Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy tylko do 30.11   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Jest nadzieja dopóki @ nie ma - Pogaduchy Staraczek
Odpowiedz

Jest nadzieja dopóki @ nie ma - Pogaduchy Staraczek

Oceń ten wątek:
  • sylwia1986 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2017, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Auricomka, tak w skrócie : Metoklopramid( czyli ta tabletka którą się łyka po wykonaniu pierwszego badania) jest lekiem, który pobudza wydzielanie prolaktyny. Prawidłową reakcją organizmu na podanie leku powinien być wzrost stężenia prolaktyny około 2–6 razy w stosunku do stężenia prolaktyny przed podaniem leku.

jeśli po tabletce poziom prolaktyny wzrasta za bardzo...czyli np 10cio krotnie, wtedy mamy prawdopodobnie do czynienia z hiperprolaktynemią czynnościową.

Moja gin zawsze każe mi badać prolaktyne z obciążeniem, natomiast endokrynolog uważa że zwykłe badanie wystarczy.
    Ja zawsze badam z obciążeniem bo to jednak głównie gin kieruje moim "leczeniem"

01.2020. Hsg- jajowod prawy ok, lewy niedrożny:/
    Starania od 12.2015,
    plamienia przed okresem
    Hashimoto - Euthyrox 25
    27.12.2017 - ciąża pozamaciczna (laparoskopia )
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2017, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozuemiem, ja się zastanawiam dlaczego mi takiego badania nei zlecono. Ja teraz mam prolaktyne 22 ale rok temu miałam 60 bez obciązenia.

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • Dżoana89 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2017, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczynki, odebrałam wyniki prolaktyny. Po dwóch tygodniach leczenia Bromkiem, spadek z 28,3 na 18,9 :)
    Jest postęp. Tym razem nie robiłam prolaktyny z obciążeniem, bo mi jej gin nie zlecił, ale widać, że lek działa. Nie wiem jak to wpłynie na moje plamienia i progesteron, bo to dopiero połowa cyklu, ale jestem dobrej myśli.
    Jutro wizyta u gina.

Rucola, moniczko lubią tę wiadomość

starania od Maja 2016, 28lat,

"Miłości bez krzyża nie znajdziecie, a krzyża bez miłości nie uniesiecie" JPII
  • sylwia1986 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2017, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżoana to super, że prolaktyna się poprawiła :)
    Mam nadzieję że będzie już tylko lepiej !
    A powiedz mi jeszcze jak to u Ciebie dotąd wyglądało z tymi plamieniami? długo one trwają?
    U mnie teraz w piątym cyklu z duphastonem i pierwszym z dostinexem trwały 4 dni a to u mnie duża poprawa...
    w sobotę pójde zbadać prolaktyne i tsh a za tydzień do gin- prawie będzie 8 dc więc zaczniemy monitoring cyklu ...no i zobaczę co dalej

Starania od 12.2015,
    plamienia przed okresem
    Hashimoto - Euthyrox 25
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2017, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzoana tzrymam kciuki.
    ja tez mam wizytę u gina ale neistety znowu owulacyjn eujemne więc pewnie będzie cykl pusty:( jUtro mamy sprawdzić czy owulacja się szykuje jakaś ale marnie to widze

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • Dżoana89 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2017, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja chyba przegapiłam owulacje :/ jakoś tak szybko w tym cyklu u mnie wystąpiła... jutro się dowiem czy na pewno.

Sylwia, plamienia u mnie zaczeły się pojawiać niedługo po tym jak rozpoczeliśmy starania - pierwsze wystąpiło w sierpniu rok temu. Od tego czasu mam regularne wizyty u gina. Pierwszy przepisał mi duphaston, ale on nic nie pomógł. W końcu trafiłam do dobrego naprotechnologa, przepisał serię badań i tak wyszła ta prolaktyna i obecnie idziemy w tym kierunku.

• sylwia1986 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2017, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżoana faktycznie dziwna sprawa z tą Twoją owulacją, a zwykle w jakich dniach cyklu ją miewasz?
    Napisz jutro koniecznie co tam gin zaobserwował :)
    moja pani doktor też upatruje się przyczyn plamienia w zbyt wysokiej prolaktynie, dlatego też ogromnie jestem ciekawa jaki mi wyjdzie wynik tym razem :)
    ale o tym poinformuje was dopiero w poniedziałek bo mam nadzieję że z soboty wyniki będą na poniedziałek ...

Moniczko jak tam u ciebie ? halo... :)
    Skąd te przypuszczenia,że plamienie już nadciąga ? w swojej sprawie jestem bardzo pesymistycznie nastawiona więc choć w waszych staram się być pełna optymizmu..i mam nadzieję że twoje plamienia nie przylezą wogóle !

Starania od 12.2015,
    plamienia przed okresem
    Hashimoto - Euthyrox 25
  • Dżoana89 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2017, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zawsze owulacje mam około 15 dnia, tym razem miałabym już 11 :/?
    Testy owu też szaleją... 12 dc dnia niegatywny, 13 dc pojawiła się blada druga kreska, dzisiaj już tylko jedna....

• sylwia1986 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2017, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No cóż wszystkiego dowiesz się jutro, jednak najpewniejszym wyznacznikiem owulacji będzie usg bo testy czy nawet tutejsza aplikacja mogą się mylić...nic się nie martw i czekaj spokojnie do wizyty :)
    A co do starań, myślę że może warto rozpocząć je trochę wcześniej :D
    od 9/10 dc tak na wszelki wypadek :)
    My to od 7 dc już serduszkowaliśmy zawzięcie co drugi dzień do 14 dc ;)
    ..a tu i tak klapa..widocznie nadal coś jest nie tak i mam nadzieję że się dowiem niebawem co to takiego !

Starania od 12.2015,
    plamienia przed okresem
    Hashimoto - Euthyrox 25
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzoana wydaje mi sie, że jesteś jeszcze przed owulacją , obsatwiam, że owu zmieni ci dzień owulki po wprowadzeniu kolejnych, wyższych tempek :)

ja nie badałam prolaktyny z obciążeniem
    podstawową miałam 8 ng/ml i gin powiedział, że nie ma sensu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2017, 07:58

• Dżoana89 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh... a ja przypuszczam, że owulacje miałam 12 dnia cyklu, bo wtedy test owulacyjny pokazał mi bladą kreskę.
    Te tanie testy z allegro są beznadziejne. Robiłam je trzy dni pod rząd, skok temperatury był, a tylko jeden pokazał mi cień. Ehhh jestem trochę zła, bo gdyby nie niedyspozycja mojego męża - Problem z kręgosłupem, to pewnie byśmy serduszkowali...

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżoana skąd ja to znam, mój miał w zeszłym miesiąc atak rwy kulszowej i sam skarpetek nie mógł sobie załozyć, nie mówiąc o <3
    heh, ale jak nie ten cykl, to następny , głowa do góry!

mi te z allegro wychodziły ładnie.

• Dżoana89 Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez tak uważam! Teraz gdy poprawił mi się śluz płodny jestem pełna nadziei :)
    Ciekawi mnie tylko co z moją cystą, czy się wchłonęła... tego dowiem się już dzisiaj.

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżoana89 wrote:
    hej dziewczynki, odebrałam wyniki prolaktyny. Po dwóch tygodniach leczenia Bromkiem, spadek z 28,3 na 18,9 :)
    Jest postęp. Tym razem nie robiłam prolaktyny z obciążeniem, bo mi jej gin nie zlecił, ale widać, że lek działa. Nie wiem jak to wpłynie na moje plamienia i progesteron, bo to dopiero połowa cyklu, ale jestem dobrej myśli.
    Jutro wizyta u gina.

Super Kochana :) Część lekarzy odchodzi od badania prolaktyny z obciążeniem, bo podobno nie ma to takiego znaczenia. Za granicą w ogóle już nie ma takiego terminu jak prolaktyna z obciążeniem. Może Twój lekarz też tego nie uznaje.

U mnie 19dc i śluz podbarwiony na brązowo.
    Nie mam już siły...

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moniczko kurcze przykro mi, bierzesz jakiś progesteron w tym cyklu ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie biorę, muszę zrobić znowu hormony, znowu wydać krocie i dopiero wtedy lekarz postanowi czy dać mi progesteron i co dalej. Bo wynik proga mam z października i dla lekarza jest nieaktualny.

• Martm27 Koleżanka

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniczko a bralas moze kiedyś clo?ja tez mam plemienia,juz tak od ponad roku i jak bralam w zeszłym cyklu clo to plamien wyjątkowo nie miałam,wiec moj gin twierdzi ze moje plemienia mogą być spowodowane kiepska owulacja i ze niby jajeczko jest ,,slabo odżywione",wiec moze i u Ciebie to jest przyczyna plamien.U nas dodatkowo tak jak u ciebie slaba morfologia nasienia:/

moniczko lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martm27 moj gin tez doszedł do takiego wniosku i probujemy ze stymulacją , zobaczymy jak to wpłynie na plamienia i na ciąże :P

moniczko lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :)

• Rucola Autorytet

Wysłany: 21 kwietnia 2017, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja dziś zaliczyłam ogromny sukces. pierwszy raz w życiu w 8dpo mój progesteron wynosi 20,1 ng/ml i mam pewność, ze to zasługa stymulacji. Mam w związku z tym do was pytanie, bo biorę duphaston 1x1 i teoretycznie nie ma on wpływu na wynik badania. Co Wy uważacie na ten temat???

Raven lubi tę wiadomość

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
‹‹ 64 65 66 67 68 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ