Jesienią stosujemy pozycje różnorodne 🧘🏼♀️ by Staremu lulok dygnął w dni płodne 🙋🏼♂️
-
WIADOMOŚĆ
-
Sara30 wrote:Smoothie jakbyś miała potrzebę to wal śmiało
W tym roku założyłam organizację pozarządowa, której mam zaszczyt być prezesem. Chodzi co prawda o pomoc rodzinom dotkniętym konkretnym schorzeniem ale przy okazji organizacji konferencji medycznych itp bardzo blisko współpracuje z wieloma lekarzami, w tym genetykami
Moja najmłodsza córka urodziła się z ultrarzadką wadą genetyczną (w tej chwili jest 2-ga w Polsce z tym typem choroby). W jej skutek jest mocno niepełnosprawna, zwłaszcza intelektualnie.Grozi jej utrata wzroku i słuchu, dochodzi autyzm, uszkodzenie mózgu, skolioza, padaczka, skaza krwotoczna, która w tej chwili diagnozujemy ponownym WESem i cała lista innych schorzeń.
Ale do sedna - diagnostyka genetyczna w przypadkach trudnych leży w Polsce i kwiczy. Potem dziecko z tak rzadką diagnozą jest traktowane w gabinecie albo jak ciekawostka albo od razu lekarz rozkłada ręce bo w takich przypadkach trzeba patrzeć na dziecko holistycznie. Właśnie dlatego chcę walczyć o większą świadomość zwłaszcza lekarzy i terapeutów, zrzeszanie rodzin dotkniętych zespołem i przede wszystkim pomoc im w dostępie do badań, wizyt czy terapii. Często ludzie nie wiedzą, z czego mogą skorzystać i jak się dostać do konkretnego lekarza, który w internecie praktycznie nie istnieje.
Organizuje konferencje medyczne, zjazdy rodzin itd.
Więc gdybym mogła się przydać to nie krępuj się
Super, oby tak dalej !!
U mnie jak wyszła wada to pani genetyk rozmawiała ze mną zupełnie o innej, zresztą bardzo popularnej.. jakby nie ogarniała,że pytam o zespół znacznie rzadziej występujący( nazwa ta sama -inne chromosomy-typ2). Podejrzewam,że nigdy nie miała takiego przypadku i mówiła to co zna z autopsji.Niestety ja byłam zażenowana i zła bo potrzebowałam pomocy, a więcej wiedziałam sama z internetu.
Po kolejnej konsultacji u innego genetyka, dostałam opis kilkuzdaniowy. Miała poszukać konkretów w zbiorach które nie są dostępne dla zwykłego śmiertelnika, a dostałam tyle co nic.
A córę badałaś dopiero po urodzeniu? w ciąży nie?
Najczęściej te wady diagnozuje się za życia potem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2022, 20:56
-
Sara diagnostyka leży nie tylko w trudniejszych przypadkach. Ja osobiście doświadczyłam i gdyby nie moja upartość to nie wiem jakby się to skończyło. Syn kilka lat temu zabrany karetka z przedszkola z napadem drgawek. Standardowa wizyta u okulisty neurolog opukal młoteczkiem do domu z diagnoza padaczka. I lek który bierze się niemal całe życie..poprosiła o konsultację. Chyba pani żartuje. Ja jestem lekarzem nie pani. Poprosiłam o skierowanie na badania rezonans EEG. U nas się nie robi dzieciom rezonansu. To ja pojadę do Warszawy. Nie i tyle. Uparłam się jak diabeł. Kilka miesięcy później młody trafił na oddział czd na diagnostykę. Badania porobione - padaczka młodzieńcza. Pierwsze pytanie było czy pani podała te leki? Mówię nie. Dobrze ja też bym nie dał. Mało brakowało a diagnoza by zniszczyła młodemu życie.*starania od XI 2021
*maj 2022 beta 30
*15 sierpnia 2022 poronienie samoistne 17+3tc. (przyczyna nieznana)
*euthyrox, bromocorn, dong quai,inofem -
Anett93 wrote:Czasem mnie coś zakłuje, jakby jajnik, a poza tym to chyba normalnie się czuję. Na razie nie wiem co myśleć, boję się
Anett93 lubi tę wiadomość
2024
3 x IUI
2025
1 IVF - krótki protokół: 16 kumulusów -> 5 x MI, 2 x zdegenerowane
2 IVF - długi protokół: 15 kumulusów -> 1 x MII (nie zapłodniła się), 3 x GV
04 - 07/2025 - Omnitrope 0,1 mg
05/2025 - mezoterapia jajników
ANA 1, ANA 2, AOA ➕️
„Moc, która leży w Tobie, jest silniejsza od wszystkich przeciwności.” -
nick nieaktualnySara30 wrote:Smoothie jakbyś miała potrzebę to wal śmiało
W tym roku założyłam organizację pozarządowa, której mam zaszczyt być prezesem. Chodzi co prawda o pomoc rodzinom dotkniętym konkretnym schorzeniem ale przy okazji organizacji konferencji medycznych itp bardzo blisko współpracuje z wieloma lekarzami, w tym genetykami
Moja najmłodsza córka urodziła się z ultrarzadką wadą genetyczną (w tej chwili jest 2-ga w Polsce z tym typem choroby). W jej skutek jest mocno niepełnosprawna, zwłaszcza intelektualnie.Grozi jej utrata wzroku i słuchu, dochodzi autyzm, uszkodzenie mózgu, skolioza, padaczka, skaza krwotoczna, która w tej chwili diagnozujemy ponownym WESem i cała lista innych schorzeń.
Ale do sedna - diagnostyka genetyczna w przypadkach trudnych leży w Polsce i kwiczy. Potem dziecko z tak rzadką diagnozą jest traktowane w gabinecie albo jak ciekawostka albo od razu lekarz rozkłada ręce bo w takich przypadkach trzeba patrzeć na dziecko holistycznie. Właśnie dlatego chcę walczyć o większą świadomość zwłaszcza lekarzy i terapeutów, zrzeszanie rodzin dotkniętych zespołem i przede wszystkim pomoc im w dostępie do badań, wizyt czy terapii. Często ludzie nie wiedzą, z czego mogą skorzystać i jak się dostać do konkretnego lekarza, który w internecie praktycznie nie istnieje.
Organizuje konferencje medyczne, zjazdy rodzin itd.
Więc gdybym mogła się przydać to nie krępuj się -
kuurdebabeczki trzymajcie kciuki za mój cykl.mąż wzorowo łyka wszytsko,oby w tym miesiącu była owu
je też grzeczniutko łykam. na razie względny spokój bz tsresów, jedynien pralka zdechła:D
Anett93, ChocoMonster, Niaha, Beezi lubią tę wiadomość
*starania od XI 2021
*maj 2022 beta 30
Dziewczyny, kiedy można zobaczyć serduszko? Po pełnych 6 tygodniach od pierwszego dnia ostatniej miesiączki? Nie wiem kiedy się umówić. Wolę iść dopiero jak będzie serduszko 🥺
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2022, 21:37
👩30 🧔29
👩🧔2016
👰🤵♂️2020
Starania o pierwszą dzidzię od 12.2021 💙
07.11.2022 - 12dpo ⏸️ - beta 17.7 🤰
24.11.2022 - (6+2) 0.3cm widocznego zarodka 🥰
08.12.2022 - (8+2) 1.5cm Dzidzi z bijącym ❤️
29.12.2022 - (11+2) 4.5cm Małego Cuda ❤️
12.01.2023 - (13+2) I prenatalne,
6.7cm prawdopodobnie chłopiec 💙🧑
16.02.2023 - (18+2) 244g szczęścia 💙
02.03.2023 - (20+2) II prenatalne, 340g zdrowego chłopca 💙
16.03.2023 - (22+2) 475g 💙
13.04.2023 - (26+2) Wojtuś 770g 💙
11.05.2023 - (30+2) 1607g 💙
15.05.2023 - (30+6) III prenatalne, 1645g 💙 zdrowy🧑
01.06.2023 - (33+2) Klocuś 2446g 💙🙈😅
29.06.2023 - (37+2) 3190g 💙
14.07.2023 - (39+3) Wojtusiowi się nie spieszy 🤷♀️
18.07.2023 - (40+0) wizyta, wychodź synku 💙💚
25.07.2023 - (41+0) Wojtuś na świecie 💙🧑 -
Ewiwi wrote:kuurdebabeczki trzymajcie kciuki za mój cykl.mąż wzorowo łyka wszytsko,oby w tym miesiącu była owu
je też grzeczniutko łykam. na razie względny spokój bz tsresów, jedynien pralka zdechła:D
✨ 08.23 Stasieńko 🩵 -
nick nieaktualny
-
paprotka17 wrote:Poradzicie?
4dc
LH 4.75
Fsh 7.19
Estradiol 78.9 30(faza pęcherzykowa 30.9-90.4)
Edit. Źle policzyłam 🤣 już się nie odzywam 🤪😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2022, 21:35
✨ 08.23 Stasieńko 🩵 -
nick nieaktualnyChocoMonster wrote:Stosunek LH:FSH trochę niepokojący, może choć nie musi wskazywać na PCOS. Jednak niech wypowie się Namisa.
Edit. Ok, widzę już twoja edycjęAle i tak źle, bo za nisko. Mam wizytę za tydzień. Jajko zniosę.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2022, 21:35
-
Ale piękny dzisiaj dzień 🍀😍 szkoda, że u mnie dopiero 8 dc, bo po tych Waszych dzisiejszych kreseczkach testowałabym najchętniej razem z Wami ☺️😁
Byłam dzisiaj u rodzinnej i jedynie nie dostałam skierowania na Wit. D, homocysteine i krzywe (za to dostałam na cukier i jak wyjdzie coś nie tak to wtedy rozważy krzywe, bo póki co "nie ma podstaw" 🥴). Zobaczę może zrobię je prywatnie w grudniu. Ale powiedziała mi coś, co mi wydało się słuszne, więc dzielę się tym z Wami - zasugerowała, że jeśli drożność nie musi być robiona na cito to lepiej 2-3 miesiące przed nią zrobić badanie nasienia - wtedy jeśli wyniki wyjdą kiepskie albo średnie to jest czas aby je "podkręcić" zanim po udanej drożności nastaną teoretycznie 3miesiace najwyższej szansy 🤔🧐.
Co do staraczkowych przygód - chyba nigdy wytrwale nie szukałam cienia na teścieraczej jestem z tych, które obrażają się na biel 😂 ale za to często mówię do brzucha tak od 8 dpo 😂😂
paprotka17, Claire, Zosis, Niaha lubią tę wiadomość
-
Anett93 wrote:Dziewczyny, kiedy można usłyszeć serduszko? Po pełnych 6 tygodniach od pierwszego dnia ostatniej miesiączki? Nie wiem kiedy się umówić. Wolę iść dopiero jak będzie serduszko 🥺
Kochana ja byłam 4 tyg od owulacji i było WIDAĆ jak serduszko pika. A serduszko słucha się dużo później mi ostatnio na wizycie lekarz puścił na 3 sekundy.Anett93 lubi tę wiadomość
-
Anett93 wrote:Dziewczyny, kiedy można usłyszeć serduszko? Po pełnych 6 tygodniach od pierwszego dnia ostatniej miesiączki? Nie wiem kiedy się umówić. Wolę iść dopiero jak będzie serduszko 🥺
Anett93 lubi tę wiadomość
*starania od XI 2021
*maj 2022 beta 30
paprotka17 wrote:A policystyczne to nie powyżej 1.5 jeżeli chodzi o ten stosunek?
Edit. Ok, widzę już twoja edycjęAle i tak źle, bo za nisko. Mam wizytę za tydzień. Jajko zniosę.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2022, 21:40
✨ 08.23 Stasieńko 🩵 -
ChocoMonster wrote:A nam się tydzień temu zj*ała ta nowa suszarka bębnowa 🤬🤬 ktoś nam chyba pozazdrościł, bo to aż niemożliwe. Na serwis musimy czekać 10 dni 🥲*starania od XI 2021
*maj 2022 beta 30
czarneniebo wrote:Kochana ja byłam 4 tyg od owulacji i było WIDAĆ jak serduszko pika. A serduszko słucha się dużo później mi ostatnio na wizycie lekarz puścił na 3 sekundy.
Początek grudnia to za długo? To umowie się najpierw do kogoś innego, a na grudzień do mojego ginekologa, bo do niego zapisy dopiero na grudzień..👩30 🧔29
👩🧔2016
👰🤵♂️2020
Starania o pierwszą dzidzię od 12.2021 💙
07.11.2022 - 12dpo ⏸️ - beta 17.7 🤰
24.11.2022 - (6+2) 0.3cm widocznego zarodka 🥰
08.12.2022 - (8+2) 1.5cm Dzidzi z bijącym ❤️
29.12.2022 - (11+2) 4.5cm Małego Cuda ❤️
12.01.2023 - (13+2) I prenatalne,
6.7cm prawdopodobnie chłopiec 💙🧑
16.02.2023 - (18+2) 244g szczęścia 💙
02.03.2023 - (20+2) II prenatalne, 340g zdrowego chłopca 💙
16.03.2023 - (22+2) 475g 💙
13.04.2023 - (26+2) Wojtuś 770g 💙
11.05.2023 - (30+2) 1607g 💙
15.05.2023 - (30+6) III prenatalne, 1645g 💙 zdrowy🧑
01.06.2023 - (33+2) Klocuś 2446g 💙🙈😅
29.06.2023 - (37+2) 3190g 💙
14.07.2023 - (39+3) Wojtusiowi się nie spieszy 🤷♀️
18.07.2023 - (40+0) wizyta, wychodź synku 💙💚
25.07.2023 - (41+0) Wojtuś na świecie 💙🧑 -
Lipcowa wrote:Ale piękny dzisiaj dzień 🍀😍 szkoda, że u mnie dopiero 8 dc, bo po tych Waszych dzisiejszych kreseczkach testowałabym najchętniej razem z Wami ☺️😁
Byłam dzisiaj u rodzinnej i jedynie nie dostałam skierowania na Wit. D, homocysteine i krzywe (za to dostałam na cukier i jak wyjdzie coś nie tak to wtedy rozważy krzywe, bo póki co "nie ma podstaw" 🥴). Zobaczę może zrobię je prywatnie w grudniu. Ale powiedziała mi coś, co mi wydało się słuszne, więc dzielę się tym z Wami - zasugerowała, że jeśli drożność nie musi być robiona na cito to lepiej 2-3 miesiące przed nią zrobić badanie nasienia - wtedy jeśli wyniki wyjdą kiepskie albo średnie to jest czas aby je "podkręcić" zanim po udanej drożności nastaną teoretycznie 3miesiace najwyższej szansy 🤔🧐.
Co do staraczkowych przygód - chyba nigdy wytrwale nie szukałam cienia na teścieraczej jestem z tych, które obrażają się na biel 😂 ale za to często mówię do brzucha tak od 8 dpo 😂😂
Jak zobaczę biel na teście to foch bezodwrotny i nie testuję później aż przyjdzie 🐒
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2022, 21:41
Zosis, Emka06, Lipcowa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyChocoMonster wrote:Wydaje mi się, ze niski stosunek LH:FSH może wskazywać na niedomoge lutealna. Ile trwa Twoja faza lutealna? Masz jakieś plamienia przed miesiączką? Jak z poziomem proga? Jak z poziomem prolaktyny?
Prolaktyna 349 mIU/l (102-496)
Zdarzały mi się plamienia przed okresem, teraz nie miałam. Raczej między okresem a owulacja, tak wlasnie w ostatnim cyklu miałam.
Faza lutealna jak miałam potwierdzona owulke całkiem niedawno to 13 dni wychodziłoby. Ale ten cykl miałam dłuższy, a niestety nie wiem kiedy była owulacja. Cykle mam 26-29, tak z ostatnich.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2022, 21:47