X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Jak nie zwariować, gdy wszystko idzie nie tak
Odpowiedz

Jak nie zwariować, gdy wszystko idzie nie tak

Oceń ten wątek:
  • Arienkas83 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2019, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No chyba wszędzie tak jest poza PL że ciąża to po 12tc.

Nefre chce mieć pewność że wypłata na czas (mimo że ani razu nie było spóźnienia). Tutaj miałam dostęp do konta bo sprawdzałam wpływy i wypływy i opisywałam dla księgowej. Wpływało w tygodniu ileś dziesiątek tysięcy i tyle samo wypływało i nagle zero a wypłaty zaraz. Zawsze mnie to stresowało, firma zero oszczędnosci czy kapitału. Do tego wolę pracować jednak z większą grupą ludzi a nie tylko z szefem który właściwie jest już moim kumplem. Na początku było koło 10 osób a teraz jestem ja i szef który na nowo stawia firmę bo jest zawieszona w działalności. Jak on nie ruszy, nie zdobędzie klientów na transport to ja leże. Więc i tak czy siak bede szukać coś nowego. Jedynie szkoda mi właśnie tej swobody. Praca spoko na pierwsze lata życia maluszka jeśli wypali ale potem chciałabym w stabilniejszej firmie. Szef mi mówił że mogę nawet przychodzić z dzieckiem do pracy. Więc myślę że jak postawi firmę to pogadam o zatrudnieniu na zlecenie np na 4h i na zleceniu nie traci się zasiłku macierzyńskiego.

Krystyna123 lubi tę wiadomość

e5nKp2.png
    Bw2dp2.png
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2019, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefre_ ms wrote:
    W ogole hit. dzisiaj dyskusja w pracy o różnicy wieku między dziećmi. i mówię, że ja miałam z bratem 2 lata i super różnica.

I ta moja koleżanka, co przy moim biurku usiadła, to mówi, jesu to wyobraż sobie, że idziesz na zwolenienie, to wypadasz z rytmu przy jednym dziecku, a co dopiero jak jedno za drugim. Tracisz pozycję w pracy i wszystko..
    No wkurwiła mnie i mówię jej, żeby się moją sytuacją nie martwiła. Wpierw trzeba w ciąże zajść.

I potem kolega się śmiał, że mi wystarczył miesiąc żebym się z rytmu wybiła i nie ma różnicy czy kogoś nie ma rok, dwa czy 2 tygodnie :)

To tak apropo braku mózgu..
    Mi też się wydaje że nie ma co się az tak tym przejmować. Czy rok czy dwa przerwy to jeden pies. I tak ciężko wrócić. Nie ma co sobie życia pod pracę układać i rezygnować z planów rodzinnych. I tak jeszcze 30-40 lat zdążymy popracować po powrocie więc już bez przesady... A jak juz sie wróci to też nikt nie będzie pamiętał czy było się rok czy dwa na urlopie albo na zwolnieniu od 2 czy od 8 mca ciąży.
    Pomnika nam nikt za to nie postawi :P

Krystyna123, Nefre_ ms, Arienkas83, czekamynadzidzie lubią tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • Arienkas83 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2019, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefre_ ms wrote:
    Arienka

no to rozumiem trochę, ale zawsze coś za coś..
    Jeżeli firma ma stabilną pozycję na rynku to tez wszyscy chcą w niej pracować i łatwiej się pracowników zwalnia i wymienia..
    WIęc coś za coś... firma stabilna, stanowisko mniej :)

Ja tu siedze 4 lata. Gdyby nie starania to bym się ewakuowała jak wszyscy wcześniej. Stanowisko mam stabilne ale firma niestabilna. :P
    Także zobaczymy jak to będzie. Ciągnie mnie do innych firm, kiedyś się panicznie bałam zmiany pracy bo nie miałam doświadczenia. Po odchowaniu synka szukałam pracy jakoś 3 miesiące a myślałam że będzie tragicznie bo wcześniej koło 2 lat szukałam...Bo nie miałam doświadczenia. Jednak rok fajnej pracy w korpo alkoholowym potem zrobił swoje i w końcu inaczej na mnie patrzyli na rozmowach mimo przerwy prawie 2 letniej i siedzeniu w domu z synkiem.

e5nKp2.png
    Bw2dp2.png
  • Promyk89 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2019, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadrobiłam was poswiątecznie ;)

Mycha daj znać proszę co i jak jak będziesz już mogła. Mam nadzieje, że będzie wszystko dobrze.

Ja mam ten problem, że jak zajde to nie chce dyżurować, a wtedy się wszyscy dowiedzą, że jestem w ciàży. :(

Starania od 2017r.
    1 IVF maj/czerwiec 2019
    4 zarodki 4AA 4BB 4BB 3.
    1-Transfer 4AA
    Test 06.07 - Bhcg<1.
    2-Transfer odwołany-krwawienie w 15dc.
    3-Transfer 4BB +assisted hatching+embryoglue
    Test 21.09 -Bhcg 486 :-)
    Test 23.09 - Bhcg 1076 :D
    USG 04.10 - <3
    12.10 krwawienie. Poronienie zagrażające? Leżing zawodowy
    31.10 - koniec leżingu !:D
    21.11-USG prenatalne - syn?:D
    12.12 - nawrót plamienia. Leżing.
    11.01-usg połówkowe. syn ! 350g szczęścia.
    23.03- 1660g ślicznego bobasa <3
    27.05 3300g 54 cm - Misio <3
    4 -transfer " 4AB "13.01
    Bhcg <0.1
    5 - 4ty ostatni transfer blastki "3" 13.10.2023
    Bhcg 472
  • Arienkas83 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2019, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No Promyk lepiej się nie narażać. Ale przecież dajesz L4 niekoniecznie od gina na początku. Albo jakiś urlopik wybrać. :)

e5nKp2.png
    Bw2dp2.png
  • Arienkas83 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2019, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propo pracy to z ciekawości zerknęłam na olx. No i masz - praca w dziale logistyki, przy papierach szukają kogoś po ochronie środowiska. Idealnie dla mnie tylko szkoda że nie za rok. :P Ale kontakt zapisałam sobie, nie ma nazwy firmy a szkoda.

e5nKp2.png
    Bw2dp2.png
  • Promyk89 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2019, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krystyna123 wrote:
    Dlatego system karty ciazy od 12 tygodnia nie jest glupi. Wczesniej, jak trzeba, zwykle L4 , na grype zoladkowa najlepiej, a wszystko gra i buczy.
    Tylko ze ja srednio popieram traktowanie ciazy zaraz po dwoch kreskach jako choroby wymagajacej lezenia i jedzenia za dwoje. Ja chce pracowac normalnie, nie rozumiem na sile uciekania na zwolnienie. Tylko ze ja pracuje, bo lubie, a jak ktos sie w pracy meczy psychicznie i wstaje, bo musi, to moze jest inna bajka.
    tylko co innego praca w biurze a co innego praca na dyżurze w ciągłym stresie. Za długo się staram o dziecko,żeby tak ryzykować.

czekamynadzidzie lubi tę wiadomość

Starania od 2017r.
    1 IVF maj/czerwiec 2019
    4 zarodki 4AA 4BB 4BB 3.
    1-Transfer 4AA
    Test 06.07 - Bhcg<1.
    2-Transfer odwołany-krwawienie w 15dc.
    3-Transfer 4BB +assisted hatching+embryoglue
    Test 21.09 -Bhcg 486 :-)
    Test 23.09 - Bhcg 1076 :D
    USG 04.10 - <3
    12.10 krwawienie. Poronienie zagrażające? Leżing zawodowy
    31.10 - koniec leżingu !:D
    21.11-USG prenatalne - syn?:D
    12.12 - nawrót plamienia. Leżing.
    11.01-usg połówkowe. syn ! 350g szczęścia.
    23.03- 1660g ślicznego bobasa <3
    27.05 3300g 54 cm - Misio <3
    4 -transfer " 4AB "13.01
    Bhcg <0.1
    5 - 4ty ostatni transfer blastki "3" 13.10.2023
    Bhcg 472
  • Lavende86 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2019, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krycha - ja w pierwszej ciąży pracowałam pierwsze dwa trymestry i pewnie pracowałabym dłużej, ale już mnie wypychali na wolne, a wakacje sie zaczęły i chciałam wyjechać do rodziców. Teraz też mimo plamień chodziłam do pracy pierwszy trymestr. Gdyby nie krwawienie i zalecienie lekarza to bym pracowała ile się da. No ale ja lubię moją pracę. Szczerze to siedzenie z dzieckiem w domu jest dla mnie 1000 razy bardziej męczące niż moja praca. Zwłaszcza, że mała w tym roku rzadko kiedy była w przedszkolu.

Z ciążą to też nie czaję ogłaszania tego zaraz po teście. Ja bym nie miała odwagi. Chyba, że mamie, siostrze.

Adry - z odpieluchowaniem dacie sobie radę. A jak nie to mała ma jeszcze czas. Nie ma co robić na siłę. Każde dziecko jest gotowe w innym momencie. Ja pierwszą próbę zakończyłam po 3 dniach bo mała sikała mi tyle, że nie dawałam rady z przebieraniem i praniem. Nic a nic nie czaiła tego. A za kolejnym razem już szybko złapała klimat :-D

Adry, Krystyna123 lubią tę wiadomość

zAz2p1.png
    3aKqp2.png
  • Lavende86 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2019, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adry - ja 2 godziny namawiałam małą żeby pooglądała bajki, a ona nie chciała. Wolała szaleć i mnie wykańczać :-D Dopiero teraz się udało i jest spokój (alleluja!) Także wiesz... nawet fascynacja bajkami mija :-P A zakazany owoc zawsze jest atrakcyjny. Moja ogląda bajki i doszło do tego, że chwilę poogląda i mówi: "No! Koniec tych bajek! Idę do pokoju".

A z pieluchą to moim zdaniem błędem jest zbyt ambitne podchodzenie do tematu. Moja kuzynka się zaparła jak osioł i ponad 2 tygodnie, dzień w dzień syn obszczywał im całe mieszkanie - kanapy, dywany - wszystko. No ale ona nie chciała odpuścić. Teraz mówi, że była głupia bo chciała wszystkim pokazać jak to on szybko załapał. Ja odpuściłam bo takie szarpanie się to nie na moje nerwy i za trzecim razem poszło sprawnie i w lot złapała. Uniknęłam śmierdzącego moczem mieszkania :-P Potem były jazdy z kupą bo nie chciała robić na nocnik. Ze stresu aż zaparć dostała bo po kilka dni trzymała. Były jazdy, oj były.

zAz2p1.png
    3aKqp2.png
  • Lavende86 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2019, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adry - ale ja nie mówię żeby nie próbować ;-) Warto spróbować bo może to jej czas i sprawnie to pójdzie. Chodzi mi o to, że jak poczujesz, że to nie jest jeszcze ten moment to ufaj swojej intuicji. Ja byłam zła na początku, że odpuściłam, ale czułam, że tak musi być.

Adry lubi tę wiadomość

zAz2p1.png
    3aKqp2.png
  • Lavende86 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2019, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiejszy tekst dnia mojego dziecka: "W życiu bym nie pomyślała, że jestem taka fajna!" :-D I tak dziewczyny trzeba patrzeć na życie :-P Dzieci mogą nas czasami czegoś nauczyć :-D

Krystyna123, Arienkas83, Adry, Frida91, czekamynadzidzie lubią tę wiadomość

zAz2p1.png
    3aKqp2.png
  • Arienkas83 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2019, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój nawet szybko załapał. Kupe to chyba od razu robił do wc z nakładką. Siku do nocnika który był w pokoju.

My dziś tak się bawimy, aż mało miejsca mam na leżenie. :)
    1e66267afcef02c2med.jpg

Krystyna123, Adry lubią tę wiadomość

e5nKp2.png
    Bw2dp2.png
  • Lavende86 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2019, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arienka - o matko! Nie czaje tych męskich zabawek :-P I pomyśleć, że też mnie to czeka :-D Przyjdzie czas na auta i roboty.
    My mamy nowego kumpla - Hatchimalsa :-D Mała traktuje go jak członka rodziny. Dostała od chrzestnych na zajączka :-D Teraz muszę jeszcze brać pod uwagę zdanie tego pisklaka. Olaboga! :-D

zAz2p1.png
    3aKqp2.png
  • Frida91 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2019, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byliśmy na pierwszych zajęciach szkoły rodzenia. Było o wyprawce dla dziecka, torbie do szpitala i o poznańskich porodowkach. Nawet spoko. Fajna babka prowadziła i ma dosyć bliskie mi podejście. Takie ma trochę minimalistyczne podejście, że wiele rzeczy nie jest niezbędnych. I raczej wszystko zgodnie z nowoczesną wiedzą a nie jakieś teorie z prlu ;) Więc jesteśmy zadowoleni :)

Arienkas83, czekamynadzidzie, Nefre_ ms lubią tę wiadomość

Córeczka 08.2019 ❤️
    Synek 10.2022 💙
    preg.png
  • Arienkas83 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2019, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noooo ja też słabo bawię się transformersami :P A jeszcze gorzej lego :P Za to mąż kupuje często "dla syna" lego. :D Ja nie mam wyobraźni do tego.
    Teraz synek ma faze na figurki Super Zings. W przedszkolu to jest jakaś masakra z tym. :)

Lavende86 lubi tę wiadomość

e5nKp2.png
    Bw2dp2.png
  • Multiwitamina Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2019, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2019, 20:58

♡♡♡ Kornel ♡♡♡ 1.04.2019
    ♡♡♡Klaudia♡♡♡17.01.2021
  • Multiwitamina Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2019, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2019, 20:58

czekamynadzidzie lubi tę wiadomość

♡♡♡ Kornel ♡♡♡ 1.04.2019
    ♡♡♡Klaudia♡♡♡17.01.2021
  • czekamynadzidzie Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2019, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krystyna123 wrote:
    Dlatego system karty ciazy od 12 tygodnia nie jest glupi. Wczesniej, jak trzeba, zwykle L4 , na grype zoladkowa najlepiej, a wszystko gra i buczy.
    Tylko ze ja srednio popieram traktowanie ciazy zaraz po dwoch kreskach jako choroby wymagajacej lezenia i jedzenia za dwoje. Ja chce pracowac normalnie, nie rozumiem na sile uciekania na zwolnienie. Tylko ze ja pracuje, bo lubie, a jak ktos sie w pracy meczy psychicznie i wstaje, bo musi, to moze jest inna bajka.
    są różne ciąże. Są dziewczyny które pracują do końca ciąży, a są dziewczyny które ledwo dają radę na samym początku. Wiesz ciężko jest jak np rzygasz co godzinę i trzeba iść do roboty, we łbie Ci się kręci, ledwo stoisz na nogach i jeszcze np masz wymagającą i odpowiedzialną pracę i masz się skupić. A najgorzej jest właśnie do 12tygodnia. Potem ponoć mdłości przechodzą i jest ok. I wtedy właśnie można pracować. Łatwo mówić jak nie jest się w danej sytuacji ;) natomiast zgodzę się z jednym, że w Polsce jest to mocno nadwyrężane i często laska ma od razu 2 kreski na teście i nieważne czy sie dobrze czuje czy źle - od razu leci na L4. No to czegoś takiego też nie popieram. Ciężko znaleźć tutaj równowagę i rozsądek. Tak źle i tak niedobrze.

Adry, Krystyna123 lubią tę wiadomość

Prawie 5 lat starań...
    33 lata, endometrioza II st., IO, niepłodność idiopatyczna, amh 3
    26cs ---> IUI nieudane
    1) IMSI (długi protokół) Angelius
    6 kom --> 5 zarodków --> 8b (ET) --> beta 1, brak ❄️
    2) ICSI (długi protokół) Novum
    11 kom --> 8 zarodków --> 7c, 7b (FET) -->
    7dpt beta <2, 9dpt beta 2, 10dpt beta 3,16, brak ❄️
    3) IMSI (krótki protokół z Elonvą) Angelius
    9 kom --> 8 zarodków --> 1BB, znowu brak ❄️ 😞 FET --> 7dpt beta <0.5
    4) 5) 6) ministymulacje Eurofertil Czechy 🥰 cud --> ❄️❄️❄️❄️ 4AA, 4AB, 2AA, 2BB 🥰
    FET 4AA--> 6dpt beta 22
    8dpt beta 78
    10dpt beta 152 ❤️❤️❤️
    14dpt beta 850 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II

Córeczka 🥰🥰🥰
    5.10.2022 ❤️
    Moje marzenie się spełnilo 😍👶🤱

Wysłany: 23 kwietnia 2019, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o jaaaa.... a ja uwielbiam zabawy lego, samochodziki :D mogłabym też mieć chłopca :D niby skłaniam się bardziej ku dziewczynce, ale mąż mówi, że w chłopczyku jeszcze bardziej się zakocham :) heheh :D a tak szczerze to po takim czasie starań jest mi to totalnie obojętne :P
    aaa przyszedł mi dziś szlafroczek z bonprixa :D nawet fajny, taki cieniutki, jeszcze czekam na koszulę nocną :> i wyprawka do szpitala gotowa :P

Adry, Multiwitamina lubią tę wiadomość

Prawie 5 lat starań...
    26cs ---> IUI nieudane
    4) 5) 6) ministymulacje Eurofertil Czechy 🥰 cud --> ❄️❄️❄️❄️ 4AA, 4AB, 2AA, 2BB 🥰
    FET 4AA--> 6dpt beta 22
    8dpt beta 78
    10dpt beta 152 ❤️❤️❤️

"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II

Córeczka 🥰🥰🥰
    5.10.2022 ❤️

Wysłany: 23 kwietnia 2019, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No każda tutaj Mychę wspiera. Mam nadzieję, że skończy się tylko na strachu i ostatecznie się okaze ze jest wszystko dobrze!

Adry lubi tę wiadomość

Prawie 5 lat starań...
    26cs ---> IUI nieudane
    FET 4AA--> 6dpt beta 22
    8dpt beta 78
    10dpt beta 152 ❤️❤️❤️

Córeczka 🥰🥰🥰
    5.10.2022 ❤️
‹‹ 1047 1048 1049 1050 1051 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ