Jesienią stosujemy pozycje różnorodne 🧘🏼♀️ by Staremu lulok dygnął w dni płodne 🙋🏼♂️
-
WIADOMOŚĆ
-
Wiara Nadzieja Miłość wrote:Dziewczyny, dzielę się:
wczoraj brałam udział w webinarze „Bezpieczny Maluch”, który był tu już kiedyś polecany. Był naprawdę bardzo fajny. Długi (3.5h), ale merytoryczny. W skrócie: jazda autem z maluchem, bezpieczna jazda ciężarnej, podróżowanie autem już jako mama, wybór fotelika, co nie co o krwi pepowinowej, pierwsza pomoc przy niemowlaku. Moim zdaniem warto 💪🏻
Chłopaki pozwolili dzielić się linkiem z innymi zainteresowanymi. Link aktywny tylko do przyszłego poniedziałku.
https://youtube.com/live/ACgarxuMy5o?feature=share
Dobrego dnia 🌤️
Potwierdzam! Też oglądałam z mężem. Bardzo fajna merytoryczna wiedza i dużo konkretów. Mąż pod wpływem warsztatów uznał, że pora kupić fotelik
Co do czkawki - to ja albo nie czuję jeszcze albo nie umiem rozpoznać. Za to mam takie lekkie skurcze czasami. Bezbolesne na szczęście
My dziś czekamy na koleżankę z ciuszkami 🥰 ciacho się piecze, kawa parzy
Dobrego dnia dla Was 😘
Vivico, Anett93 lubią tę wiadomość
-
Wiara Nadzieja Miłość wrote:Dziewczyny, dzielę się:
wczoraj brałam udział w webinarze „Bezpieczny Maluch”, który był tu już kiedyś polecany. Był naprawdę bardzo fajny. Długi (3.5h), ale merytoryczny. W skrócie: jazda autem z maluchem, bezpieczna jazda ciężarnej, podróżowanie autem już jako mama, wybór fotelika, co nie co o krwi pepowinowej, pierwsza pomoc przy niemowlaku. Moim zdaniem warto 💪🏻
Chłopaki pozwolili dzielić się linkiem z innymi zainteresowanymi. Link aktywny tylko do przyszłego poniedziałku.
https://youtube.com/live/ACgarxuMy5o?feature=share
Dobrego dnia 🌤️Starania o pierwsze 👶 od 08.21.
17.09.22- poronienie zatrzymane, puste jajo płodowe 8tc 💔
10.22- starania od nowa 🍀
17.11- ⏸️ 🥺🙏
21.11 - beta hCG 306,8 ❤️
23.11- beta hCG 802
10.12 - (6+4) Dzidzia z bijącym serduszkiem ♥️
30.12- (9+4) 2.7 cm Skarbu 😻
19.01- (12+3) USG I trym: 6 cm 👶
pomiary w normie, niskie ryzyka trisomii! 🥳
28.01- (13+4) 7 cm śpiącego Maluszka 😴
04.03 - (18+5) 270 g Córeczki 💓
20.03- USG II trym: 362 g Kruszynki 💜
31.03- (22+3) 451 g Rozalki 🌸
28.04- (25+3) 900 g⭐
26.05 - (30+3) 1550g🧚♀️
29.05 USG III trym- Zdrowa Królewna 👸
23.06 (34+3) 2400g🌷
15.07 (37+4) 3100g 🧁
26.07.23r.--- Rozalia 3010g 51 cm SN 🩷
-
Hej dziewczyny. U nas też wszystko dobrze, pare dni temu poczułam pierwsze kopniaki, wczoraj i dziś też synek kilka razy pokazał co potrafi 😜 Niesamowite uczucie. W piątek mam wizytę na NFZ, a dziś byłam na pobraniu krwi i zmiotło mnie na pół dnia. Ciąża to jednak nieprzewidywalny stan ☺️ Miłego dnia 🍀
Idawoll, Andelulla, Anett93, Livka, Kasiaaa.97, smoothie, Vivico lubią tę wiadomość
✨ 08.23 Stasieńko 🩵 -
Ja sobie powoli dodaje na allegro rzeczy do koszyka i juz jest 500zl . Np pieluszki,prześcieradła i takie tam duperelki. Smoczki. Dla siebie jakieś podkłady wkładki. Porozbijam sobie to na dwa/trzy zamówienia zeby w czerwcu juz ostatnie rzeczy kupic05.2019r- 7tc💔
06.2020r- Nasze szczęście Synuś💙
19.11- ⏸️cień cienia 10dpo🍀
21.11- beta 56.1mIU/ml 12dpo🙏 prg 32,3ng/ml
07.12- mamy ❤6+1
21.12- 1,69cm kropka ❤8+1
19.01- prenatalne 🙏 niskie ryzyka , 6,27cm szczęścia ❤12+2
24.03- połówkowe🙏wszystko prawidłowo/455g🩷21+3
23.05- usg III trym- Mamy już 1730g panienki 🩷30+0
25.07- Nasze drugie szczęście Córeczka 🩷 39+0
⏰️13:07
⚖️3000g
🪈54cm
-
Dzień dobry! ☺️
Dziewczyny, potrzebuję porady. Bardzo chciałabym wyjechać na jakieś tygodniowe ciepłe wakacje przed porodem. Ponieważ termin mam na 3 sierpnia, myślimy wyłącznie o Bałtyku. Kompletnie się na tym nie znamy z mężem, zerowe doświadczenie - czy jechanie na początku czerwca (miedzy 32 a 34 tyg. ciąży) jest ok? Na chłopski rozum wykombinowałam, że w lipcu powinnam już siedzieć na tyłku w domu. Ale miesiąc wcześniej to chyba jeszcze bezpieczny termin? 🤔
I uprzedzę pytania:
- wiem, że mogę być już wtedy ciężarówką 😅 Nie nastawiam się na wielkie opalanie, bynajmniej. Chcę się po prostu odciąć, zresetować, pooddychać świeżym powietrzem, z dala od domu.
- pytałam już doktor prowadzącej, ale odpowiedziała tak jak zwykle: „niby nie jest to niewskazane, ale jeśli Państwo nie muszą, to lepiej nie”. To samo powiedziała nam o zjeździe do kopalni soli w Wieliczce i wtedy nie zaryzykowaliśmy. Ten typ tak ma, ona chyba z definicji chucha na zimne. Ale moja ciąża póki co jest w pełni fizjologiczna, czuję się naprawdę dobrze 🙂
Co myślicie? Może podpowiedzą coś Panie, które już przechodziły przez 3 trymestr i poród?Andelulla lubi tę wiadomość
-
Wiara Nadzieja Miłość wrote:Dzień dobry! ☺️
Dziewczyny, potrzebuję porady. Bardzo chciałabym wyjechać na jakieś tygodniowe ciepłe wakacje przed porodem. Ponieważ termin mam na 3 sierpnia, myślimy wyłącznie o Bałtyku. Kompletnie się na tym nie znamy z mężem, zerowe doświadczenie - czy jechanie na początku czerwca (miedzy 32 a 34 tyg. ciąży) jest ok? Na chłopski rozum wykombinowałam, że w lipcu powinnam już siedzieć na tyłku w domu. Ale miesiąc wcześniej to chyba jeszcze bezpieczny termin? 🤔
I uprzedzę pytania:
- wiem, że mogę być już wtedy ciężarówką 😅 Nie nastawiam się na wielkie opalanie, bynajmniej. Chcę się po prostu odciąć, zresetować, pooddychać świeżym powietrzem, z dala od domu.
- pytałam już doktor prowadzącej, ale odpowiedziała tak jak zwykle: „niby nie jest to niewskazane, ale jeśli Państwo nie muszą, to lepiej nie”. To samo powiedziała nam o zjeździe do kopalni soli w Wieliczce i wtedy nie zaryzykowaliśmy. Ten typ tak ma, ona chyba z definicji chucha na zimne. Ale moja ciąża póki co jest w pełni fizjologiczna, czuję się naprawdę dobrze 🙂
Co myślicie? Może podpowiedzą coś Panie, które już przechodziły przez 3 trymestr i poród?
32 tc to niby jeszcze czas ale różnie to bywa, podróż jeszcze itd 😃 wszystko też zależy jak ciąża będzie przebiegać, ciężko na tym etapie to przewidzieć jak tu z wizyty na wizyty mogą dziać się dziwne i złe rzeczy tam w środku. Więc to jest sprawa indywidualna według mnie, trzeba samemu zdecydować bo to Ty tam będziesz. Tak jak u góry już napisałam, ja bym nie pojechała ale może ja jestem straszek i dlatego 😃 a i dodam że ja jestem ze Śląska więc nad nasze morze mam daaaaleko, a nie wiem skąd Ty jesteś bo może Ty masz blisko wtedy bym się nie zastanawiała chyba bo zawsze w razie W można wrócić, mi by było ciężko wrócić te 10-12h 🤣
10.2020r - początek starań o rodzeństwo 🤞
02.08.16 r 💓Wiktoria👧🏼👨👩👦
10.06.17 r 💏👰🏼♂️👨💼
09.11.22 r --- ⏸️
10.11.22 r --- beta 343,40
28.11.22 r --- mamy serduszko 🩷
04.01.23 r --- I prenatalne 🩷 niskie ryzyka, prawdopodobnie dziewczynka - Oliwia 🩷
01.03.23 r --- II prenatalne, 330g dziewczynki 🩷
26.04.23 r --- ✅️ 1 100g dziewczynki
12.05.23 r --- ✅️ III prenatalne, 1 600g Oliwii 🩷
24.05.23 r --- ✅️ 1 900 g niuńki 🩷
14.06.23 r --- ✅️ 2 400 g 🩷
05.07.23 r --- ✅️ niecałe 3 000 g 🩷
19.07.23 r --- ostatnia wizyta ✊️ - nie dotrwaliśmy
09.07.23 r --- Oliwia, 50 cm, 3120 g 🫶🩷 SN (z OM 39+0, z USG 38+3) -
I uprzedzę pytania:
Co myślicie? Może podpowiedzą coś Panie, które już przechodziły przez 3 trymestr i poród?Starania o pierwsze 👶 od 08.21.
17.09.22- poronienie zatrzymane, puste jajo płodowe 8tc 💔
10.22- starania od nowa 🍀
17.11- ⏸️ 🥺🙏
21.11 - beta hCG 306,8 ❤️
23.11- beta hCG 802
10.12 - (6+4) Dzidzia z bijącym serduszkiem ♥️
30.12- (9+4) 2.7 cm Skarbu 😻
19.01- (12+3) USG I trym: 6 cm 👶
pomiary w normie, niskie ryzyka trisomii! 🥳
28.01- (13+4) 7 cm śpiącego Maluszka 😴
04.03 - (18+5) 270 g Córeczki 💓
20.03- USG II trym: 362 g Kruszynki 💜
31.03- (22+3) 451 g Rozalki 🌸
28.04- (25+3) 900 g⭐
26.05 - (30+3) 1550g🧚♀️
29.05 USG III trym- Zdrowa Królewna 👸
23.06 (34+3) 2400g🌷
15.07 (37+4) 3100g 🧁
26.07.23r.--- Rozalia 3010g 51 cm SN 🩷
-
I uprzedzę pytania:
Co myślicie? Może podpowiedzą coś Panie, które już przechodziły przez 3 trymestr i poród?
WNM,
przy pierwszej ciąży na tydzień przed terminem porodu wyliczony wg OM pytałam mojego ginekologa czy ma coś przeciwko żebym wybrała się na Festiwal Muzyki Filmowej do Krakowa. Wiadomo, że Tarnów-Kraków to nie dużo km z porównaniu z twojego miasta nad morzemChyba, że faktycznie masz bliżej niż my z południowych stron
Byłam, było fajnie ale głowa jakby była w trybie czuwania bo choć przerwy na WC były to wysiedzieć na plastikowych krzesłach już było kiepsko.
Jeżeli bardzo Cię kusi żeby faktycznie wybrać się początkiem czerwca tj. przed sezonem nad morze to obczaj miasto, szpitale, komentarze o nich. Jeśli celujesz w okolicach Trójmiasta - to chyba ZaufajPołożnej mają tam siedzibę - możesz do nich napisać w których szpitalach pracują - dla twojego komfortu. Ale skoro położna Ania potrafiła jechać na wakacje w ciąży, to dlaczego my mamy sobie odmawiać? Może faktycznie twoja ginekolog jest z tych, co chucha i dmucha, ale jeśli sama najlepiej wiesz jak się czujesz na dany moment - to wiadomo - decyzja należy do Ciebie.
Ps. Bratowa na miesiąc przed rozwiązaniem z Krakowa pojechała nad morze i nie narzekała
Ja na majówkę (będę w okolicach 27-28 tygodni) chciałabym wybrać się na tydzień do dziadka w Sudety i będę pytać moją ginekolog za dwa tygodnie, tym bardziej, że ja jeśli by się coś działo to najbliższy szpital to Kłodzko, Wałbrzych te rejony. A wiadomo klimat w Sudetach ostrzejszy niż oklepane Zakopane i ile pięknych atrakcji tam do zwiedzania. Dla mnie również będzie to ostatni dzwonek żeby gdzieś pojechać bo wakacje raczej na miejscu - chyba, że dziadkowie wspaniałomyślnie na tydzień zechcą zabrać wnuka, żeby się biedny nie wysiedział w mieście
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2023, 08:57
Mam obustronny niedosłuch (aparat+implant)🦻
06.2017 - synek 🧒(udało się w 3 cyklu starań)
22.11 - ⏸ 🍀(7/8cykl)
23.11 - Beta - 403,9 mIU/ml✊
28.11 - II beta - 3478,00 mIU/ml✊(przyrost 130.3%)
02.12 - III beta - 9768,00 mIU/ml ✊(przyrost 67.6%)
06.12 - mamy pęcherzyk z ❤️
16.01 - I USG prenatalne🤞🙏🏻 pomiary w normie + Pappa - ryzyka chorób niskie, jedynie ryzyko preeklampsji i porodu przedwczesnego wysokie ➡️ Acard 150 mg💊na noc, 💙?
27.02 - (19+4) - ✅USG, 200g
28.02-06.03 - (19+5)🏥, USG, krwinkomocz i białko w moczu.
20.03 - (21+4) II USG, 430g dziewczynki 🧚♀️🌸
22.05 - (30+4) - III USG, 1750g 🌸
19.06 - (34+4) - ✅, 2800g 🌸
29.06 - (36+0) - ✅, 3300g 🌸
05.07 - (37+0) - 🏥, 3500g KTG, monitoring cukrów itp.
17.07 - (38+4) - 🌸 Laura, 53 cm, 3750g🌸
-
Hmm, nad morze mamy 3.5/4h. Raczej blisko, ale wiadomo, korków się nie przewidzi.
Domyślam się, ze to sprawa indywidualna + na ten moment nie da się określić, jak ciąża będzie wyglądać za 3 miesiące. Oczywiście wszystko z ręka na pulsie - jeśli przed samym wyjazdem coś by się wydarzyło, czułabym lęk, nie pojechałabym, nawet jeśli pieniądze miałyby przepaść. Po prostu rozważam, czy coś zaklepać (oferty rozchodzą się jak ciepłe bułeczki, już późno), czy to byłoby w teorii bezpieczne 🤔 To, czy później byśmy pojechali, to już inna para kaloszy, trzeba się obserwować.
PS Kurcze, te podzielone zdania robią mi mętlik w głowie. Każdy radzi coś innego. Internet ma skrajnie różne opinie na ten temat 😅🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2023, 09:47
-
WNM, ja również raczej odpuściłabym taki wyjazd. 32 tc to już jednak praktycznie sama końcówka i nigdy nie wiadomo co się może wydarzyć, a jednak jesteś wtedy 4 godziny od domu, w obcym mieście. Ciąża jest na tyle nieprzewidywalnym stanem, że lepiej dmuchać na zimne✨ 08.23 Stasieńko 🩵
-
Ja bym pojechala
obecnie jestem w 35tc i dopiero teraz zaczynam odczuwać jakies niedogodnosci zwiazane z ciąża. Wczesniej tez mialam problemy ze spojeniem łonowym wiec duzo mnie ograniczalo w ruchach ale tak naprawde nie miało wplywu na ciążę. Wiele tygodni spedzilam u rodziców na wsi 2h od Krakowa. U ciebie ten dystans wedlug mnie nie jest duży. Mysle ze w 32tc nie urodzisz jesli wszystko jest okej, mozesz tez tuz przed wyjazdem udac sie do gina na sprawdzenie szyjki itp. Gdyby cos bylo nie tak zawsze mozesz podjechac na SOR w okolicy i tez sprawdza co i jak a w 3/4h spokojnie wrocisz do swojego Szpitala. Gdybym miala nad morze 7-8h tyle ile sie jedzie z Krakowa to nie zdecydowalabym sie bo poprostu bym nie wysiedziała na tylku w samochodzie tyle. Położna mówila ze sa kobiety ktore sie decyduja na turystyke porodową, czyli rodzą w innych Szpitalach niz tych do ktorych maja blisko i czesto nawet w skurczach jada 3-4h.
Ale mysle ze wiecej bedziesz wiedziec blizej wyjazdu. Jesli ciąża nadal bedzie ksiazkowa to mysle ze jak najbardziej. Ja zaczelam 36tc a nadal te 4tyg do porodu to dla mnie szmat czasu❤Starania od: Maj 2022:
05.08.2022 - ⏸
05.08.22 beta 49,99 mlU/ml
08.08.2022 beta 237,7 mlU/ml
27.04.2023🤱💙 -
Cześć dziewczyny
Sorki ze wam się wcisnę z temat
WNM, ja gdy skończyłam 30 tc ciąży zaczęłam czuć się dużo gorzej. Moja ciąża też przebiegała fizjologicznie, oczywiście czułam się zmęczona, szyjka trzymała aż do samego końca. Więc każdy wyjazd nie był w myśli że coś się stanie tylko ze będzie mi nie wygodnie. Jednak najgorzej wspominam siedzenie w samochodzie w tamtym czasie, miałam mocny nacisk na żołądek, wątrobę i przeponę co sprawiało że siedzenie w fotelu samochodowym było okropne,zgaga, uczucie niezlapania oddechu. Jeśli to tylko 3-4h też bym pojechała, nie koniec świata żeby wrócić do domu. ode mnie się jedzie prawie 10 h 🤭
Ostatnia dalsza podróż odbyliśmy jakoś w 22 tc, 150 km do zakopca, sama kierowałam
Andelulla, ta sama trasę pokonywałam często aż do końca 36 tc, później zwyczajnie nie miałam siły.
W którym szpitalu w Tarnowie masz zamiar rodzic?
Rodziłam nie całe 2 miesiące temu u sw.lukasza
Choco, widzę że marzenie się spełniło ❤️Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2023, 10:09
Andelulla lubi tę wiadomość
26.08.2011 Kuba, 3450gram i 52cm 💙
25.05.2022 II kreski 🤰
10.06.2022 - mamy malutkie serduszko ❤️
05.08.2022 - dziewczynka? 💝
02.09.2022 - 212g dziewczynki 💝
20.09.2022 - 373 g zdrowej dziewczynki 💝 (połówkowe)
28.09.2022 - 442 gr 💝💝
26.10.2022 - 852 gr 🥰
23.11.2022 - 1660 gr
24.11.2022 - USG III trymestru 1544g 🙈
14.12.2022 - 2084 gramy 💝💝
11.01.2023 - 36t+5 2660 gramów Księżniczki 💝
23.01.2023 - Amelia, 3100gram, 49 cm 💝
-
I uprzedzę pytania:
Myślałam o podobnym wyjeździe tzn. max 2 h od domu więc nie morze ale jedyne co wydumałam to to, że pojedziemy ale mniej więcej miesiąc po rozwiązaniu, a nie przed.
Jakoś za duże ryzyko dla mnie 💁W sensie, że samopoczucie może być dużo gorsze niż nam się wydaje. -
Ja do dnia dzisiejszego prowadzę samochod i nadal mi sie zdarza jezdzic do rodziców na weekend lub odebrać jakies rzeczy dla dziecka od kuzynki. Fakt faktem jest coraz mniej wygodnie pokonac to 120km ale daje rade. Ciąża fizjologiczna to brak przeciwskazań, jedynie te aspekty niewygody, ale u ciebie to tez moze zaczac sie pozniej, tak jak mowie ja w 32tc nadal mialam maly brzuch, teraz tez wiec az takiego ucisku nie czułam. Warto rezerwowac przez booking tam czasem jest opcja anulowania z dnia na dzień
Edit: i 32tc to nie koncowka ciąży, to jeszcze cała wiecznosc do poroduNaprawde
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2023, 10:18
❤Starania od: Maj 2022:
05.08.2022 - ⏸
27.04.2023🤱💙 -
natkurka wrote:Ja do dnia dzisiejszego prowadzę samochod i nadal mi sie zdarza jezdzic do rodziców na weekend lub odebrać jakies rzeczy dla dziecka od kuzynki. Fakt faktem jest coraz mniej wygodnie pokonac to 120km ale daje rade. Ciąża fizjologiczna to brak przeciwskazań, jedynie te aspekty niewygody, ale u ciebie to tez moze zaczac sie pozniej, tak jak mowie ja w 32tc nadal mialam maly brzuch, teraz tez wiec az takiego ucisku nie czułam. Warto rezerwowac przez booking tam czasem jest opcja anulowania z dnia na dzień
Edit: i 32tc to nie koncowka ciąży, to jeszcze cała wiecznosc do poroduNaprawde
Z ostatnim zdaniem się zgadzam bo moja kazała na siebie czekać do 41 tc 😄 ale tak naprawdę ( jak zawsze !) wszystko zależy od indywidualnego przypadku, nie mało jest sytuacji gdzie dziecko rodzi się w 35/36tc.
Ciężko jednoznacznie ocenić.
-
Wiara Nadzieja Miłość wrote:Hmm, nad morze mamy 3.5/4h. Raczej blisko, ale wiadomo, korków się nie przewidzi.
Domyślam się, ze to sprawa indywidualna + na ten moment nie da się określić, jak ciąża będzie wyglądać za 3 miesiące. Oczywiście wszystko z ręka na pulsie - jeśli przed samym wyjazdem coś by się wydarzyło, czułabym lęk, nie pojechałabym, nawet jeśli pieniądze miałyby przepaść. Po prostu rozważam, czy coś zaklepać (oferty rozchodzą się jak ciepłe bułeczki, już późno), czy to byłoby w teorii bezpieczne 🤔 To, czy później byśmy pojechali, to już inna para kaloszy, trzeba się obserwować.
PS Kurcze, te podzielone zdania robią mi mętlik w głowie. Każdy radzi coś innego. Internet ma skrajnie różne opinie na ten temat 😅🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2023, 10:25
Babova lubi tę wiadomość
♀️♂️'96
PCOS
Krótkie fazy lutealne
Zakończenie antykoncepcji 09.2021
4cs (liczony)
08.2022 cb 💔
11.10 - kuzyn ciotecznej babki ojca cienia 😉
12.10 - cień ⏸️, beta 21,59
14.10 - beta 86,81 🥹
17.10 - beta 238,8 🍀
19.10 - beta 466,2 przyrost 83,6%
21.10 - beta 811,4 przyrost 78% 🥺
24.10 - beta 2343 przyrost 109,1% 🥹
28.10 - jest pęcherzyk, 5w0d🍀
10.11 - jest serduszko, 7w1d ❤️
24.11 - jest ruchliwy arbuz 🍉
08.12 - wizyta
19.12 - niskie ryzyka, 🍉 ruchliwy, wszystko na swoim miejscu 🥹
29.12 - 9,73 cm bobofruta, wysokie CRP, antybiotyk 🧐
09.01.23 - czyżby chłop? 😏♂️
19.01 - 203 gramy cudu 💫
30.01 - prenatalne 2 trym. Wszystko w porządku, 🍉 oficjalnie staje się.. chłopcem!
23.03 - przekroczyliśmy granicę "torebki cukru" 😉 1034g żywego ognia!
-
Wiara Nadzieja Miłość wrote:Hmm, nad morze mamy 3.5/4h. Raczej blisko, ale wiadomo, korków się nie przewidzi.
PS Kurcze, te podzielone zdania robią mi mętlik w głowie. Każdy radzi coś innego. Internet ma skrajnie różne opinie na ten temat 😅🙈
Takie moje zdanie, przecież nie nastawiasz się na góry tylko na spacerki, relaxmoim zdaniem śmiało
A-6, Namisa lubią tę wiadomość
33♀️33 ♂️
27.08.2019 👫
27.08.2020 💍
27.08.2021 💒
27.08.2023 termin 🍼
_______
2014 💗 M. 👧
20.12 ⏸️😲🙈
21.12 beta 1242🩸
21.12 - perzyk 3,8mm
03.01 0,43mm🍤
31.01 wizyta
06.02 badania 🩸 Pappa
15.02 niskie ryzyka 🍀 💙?
21.02 8 cm 🍼 100g
21.03 220g 🥚🥚
12.04 411g 👕
18.04 491 g 🐻
16.05(25+2) 908 g 🐻
06.06(28+2)1662 g 🐻
20.06(30+2) 2080 g 🐻
28.06 (31+3) 2138 g 🐻
11.07 (33+3) 2760g 🐻
31.07 (36+2) 3652g 🐻
21.08 Bruno 3920/59cm 🐻 CC.
-
Kasiooola wrote:Cześć dziewczyny
Sorki ze wam się wcisnę z temat
WNM, ja gdy skończyłam 30 tc ciąży zaczęłam czuć się dużo gorzej. Moja ciąża też przebiegała fizjologicznie, oczywiście czułam się zmęczona, szyjka trzymała aż do samego końca. Więc każdy wyjazd nie był w myśli że coś się stanie tylko ze będzie mi nie wygodnie. Jednak najgorzej wspominam siedzenie w samochodzie w tamtym czasie, miałam mocny nacisk na żołądek, wątrobę i przeponę co sprawiało że siedzenie w fotelu samochodowym było okropne,zgaga, uczucie niezlapania oddechu. Jeśli to tylko 3-4h też bym pojechała, nie koniec świata żeby wrócić do domu. ode mnie się jedzie prawie 10 h 🤭
Ostatnia dalsza podróż odbyliśmy jakoś w 22 tc, 150 km do zakopca, sama kierowałam
Andelulla, ta sama trasę pokonywałam często aż do końca 36 tc, później zwyczajnie nie miałam siły.
W którym szpitalu w Tarnowie masz zamiar rodzic?
Rodziłam nie całe 2 miesiące temu u sw.lukasza
Choco, widzę że marzenie się spełniło ❤️
Zamierzam rodzić na Starym Szpitalu Szczeklika bo moja ginekolog tam jest zastępcą ordynatora i większość pacjentek rodzi z nią ☺️
A!
WNM, dziewczyny dobrze piszą - 32 to nie koniec ciąży. Ja finalnie urodziłam 40+1, a wcześniej szyjka wysoko i żadnych skurczy 😅
Jeśli tak jak piszesz, nie żal ci kasy bo jak przepadnie to trudno to klep termin i pozytywne nastawienie! Nie przewidzisz teraz, za miesiąc jak się będziesz czuć itp., a jak masz okazję się zrelaksować to warto spróbować. 8 h, a 4 h to znacząca różnica 😉🤞Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2023, 10:30
A-6, Namisa, Kasiooola lubią tę wiadomość
Mam obustronny niedosłuch (aparat+implant)🦻
06.2017 - synek 🧒(udało się w 3 cyklu starań)
22.11 - ⏸ 🍀(7/8cykl)
23.11 - Beta - 403,9 mIU/ml✊
28.11 - II beta - 3478,00 mIU/ml✊(przyrost 130.3%)
02.12 - III beta - 9768,00 mIU/ml ✊(przyrost 67.6%)
06.12 - mamy pęcherzyk z ❤️
16.01 - I USG prenatalne🤞🙏🏻 pomiary w normie + Pappa - ryzyka chorób niskie, jedynie ryzyko preeklampsji i porodu przedwczesnego wysokie ➡️ Acard 150 mg💊na noc, 💙?
27.02 - (19+4) - ✅USG, 200g
28.02-06.03 - (19+5)🏥, USG, krwinkomocz i białko w moczu.
20.03 - (21+4) II USG, 430g dziewczynki 🧚♀️🌸
22.05 - (30+4) - III USG, 1750g 🌸
19.06 - (34+4) - ✅, 2800g 🌸
29.06 - (36+0) - ✅, 3300g 🌸
05.07 - (37+0) - 🏥, 3500g KTG, monitoring cukrów itp.
17.07 - (38+4) - 🌸 Laura, 53 cm, 3750g🌸
-
Ja osobiście bym jechała, żeby naładować baterie 😁 Jestem w 27 tygodniu i nie mam w ogóle jeszcze takich myśli, żeby jakoś ograniczac aktywność. Tak na miesiąc przed terminem porodu pewnie już bym grzecznie siedziała na tyłku, ale w kwietniu będę właśnie między 30 a 34 tygodniem i nie czuje się jeszcze zobligowana przez moje ciało do zmniejszania obrotów. Ale to jest bardzo indywidualna sprawa zależna od tego jak się czujemy - ja mam bardzo lekką ciążę od początku, brzuch mi totalnie nie przeszkadza, w zasadzie dalej nie czuje się w ciąży 😆 Nie tak jak to sobie wyobrażałam. Oczywiście trzeba brać pod uwagę fakt że po 30 tygodniu może być różnie, może być ciężej - ale skoro do tej pory wszystko przebiega fizjologicznie i bez trudności to nie chce zakładać najgorszego. Zawsze w razie co można zrezygnować z wyjazdu, jeśli będziesz się czuła gorzej czy pojawią się jakieś trudności - ja osobiście nie widzę sensu dmuchania na zimne, wolę wykorzystać ten wolny czas przed urodzeniem malucha jeśli wszystko przebiega prawidłowo.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2023, 10:30
natkurka, Cotakoza lubią tę wiadomość
15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm 🩵 -
smoothie wrote:Z ostatnim zdaniem się zgadzam bo moja kazała na siebie czekać do 41 tc 😄 ale tak naprawdę ( jak zawsze !) wszystko zależy od indywidualnego przypadku, nie mało jest sytuacji gdzie dziecko rodzi się w 35/36tc.
Ciężko jednoznacznie ocenić.
Tak ale tego nie ocenisz na zadnym etapie ciąży, ani w 30tc ani w 20tc kiedy poród się zacznie. Chodzilo mi o to ze 8-9 tygodni do porodu to jest szmat czasu. Wedlug mnie koncówka ciązy to ostatnie 3 tygodnie. Wczesniej jesli ciąża jest fizjologiczna to nie ma znaczenia czy to 32 czy 35tc bo dolegliwosci na tym etapie są juz podobne:) Porodu zadna z Nas nie przewidzi ( o ile nie jest zaplanowany np przez CC) a tym sposobem czlowiek bylby uwieziony w domu ciągłym czekaniem i zastanawianiem sie „ a co jesli sie zacznie”.Namisa lubi tę wiadomość
❤Starania od: Maj 2022:
05.08.2022 - ⏸
27.04.2023🤱💙