IMIONA DLA DZIECI
-
WIADOMOŚĆ
-
Wiecie co dziewczyny, wg mnie to chyba tylko ludzie prości, potrafią stwierdzić, że dane imię - cytuję: "oznacza bachora z patologii"...
Ja bym nie śmiała o jakimkolwiek dziecku tak powiedzieć na podstawie podanego imienia i nie ważne czy dane imię mi się podoba czy też nie. Tyle na ten temat. PozdrawiamKrokodylica, Fedra lubią tę wiadomość
-
Z imion ostatnio spodobały mi się również : Olaf, Nikodem i po pradziadku Feliks (M. pradziadek też tak miał na imię)
dla dziewczynki zaś Sabina (moja i M. babcia mają to imię, z tym, że M. babcia jest okropną kobietą, więc nie chcę żeby myślała, że imię wybraliśmy ze względu na nią) Matylda też mi bardzo się podoba i po prababci WiktoriaWiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2014, 14:31
kapturnica, kalitria, Fedra lubią tę wiadomość
-
Ania_XxX wrote:Dziewczyny: KotkaPsotka; Robotka1
A Wy dziewczyny sądzicie, że imię Brajan wywołuje ironię i współczucie na przyszłość dziecku, które je nosi?
Mam kumpla..Ma na imie Ariel..Teraz przypomnijcie sobie slawetna reklame proszku..I pomyslcie co on musial czuc i przejsc od rowniesnikow... w czasie jej najwiekszej emisji ....Imie sie ma na cale zycie i naprawde powinno sie ej dobrze przemyslec by nie skrrzywdzic wlasnego dziecka tak naprawde juz na starcie....
Moda na smiesznie brzmiace imiona az razi wg mnie..Czekam tylko kiedy na ulicy zaczne slyszec arabskie ali , kalify , omary i inne saddamy...
A w naszym ojczystym jezyku jest tyle pieknych zapomnianych imion.ehhh.....
ilenka, Fedra lubią tę wiadomość
-
muszę się częściowo zgodzić - rodzice nadają dziecku imię z jakiegoś powodu - tradycji rodzinnych, chwilowej mody, ciekawych konotacji, czy słabości do osoby o danym imieniu - myślę, że ocenianie tych pobudek jest nie do końca uczciwe.
bo jaka różnica, czy dam córce imię po babci - Antonina, czy dam jej tak na imię, bo właśnie zapanowała moda na Tośkę - czy to ma jakiekolwiek znaczenie w grupie przedszkolnej? szkole podstawowej ? gimnazjum?
pewnie, że mieszkając w Polsce naturalnie oczekujemy polskich imion przy nazwiskach -ski -cki i tak Brajan Kowalski, Kewin Olszewski czy Denis Potocki brzmi groteskowo.
przez pewien czas pracowałam w świetlicy środowiskowej i prawdą jest, że nigdzie indziej nie spotkałam tylu oryginalnych imion - od Denisa, Mirandy, Dżesiki i Brajana, po Sajmona, kilku Alanów i Waneskę.
ale tak, jak nie oceniam ludzi po wyglądzie, tak samo nie oceniam po nazwisku czy imieniu.Krokodylica, samira lubią tę wiadomość
od początku 2014 starania z pomocą med
23.04.16 IUI/18.06.16 IUI/12.07.16 IUI/ 07.09.16 IUI
09.17 IVF 9tc [*]
-
Ania_XxX wrote:Wiecie co dziewczyny, wg mnie to chyba tylko ludzie prości, potrafią stwierdzić, że dane imię - cytuję: "oznacza bachora z patologii"...
Ja bym nie śmiała o jakimkolwiek dziecku tak powiedzieć na podstawie podanego imienia i nie ważne czy dane imię mi się podoba czy też nie. Tyle na ten temat. PozdrawiamAgnieszka GreenApple wrote:muszę się częściowo zgodzić - rodzice nadają dziecku imię z jakiegoś powodu - tradycji rodzinnych, chwilowej mody, ciekawych konotacji, czy słabości do osoby o danym imieniu - myślę, że ocenianie tych pobudek jest nie do końca uczciwe.
bo jaka różnica, czy dam córce imię po babci - Antonina, czy dam jej tak na imię, bo właśnie zapanowała moda na Tośkę - czy to ma jakiekolwiek znaczenie w grupie przedszkolnej? szkole podstawowej ? gimnazjum?
pewnie, że mieszkając w Polsce naturalnie oczekujemy polskich imion przy nazwiskach -ski -cki i tak Brajan Kowalski, Kewin Olszewski czy Denis Potocki brzmi groteskowo.
przez pewien czas pracowałam w świetlicy środowiskowej i prawdą jest, że nigdzie indziej nie spotkałam tylu oryginalnych imion - od Denisa, Mirandy, Dżesiki i Brajana, po Sajmona, kilku Alanów i Waneskę.
ale tak, jak nie oceniam ludzi po wyglądzie, tak samo nie oceniam po nazwisku czy imieniu.
Aniu ja nie twierdze ( w przeciwienstwie do autorki zacytowanego przezemnie tekstu) , ze wszystkie dzieci z angielsko brzmiacymi imionami to patologia ale poprostu wiele takich jest co czesto poprostu rzuca cien na obraz wszystkich. To jest niesprawiedliwe ale tak jest. Moze jak twoj Brajan bedzie mial same 6tki w szkole i zda wzorowo mature to da dobry przyklad:). Ale i tak moze byc ze ludzie beda na niego patrzec przez pryzmat wlasnie takiej patologii. Popatrz co napisala Agnieszka GranPeace - niby nie chce szufladkowac a jednak doswiadczenei pokazuje, ze jest wlasnie tak a nie inaczej.
To tak jak z cyganami. Niby kazdy czlowiek jest inny i napewno jest wielu dobrych i uczyciwych ale jednak na slowo cygan masz juz wyrobiona opinie o czlowieku.
-
KotkaPsotka wrote:*EDIT - pamiętajmy, że ktoś może nazwać syna Franciszek nie dla szpanu, ale na przykład na cześć dziadka, prawujka czy inszego przodka. To jest akurat w pełni zrozumiałe. Za to z Brajanami sprawa prosta. Nizina."
Krokodylica wrote:A ja chcę syna nazwać Franek. No kurde, jak nic jestem motłoch aspirujący do szlachty.
Robotka1 wrote:czytaj ze zrozumieniem;)KotkaPsotka wrote:Ja mysle ze on dobrze to odczytala
wiem Kotka PSotka już o co chodzi;) ja glównie zwróciłam uwagę na to ostatnie zdanie z tego artykułu;)które tu przytoczyłam.
ale wiem że nie koniecznie o to chodzi;)
pozdrawiam wszystkie mamusie, te obecne i te przyszłe:)
kapturnica lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
KotkaPsotka wrote:Ja mysle ze on dobrze to odczytala
Dziękuję bardzo KotkaPsotka.
Robotka1 Studiowałam polonistykę i czytanie ze zrozumieniem nie jest mi obce.
Coś takiego jak sarkazm również. (Patrz moja poprzednia wypowiedź).
Pani która nazywa dzieci "bachorami z patologii" nie znając ich na pewno jest baaardzooo wykształcona.
"Godne" cytowania.Ania_XxX, Fedra lubią tę wiadomość
-
Robotka1 wrote:wiem Kotka PSotka już o co chodzi;) ja glównie zwróciłam uwagę na to ostatnie zdanie z tego artykułu;)które tu przytoczyłam.
ale wiem że nie koniecznie o to chodzi;)
pozdrawiam wszystkie mamusie, te obecne i te przyszłe:)
Także może ja Tobie powinnam napisać - czytaj ze zrozumieniem? -
Krokodylica wrote:Także może ja Tobie powinnam napisać - czytaj ze zrozumieniem?
a ja mam doktorat z polonistyki:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2014, 16:14
kapturnica lubi tę wiadomość
-
A ja nie lubię jakiś takich wymyślnych imion, jak np. Victoria, Nicola, Vanessa, Jessika itp. Jest tyle pięknych polskich imion:) cieszy mnie to, że moda na te imiona powoli zanika
A ja ostatnio dowiedziałam się, że istnieje takie imię jak Żyraf Haha Żyrafy muszą mieć ciekawe życie z takim imieniemWiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2014, 18:15
samira, kapturnica, Fedra lubią tę wiadomość
-
Agnieszka GreenApple wrote:pamiętam artykuł o dziewczynie, która miała na imię Oralia, a jej siostra Edeltraudia...
Ja mam znajomą Jessikę a ona natomiast ma siostrę Erykę, ot takie imiona sobie wymyślił ich ojciec Obydwie nie bardzo są zadowolone z tych imion, ze względu na to, że dzieciaki w szkołach zawsze się z ich imion śmiały i głupio było im się przedstawiać takim imieniem. Myślę, że takie wymyślne imiona też są w jakimś sensie uciążliwe dla dziecka, przynajmniej za młodu.
Dlatego gdy słyszę, że ktoś chce tak nietypowo nazwać swoje dziecko, to już mu współczujękapturnica lubi tę wiadomość