG III trymestru – 1634 gramy Syneczka 💙
    26.05 – 2800 gramów Szkraba gotowego do życia poza brzuchem 💙

20.06 – Beniamin, 56 cm, 3190 g 🥰

👩 27 l.
    Niedoczynność tarczycy, Hashimoto - euthyrox 88
    Regularne cykle
    Progesteron ✅
    Glukoza i insulina ✅
    Badania z 3dc ✅

Pueria Duo, MagneB6 💊

🧑 27 l.
    Wszystko w normie

Solgar MaleMultiple 💊

age.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 17 września 2023, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaEw no właśnie o dziwo nie zdarzaja sie za bardzo te kupowe wpadki 😅 Czasem bywało grubo ale zawsze wszystko zostawało na miejscu w pampersie 😅 Kilka razy zdarzyła się awaria podczas przewijania ale to wtedy głównie ucierpiała kanapa na której oporządzamy się w ciagu dnia 😆

Oo tak Gabryś kocha kąpiele - a ja to w ogóle uwielbiam kąpac się z nim 😅 Nalewam nam pełną wannę wody, przygaszam światło górne, odpalamy muzykę i pływamy w cieplutkiej wodzie, no relaks w czystej postaci, polecam! 😍 Bo za chwile jak zacznie ogarniać to to bezpowrotnie minie 😆

age.png
  • dracaena Autorytet

Wysłany: 17 września 2023, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa, jaka czuprynka u Gabrysia. 😍
    Edka, piękna panna 🥰

Kurcze, ja np. Bambiboo jestem b. rozczarowana. Przede wszystkim strzępią się/kruszą, u nas notorycznie kawałki zostają na dupce i wg mnie słabo oddychają - jedyne co to faktycznie dobrze trzymają kupy. Dada dla nas najlepsza (biorę też pod uwagę cenę), ale złota, bo biała dramat.
    Jeszcze z powodu wpadek kupnych (Namisa trochę zazdro 🤣 ja już na automacie w nocy przepieram śpiworek i bodziaka) na noc chce przetestować Pampers. Ale u nas problem taki, że Wanda odkryła w łóżeczku robienie kupy z uniesionymi nogami i grawitacja pomaga, żeby wypływało. 🙈 A Wandziny rytm jest taki, że często wypada nam jedna "kupa dnia" koło 4 nad ranem (często to ona mnie budzi, głód dziecia jest następny, Wanda w nocy wyznaje zasadę, że najpierw trzeba pozbyć się balastu, żeby zjeść 🤣) i druga koło 12/13 w dzień (wtedy też często na macie i na brzuszku albo pleckach, czasem wypłynie, czasem nie), trzecia jeśli jest to zwykle nie wypływa.

U nas prania dużo, ale ja z tych, co nie założą 2x tego samego co tuż przy ciele (ani na siebie prócz wełny, ani na dziecko). No i Wandzia akurat ulewa, dziś po rota to 3 bodziaki w dzień zużyte. 🙈 Czasem uda się jeden cały dzień, czasem jest jedna zmiana, a czasem i 4. No i ślini się, na brzuszku zwłaszcza, często na rękawy itp. - tego nie przebieram ale bodziak i tak się już nie nadaje.
    Skompletowałam jej już ubranka w rozm. 74/80, częściowo 86 (te największe akurat dostałam). 🤯 No i już wiem, że bodziakow właśnie muszę mieć raczej dużo. Za to innych ciuszkow zużywamy niewiele w ogóle i niewiele kupuję. Sukienek nie nosi wcale, strasznie nie lubię nosić jej w sukienkach plus wyznaje zasade brzuszkowania przy każdej okazji, a w sukienkach się materiały zawijają/podwijają itp. xD Mamy stricte bodziakowe dziecko z ew. spodenkami jak chłodniej albo skarpetkami.🫣

U nas nadal jeszcze niepełna kontrola główki, mamy fizjo pod koniec miesiąca, zobaczymy, bo z dnia na dzień coraz lepiej. A z tego co wiem to kontrola głowy to trochę podstawowy warunek żeby iść na basen. Próbę trakcyjna przy dużym zaangażowaniu pani pediatry zrobiła ale tak wiecie, na 3 z plusem. 🫣😂 Ale jest progres więc oki. 🥰

Robilyscie research odnośnie krzesełek do rd? Bo ja chyba chce Antilop z Ikea i go sobie spersonalizować. 😍 I idea silikonowej nakładki, która wrzucę do zlewu jest ekstra.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2023, 23:22

Namisa lubi tę wiadomość

👩 31 / 🧔30
    ❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą

Stymulacje (letrozol, NAC, Ovitrelle):
    03.2022, 04.2022, 05.2022, 06.2022 ❌
    08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
    10.09 - beta 204
    12.09 - beta 482
    4.10 - wszystko ok, 1,43 cm człowieczka, mamy ❤️🍀
    2.11 - prenatalne -> 5,38cm fikającego człowieczka, niskie ryzyka 🍀
    4.01 - połówkowe -> 370g ruchliwej już potwierdzonej dziewuchy 🥰🍀 21+1
    22.02 - USG III trymestru, 1150g 🍀 28+1
    21.03 - 2020g ❤️ 32+0
    9.05 - około 3200-3300g panny, której dobrze w brzuchu ❤️ 39+0
    PTP - 16.05.2023

Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3

age.png
  • Babova Autorytet

Wysłany: 18 września 2023, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dracaena wrote:
    Namisa, jaka czuprynka u Gabrysia. 😍
    Edka, piękna panna 🥰

Kurcze, ja np. Bambiboo jestem b. rozczarowana. Przede wszystkim strzępią się/kruszą, u nas notorycznie kawałki zostają na dupce i wg mnie słabo oddychają - jedyne co to faktycznie dobrze trzymają kupy. Dada dla nas najlepsza (biorę też pod uwagę cenę), ale złota, bo biała dramat.
    Jeszcze z powodu wpadek kupnych (Namisa trochę zazdro 🤣 ja już na automacie w nocy przepieram śpiworek i bodziaka) na noc chce przetestować Pampers. Ale u nas problem taki, że Wanda odkryła w łóżeczku robienie kupy z uniesionymi nogami i grawitacja pomaga, żeby wypływało. 🙈 A Wandziny rytm jest taki, że często wypada nam jedna "kupa dnia" koło 4 nad ranem (często to ona mnie budzi, głód dziecia jest następny, Wanda w nocy wyznaje zasadę, że najpierw trzeba pozbyć się balastu, żeby zjeść 🤣) i druga koło 12/13 w dzień (wtedy też często na macie i na brzuszku albo pleckach, czasem wypłynie, czasem nie), trzecia jeśli jest to zwykle nie wypływa.

U nas prania dużo, ale ja z tych, co nie założą 2x tego samego co tuż przy ciele (ani na siebie prócz wełny, ani na dziecko). No i Wandzia akurat ulewa, dziś po rota to 3 bodziaki w dzień zużyte. 🙈 Czasem uda się jeden cały dzień, czasem jest jedna zmiana, a czasem i 4. No i ślini się, na brzuszku zwłaszcza, często na rękawy itp. - tego nie przebieram ale bodziak i tak się już nie nadaje.
    Skompletowałam jej już ubranka w rozm. 74/80, częściowo 86 (te największe akurat dostałam). 🤯 No i już wiem, że bodziakow właśnie muszę mieć raczej dużo. Za to innych ciuszkow zużywamy niewiele w ogóle i niewiele kupuję. Sukienek nie nosi wcale, strasznie nie lubię nosić jej w sukienkach plus wyznaje zasade brzuszkowania przy każdej okazji, a w sukienkach się materiały zawijają/podwijają itp. xD Mamy stricte bodziakowe dziecko z ew. spodenkami jak chłodniej albo skarpetkami.🫣

U nas nadal jeszcze niepełna kontrola główki, mamy fizjo pod koniec miesiąca, zobaczymy, bo z dnia na dzień coraz lepiej. A z tego co wiem to kontrola głowy to trochę podstawowy warunek żeby iść na basen. Próbę trakcyjna przy dużym zaangażowaniu pani pediatry zrobiła ale tak wiecie, na 3 z plusem. 🫣😂 Ale jest progres więc oki. 🥰

Robilyscie research odnośnie krzesełek do rd? Bo ja chyba chce Antilop z Ikea i go sobie spersonalizować. 😍 I idea silikonowej nakładki, która wrzucę do zlewu jest ekstra.

Ja jestem turbo zajarana RD, więc research już dawno zrobiony 🤣 My mamy po bratanku Bebe Confort Timba Safety 1st, dokupie tylko matę na tackę i poduszkę, a do rodziców kupie dwa antilopy, jeden do teściow, drugi do rodziców ☺️

dracaena lubi tę wiadomość

Starania od 01.2022.
    1.10.2022 – ⏸ 🙏
    Beta 3.10. – 399,130

👩 27 l.
    Regularne cykle
    Progesteron ✅
    Glukoza i insulina ✅
    Badania z 3dc ✅

Pueria Duo, MagneB6 💊

🧑 27 l.
    Wszystko w normie

Solgar MaleMultiple 💊

age.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 18 września 2023, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dracaena a Bambiboo używałaś tych klasycznych czy cotton wear? Ja te drugie używam i powiem szczerze że żadnego strzępienia nie zauważyłam. A ostatnio zdarzały się nawet noce bez przebierania pampersa, tzn ostatni założony po 23 a kolejny o 6:30 i są naprawdę solidne, bardzo wytrzymałe, chlona jak złoto dzięki czemu nie sa nawet specjalnie mokre przy pupie po takim czasie. No i fakt ze nawet przy potężnej kupie (a teraz mamy tylko takie) mi jak dotad zawsze trzymają zawartość 😅 Ja bardzo rzadko przebieram w ciagu dnia małego. Teraz nosi 68 + dalej mieści się w bodziaki z Newbie w 62 ale to juz tak na styk. Jako że je bardzo lubię to szkoda mi jeszcze pakować w torbę 😂 No i wtedy musiałabym skompletować garderobę bo wszystkie rzeczy 68-72 mamy jak na razie z prezentów, sama dalej nic nie kupiłam 😆 U nas też bodziak+spodenki to standardowy zestaw i czasem z podziwem patrzę na mamy dziewczynek w sukienkach, rajstopkach i opaskach ale coś mi się zdaje że gdybym miała córkę to też latalaby w bodziaku i spodenkach 🤣

Powodzenia u fizjo pod koniec tygodnia,my też dziś idziemy, w zasadzie za godzinę wyjeżdżamy (a ja jeszcze pije kawę w szlafroku 😆) I jestem bardzo ciekawa co tam usłyszymy.

Co do krzesełek rozważam antilopa albo kinderkraft livy. Ten drugi drugi polecany był w videobooku od Alantkowe Blw który kupiłam oststnio w ramach przygotowania 😀 Troche drogi więc jeszcze to przemyślę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2023, 07:23

age.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 18 września 2023, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam od lat krzesełko kinderkraft (aktualnie to model Sienna). Kupiłam za jakieś 200 zeta i nie zamieniłabym na inne. Ma zdejmowaną tackę, a samo siedzisko można później zmienić na normalne krzesełko do siedzenia dla dziecka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2023, 09:25

Babova, dracaena lubią tę wiadomość

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • dracaena Autorytet

Wysłany: 18 września 2023, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa, cottonwear, takie dostaliśmy. Nie wiem, może felerna partia? Rozmiar mniejsze były bardziej spoko.
    Daj znać po wizycie u fizjo. 😊
    Ten sam rozmiar nadal nosimy, hah. Wandzia dziś ma na sobie takie mocno juz na styk 62 z Newbie, ale HM 68 jeszcze chwilę ponosi.

Dziś byłam po Pampers w Rossmannie bo chciałam mała paczkę, a jest promka do 2.10 jak coś. Kupiłam jej Premium Care 4 🤯 i są jeszcze trochę duże, ale 3 przy zakresie 6-10kg przy jej 8kg (7750g na szczepieniu było, pediatra powiedziała, żebyśmy sobie nie dali wmówić, że jest za duża, jest idealna na kp 😂), to się bałam, że będą zaraz niedobre. 😅 Dady zawsze zmieniamy 1 kg przed końcem zakresu bo są już jej wtedy małe.

Oo, obczaję Wasze polecajki. Moje jedyne zastrzeżenie do Antilop to szeroko rozstawione nóżki w naszym niedużym salonie z aneksem. Ale możliwość personalizacji bajka. Edka, do kiedy Twoje dzieci jadły z krzesełka, tak z ciekawości?
    My do teściów nic nie kupujemy, tam będzie na kolanach RD. 😅

Namisa lubi tę wiadomość

👩 31 / 🧔30
    ❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą

08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
    10.09 - beta 204
    12.09 - beta 482
    21.03 - 2020g ❤️ 32+0
    PTP - 16.05.2023

age.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 18 września 2023, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dracena, sadzałam tak do 2,5 roku. Potem już normalnie przy stole.

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • MalaEw Autorytet

Wysłany: 18 września 2023, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam kilka opcji:
    Neno sedi
    Kinderkraft enock lub livy
    Bebe confort Timba
    Albo owiany sława tripp trapp.

Nie spieszy mi się do rd, podchodzę do tego jak pies do jeża....

Dracaena, 7750?? O lol! Choć Igi A-6, już pewnie goni Wandzie.
    Co do premium care to nie przypadły nam do gustu, jak dla nas mało chłonne i takie "papierowe". My już ewidentnie musimy wymienić na 3 (używamy active baby), bo dziś już 3 razy musiałam Franca przebierać 🫣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2023, 16:44

event.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 18 września 2023, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dracaena no masz co nosić bez dwoch zdan 💪Ja już nie umiem Gabrysia ważyć na tej naszej wadze niemowlęcej, jest za dlugi i połowa ciala się nie waży😆 Ale dowiemy się 28 na szczepieniu ile tam przykoksił, zdaje mi się że 7 kilo już przekroczył.
    My po wizycie u fizjo i w sumie coś już wiem. Mianowicie - asymetrii jako takiej nie ma, przynajmniej fizjo tak tego nie określiła, ale jest problem z poprawnym ustawieniem głowy. Nie ma żadnych przykurczów czy mniejszej mobilności, ale preferencja była od początku i to trochę zaburzyło wzorzec ruchu jeśli dobrze zrozumiałam. Nie pomaga mu tez w tym ustawieniu jak się okazało słaby brzuch - i to mnie zmartwiło najbardziej, bo Gabryś ma lekkie rozejście miesnia prostego. Jak na razie przez dwa tygodnie ćwiczymy, a gdyby do kolejnej wizyty się nie poprawiło to będziemy tejpować. Pani była przesuper, chyba jestem nawet bardziej zadowolona niż z osteopatki bo taka bardzo konkretna, rzeczowa i nastawiona na działanie. Kazała mi nagrać cala wizytę, zebym dokladnie wiedziala jak co wykonac i pokazała 4 ćwiczenia- jedno w leżeniu na plecach, z przytrzymywaniem barku i śledzeniem zabawki żeby pracowac nad prawidłowym wzorcem ruchu szyi. Drugie z takim jakby ściąganiem masażem mięśni brzucha w stronę pępka. Trzecie z ustawianiem prawidłowo głowy i kierowaniem wzroku nisko, żeby brzuch sie zaangażował. I ostatnie w leżeniu na boku i angażowaniu z kolei rąk, żeby go wprowadzać do obrotów bo on jest totalnie niezainteresowany tym, nie inicjuje leżenia na boczku sam z siebie.
    Bardzo się cieszę że poszliśmy wczesniej, dzięki że mnie namowilyscie ❤️ Nie chce się fiksować na tym ale jednak dobrze ze popracujemy z dedykowanymi ćwiczeniami. Jednak współpraca podejścia osteopaty I fizjo to może być klucz 💪

age.png
  • dracaena Autorytet

Wysłany: 18 września 2023, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też do rd się nie spieszy, ale zostały w sumie około 2 miesiące (choć my poczekamy na oznaki gotowości, więc może być dłużej), a wybrać i kupić coś trzeba. 🫣🙈 Gotowanie gotowaniem, myślę że dla mnie może być wyzwaniem regularność... my jemy dość różnie jednak. Niby teraz regularniej, ale nadal nie ma tak, żeby obiad u nas był o godzinie X. 🙈 Czasem jest X-1, a czasem X+2.

Namisa, super, że jesteś zadowolona. Dzieciaki na ćwiczeniach szybko nadrabiają. 😊 Zdziwisz się, jakie progresy Gabryś porobi, czasem dedykowane ćwiczenie i dziecko w lot łapie o co chodzi. 😊 My dużo z pokazywaniem dobrego wzorca robimy z Wandzią nawet jak to czasem upierdliwe, to skuteczne. Kilka razy pokażesz i ten mały człowiek zaczyna ogarniać, że w ten sposób zużycie energii jest bardziej adekwatne niż tak jak sam próbował zrobić. 😅

My u nas dziś w końcu mamy podnoszenie nóg na macie. 😁 Wcześniej rzadko akurat na macie podnosiła, dziś szła jak burza. Mam nadzieję, że się niedługo też na macie zacznie kulać. Idziemy w dobrą stronę.

MalaEw, ano, 7750 i nie inaczej. 😆 Jest co nosić. 🙈 Ja wzięłam Premium Care bo mieliśmy na początku i były ok w znaczeniu nie uczuliły, dupka była ok, jak nie będą pasować to będę szukać dalej. Jest nadzieja, że nie będą przeciekać bo faktycznie na plecach tam gdzie nie ma wkładu chłonnego już, one mają jednak ten chłonny materiał, a Dady tamtedy puszczają grubsze tematy.
    Gabryś to mam wrażenie Wandzie nawet przegania, ale jest chłopcem więc inne siatki centylowe. 😅

Edka, no to w sumie. Na jakiś czas to krzesełko jest. Zobaczymy. 😅

A-6 się nie odzywała ostatnio, jak czytasz to co tam u Was?

Namisa lubi tę wiadomość

👩 31 / 🧔30

08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
    10.09 - beta 204
    12.09 - beta 482
    21.03 - 2020g ❤️ 32+0
    PTP - 16.05.2023

age.png
  • Babova Autorytet

Wysłany: 18 września 2023, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matko, ale duże te wasze bobasy, to mój Benio wychodzi na maleńkiego przy nich 🫣 Przy moich schizach z wagą i przyrostami to wprowadza znowu w mojej głowie wątpliwości, bo mój synek przybiera raczej około 26-27 gramów na dobe, nie więcej, wazy obecnie jakieś niecałe 6 kilo. No ale on jest długi, a szczupły, zreszta… nie ma po kim być grubszy, bo my oboje byliśmy drobniutcy jak byliśmy mali, no i urodził się 9 dni po terminie z wagą zaledwie 3190, 39 centyl… Także chyba nie będzie jakimś gigantem, idzie swoim kanałem 🤷‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2023, 20:53

Starania od 01.2022.
    1.10.2022 – ⏸ 🙏
    Beta 3.10. – 399,130

👩 27 l.
    Regularne cykle
    Progesteron ✅
    Glukoza i insulina ✅
    Badania z 3dc ✅

Pueria Duo, MagneB6 💊

🧑 27 l.
    Wszystko w normie

Solgar MaleMultiple 💊

age.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 18 września 2023, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dracaena to czekam w takimi razie na efekty tej naszej wspólnej pracy :D Fizjo poleciła nagrać dziś krotkie filmiki jak mały lezy na brzuszku, na boczku, na pleckach, jak wykonuje ćwiczenia, a potem ponownie po dwóch tygodniach ćwiczeń, po miesiącu itp. Ponoc czesto nie widać progresu tak na pierwszy rzut oka a dzięki filmikowi będzie czarno na białym 💪
    Ja zauważyłam że generalnie na macie ciezko jest robić maluchowi dużo rzeczy które już ogarnia. Gabryś na przykład od jakiegoś czasu łączy rączki w lini ale na macie rzadko mu się to zdarza. Zakładam że to wymaga jakiegos bardziej sprecyzowanego ruchu, może więcej sily przez twarde podłoże a on jest leniuszkiem 😅 Wiec gratki dla Wandzi za podnoszenie nóżek na takim wymagajcym podlozu💪

Babova jestem pewna że Benio rośnie prawidłowo, jeśli idzie swoim kanałem to po prostu taki ma być, troszkę drobniejszy ❤️ Kazdy maluch ma inny zapis genetyczny, inną budowę wiec tutaj na pewno wiesz ze nie ma co porównywać 🤗 Gabryś też teraz znacznie zwolnił, powiedziałabym że utrzymuje się gdzieś na tym 75% więc jest raczej wiekszy ale nie jakiś ogromny. A ma po kim tak rosnąć - teściowa dała mi ostatnio książeczkę zdrowia mojego męża. Waga urodzeniowa prawie jak Gabryś- 3350 g. Ale jak on potem rósł 🤯 2,5 miesiąca- 6830g. 4,5 miesiąca- 8420g. W 7 miesiącu dobił 10 kg 🫣 Nie wiem na ile dokładne były wtedy wagi, ale kosmooos. A teraz jest wysokim ale chudym facetem 😆

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2023, 21:34

Babova lubi tę wiadomość

age.png
  • Martyna_Dietetyk Koleżanka

Wysłany: 18 września 2023, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny,
    Jestem dietetykiem i piszę pracę magisterską na temat niepłodności, PCOS i insulinooporności oraz wspomagania leczenia tych dwóch jednostek.

W przyszłości chciałabym pracować z kobietami cierpiącymi na niepłodność, dlatego będę bardzo wdzięczna za uzupełnienie krótkiej ankiety https://forms.gle/T3KrvfN7Cs5Luf7X7

• dracaena Autorytet

Wysłany: 18 września 2023, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Namisa, nie jest leniuszkiem tylko jak ma brzuszek osłabiony to mu trudniej. 😊 Ogółem na macie dzieciom jest najciężej - najtwardsze podłoże jednak, trzeba użyć właściwych mięśni, na bardziej miękkim czy na kolanach rodzica pewne rzeczy jak łączenie rączek jest łatwiej zrobić. 😊 Jednocześnie my Wandzie mocno brzuszkowalismy na macie mimo tego, że to było więcej serii krótszych (bo rodzice-ciezko-bobasowi-ratujcie 🤣) bowiem na łóżku czy innym bardziej miękkim podłożu nie wychodziła nam z asymetrii, nie szło za bardzo jej poprawiać - leżała, ale w takiej sobie jakości, podłoże było za miękkie. I teraz też staram się, żeby miała dużo aktywności na macie, bo np. właśnie kula się na boki, ale u nas na łóżku, w swoim łóżeczku, a na macie zdarzyło się jej samodzielnie raz. Ale jak zaczyna nogi podnosić to pewnie kwestia czasu, a ruch nóg w górę uzależniony jest od mięśni brzuszka. 😉 W sumie, to jak z dorosłymi. Na łóżku to ja i świece jakąś (w złej jakości zapewne) bym pewnie zrobiła, a na macie nie ma szans. 😅 Wiadomix, na tym łóżku, w łóżeczku też leży czasem, stąd wiemy wszak, że się kula, itp.

Babova, Benio na pewno rośnie odpowiednio, to są ok przyrosty o których piszesz. 😊 Dla mnie te przyrosty są mocno neutralne - trochę mnie stresuje fakt, że wskoczyła na 97 percentyl, no ale pediatra absolutnie mówi że jest ok, ona też wygląda na zdrowego bobasa, no więc staram się nie schizowac (myślę, że jednak pediatra widziała więcej dzieci niż ja xD a z tego co czytam nie jesteśmy wcale jakimś bardzo rzadkim przypadkiem na kp), choć moje prawie 4mc dziecko wygląda tak na 6-7mc. 😉 Trochę jest tak, że za małe przyrosty to problem, ale i bardzo duże są trochę stresujące (i weź nos 8kg bobasa o jeszcze przeciętnej kontroli głowy 😉 jest naprawdę czasem ciężko tak fizycznie). Pocieszam się, że widać, że zwalnia z przyrostami - wszak te hmowe 68 nosimy od początku sierpnia i jeszcze ponosimy, podczas gdy 62 nosiliśmy tylko miesiąc. Tzn. w wadze też widać, ale dla dzieci na wyższych centylach to te tabelki mało adekwatne (sa zrobione często dla dzieci na okolicach 50 percentyla) - Wanda przybiera ok. 30g/dobę w ostatnim miesiacu, wcześniej ok. 45g/dobę. 🙈
    U nas po mężu te gabaryty, choć nie sądzę że on tak przyrastał, ale z ciekawości capnę przy okazji jego książeczkę zdrowia. Ale urodził się 3900. Ja byłam kruszyna cały czas - niecałe 2900 przy porodzie i całe dzieciństwo drobna. 🤣

Namisa lubi tę wiadomość

👩 31 / 🧔30

08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
    10.09 - beta 204
    12.09 - beta 482
    21.03 - 2020g ❤️ 32+0
    PTP - 16.05.2023

age.png
  • Babova Autorytet

Wysłany: 19 września 2023, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesteśmy po kolejnej wizycie fizjo i bardzo nas pochwaliła, ze widać, ze ćwiczymy - bo faktycznie, zawzielam się, ćwiczymy 2-3 razy dziennie + codziennie masaż shantala przed kąpielą. No i mówiła, ze są postępy, bo zaczął otwierać rączki, powoli łapie zabawki w linii środkowej i delikatnie rozluźnił się przy leżeniu na brzuszku. Mam nadzieje, ze będzie tak dalej, bo przyznam, ze chciałabym się tego nieszczęsnego napięcia pozbyć jak najszybciej. A wiek tez będzie robił swoje, bo wiadomo, ze ono z wiekiem tez samo trochę będzie zanikać. Także jestem dziś naprawdę podbudowana! No i dała nam zielone światło na basen, powiedziała, że Benio ładnie trzyma główkę, wiec nie widzi przeciwskazan. Kupiłam już pieluchy do pływania i nie mogę się doczekać!

Zaczął tez rzadziej jeść (co 2-3h, wcześniej to potrafił co godzinę 🤦‍♀️) i zdecydowanie szybciej się najada, już nie wisi na cycu, z jednej strony bardzo mnie to cieszy (w końcu wyjdę do fryzjera i na paznokcie!), z drugiej… chyba będę tęsknić za tym wiszeniem trochę 😄 I w ogóle powiem Wam, ze ostatnio zaczęłam myśleć o tym, że mimo mojej noworodkowej traumy (która naprawdę mocno przepracowuje z psychologiem) bardzo chciałabym mieć kolejne dzieci i cieszy mnie myśl, ze (mam nadzieje!) jeszcze doswiadcze bycia w ciąży i posiadania w ramionach takiego noworodka. Bo mój Benio ledwo mieści się już na kolanach w leżeniu, a niedługo zacznie raczkować, chodzic, później przedszkole… niewyobrazalnie szybko to mija. 🫣

Namisa, oloska, dracaena, Anett93 lubią tę wiadomość

Starania od 01.2022.
    1.10.2022 – ⏸ 🙏
    Beta 3.10. – 399,130

👩 27 l.
    Regularne cykle
    Progesteron ✅
    Glukoza i insulina ✅
    Badania z 3dc ✅

Pueria Duo, MagneB6 💊

🧑 27 l.
    Wszystko w normie

Solgar MaleMultiple 💊

age.png
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 19 września 2023, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babova ale super że efekty waszej wspólnej pracy widać, oby tak dalej! A ten masaz pokazała ci fizjo czy robisz z jakiegoś tutorialu z internetu? Też raz coś tam robilam z youtuba i fajnie Gabryś zareagował, muszę chyba poszukać jwszcze i wdrożyć do rutyny.

Chyba czuć powoli w kościach że kończy się "czwarty trymestr", bo ja też gdzieś tam powoli zaczynam już snuć mysli w stronę przyszłości i ewentualnych kolejnych starań. Oczywiście baaardzo powoli, raczej jwszvze nie w przyszłym roku, ale ogółem czuje ze siły mi wracają i chce zadbać o siebie znowu mocniej, żeby mooze w 2025... 🥰

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2023, 21:34

Babova lubi tę wiadomość

age.png
‹‹ 672 673 674 675 676 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ