Jajeczkowanie
-
WIADOMOŚĆ
-
Jak to jest?
Jeśli załóżmy nie dochodzi u mnie do jajeczkowania i w 8 dc mam się stawić na monitoring w celu wyjaśnienia tej zagadki.. to leczenie zacznie się od bieżącego cyklu i nastąpi jajeczkowanie?Czy szansa już przepada na wywołanie i dopiero od następnego cyklu będzie jajeczkowanie wywołane lekami?W skrócie ile trzeba brać wcześniej leki żeby wywołać jajeczkowanie?Ania_84 lubi tę wiadomość
-
Sun sun .. jelsi jajeczka w 8 dc juz beda rosły to wywolanie jajecowania czy tez pekniecia jajeczka.. nasteje przez podanie zastrzyku pregnyl lub ovitrelle a to nastepuje po mnitoringu gdy pecherzyk ma min 19 mm wiec jesli monitoring zacznie sie 8 dc ( wtedy mozna ocenic czy juz jest pecherzyk dominujacy i jaki duzy jest - u kazdj kobiety jes roznie ja mam zazwyczaj w 12 dc okolo 15mm a owulke miam okolo18dc ..
Wiec jelsi juz w 8 dc bedziesz miala pecherzyk ktor bedzie wykazywal echy dominujacego to lekarz pewnie zaleci dalszy monitoring .. i bedzie sprawdzal co np 2 dni jak rosnie ( statystycznie rosna 1-2mm na dobr)
Jelsipodejmie decyzje ze trzeba podac zastrzyk to po podaniu zastrzyku w ciagu 36 h dochodzi do pekniecia wtedy zazwyczaj daja od 3 dc przez 5 dni
Jels natomiast w 8 dc gin nie stwierdzi ze sa echerzyki .. to zapewne da CLO od nastepnego cyklu na pobudzenie wzrostu pecherzykowWiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2014, 19:15
SunSun, julianna lubią tę wiadomość
-
Yhm yhm kurcze co za wiedza!
To jadę z dalszymi pytaniami.Bo lekarka mi powiedziała ,że narazie musimy stwierdzić czy w ogóle dochodzi do owulacji.Więc jak to się sprawdza.Trzeba pewnie cały czas przychodzić co dwa dni na ten monitoring i patrzyć czy jest ten pechęrzyk i czy on sam pęka?
-
dokładnie ja tak miałam chodziłam od 2 do 4 razy i on oglądał śrenio od 8-0 dc co tam u mnie rośnie i czy rośnie, i czekał aż do stwierdzenia owulacji, np. mi pęcherzyki rosły małe i pękały, nie dojrzewały do odpowiednich rozmiarów, teraz jestem po 1 stymulacji clo i przeszłam owulacje bez podania leku wszystko samo pękło, w 16 lub 17dc, teraz czekamy czy coś się z tego wykluje
także nie powiedziane, że cykl stracony, bo może będzie bez leków db owulka, czego życzę z całego serca, rozumiem rozgoryczenie straconym cyklemSunSun lubi tę wiadomość
-
och byłoby cudownie, no zobaczymy bo chyba pierwszy raz od tych 6 cykli starań miałam ładną i pewną owulke.. więc nie ukrywam zrobi m się bardzo smutno jak nie wyjdzie, bo znów nadejdzie pytanie co nie tak...ale nic z tego, nie przeskoczymy matki natury, nie zawsze jest taka łaskawa jakby się wydawało
-
julianna wrote:och byłoby cudownie, no zobaczymy bo chyba pierwszy raz od tych 6 cykli starań miałam ładną i pewną owulke.. więc nie ukrywam zrobi m się bardzo smutno jak nie wyjdzie, bo znów nadejdzie pytanie co nie tak...ale nic z tego, nie przeskoczymy matki natury, nie zawsze jest taka łaskawa jakby się wydawało
julianna lubi tę wiadomość
-
Po pierwsze ..to ze macie sprawdzac czy odbywa sie owulacja nie znaczy ze ten cykl jest stracony
Chodzi o to ze musicie sprawdzic czy pecherzyki rosna i czy dojrzewaja do pekniecia to bardzo dobrze ze zaproponowala sama czy wogole pekaja i rosna.. nie musisz co 2 dni chodzic podejrzewam ze jesli chce zrobic monitoring to zaprosi cie w 8 pozniej 10 dc.. lub 11 zeby zobaczyc ilesrdnio pecherzyk rosnia .. na dobe po tym altwiej wyliczyc kiedy potencjanie moze dojsc do owulacji - i jesli pecherzyk nie peka kiedy w odpowiednim momencie podac zastrzyk.... wiec spokonie nie stresuj sie ze cykl stracony bedziesz miaal wiekszy podglad kiedy rosna jajeczka i kiedy tak naparwde jest owulcja
do potwierdzenie owulacji i do stwierzenie czy pecherzyki moga rosnac prawidlowo dodatkow robi sie hormony w 3 dc FSH, LH, estradiol , zeby zobaczyc czy pecherzyk dojrzewa dodatkow przed owulacja robi sie tez drugi raz estradiol a po domniemanej owulacji progesteron.. ( z tym jest róznie.. bo zalezy jakdługie masz cykle..jesli 28 dni to w 20-22 dc cyklu robi sie progestreon on wykazuje czy owulacja mogla nastapic.. choc tak naparwde owulacje moze tylko i wylacznie potwierdzic monitoring i to dokladny ..
Takze spokojnie ipamietaj rzaden cykl nie jest cyklem straconym .. jest tylko cyklem dzeki ktoremu dowiadujemy sie czegos nowego o swoim organizmia..
Pomysl ile bedziesz jz wiedziala nawet jesli bedziesz musiala poswiecic jede cykl ..bedziesz wiedziala czy dobrze jajeczkujesz, czy pecherzyki dojrzewaja i pekaja..jelsi gdzie tu wystapi problem to juz w nastepnym cyklu bedzesz mogla to "naprawic"SunSun, julianna lubią tę wiadomość
-
Ania,już sobie właśnie jakoś to przetłumaczyłam jak ochłonęłam.Że może nie ten cykl bo coś jest nie tak ale za to jeden cykl stracony ale ile uratowanych!
ALe tak notabene ileż ty Ania masz w sobie cierliwości!Maże jakaś złota rada ?
A teraz pewnie kompletnie głupie pytanie i pewnie na forum GDZIEŚ jest odpowiedz: bo ja np.tak normalnie-ale nie zawsze mam śluz owulacyjny.Taki typowy "kurze jajko(czy jak to się tam nazywa"itp.Teraz nie miałam-fakt.Myślałam że przeoczyłam czy coś.Czy ten śluz oznacza ze dochodzi do jajeczkowania?Ania_84 lubi tę wiadomość
-
Cierpliwosc byla na wykoczeniu przed tym jak dowiedzielismy sie ze u meza nie ma plemnikow.. a po tym to juz jakos prztłumaczylam sobie ze tzeba bedzie troche cierpliowsci jeszcze miec
co do sluzu .. słuz pojawia sie po porstu w czasie dni płodnych - nie jest jednoznacznymwskaznikiem jajeczkoawnia.. bardziej tego ze podczas dni plodnych szyyjka sie unosi i otwierra..dzieki czemu własnie pojawia sie sluz.. dodatkow wtedy jest zwiekszona produkcja estrogenów.. co pobudza produkcje sluzu..w momencie keidy nasz organizm stwierdza ze okres plodny sie konczy szyjka opada i zanika sluz..
Nie raz jest tak ze kobiety nie maja wogole zluzu plodnego na zewatrz tylko w glebi - i nie znaczy to ze nie maja jaeczkowania .. jakos sluzu jest potrzebna tak naparwde tam w srodku gdzie plemniczkimoga dlugo przetrwac takze spokojnie to z enie zawsze jest mega sluz plodny nie znaczy zejajeczkowanie nie wystepuje
co do złotej rady .. chyba jej nie ..takiej ogolnej.. kazda z nas musi sama sobie ja wyproduowac.. ale jedno co mysle ze wszedzie sie pokrywa w złotych radach to to zeby ni epopadac w paranoje sa rzeczy ktore trzeba przejsc...zeby pozniej docenic tten cud
I dwa najwazniejsze jest to jakie wy macie relacje miedzy soba bo to własnie to pozniej przekarzecie dziecku dlatego trzeba dbac o siebie nawzajemSunSun, julianna lubią tę wiadomość
-
Yhm tak myslalam z tym sluzem
No związek to podstawą choć u mnie narazie wiszą chmury przez to całe zamieszanie i..pracę muszę chybs w pierwszej kolejności wziąść sie za TOWiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2014, 22:01
Ania_84 lubi tę wiadomość
-
Nie raz potrzene sa chmury zeby wyszło pozniej słonce
my przez jakis czas tak sie oddalilismy od siebie ze awet niemialam ochoty siedziec w domu tylko jezdzilam do rodzicow.. ale pozniej siedlismy porozmawialismy sobei od serca.. pogodzilismy sie bardzo namietnie noa pozniej to juz dostalismy wyniki..i jedyne co bylo dla nas wazne to zdrowie meza.. i wspolna walka a z praca tez u nas nie wesolo.. ale widac cos sie musi dziec nie bez powodu
Jelsi masz problemy ze sluzem jesli masz go malo to po pierwsze duzo wody , wiesiolek.. lub siemie lniane.. - wiesiolek tylko do owulki siemeie caly czasmozesz a jak nie to olej lniany ..ma doatkowo bardzo duzo kwasów omegaSunSun lubi tę wiadomość
-
ładnie to wszystko Ania_84 opisałaś, dodatkowo zastosuje się do rady z wiesiołkiem i wodą bo u mnie śluz jest minimalny. Poza tym ja czuję po sobie, że przez te pół roku też już bardziej zrobiłam się cierpliwa... emocje są, chwile słabości, ale tez refleksja i zawsze nadzieja, że to się uda
Ania_84 lubi tę wiadomość
-
Jelsi macie jakies pytania to walcie smialo jelsi bede umiala to odpowiem zarówno co do lekow, badan i innych rzeczy troche tego przerobilam
A i o zwykłych rzeczach tez lubie rozmawiac
Juliana tylko pamietaj ze wiesiołek tylko do owulki pozniej juz nie -
nick nieaktualny
-
Dokładnie wiesiołek wywołuje skurcze macicy i moze np uniemozliwic zagniezdzenie sie lub jesli sie zagnezdzi to wywolac poronienie..co prawda nie ma na to dowodów ale mi nawet lekarz mowil zeby dla pewnosci brac tylko do owulki
Ale polecam tez olej lniany