Klub pod Pingwinkiem 🐧
-
WIADOMOŚĆ
-
Limonka 😢 pierwsze co pomyślałam to, że to może jednak ciąża i mocne plamienie ale mówisz, że to full okres... ☹️ przykro mi, nie rozumiem czemu tak się dzieje. Ale może jednak potrzebujesz proga do stymulacji. Jednak te stymulację to jest grzebanie w hormonach i traci na tym progesteron? Pogadaj o duphastonie na następnej wizycie... Mi lekarze mówili zawsze, że on nie zaszkodzi a 2x1 to już w ogóle jest takie "pogłaskanie macicy"
-
No i rozumiem ten żal... Tyle wkładamy siły w jeden cykl, stymulację, monitoringi, zmiana grafiku w pracy, zamienianie się bez mówienia o co chodzi... A potem coś się spieprzy takiego bezsensownego typu skrócona fl albo seks nie wtedy co trzeba. To mega frustrujące
-
Oliwka cykli stymulowanych miałam mega dużo, prawie cały rok. Były pęcherzyki, same pękały, no owulacja książkowa, ale ciąży brak...już zaczyna brakować mi sił mimo, że dopiero rok starań za mną. Jestem po inseminacji i czekam na okres lub jego brak.
-
Zapomniałam dodać, że biorę jeszcze Pregna Start oraz witaminę D (badałam jej poziom i wyszedł niski poziom. Mutację z test dna, czyli z tej strony testdna.pl ? Czy te badania na zespół antyfosfolipidowy robi się również w trakcie starań, czy tylko przy poronieniu?
Witamina B12 z kwietnia tego roku: 448 pg/ml (187-883)
Kwas foliowy z kwietnia tego roku : >20 ng/ml (2,34-17,56)
Ferrytyna z kwietnia tego roku - 11,97 ng/ml (4,63-204)
Żelazo z kwietna tego roku - 46 mikrog/dl (50-170)
Robiłam też:
AMH w kwietniu tego roku - 103,1 pmol/l (dla kobiet z pcos 13,3 - 135, dla wieku 6,35-70,3) -
Łykasz jakieś żelazo? Masz dość niskie i ferrytynę też. Ja mam tylko ferrytynę niską a żelazo ok i dostałam feroplex. Ale ciągle zapominam go brać 🤦
jeśli masz podwyższony kwas foliowy to warto zbadać te testy dna, bo może masz mutacje mthfr i powinnaś łykać foliany wtedy zwykły kwas się nie przyswaja i kumuluje co znów może podnosić homocysteinę, która może utrudniać zajście w ciążę. Niektóre dziewczyny po prostu łykają foliany bez badania mthfr co też nie szkodzi. Tam jeszcze może Ci wyjść czy masz trombofilie czy nie i wtedy leki zmniejszające krzepliwość. Bywały już tu takie historie, że po acardzie nagle zaskoczyło 😉
Niektórzy uważają, że mutacje są przeceniane w diagnostyce, ja trafiałam na lekarzy, którzy brali je pod uwagę. Zespół antyfosfolipidowy hm... Ja miałam zlecony po cb i cp. Nie wiem czy to powoduje poronienia czy może też utrudniać samo zagnieżdżenie? Tu się nie znam za bardzo 🤔
Zależy też jak jesteś nastawiona, czy na full diagnostykę czy to co konieczne, bo jak na rok starań masz dużo badań i teoretycznie jest duża szansa, że lada moment w ciążę zajdziesz, bo to dopiero rok... Ale wiem jak jest i też po roku już byłam zestresowana i zdołowana -
Nie łykam żadnego żelaza, ale chce sobie powtórzyć te badania, aby były świeże. Powiem szczerze, jakoś nie mam zaufania do badań wysyłkowych, więc sprawdzę, gdzie można je zrobić na miejscu. Szkoda, że nie wiadomo, jaka jest przyczyna niepowodzeń..
-
Alexandra, masz bardzo podobne AMH do mojego - u mnie w tej jednostce było ponad 93 i lekarze tu widzą przyczynę niepowodzeń. Ostatnio w klinice lekarka mi powiedziała, że to tak naprawdę jest loteria bo może być pacjentka z takim AMH i komórki mogą być całkiem ok, a mogą być bardzo złe. Powiedziała mi nawet, że często pecherzyki rosną wtedy puste i teoretycznie wydaje nam się, że mamy owulacje, a tak naprawdę wcale jej nie ma… Dlatego ważne jest tu wystymulowanie mnogich owulacji, bo szansa się zwiększa. I że teoretycznie poziom progesteronu, estradiolu czy czegokolwiek nie świadczy o jakości owulacji, bo może być super ciałko żółte z pęcherzyka w którym nie było komórki 😕 Jakość można ocenić dopiero przy ivf, gdzie naocznie widać jak one wyglądają. I ja coraz bardziej przekonuje się do tej teorii w swoim przypadku niestety, choć jestem fizycznie i „cyklowo” jakimś przeciwieństwem klasycznego PCOS 🙄
A inseminacja przynajmniej w spoko cenie na Polnej, w klinikach przebitka x2 🤦🏼♀️
Jeszcze odniosę się do wymazu na MUCH - też nie mogłam zrozumieć dlaczego lekarze nie chcą zrobić mi tego wymazu… Dla mnie to jest bez sensu, bo może nie objawiać się to niczym a jednak stanowić zagrożenie dla potencjalnej ciąży 😕 I o wiele mi „lżej” jak już mam zrobiony i wiem, że wynik jest ujemny.
Oliwka, a jak Ty się czujesz? ☺️ - Doczytałam pod wykresem, nie martw się tymi bólami w miejscu po cp. Tam może równie dobrze naciągać się coś z drugiej strony, a będziesz czuć tą przeciwną bo więzadła coś ciągną, tak często mówił mi mój lekarz. I wykres wygląda pięknie 😍Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2022, 12:05
-
Oliwka, tak dokładnie taką samą. Tylko poproszę w tym cyklu o proga, bo jaki sens mają leki do stymulacji za 300zł jak będzie powtórka fl z tego cyklu 🤦🏼♀️
Alexandra, na dziale starając się z pomocą medyczną jest cały wątek o Medart, myślę że tam ktoś będzie w stanie pomóc.Alexandra lubi tę wiadomość
-
Miałam dzisiaj badania prenatalne. Wszystko dobrze na usg, teraz tylko czekamy na wyniki Pappy i Nifty.
Wiemy już, że będziemy mieli chłopca ☺️❤️Olenkaqx, Pomarańcza, Oliwka91, Niebieska Gwiazda, Juliet lubią tę wiadomość
-
Ale czad Monia! Gratuluję synka!
Monika7 lubi tę wiadomość
-
Monika ale super, synek 🥰 coś się chłopaki posypały nam w grupie ostatnio 😁
Monika7 lubi tę wiadomość
-
Monika, cudownie 💙 Faktycznie, same chłopaki tu ostatnio 😁
Ciekawe jak tam Sparky 🤔
Oliwka a Ciebie nie korci żeby zatestować? 😉Monika7 lubi tę wiadomość
-
Super! U nas Józio, jeśli jeszcze nie pisałam 😅