Jest nadzieja dopóki @ nie ma - Pogaduchy Staraczek
-
WIADOMOŚĆ
-
Auricomka, tak w skrócie : Metoklopramid( czyli ta tabletka którą się łyka po wykonaniu pierwszego badania) jest lekiem, który pobudza wydzielanie prolaktyny. Prawidłową reakcją organizmu na podanie leku powinien być wzrost stężenia prolaktyny około 2–6 razy w stosunku do stężenia prolaktyny przed podaniem leku.
jeśli po tabletce poziom prolaktyny wzrasta za bardzo...czyli np 10cio krotnie, wtedy mamy prawdopodobnie do czynienia z hiperprolaktynemią czynnościową.
Moja gin zawsze każe mi badać prolaktyne z obciążeniem, natomiast endokrynolog uważa że zwykłe badanie wystarczy.
Ja zawsze badam z obciążeniem bo to jednak głównie gin kieruje moim "leczeniem"01.2020. Hsg- jajowod prawy ok, lewy niedrożny:/
Starania od 12.2015,
plamienia przed okresem
Hashimoto - Euthyrox 25
27.12.2017 - ciąża pozamaciczna (laparoskopia ) -
hej dziewczynki, odebrałam wyniki prolaktyny. Po dwóch tygodniach leczenia Bromkiem, spadek z 28,3 na 18,9
Jest postęp. Tym razem nie robiłam prolaktyny z obciążeniem, bo mi jej gin nie zlecił, ale widać, że lek działa. Nie wiem jak to wpłynie na moje plamienia i progesteron, bo to dopiero połowa cyklu, ale jestem dobrej myśli.
Jutro wizyta u gina.Rucola, moniczko lubią tę wiadomość
starania od Maja 2016, 28lat,
"Miłości bez krzyża nie znajdziecie, a krzyża bez miłości nie uniesiecie" JPII -
Dżoana to super, że prolaktyna się poprawiła
Mam nadzieję że będzie już tylko lepiej !
A powiedz mi jeszcze jak to u Ciebie dotąd wyglądało z tymi plamieniami? długo one trwają?
U mnie teraz w piątym cyklu z duphastonem i pierwszym z dostinexem trwały 4 dni a to u mnie duża poprawa...
w sobotę pójde zbadać prolaktyne i tsh a za tydzień do gin- prawie będzie 8 dc więc zaczniemy monitoring cyklu ...no i zobaczę co dalej01.2020. Hsg- jajowod prawy ok, lewy niedrożny:/
Starania od 12.2015,
plamienia przed okresem
Hashimoto - Euthyrox 25
A ja chyba przegapiłam owulacje jakoś tak szybko w tym cyklu u mnie wystąpiła... jutro się dowiem czy na pewno.
Sylwia, plamienia u mnie zaczeły się pojawiać niedługo po tym jak rozpoczeliśmy starania - pierwsze wystąpiło w sierpniu rok temu. Od tego czasu mam regularne wizyty u gina. Pierwszy przepisał mi duphaston, ale on nic nie pomógł. W końcu trafiłam do dobrego naprotechnologa, przepisał serię badań i tak wyszła ta prolaktyna i obecnie idziemy w tym kierunku.starania od Maja 2016, 28lat,
"Miłości bez krzyża nie znajdziecie, a krzyża bez miłości nie uniesiecie" JPII -
Dżoana faktycznie dziwna sprawa z tą Twoją owulacją, a zwykle w jakich dniach cyklu ją miewasz?
Napisz jutro koniecznie co tam gin zaobserwował
moja pani doktor też upatruje się przyczyn plamienia w zbyt wysokiej prolaktynie, dlatego też ogromnie jestem ciekawa jaki mi wyjdzie wynik tym razem
ale o tym poinformuje was dopiero w poniedziałek bo mam nadzieję że z soboty wyniki będą na poniedziałek ...
Moniczko jak tam u ciebie ? halo...
Skąd te przypuszczenia,że plamienie już nadciąga ? w swojej sprawie jestem bardzo pesymistycznie nastawiona więc choć w waszych staram się być pełna optymizmu..i mam nadzieję że twoje plamienia nie przylezą wogóle !
01.2020. Hsg- jajowod prawy ok, lewy niedrożny:/
Starania od 12.2015,
plamienia przed okresem
Hashimoto - Euthyrox 25
zawsze owulacje mam około 15 dnia, tym razem miałabym już 11 ?
Testy owu też szaleją... 12 dc dnia niegatywny, 13 dc pojawiła się blada druga kreska, dzisiaj już tylko jedna....starania od Maja 2016, 28lat,
No cóż wszystkiego dowiesz się jutro, jednak najpewniejszym wyznacznikiem owulacji będzie usg bo testy czy nawet tutejsza aplikacja mogą się mylić...nic się nie martw i czekaj spokojnie do wizyty
A co do starań, myślę że może warto rozpocząć je trochę wcześniej
od 9/10 dc tak na wszelki wypadek
My to od 7 dc już serduszkowaliśmy zawzięcie co drugi dzień do 14 dc
..a tu i tak klapa..widocznie nadal coś jest nie tak i mam nadzieję że się dowiem niebawem co to takiego !01.2020. Hsg- jajowod prawy ok, lewy niedrożny:/
Starania od 12.2015,
plamienia przed okresem
Hashimoto - Euthyrox 25
nick nieaktualnyDzoana wydaje mi sie, że jesteś jeszcze przed owulacją , obsatwiam, że owu zmieni ci dzień owulki po wprowadzeniu kolejnych, wyższych tempek
ja nie badałam prolaktyny z obciążeniem
podstawową miałam 8 ng/ml i gin powiedział, że nie ma sensuWiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2017, 07:58
-
Ehh... a ja przypuszczam, że owulacje miałam 12 dnia cyklu, bo wtedy test owulacyjny pokazał mi bladą kreskę.
Te tanie testy z allegro są beznadziejne. Robiłam je trzy dni pod rząd, skok temperatury był, a tylko jeden pokazał mi cień. Ehhh jestem trochę zła, bo gdyby nie niedyspozycja mojego męża - Problem z kręgosłupem, to pewnie byśmy serduszkowali...
starania od Maja 2016, 28lat,
nick nieaktualny
-
Tez tak uważam! Teraz gdy poprawił mi się śluz płodny jestem pełna nadziei
Ciekawi mnie tylko co z moją cystą, czy się wchłonęła... tego dowiem się już dzisiaj.starania od Maja 2016, 28lat,
nick nieaktualnyDżoana89 wrote:hej dziewczynki, odebrałam wyniki prolaktyny. Po dwóch tygodniach leczenia Bromkiem, spadek z 28,3 na 18,9
Jest postęp. Tym razem nie robiłam prolaktyny z obciążeniem, bo mi jej gin nie zlecił, ale widać, że lek działa. Nie wiem jak to wpłynie na moje plamienia i progesteron, bo to dopiero połowa cyklu, ale jestem dobrej myśli.
Jutro wizyta u gina.
Super Kochana Część lekarzy odchodzi od badania prolaktyny z obciążeniem, bo podobno nie ma to takiego znaczenia. Za granicą w ogóle już nie ma takiego terminu jak prolaktyna z obciążeniem. Może Twój lekarz też tego nie uznaje.
U mnie 19dc i śluz podbarwiony na brązowo.
Nie mam już siły... -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Moniczko a bralas moze kiedyś clo?ja tez mam plemienia,juz tak od ponad roku i jak bralam w zeszłym cyklu clo to plamien wyjątkowo nie miałam,wiec moj gin twierdzi ze moje plemienia mogą być spowodowane kiepska owulacja i ze niby jajeczko jest ,,slabo odżywione",wiec moze i u Ciebie to jest przyczyna plamien.U nas dodatkowo tak jak u ciebie slaba morfologia nasienia:/
moniczko lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny ja dziś zaliczyłam ogromny sukces. pierwszy raz w życiu w 8dpo mój progesteron wynosi 20,1 ng/ml i mam pewność, ze to zasługa stymulacji. Mam w związku z tym do was pytanie, bo biorę duphaston 1x1 i teoretycznie nie ma on wpływu na wynik badania. Co Wy uważacie na ten temat???
Raven lubi tę wiadomość
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021