Idzie jesień 🎃 gaz drożeje ↗️ dorwę chłopa, niech mnie grzeje 🔥🌡️
-
WIADOMOŚĆ
-
Biedny Gabryś....ale to dziwne, że nie umówili go w trybie pilnym na wizytę. U nas dzieci biorą priorytetowo, a w razie czego jest nocna i świąteczna opieka...
Oby szybko mu przeszło 🤞
Dracaena, warto spróbować vojty, aby przekonać się czy to na pewno odpowiednią metoda dla nas. A nóż widelec Wandzi przypasuje.
Dietetyka mamy w listopadzie, nie spieszy mi się, bo rd zaczniemy pewnie w grudniu lub styczniu
Namisa, dracaena lubią tę wiadomość
-
Noc łatwa nie była, ale bez dramatów. Temperatura 37,7 według termometru do ucha, ciezko mu się oddychało. Czopki, cyc i usnął. Rano troche płaczu, zaczął też kaszleć więc zadzwoniłam do tej przychodni z zamiarem odmówienia teleporady i przyciśnięcia o wizytę stacjonarna. No i już wiem czemu nie chcieli umówić - bo dzisiaj dzieci zdrowe tylko i szczepienia. Wcisnęli nas na 13 do jednego lekarza jako wizytę dodatkową więc zobaczymy i dam znać po południu. Dziękuję za życzenia zdrówka 💖
Dracaena z mojego researchu wynika ze u nas w mieście właśnie jest tak specyficznie z tymi pediatrami. Sa dwie grupy spoko lekarzy - jedni to tacy "mlodzi i ambitni" z dosc aktualna wiedza i poszanowaniem dla rodzica a o to czasem ciezko 🙃 I oni często są głównie polokowani w takich Luxmedach, Medicoverach itp. No i druga - super doświadczeni, polecani pediatrzy którzy przyjmują w max jednej przychodni na NFZ i glownie prowadzą prywatne gabinety albo dojeżdżają do domów. Wiadomo ze jest też coś po środku i pewnie znalazłby się fajny lekarz w miarę blisko domu w przychodni stricte NFZowskiej ale jak już zaakceptowaliśmy tamta pediatre i przyzwyczailiśmy się to wiadomo, nie chce się zmieniać żeby nie trafić gorzej 🫣
Powiem Wam ze takiego zmutowanego wirusa to jeszcze nigdy nie mialam, nawet covid mnie tak długo nie trzymał. Kaszle i kaszle i końca nie widać 🫠 Trzymajcie się tam wszystkie i dużo zdrowia też dla waszych maluchow!💚 -
Powodzenia. 😊
U nas chyba akurat z pediatrami spoko w mieście, zależy od przychodni, ale żyje w bańce lekarzy raczej z normalnym podejściem do człowieka (i rodzica).
Zostawiamy tego Kinderkrafta, Stokke ma mega podobne wymiary miejsca dla dziecka i nie chcę wierzyć, że to za mało. 😵💫😆 Poza tym jak Edka pisała, młoda na jakimś etapie zapewne z centyli zleci, zwłaszcza że nie ma po kim być cały czas na 95 centylu.
MalaEw zobaczymy właśnie. Mnie kuszą efekty + sposób działania Vojty. W Bobath powtórz x milion czasem bywa męczące. No ale wszystko ma plusy i minusy. Choć my teraz to nawet nie Bobath tylko pracujemy z fizjo nad mięśniami brzuszka głównie i tu na szczęście mamy 4x dziennie jej pilnować, i widzę że jak leży bez naszej ingerencji to zaczyna ogarniać, że posiada mięśnie brzuszka i może ich użyć.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2023, 13:11
Namisa lubi tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą
Stymulacje (letrozol, NAC, Ovitrelle):
03.2022, 04.2022, 05.2022, 06.2022 ❌
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
4.10 - wszystko ok, 1,43 cm człowieczka, mamy ❤️🍀
2.11 - prenatalne -> 5,38cm fikającego człowieczka, niskie ryzyka 🍀
4.01 - połówkowe -> 370g ruchliwej już potwierdzonej dziewuchy 🥰🍀 21+1
22.02 - USG III trymestru, 1150g 🍀 28+1
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
9.05 - około 3200-3300g panny, której dobrze w brzuchu ❤️ 39+0
PTP - 16.05.2023
Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3
-
My po wizycie, wygląda to dobrze. Tzn gardło, uszka i płucka bez zmian. Mamy obserwować do piątku, jeśli by się gorączka powtarzala to wtedy robimy badania (mocz, morfologia i crp), a jeśli będzie tylko stan podgoraczkowy albo sam katar to zostajemy przy objawowym leczeniu👍Dzisiaj czuje się już o niebo lepiej niż wczoraj i temperatura prawidłowa więc liczę na to że nie będzie już dalszych stresów związanych z pobieraniem krwi 🫣
Dracaena a Wandzia już ma ponad 8 kg, nie? My ciągle tym 75 centylem idziemy, waga 7,5 kg. Ja od poczatku sprawdzam w apce na podstawie siatek sugerowanych przez WHO. Za to wzrostem to jesteśmy grubo ponad jakiekolwiek normy, dziś było 69 cm czyli za chwilę witamy nowy rozmiar ubran 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2023, 14:27
dracaena, edka85 lubią tę wiadomość
-
Dracaena możesz powtórzyć jak ćwiczycie?
Francowi dziś fizjo zakleila tejpami brzuszek. Zobaczymy czy go nie uczula.
Namisa, waga Gabrysia jest bardzo spoko, Franc teraz przyspiesza...waży prawie 7,5 kg (niższa waga urodzeniowa), za to z tym wzrostem to ja nie wierzę w te miary.... Nie da się zmierzyć dobrze niemowlaka 🫣
No i ważne, że Gabryś ma się dobrze 🤞
Dracaena jakie krzeselko macie? Na razie to odwlekam i się edukuje (fajna książkę poleciła mi Babova "spokojnie to tylko rozszerzenie diety").Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2023, 14:52
Namisa lubi tę wiadomość
-
Namisa, dobrze, że póki co jest ok - oby tak zostało. 😊
Tak, Wandzia 8250, nie mierzyli jej teraz, poprzednio miała 64, ale jak MalaEw uważam, że te miary to mało miarodajne. Bo ciuchy nosiła przy tym 64 już od miesiąca 68, a teraz zaczęliśmy nosić jeszcze trochę przyduże 74 z H&M, bo te 68 były już takie na styk.
MalaEw, w leżeniu na brzuchu ściskamy dolne zebra (czekamy na reakcję brzucha - działa, automatycznie klatkę podnosi), masujemy też odc lędźwiowy, poprawiamy podpór (to już ładnie załapała, trzymała za wąsko ręce), na plecach mobilizujemy do podnoszenia nóg (zabawy z opartymi o nas nogami i mobilizacja do wyciągania rączek - Wanda ma niestabilne centrum więc jak ma nogi w górze to przedramiona lubi przyciskać do podłoża, a jak ma nogi położone to wyciąga rączki - obie rzeczy w górze to dla niej wyzwanie, jak leży bez ingerencji to w 90% nogi przyklejone do podłogi, a powinny być już w górze) i ściągamy klatkę piersiową w dół (napięcie na obręczy barkowej ściągamy i mobilizujemy tak brzuch).
Ogółem Wanda ma zły wzorzec leżenia na brzuchu, sama z siebie przywiera klatka piersiowa całą i ciągnie głowę z pleców, a nie podporu. 🫣🙄 Bywało lepiej, ale się rozjechało wraz z rosnieciem (jak kojarzę to na 3 miesiące miała ok podpór no chyba że naprawdę wszyscy fizjo świata są źli...). Tejpy u nas spoko, mamy właśnie 2 dni przerwy. Jutro kleimy nowe, wyzwanie, bo poprzednie fizjo kleiła. Mamy długą przerwę z fizjo właśnie przez to szkolenie na którym jest fizjo, dopiero pod koniec miesiąca się widzimy z nią.
A Wy?
Krzesełko Kinderkraft Livy. 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 października 2023, 18:23
MalaEw, Namisa lubią tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
PTP - 16.05.2023
-
Gabi to silny chłop. Wiedziałam, że sobie z łatwością poradzi z tym choróbskiem 💪
Namisa lubi tę wiadomość
-
edka85 wrote:Gabi to silny chłop. Wiedziałam, że sobie z łatwością poradzi z tym choróbskiem 💪
🥰💗 Jak na razie radzi sobie nawet lepiej niż ja, dzisiaj mam regres chorobowy 😆 Zastanawiam się czy wyjdziemy dzis w koncu na krótki spacer, bo goraczki brak a może takie chłodniejsze, wilgotne powietrze by dobrze zrobiło na ten katar.
A jak u Ciebie Edka, dzieciaki zdrowe? -
Dracaena, widzę, że nasze dzieci mają podobne problemy. Robimy podobne ćwiczenia, te z opartą dupka i nogami uniesiobymi do góry oraz ściągamy klatkę w dół. Dodatkowo ściągamy barki w dół, robimy "kołyskę" na plecach łącząc rączki do kolan. Ponadto w pozycji kołyski na kolanach bujamy się tak, aby zaangażować brzuszek do dźwigania główki. I wiele innych "rozciagajacych" aktywności.
Rzadko co mną jest w stanie wstrząsnąć, ale bardzo mocno przeżyłam tę tragedię w Poznaniu. Ciężko jest mi to "przetrawic", bardzo dużo o tym myślę i nie potrafię sobie wyobrazić (nawet nie chce) co czują rodzice. Odkąd urodził się Franio, mój tok myślenia całkowicie się zmienił i pragnę uchronić Go przed całym złem tego światadracaena, Namisa lubią tę wiadomość
-
Namisa wrote:
A jak u Ciebie Edka, dzieciaki zdrowe? -
MalaEw mam to samo, ciągle o tym myślę. To jest nie do pojęcia dla mnie co czują rodzice tego dziecka. Odkąd mam swoje zupełnie zmieniała mi sie perspektywa na takie tragedie - przeżywa się to jakoś tak bardziej osobiście, współodczuwa na głębszym poziomie. Straszne, po prostu.
Edka o, to zdrówka i dużo siły! Jedno dziecko z katarem to dużo a co dopiero czwóreczka 👀 -
Hej dziewczyny!
Ja tylko na chwilę odezwę się co tam u nas. Ćwiczenia z fizjo idą nam super, ładnie zaczyna brzuszkowac i sięgać po zabawki. Za to tu się kończą pozytywy, bo znów przybrał za mało. Mamy skierowanie do gastrologa, bo po przyrostach i kupkach (które od 2 miesięcy mi się nie podobają, mają dużo śluzu i są biegunkowe) najprawdopodobniej jest jakiś problem z trawieniem. Co by się potwierdzało w bólach brzuszka, refluksie i płaczu.
Na RD czekam, ale teraz mnie inne rzeczy stresują, więc takie coś zostawiłam na dalszy plan.
Zdrowia dla Was i Dzieciaczków!MalaEw lubi tę wiadomość
Starania od 01.2022.
1.10.2022 – ⏸ 🙏
Beta 1.10. – 169,200, progesteron – 32,37
Beta 3.10. – 399,130
10.10. – pęcherzyk 6x7mm w macicy 🍀
24.10. – 1cm Dzidziutka, jest serduszko! 💗
7.11. – Dzidziut ma 2,3cm, rośnie zdrowo 💗
2.12. – prenatalne – niskie ryzyka, w pełni zdrowy Dzidziutek ❤️
2.01 – 200 gramów Synka 💙
27.01 –połówkowe – zdrowy 400-gramowy Chłopiec 💙
20.02 – 700 gramów ruchliwego Chłopczyka 🥰
7.04 – USG III trymestru – 1634 gramy Syneczka 💙
26.05 – 2800 gramów Szkraba gotowego do życia poza brzuchem 💙
20.06 – Beniamin, 56 cm, 3190 g 🥰
👩 27 l.
Niedoczynność tarczycy, Hashimoto - euthyrox 88
Regularne cykle
Progesteron ✅
Glukoza i insulina ✅
Badania z 3dc ✅
Pueria Duo, MagneB6 💊
🧑 27 l.
Wszystko w normie
Solgar MaleMultiple 💊
-
MalaEw, wstrząsająca tragedia. 😔 Ja się zakotwiczyłam na myśli, że Wanda póki co jest malutka i na wyciągnięcie ręki... Bezsensowna tragedia. 😔
Właśnie przejeżdżaliśmy obok tego miejsca. 😔😭 Ciary.
Kołyski też robiliśmy, ale odkąd przez jedną stronę umie się kulnąć sama na brzuch to pilnujemy obracania przez nas przez drugą stronę w dobrym wzorcu - bo na jedną idzie ładnie, a na drugą chce się odpychać nogą, jakieś napięcie ją wg mnie trzyma. Choć jak dobrze dedukuję to dziś rano się mi kulnęła przez gorszy bok sama (zostawiona na macie na plecach jest już czasem spotykana za 3 minuty na brzuchu), więc musiała bardziej poprawnie niż nie bo z odpychu wraca na plecy.
A no i wszystko 3x wolniej żeby mięśnie pracowały (przy podnoszeniu np) i z racji wandzinych gabarytów raczej mocniejsze bodźce, bo fizjo stwierdziła, że jak jesteśmy turbo delikatni to ona może nie poczuć, więc jak ma być gdzieś docisk to ma być docisk a nie miźnięcie. 😂 Nam trochę utrudnia z jej podporem na brzuchu, że zafiksowała się na "pływaniu", które robi niepoprawnie niestety - ponoć dzieci z takimi problemami lubią się zafiksowac na tym wzorcu, który wcale nie jest jakoś bardzo oczekiwany, a na pewno nie powinien występować bardzo długo i non stop.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2023, 10:51
MalaEw lubi tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
PTP - 16.05.2023
-
Babova ojej, mam nadzieję że szybko uda się ogarnąć termin do tego gastrologa i będziecie wiedzieć na czym stoicie bo to na pewno stresująca kwestia dla ciebie 😔
Dracaena bardzo podziwiam Twoja wiedzę jeśli chodzi o te wzorce ruchu, poprawne schematy itp. ale chyba Ci nie zazdroszczę tego jak dużo widzisz 🫣 Ja jedyne co widzę u nas niepoprawnego to dalej te przechylanie głowy do prawego barku w leżeniu na brzuchu - juz nie bez przerwy, ale dalej. Fizjo trochę uspokoiłq i powiedziała że to z czasem będzie się korygować, a my troche pomozemy ćwiczeniami. Obecnie mamy zalecone tylko dwa - jedno z większą piłka, kładziemy ją na brzuch żeby stymulowac ponoszenie nóżek i obejmowanie rączkami. Drugie z ściąganiem wzroku symetrycznie na obydwa boki, żeby ta glowka właśnie pracowała poprawnie. No i te tejpy, dla wzmocnienia brzucha.dracaena lubi tę wiadomość
-
MalaEw wrote:Rzadko co mną jest w stanie wstrząsnąć, ale bardzo mocno przeżyłam tę tragedię w Poznaniu. Ciężko jest mi to "przetrawic", bardzo dużo o tym myślę i nie potrafię sobie wyobrazić (nawet nie chce) co czują rodzice. Odkąd urodził się Franio, mój tok myślenia całkowicie się zmienił i pragnę uchronić Go przed całym złem tego świata
-
edka85 wrote:Mnie też ruszyła ta tragedia. Mam syna w wieku tego chłopca. I sobie wyobraziłam jak rano matka wyprawiła go do przedszkola (jak ja to robię każdego dnia), nie wiedząc, że robi to po raz ostatni...
😢
Dziewczyny, jakie macie otulacze zimowe do fotelika oraz do gondoli? Rozglądam się, chce mieć dwa osobne, by nie przekładać. -
Do gondoli/później spacerówki mamy śpiworek z Beztroski, kupiony na Vinted. Ale rozważam jeszcze Zaffiro, bo lubię wełnę.
Z otulaczami do fotelika z kolei sama nie mam pomysłu. Mamy lżejszy otulacz z BabyBaj, problemem jest tylko to, że powoli jak nogi Wandzie wystają z fotelika to ten otulacz robi się przykrótki - i pod szyją ma goliznę jak się nogi zakryje. 🙈 Myślę, że może to dotyczyć większości otulaczy. Będziemy mieć kurtkę Engel na teraz i może tak będziemy sobie radzić (kurtka + ten otulacz + wiadomo czapka, chustka na szyję), bo szczerze mówiąc, w foteliku na dworze to ona jest tylko kilka minut jak dokądś idziemy - tylko na transferach z auta do budynku w pobliżu.
Namisa, plus i minus to, że wiem, ale fizjo po prostu przekazała nam cel ćwiczeń. I na sobie pokazywała jak leży na brzuchu noworodek, miesięczniak, dwu- itd. pokazując co Wanda robi źle. 🤣 Przynajmniej wiemy do czego dążymy bo ciężko korygować nie wiedząc, a samo podnoszenie głowy na brzuchu jak się okazuje nic nie mówi. 🙈 Mnie mocno zaalarmowało, że jej na tym brzuchu było coraz trudniej zamiast łatwiej, no i tu miałam rację (bo weź oderwij ręce od podłogi leżąc na całej klatce piersiowej zamiast brzuchu- no mieliśmy czystą frustrację na brzuchu). Resztę doedukowałam się po wizycie fizjo i trochę szukałam przed jak mąz pytał czemu tak usilnie chcę zmienić fizjo.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2023, 18:28
MalaEw, Namisa lubią tę wiadomość
👩 31 / 🧔30
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
PTP - 16.05.2023
-
We mnie rodzi się taka frustracja po tej sytuacji w Poznaniu, że szkoda gadać. Na tego idiote, który zabił niewinne dziecko, ale też na system, gdzie nauczycielka przedszkola zarabia praktycznie najniższą krajową i jest odpowiedzialna za grupę dzieci, gdzie jak widać nie chodzi tylko o „bawienie się” z nimi. Sama pracowałam w przedszkolu i wiem jaka to odpowiedzialność, i serio, tak mi szkoda jej, rodziców tego dziecka, samego dziecka, które po prostu znalazło się w niewłaściwym miejscu…Starania od 01.2022.
1.10.2022 – ⏸ 🙏
Beta 1.10. – 169,200, progesteron – 32,37
Beta 3.10. – 399,130
10.10. – pęcherzyk 6x7mm w macicy 🍀
24.10. – 1cm Dzidziutka, jest serduszko! 💗
7.11. – Dzidziut ma 2,3cm, rośnie zdrowo 💗
2.12. – prenatalne – niskie ryzyka, w pełni zdrowy Dzidziutek ❤️
2.01 – 200 gramów Synka 💙
27.01 –połówkowe – zdrowy 400-gramowy Chłopiec 💙
20.02 – 700 gramów ruchliwego Chłopczyka 🥰
7.04 – USG III trymestru – 1634 gramy Syneczka 💙
26.05 – 2800 gramów Szkraba gotowego do życia poza brzuchem 💙
20.06 – Beniamin, 56 cm, 3190 g 🥰
👩 27 l.
Niedoczynność tarczycy, Hashimoto - euthyrox 88
Regularne cykle
Progesteron ✅
Glukoza i insulina ✅
Badania z 3dc ✅
Pueria Duo, MagneB6 💊
🧑 27 l.
Wszystko w normie
Solgar MaleMultiple 💊
-
Babova tak, ta losowość tego czynu jest chyba najtrudniejsza w tym wszystkim do przetrawienia. W końcu żaden rodzic by sobie nie był w stanie nawet wyobrazić że takie coś spotka akurat jego dziecko, straszne 😣
A co do wynagrodzeń zgadzam się totalnie. Nauczyciel czy opiekun przedszkolny zarabia dziś niejednokrotnie mniej niż kasjer (nie umniejszając temu drugiemu) a skala odpowiedzialności to niebo a ziemia - w końcu to sa ludzie którzy kształtują nasze dzieci, naszą przyszłość. Mam nadzieję że zgodnie z zapowiedziami przyszły rząd zrobi z tym cos i w końcu będziemy mieć reformę edukacji na miarę czasów 🙏
U nas dziś już chorobowo lepiej - mały dużo śpi, katar chyba słabnie na sile. Ja też już lepiej się czuje - wczoraj troche odgrzebałam dom z kilkudniowego chorobowego nieogaru, ugotowałam wielki gar wege rosołu i dzisiaj podjadam cały dzień, na zmianę z jesienna herbatka z imbirem 😁
Dobrego dnia dla Was ❤️Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2023, 12:08
dracaena, MalaEw lubią tę wiadomość