IMIONA
-
WIADOMOŚĆ
-
Ma ja wrote:Darijko, opowiedz mi o tych ziółkach.. Gdzie je kupiłaś? Bo w internecie znalazłam... ale na allegro.. i nie mam do końca pewności. Bo skąd mam wiedzieć, ze dobrze ktoś wymieszał te zioła.. a nie sprzedaje mi np. herbaty ze słomą albo inną trawą
Chciałabym spróbować... ale wolałabym z pewnego źródła.
Dzisiaj pobiegłam do apteki i kupiłam siemie lniane i wiesiołka A co.. od czegoś trzeba zacząć
no ja właśnie kupiłam na allegro bo gdzieś wyczytałam na jakims forum, że gostek jest sprawdzony i wszystkie od niego kupują. nie chciało mi się iść do zielarskiego, poszłam na łatwizne eh taki ze mnie leniuszek :)piłam je codziennie wieczorkiem szklankę, zaczęłam od @. płaską łyżeczkę zalewałam wrzątkiem i po godzince piłam. siemię - piłam dwie szklanki dziennie i do tego brałam 3 razy po 2 tabl. wiesiołka z tym, że wieśka się bierze do owu, siemię pije cały cykl, też zaczynałam od pierwszego dnia @. -
gocha04 wrote:o Meginka w życiu bym nie zgadła jak masz na imię. Witaj imienniczko!
Ja miałam się w sumie nazywać Margarita, ale już zapisali mnie Małgorzata i tak zostało. Najbardziej lubię jak M mówi do mnie Małgośka lub Małgoń.
No ja na Twoim miejscu tez bym nie zgadła Bardziej pasuje chyba do Magdy ta ksywka niż do Małgorzaty Ale i tak jest ładnaMiriam, samira, gocha04 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
dla córeczki:
Alicja, Hanna, Helena
dla chłopca:
Erwin, Piotr, Dominik
mąż się upiera na Ewalda (?) -
wiem że to dziwne imię więc w ramach ścisłości Ewald (imię męskie ) co myślicie? jestem przerażona, a może niepotrzebnie?
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyHe...czytam i się śmieję ... :p
Kochane - nazwijcie dzieci tak - jak i Wy chciałybyście się nazywać ....
pamiętajcie , że nadając dziecku ''zbyt oryginalne'' imię tylko go krzywdzicie ... i w dzieciństwie ale i w dorosłym życiu ...
Nie bedę podawać przykładów, bo nie chcę tu kogoś szczególnie obrazić ...liloe, Ma ja, Asia87 lubią tę wiadomość
-
maximka84 wrote:He...czytam i się śmieję ... :p
pamiętajcie , że nadając dziecku ''zbyt oryginalne'' imię tylko go krzywdzicie ... i w dzieciństwie ale i w dorosłym życiu ...
Nie bedę podawać przykładów, bo nie chcę tu kogoś szczególnie obrazić ...
Tylko gdzie jest granica między oryginalnym .. a zbyt oryginalnym
Ja mam na imię Maja... Jak byłam małą dziewczynką... w okolicy (przedszkola, "podwórko", znajomi, szkoły...) nie było ani jednej Mai! Kilkanaście lat później... imię Maja było jednym z najbardziej popularnych w Polsce!Kfjatus lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnymaximka84 wrote:He...czytam i się śmieję ... :p
a jak ty nazwiesz swoje dzieci bądź nazwałaś ?? Akurat mi się te imiona które podałam podobają i tak też mogłabym mieć na imię !!to normalne imiona
a ze oryginalne to co w tym złego ważne ze nie obraźliwe czy takie głupawe jak w Ameryce nadają nadają np. takie imię jak dzielnica czy stan ... -
nick nieaktualnysamira wrote:maximka84 wrote:He...czytam i się śmieję ... :p
a jak ty nazwiesz swoje dzieci bądź nazwałaś ?? Akurat mi się te imiona które podałam podobają i tak też mogłabym mieć na imię !!to normalne imiona
a ze oryginalne to co w tym złego ważne ze nie obraźliwe czy takie głupawe jak w Ameryce nadają nadają np. takie imię jak dzielnica czy stan ...
nie pisałam tego aby kogokolwiek obrazić i nie wiem nawet jakie TY imiona napisałaś, leciałam po wszystkich postach powyżej i mówiłam sobie: biedne będą te dzieci ...
Ja nie wiem jak nazwę swoje dzieci/dziecko , narazie skupiam się aby je mieć ...
Ale na pewno nie będzie miało imienia które bedzie je odznaczało lub będzie jedynym dzieckiem w okolicy/szkole które takie ma ... paranoja i bezsens ...
-
nezumi wrote:wiem że to dziwne imię więc w ramach ścisłości Ewald (imię męskie ) co myślicie? jestem przerażona, a może niepotrzebnie?
hihi , no trochę odjechane,
Mój mąż przed ślubem cały czas zapierał się, że jak bedzie syn to będzie MILAN (kibic-wiadomo masakra)
Jak przyszło co do czego to dotarło do niego że dzieciak z tym imieniem bedzie musiał żyć. Więc może do twojego też dotrze
Mi się podobają imiona które można dopadować do każdego etapu czyli chłopiec to maluch -KUBUŚ, nastolatek-KUBA, facet-JAKUb
U dziewczynki już gorzej bopodoba mia sie Natalia i Oliwia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2013, 12:50
-
co do dziwacznych imion -też nie chce wbijać kiaja w mrowisko ale naprawde czasem ....
Imie powinno zależeć też od takich też czynników jak
-Kraj - wiadomo że jak ktos mieszka za granicami Polski to może szaleć bo sie przyjmie i dziwaczne nie bedzie
-Nazwiska rodziców -... ludzie DŻORDŻ KOWALSKI - naprawdę dramat
Każdy przez imię chce żeby jego dziecko było wyjątkowe ,..ale przecież JESTWiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2013, 12:55
Suzy Lee lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyZgadzam się z dopasowaniem imion do nazwisk i czasem trzeba uklęnąc przed rodzinną tradycją ale są kompromisy...można po dziadkach dać jako drugie imię...u nas jest wesoło z wyborem, bo chłopiec ma być Posejdon a dziewczynka Wilhelmina...oczywiście nie zgodzę się na 100% na Posejdona;-) Mój syn ma na imię Dominik a na drugie dostał w metryce po dziadku Marek...chociaż Wam powiem, że Marek ładne imię...mój tato był dumny, bo to jego pierwszy wnuk...ale dość krótko pamiętał o tym wyróżnieniu;-) Dlatego uważam, że warto pomyśleć nad imieniem z różnych względów...nie chciałabym np. by imię mojego dziecka kojarzyło mi się z jakąś wredną koleżanką z dzieciństwa albo z jakimś kolegą co to się stoczył na życiowej drodze...jest nam trudniej się dogadać z moim Wilhelmem, bo Śląsk słynie z innych imion a w innych regionach inne tradycje...odpadają imiona spolszczane...okropnie wygląda polska pisownia imion w innym języku zapisywanych...aż mnie skręca taki Dżordż hehe nie urażając żadnej z Was...Ewald też tu jest na Śląsku...
samira lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyZauważyć możemy, że te pod koniec XX wieku są ściśle związane z modą. Duży wpływ na to zjawisko mają środki masowego przekazu. Popularne na Śląsku imiona: Klaus, Herman, Ginter, Herbert, Hubert zastąpiono np. takimi jak: Denis, Kamil, Dariusz. Żeńskie imiona typu: Erika, Irmgarda, Rita, Hilda i Elfrida w latach 60, 70 zostały wyparte Karoliny i Sabiny. Im bliżej końca wieku tym więcej imion, które noszą bohaterki amerykańskich filmów. Moda na Angeliki, Żanety, Sandry, Patrycje i Wioletty. Chwalić, czy ganić!? Przyznacie jednak sami jak brzmi zestawienie Jenifer Kiełbasa, Pamela Maślanka, Vadim cebula.
He he he coś w tym jest;-)Kfjatus, samira lubią tę wiadomość