Idzie jesień 🎃 gaz drożeje ↗️ dorwę chłopa, niech mnie grzeje 🔥🌡️
-
WIADOMOŚĆ
-
No my po wizycie fizjo musimy te obroty wstrzymywać, choc powiedziała, że obraca się raczej dobrze, nie odgina głowy mocno, no ale jednak kazała się wstrzymać. Ale jak tu powstrzymać dziecko 🤣
Dziś mija równy rok od mojego pozytywnego testu. O tej porze byłam już w labie na becie, której wyniki dostałam dopiero w poniedziałek 🤣 Nie mogę uwierzyć, że rok później trzymam na kolanach trzy i pół miesięcznego syna. 🥹Mart768, MalaEw, Namisa, edka85, dracaena, Anett93, oloska lubią tę wiadomość
Starania od 01.2022.
1.10.2022 – ⏸ 🙏
Beta 1.10. – 169,200, progesteron – 32,37
Beta 3.10. – 399,130
10.10. – pęcherzyk 6x7mm w macicy 🍀
24.10. – 1cm Dzidziutka, jest serduszko! 💗
7.11. – Dzidziut ma 2,3cm, rośnie zdrowo 💗
2.12. – prenatalne – niskie ryzyka, w pełni zdrowy Dzidziutek ❤️
2.01 – 200 gramów Synka 💙
27.01 –połówkowe – zdrowy 400-gramowy Chłopiec 💙
20.02 – 700 gramów ruchliwego Chłopczyka 🥰
7.04 – USG III trymestru – 1634 gramy Syneczka 💙
26.05 – 2800 gramów Szkraba gotowego do życia poza brzuchem 💙
20.06 – Beniamin, 56 cm, 3190 g 🥰
👩 27 l.
Niedoczynność tarczycy, Hashimoto - euthyrox 88
Regularne cykle
Progesteron ✅
Glukoza i insulina ✅
Badania z 3dc ✅
Pueria Duo, MagneB6 💊
🧑 27 l.
Wszystko w normie
Solgar MaleMultiple 💊
-
Hej, nie wiem czy mogę tu u Was napisać.
w sierpniu po trzecim sprawdzeniu bety hcg niestety stwierdzona ciąża biochemiczna.
26.08 pierwszy dzień krwawienia po ciąży biochemicznej(1dc)
Wyniki bety hcg we wrześniu
28.09
Beta 227,64 mUI/ml progesteron 15,7 ng/ml
30.09 (pobranie krwi po 40h)
Beta 350,86 mUI/ml
Przyrost po 40h prawidłowy
Przyjmuje duphaston 2x1
Dzisiaj rano brązowe plamienie z bladoróżową wydzieliną.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2023, 11:33
-
U nas po tym pierwszym obrocie pojawiły się jeszcze dwa i jak dotad tyle Nie pali się do tego, mam wrazenie ze za każdym razem jest przerażony co tu się wydarzyło z jego cialem 😅 A sądziłam że jak już raz ogarnie to będzie chciał często powtarzać.
No to witamy się w październiku, to byl nasz miesiac 😍 A dziś mi się śniło że zaszłam w ciążę i mialam termin na czerwiec 2024 🙈 Małą różnicę wieku miedzy dziećmi już sobie jakoś w glowie przerobiłam (choć dalej się jej trochę obawiam) ale to był hardcore nawet w snie, więc Edka - podziwiam 💪😁
Ostatnio pisałam o tym ze Gabryś ciągnie glowe do przodu w leżeniu na plecach. To melduje ze od wczoraj zaczął mi tak ciągnąć glowe do brzucha w foteliku. Spróbowałam wyjąć czesc wkładki noworodkowej - myśląc że może mu już tam ciasno - ale bez efektu. Ewidetnie troche sie wzmocnił i nagle już nie może znieść tego bezruchu i niemocy 😅 Pokombinuje jeszcze z wyciągnięciem tej wkładki na której siedzi (wczesniej wyciągnęłam te spod glowy), może coś to da. A jak nie to nie mam pomysłu innego niż przeczekanie az mu minie ta faza 😐Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2023, 14:06
Babova lubi tę wiadomość
-
Hehe, Namisa dałabyś radę - wierz mi
A z tymi obrotami to może tak być, że Gabryś się przestraszył. Któreś moje dziecko tak właśnie miało, że na początku po każdym obrocie na brzuch był płacz na zasadzie "nie wiem co się dzieje, proszę, weź mnie przewróć z powrotem na plecy".
Karlaa, pewnie chciałaś napisać w bieżącym wątku... Nasz jest wprawdzie październikowy, ale zeszłoroczny...Babova, Namisa lubią tę wiadomość
-
Rety, jak coś matka widzi to jednak widzi i tyle. 😵💫
W końcu trafiliśmy chyba na osteopatkę u której zostaniemy, która mnie w końcu wysłuchała. 😵💫 I okazało się, że miałam rację - coś było w szyi (spięcie i to z gatunku, że lubi wracać) i w barkach (nierówno trzyma barki, mamy ćwiki, kręgosłup oky, ale aż sprawdzała czy oky), i nawet z głową (mikro spłaszczenie po jednej stronie, ale poniżej 1mm, pani orzekła, że mam dobre oko, bo to by się samo wyrównało, ale popracowała nad tym). 🫣
Osteopatka w końcu z polecenia koleżanki fizjoterapeutki - żałuję tylko, że wcześniej się nie zdecydowałam.
Także nie ma się co dawać zbywać, jak się coś widzi. U nas Wanda np. zaczęła przekrzywiać głowę w leżeniu na brzuszku do prawego barku, czego już nie robiła - ale wraz z wydłużeniem długości pojedynczej sesji chyba coraz bardziej nadrabiała barkami i spięciem szyi, a spięcia w szyi jakoś poprzedni osteo nie wykrył. 🫣
Bo poprzedni osteo już ze u Wandy nic nie ma, a ja widzę, że dziecko szyi nie ma. 😵💫 Ogółem wiecie - Wanda jest cudnym zdrowym dzieckiem i wielu terapeutów reaguje w ten sposób, że nie ma nic do roboty, jeśli na co dzień pracują ze znacznie trudniejszymi przypadkami. Co nie zmienia faktu, że czasem coś jednak do roboty jest i u tych zdrowych dzieci, co po prostu im ułatwi funkcjonowanie. 😅
Po psychologu - nie depresja, ale lęk. W sumie uff. Tak czy siak będziemy pracować, mam wizyty co 2 tygodnie na razie. Za to w dobre miejsce trafiłam, bo pracują też z dziećmi i przynajmniej wiadomo o czym mówię (ewidentnie pani psycholog na bieżąco, w tym np. warto po CC jak dziecko jest starsze iść do terapeuty odruchow, żeby sprawdzić, czy odruchy niemowlęce się wygasiły - te typu ATOS, STOS, moro, bo lubią się nie wygasić, a ma to wpływ potem na np. naukę w szkole), także fajnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2023, 15:12
Namisa, Babova lubią tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą
Stymulacje (letrozol, NAC, Ovitrelle):
03.2022, 04.2022, 05.2022, 06.2022 ❌
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
4.10 - wszystko ok, 1,43 cm człowieczka, mamy ❤️🍀
2.11 - prenatalne -> 5,38cm fikającego człowieczka, niskie ryzyka 🍀
4.01 - połówkowe -> 370g ruchliwej już potwierdzonej dziewuchy 🥰🍀 21+1
22.02 - USG III trymestru, 1150g 🍀 28+1
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
9.05 - około 3200-3300g panny, której dobrze w brzuchu ❤️ 39+0
PTP - 16.05.2023
Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3
-
Dracaena super że się udało znaleźć konkretną osteo! 😊 To Wandzia praktykuje to co Gabryś, te przekrzywianie głowy do jednego boku. U nas to będzie chyba najtrudniejsze do wyeliminowania tak coś czuję. Chyba że samo się zrobi z czasem, jak się już wzmocni konkretnie. No tak, pewnie punkt widzenia takiego specjalisty się zmienia kiedy ma na co dzień do czynienia z konkretnymi dysfunkcjami u dzieci.
To dobrze ze juz wiesz na czym stoisz i jestes zadowolona z psychologa. Grunt że w porę zareagowałaś! Ja może aktualnie takich lęków o zdrowie Gabrysia nie mam, ale na ten moment nie czuje się bezpiecznie z myślą że miałabym go zostawić z kimkolwiek innym niż mąż. Przeraża mnie też przyszłość - szkoła, wrzucenie go w te machinę systemu i ludzi którzy mogą go skrzywdzić, a ja nie będę w stanie go w pełni obronić. Może śmieszne że myślę o tym gdy dziecko ma niespełna 4 miesiące, ale jednak - sama mam okropne doświadczenia z okresu podstawówki i gdy sobie myślę że coś takiego (nawet dzieląc przez pół) miałoby spotkać moje dziecko to mi słabo.
My jutro lecimy do osteopaty, a sobota i niedziela długo wyczekiwane dwa wesela. Pogoda średniawka, w niedziele planowo u nas 10 stopni w dzień i 2 w nocy 😳 Gabryś ostatnie dni jest troche rozdrażniony - skok to chyba jeszcze nie jest, ale jakiś przedsmak na pewno 😅 -
Kurczę, no pogoda się popsuła, fakt. My mieliśmy ślub w październiku 2 lata temu i pogodę mieliśmy piękną. 🥰 Oby chociaż nie padało na tych weselach w weekend!
Rety, ślub. ♥️ W poniedziałek mamy rocznicę. ♥️ Pięknie było, uwielbiam wspominać. 🥰
Noo, zobaczymy jutro. Wanda w ogóle jest pogodynką. Jak zmiana pogody na gorsze to ona ma dzień śpiulka. Dziś pewnie też po osteo ma, ale wczoraj turbo długie drzemki.
Ja mam lęki bardziej tu i teraz, ale te szkolne pewnie z czasem przyjdą też. Na pewno nie chciałabym uczyć w domu więc zostanie mi się facto machina, a ta szkolna machina to coraz gorsza z roku na rok. 😬Namisa lubi tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
PTP - 16.05.2023
-
To wszystkiego dobrego z okazji rocznicy! 🥰 Pamiętam że moja siostra miala ślub pod koniec października i też mieli piękna pogodę, taka klasyczna złota jesień ☺️ Ja z kolei w sierpniu, 33 stopnie było 🫠 Tez miło wspominam i zdjęcia wyszły przepięknie, klimat jak rodem ze słonecznej Italii, ale bez zoomu na mój stopniowo ważący się w tym upale makijaż 🤣
Jeny, strach się bać jak ta szkolna machina będzie wyglądać za kilka lat. Ale w sumie w najbliższym czasie się okaże w jaka stronę pojdzie to wszystko, wybory, te sprawy 😁dracaena lubi tę wiadomość
-
Dzięki.
Dziewczyny, tak wrzucę, bo my poczyniliśmy zakup.
Jest na Allegro Days krzesełko Kinderkraft Livy. My w końcu na nie się zdecydowaliśmy i wzięłam póki ma spoko cenę, sobie poleży i poczeka, bo w listopadzie i grudniu to jeszcze prezenty trzeba będzie ogarnąć. Najtańsze to zielone (490), najdroższe z elementami drewna (636).
https://allegro.pl/oferta/kinderkraft-krzeselko-do-karmienia-110-kg-livy-g-13850251839?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=ps&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dck_toy_pla_pmax_ps&ev_campaign_id=18003441089&gclid=Cj0KCQjwpompBhDZARIsAFD_Fp91zRvlZ_dNO8RVIFWEpw_QQZ_7XUfwLb3bWbO8AYgKbGrKkVCDO0caAn9DEALw_wcB
Może którejś się akurat przyda.Namisa lubi tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
PTP - 16.05.2023
-
Hej dracaena.
Dzieki za tipy widziallam na limango promocje teraz na krzeselko kinderkraft ale model envy, cos okolo 300 zl i zastanawialam sie czy ten model tez jest ok
Jakies polecajki spiworkow na zime?Stwierdzone pcos.
💔 czerwiec 2021, ciaza naturalna
Starania na powaznie od maja 2022
Termin: 21.06 chlopak 🥰
Polowkowe: 01.02 (pepowina dwunaczyniowa) -
Dracaena kurdee nie zdążyłam już na te niższa cenę chyba, pokazuje mi ponad 5 stów za te zielone 😆 A chciałam właśnie te konkretne. Poczekam jeszcze, może na black friday coś się dorwie w niższej cenie. A do mojego drewnianoszarego domu to jak nic pasuje to najdrozsze 😅 Jeju nie dociera do mnie za bardzo że za dwa miesiące moje dziecko będzie jeść coś innego niż mleczusio 🫣😆
My po weselach, bylo... intensywnie 😁 Na sobotnim niestety Gabryś nie przespał prawie nic. Chwilkę na wejściu na sale przed obiadem, potem jakieś 40 minut w aucie kolo 18stej i o 20 kiedy miał oczy jak 5 zl zabraliśmy się do domu bo nie chciałam go już dłużej męczyć. A wczoraj zupełnie inne dziecko, spał elegancko i zostaliśmy do polnocy, ale to już dlatego że my padaliśmy. Mąż co prawda był nadworna nianią i czatował przy wózku, ja imprezowałam 😄 Ale jemu to bez różnicy, bo nie przepada 😅 W każdym razie słuchawki wygłuszajace to must have na takie okoliczności, na pierwszym weselu była jeszcze dwójka takich kilkumiesieczniakow i wszystkie wygłuszone 🙉😉
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2023, 14:08
dracaena, edka85 lubią tę wiadomość
-
Basniowa, a nie Enock? Enock ok wg mnie, ma regulacje i podnóżek, a podnóżek jest ważny. 😁 Tam wiele nie potrzeba w tych krzesełkach tak w gruncie rzeczy, ja się długo Antilopem jarałam, ale w naszym mieszkaniu byłby zawalidrogą i z krzesełkami tymi edytowalnymi później na krzesło podoba mi się możliwość dłuższego korzystania właśnie. Choć i tak nie wiadomo czy dziecko nie oprotestuje, że chce siedzieć na takim samym jak mama i tata. 🫣
Ze spiworkami to my mamy z Beztroski i rozważam na zimę Zaffiro bo z wełną ma dość dobrą cenę. Ale polecam na Vinted szukać, ja z Beztroski ten śpiworek Robin Chudek który pasuje do gondoli i potem do spacerówki (przynajmniej w teorii) dorwałam za 130 a nie 300. 😅
Co u Ciebie słychać?
Namisa, no właśnie zaczaiłam, że to do północy było. 😂🙈 Ja chciałam już kupić, bo zaraz święta, prezenty itp., a tak największy zakup mam z głowy, ale nam już tam powoli na koniec listopada wypada RD. 🙈 Choć na razie jeszcze tego nie widzę jakoś, ale wiadomo, każdy miesiąc z takim maluchem to ogromna zmiana.
Bajer z weselami. U nas nikt się już nie hajta póki co więc brak takich przygód 😅
Byłam u osteopaty! Spięte barki to czuję, że są rozluźnione już. Jeszcze plecy muszę obczaic czy podziałał 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2023, 14:17
Namisa lubi tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
PTP - 16.05.2023
-
Powolutku.. mamy problemy z brzuszkiem chyba przez hiperwyplyw z ktoeym wciaz walcze.. niestety ostatnio pojawily sie nam tez nitki/kropeczki krwi w kupce po szczepionce i wciaz obserwujemy co sie dzieje.. ogolnie po pierwszym rota i wirusie malutki ma jelitka bardzo jalowe wiec tez i dlatego jestem na dievie bez jajek i bmk..
No dzieje sie i dlatego mnie tu bardzo malo.. pomimo takoch ekscesow idziemy do przodu i juz tez myslimy o rd. Jak czytam ze chodzicie na wesela i na zajecia to juz tez mi sie chce ruszyc z kopyta bo narazie Leos to bardzo duzy domator i wozkom mowi stanowcze nie
A co do krzeselkq to masz racje.. to jest poprawna nazwa
. zastanawiam sie wiec nad kupnem. Poszukam tez spiworkowStwierdzone pcos.
💔 czerwiec 2021, ciaza naturalna
Starania na powaznie od maja 2022
Termin: 21.06 chlopak 🥰
Polowkowe: 01.02 (pepowina dwunaczyniowa) -
Dracaena oo to super, ulga dla plecków 🙏 Ja z uteskniem wyczekuje jutrzejszego masazu i srodowej osteopatii.
Też z twojego polecenia kupiłam (na Vinted ofkors) tego Robina Chudka z Beztroski. A sądzisz ze bedzie potrzeba jeszcze czegoś cieplejszego? Mamy taki bawełniano-wełniany kombinezon z Newbie, dziś go już ubrałam na spacer bo bylo 5 stopni 🫣 I zdaje mi się że taki kombinezon zalozony na bodziaka/spodnie/sweterek+ grubsza czapka i ten śpiworek i nawet w siarczyste mrozy powinno być ok ale zobaczymy.
Fakt, każdy miesiąc robi kolosalną różnicę z takim maluchem. Ale jakoś tak nie dociera 😂 W ogole do mnie dotarło na imprezie jakie te moje dziecko jest duże gdy zobaczyłam 5-6 miesieczniaki ważące mniej niż on 😅 I oczywiście wszyscy pytania - "czy on już je zupki?😆" Ale nic nie przebije pytań od wszystkich o to czy karmię, jak karmie, czy aby jem wystarczająco żeby nakarmić. Normalnie sprawa publiczna, kobieta i jej laktacja. Zdałam sobie sprawę jakie to by było okropnie trudne gdyby nam kp nie wyszło 😔
A w sumie jak już tak o ciuchach - co wkładacie maluchom pod śpiworki na noc do spania? Ja jak na razie długiego bodziaka + leginsy bo wyrósł mi ze wszystkich pajacy a nie mogę się zdecydować na nic nowego 😅 Macie jakieś fajne pajaco-piżamki godne polecenia, najlepiej takie na zamek? Mi się podobają Newbie ale nowe chodzą drogo jak za rzecz z której wyrośnie po miesiącu (kupuje rozmiar 68 jeszcze, bo te Newbie mają zawyzona rozmiarówke wszystkiego). Z kolei na Vinted ludzie też lubią wycenić te piżamki w dobrym stanie na 5 dych za sztukę a mi mój wewnętrzny Janusz nie pozwala tyle dać za jednego pajaca 🤣 Chętnie przyjmę jakieś sugestie bo już głupieje 🫠 -
Namisa, my ubieramy piżamki z H&M i kupuję na Vinted. Ale takie na napy. Po pierwsze - można odpiąć tylko dół do przewinięcia (uprzedzę, że nie kumam problemów z zapinaniem nap na korzyść zamka czy coś, no już na tyle to się rozbudzam żeby sobie poradzić xD). Po drugie - mam dwie z zamkami i te zamki jakby z czasem się wyginają i w np. spaniu na brzuchu (czasem młoda tak śpi obok mnie) nie wydają się wygodne. I cenowo są spoko te z H&M i jakościowo też (kupuję na Vinted ofc). Dodatkowo w ogóle nie czuję pajacy tych ze stópkami. Ja muszę mieć gołe stopy do spania i basta, więc ona też - przecież i tak jest w śpiworku. 🤣 Zresztą Wanda z racji rozmiarów jest do ubranek niewymiarowa i np. jak coś jest jej na długość i szerokość dobre to ma te stópki za duże zwykle i uciekające.
Śpiworek - ja myślę, że nie wiem bardziej czy na pewno będzie nam w spacerówce potem na długość pasował (straci kapturek, a mamy szeroką spacerówkę i być może na kapturku będzie mi zależec, ale nie wiem), ale myślę, że temperaturowo da radę całą zimę. Pogoda taka dziwna, że mamy prawdziwej zimy czasem tylko parę dni w roku...
Basniowa, a probiotyku nie zalecił pediatra? Bo dieta bez bmk i jajek to tak nie jest pierwszego rzutu rozwiązanie, zwłaszcza jeśli nie było innych objawów alergii niż kupy? U nas na brzuszek i brzydkie kupy (Wandzia też po rota się rozjezdza, a niestety jeszcze ostatnia dawka przed nami) pediatra zaleciła Enterol i mega pomógł, jakkolwiek dziś się cieszyliśmy, ze mineło 14 dni podawania, bo masakra z podaniem tego.
Wymęczyliśmy dziś dziecko. ☹️ Ale chyba mamy to, w sensie mam komplet fizjoterapeuta i osteopata, którzy mówią jednym głosem i nie bagatelizują tego co mówię. Natomiast Wanda po raz pierwszy u terapeuty odwinęła całkowicie akcję "płaczę jeśli nie jestem na rączkach rodzica i prawie nie dam się zbadać" i w ogóle bubu. ☹️
Fizjo stwierdziła, czy nie myślałam o tym, żeby iść w fizjoterapię, taka ze mnie matka-wariatka-widząca-że-tak-jej-dziecko-mocno-męczy-pozycja-na-brzuchu-i-że-tak-nie-powinno-być. 🤣 Ale kurde! Miałam rację. I jakby naprawdę zaczynam czuć, że wracają mi stery z pozycji bezradności do "mam jakieś rozwiązania na problemy", tylko ciężko, bo pierwszy raz Wandzia tak totalnie czuła się niekomfortowo i odczułam to ciąganie jej po specjalistach (coś z cyklu - może jednak nie trzeba skoro jest przecież zdrowa neurologicznie przeplatane z przecież wiem, że trzeba, bo to codzienność jest inaczej dla Wandzi ciężka, skoro pracuje na brzuszku na skróty i że jeśli teraz nie popracujemy to naprawdę wrócimy z problemami później).Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2023, 00:04
👩 31 / 🧔30
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
PTP - 16.05.2023
-
Dracena, nie wiem co ci doradzić i jak się odnieść do tej kwestii. Mam trochę inne podejście. Nigdy nie biegałam po fizjo. Nawet nie wiem kim jest osteopata. Chociaż moje dzieci miały jakieś problemy z napięciem mięśniowym. Np syn miał wzmożone napięcie mięśniowe, zaś u starszej córki w 3mż stwierdzono słabsze mięśnie brzucha. Nie były to jednak nieprawidłowosci nie wiadomo jakiej wagi, dlatego nie latałam po specjalistach. W zasadzie to niewiele z tym nie robiłam. I wprawdzie nic to nie zmieniło, bo dzieci normalnie nabyły wszystkie umiejętności i kroki milowe. Teraz widzę, że Aga też ma spięte barki.
MalaEw, Babova lubią tę wiadomość
-
Dracaena przeglądnę te H&My w takim razie. Nie to ze specjalnie mi zależy na tym zamku, bo to jest oszczednosc kilku sekund dosłownie, ale jakbym miała wybrać pomiędzy dwoma takimi samymi to zamek nad napami wygrywa - bo światlo lampki mamy takie słabiutkie że zazwyczaj zapnę te napy krzywo 😅 I też nie przepadam za tymi ze stópkami - takie bez stopek są bardziej ekonomiczne, na dłużej starcza 😆
Ja to jestem tak w pół drogi jeśli chodzi o tych osteo-fizjo. Ogolem uważam że to jest super sprawa, bo mozna troche ułatwić dziecku funkcjonowanie, ale tez chce o tym myslec jak o konkretnej, pomyslanej na kilka miesiecy terapi a nie jakies dożywotnie chodzenie do specjalistow hah 😅 To nie chodzi o to żeby dziecku jakoś na siłe przyspieszać kroki milowe, żeby się za wszelką cenę szybciej rozwijał. Ja na to patrze tak, ze chce zeby dziecku bylo po prostu wygodniej w jego ciele, bo nikt nie lubi na przyklad spac ze spiętymi barkami - a taki maluch jeszvze trochę nie ogarnia jak sobie sam pomóc. Albo kwestia tego obniżonego napięcia w szczęce i cofania żuchwy które mamy - sama bym w życiu nie zwróciła na to uwagi, myślalabym ze on tak po prostu ma, a prawidłowy rozwój w tej materii wpływa na jakość i łatwosc kp, potem rd, a w końcu na rozwój zgryzu.
To są konkretne rzeczy które specjaliści zauważyli więc wspieramy ich wyrównanie ale to jest kwestia jeszcze max kilku wizyt osteopatycznych, przynajmniej tak twierdziła Pani. A z fizjo zobaczymy, bo dopiero drugi raz idziemy w tym tygodniu. Raczej chce zaufać już tym osobom, sprawdziłam ich i czuje ze wiedzą co mówią. Więcej wyszukiwać nie będę, chyba że pojawilyby się jakieś realne odczuwane przez nas problemy.
Edka osteopata to zazwyczaj fizjoterapeuta z tytułem D.O czyli studiami podyplomowymi z osteopatii. Tak upraszczając osteopata trochę bardziej masuje a typowy fizjoterapeuta to bardziej skupia się na ćwiczeniach, przynajmniej ja mam takie doświadczeniaWiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2023, 11:57
dracaena lubi tę wiadomość
-
Edka, gdyby nie wpływało to na Wandę to chyba też bym odpuściła, ale u nas trochę im głębiej w las tym słabiej, łącznie z tym, że miała przykurcz mięśni w szyi dzięki któremu nie obracała (i nadal ciężko obraca) głowy w leżeniu na brzuchu (przy odpoczynku patrzy wyłącznie w swoje lewo, zachęcić ją do prawo udaje się po osteopacie a i tak ciężko 🙃) i zaczęła ją pochylać też w podniesieniu. Także wg mnie to niestety już wpływa. Tak samo na początku przed osteopata w leżeniu na plecach była silna preferencja w lewo niemijająca standardowymi sposobami zachęcania do drugiej strony - miała techniczna możliwość, ale po zaśnięciu na 95% kładła głowę tylko w lewo.
Natomiast byłoby super, gdybym za pierwszym razem trafiła na kogoś sensownego, a wygląda na to, że trafiłam dopiero za trzecim na kogoś kto wie jak poprawić jej jakość leżenia na brzuchu, a nie uczyć kamieni milowych (bo prawda jest że dziecko zdrowe je i tak zdobędzie). I z tym mi źle choć wszyscy mieli ok opinie.
Ja podobnie jak Namisa nie chciałabym chodzić w nieskończoność, nikt zresztą z Wandą nie twierdzi, że potrzebuje 2 wizyt w tygodniu, ale też chciałabym żeby miała komfort, a to jest tak że z leciutko napiętych barków weszliśmy w prężące się dziecko bo im więcej chce robić na brzuchu tym bardziej napina nie to co powinna - fizjo jak u Namisy potwierdziła, że u dużych dzieci mięśnie czasem nie nadążają jakby. Bo my już raz te mięśnie brzucha dogoniliśmy że były okej, a potem się znowu wraz z przyrostami rozjechały.
No i niestety uwazam trochę też, że tu jest duża przewaga porodu SN nad CC - w CC jednak do chociażby ostatniego wyprostnego odruchu nie dochodzi, a to jednak jest ważne, dziecko dostaje wtedy jakby komplet odpowiedniej stymulacji na ten świat. 🙂 No ale CC po prostu się zdarzyło. Tak zupełnie świadomie to właściwie nie wiem czy dzisiejsze tematy okolowandowe nie będą główną przyczyną mojego podejścia do VBAC w przyszłości. Ale tez na pewno nie chciałabym już tak ciazy też przenosić, itp. trudne sprawy. Inna rzecz - na to, że od 27 do 41 tygodnia prawie nie zmieniała pozycji w moim brzuchu, leżała skosnie, dokładnie mogąc obrócić głównie w lewo skoro na prawym biodrze buzia do kręgosłupa, na to nie mam żadnego wpływu, a myślę że stąd te preferencje się trochę wzięły. Całą ciążę przecież należałam do tych niepokopanych;) bo mało pozycję zmieniała.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2023, 12:25
Namisa lubi tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
PTP - 16.05.2023
-
Absolutnie nie neguję potrzeby korzystania z rehabilitacji tam, gdzie jest to konieczne.
Namisa, dracaena lubią tę wiadomość