Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne koty kociaczki koteczki....i TOKSOPLAZMOZA!
Odpowiedz

koty kociaczki koteczki....i TOKSOPLAZMOZA!

Oceń ten wątek:
  • Ita Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2014, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koty w parach to najlepszy pomysł na świecie! My adoptowaliśmy od razu dwa (do tego ślepulinki) i są dla siebie jak rodzeństwo! Śpią razem, myją się razem, gryzą się razem. Wcześniej miałam tylko jednego kota i mam porównanie - stadko to lepszy wybór! :D

atdck6nlmznf5qze.png
  • livia30 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2014, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam trzy koty :D Wcześniej półtora roku miałam jednego a jak dołożyłam małego schroniskową bidę to nagle mój starszak odżył, zajął się młodszym. Teraz sa nierozłączni :-) A trzeci to dołaczył do nich niedawno, stara babulinka (15lat) ale dycha jeszcze całkiem dobrze ;-) Jednak ma ich delikatnie mówiąc w głebokim poważaniu, oni ją raczej też ;-)

atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png
  • vincaminor Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2014, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się tylko trochę boję, że koty sobie na tym etapie nie przypadną do gustu -_- no bo przecież nie zwrócimy tego drugiego "bo się nie dogadują".
    Ale z drugiej strony uspokajają mnie relacje znajomych, że owszem na początku się leją albo słabo tolerują, ale później najlepsze kumple :)

grudzień 2013 - śpij mój Aniołku... :*
    h84fi09kllurhqo8.png
  • livia30 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2014, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje na poczatku też się lały ;-) Dwa tygodnie i nierozłączni. Wszedzie się wylizują - dosłownie WSZĘDZIE :D

Ita lubi tę wiadomość

atdci09krcni3vrx.png
    dqpranlijgjzfr8g.png
    l22nvcqg03ccs7pi.png
  • paprotka Znajoma

Wysłany: 18 kwietnia 2014, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak zapytalam moja gin o toxo, bo tak jak wy jestem kocia mama (tylko) poki co, powiedziala: "Nie przepadam za kotami, wole psiaki, ale co sie stalo, ze ludzie tak ich nie lubia?!" Bez obaw. Cale życie mialam do czynienia z kotami i nie mam przeciwciał.

relgvcqglgdhk0ir.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2014, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak miałam swoją kotkę to jeszcze mieszkałam u rodziców, mama zamarzyła sobie brytyjczyka, więc kupili. kicia od początku na niego fukała, atakowała, myśleliśmy, że przejdzie jej, ale ponad pół roku byli we 2 i cały czas było to samo :/ taka charakterna ta moja kicia :p
    jak już remontowaliśmy mieszkanie to zabierałam ją ze sobą, chociaż na te wieczory co robiliśmy, widziałam jaka jest szczęśliwa, że ma całe mieszkanie dla siebie i żaden mały futrzak nie zachodzi jej drogi :)
    a jak widać, kot podczas remontu też znajdzie swoje miejsce :)
    4c3f013236299737.jpg

chciałam mieć zawsze parkę kotów, ale z moją kicią to żaden nie przetrwa. ma w porządku wszystkie koty i psy w sąsiedztwie(nawet te duże) :D

Ita, mar, Ania_84 lubią tę wiadomość

• olencja Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2014, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ehh,,a jak sobie radzice z dwoma kotami i wyjazdami na swieta,na wakacje,gdziekolwiek? bo to u nas najwiekszy problem- co zrobic z kotem,ktory nawet wlasnego cienia sie boi:(

u5cvp2.png
  • vincaminor Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2014, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...jak to niepostrzeżenie temat o toxo opanowały kociary :D :D :D

Ita lubi tę wiadomość

h84fi09kllurhqo8.png
  • vincaminor Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2014, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jest świetny hotelik dla zwierząt - nie z klatkami i betonem, tylko z prawdziwym "catio" i drewnianym domkiem, gdzie każdy kot ma swój tymczasowy domek. Pani, która go prowadzi ma hodowlę devon rex i w związku z tym sama jest kociarą - to widać. Dużo czasu spędza z kotami przyjezdnymi, mizia te, które są miziaste, oswaja te obrażone, gada z tymi gadatliwymi - nawet radio im włącza a zimą widziałam, że miały swoją własną choinkę :D Kotka moich rodziców dwa razy tam była "na wakacjach" i chyba raczej jej się podobało, bo mnóstwo czasu spędzała na dworze, a w domu takich atrakcji nie ma.
    Może w Twojej okolicy też są takie miejsca? :)

Jak się jedzie gdzieś samochodem to można spróbować kota zabrać ze sobą... Rodzice jeżdżą pociągami, więc zabranie kota w 10-godzinną podróż w hałasie to średni pomysł i to jest najlepsze rozwiązanie póki co.
    olencja wrote:
    ehh,,a jak sobie radzice z dwoma kotami i wyjazdami na swieta,na wakacje,gdziekolwiek? bo to u nas najwiekszy problem- co zrobic z kotem,ktory nawet wlasnego cienia sie boi:(

h84fi09kllurhqo8.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2014, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no tak,bierzemy go ze soba,ale to dla niego straszny stres,nowe otoczenie,nieprzyjemni ludzie ktorzy nie lubia kotow,no niestety taka prawda a juz wyjazdu z dwoma to sobie kompletnie nie wobrazam:( hoteliki sa super,ale w wawie to ok 50 zl na dobe.....

u5cvp2.png
  • alka89 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2014, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mar wrote:
    Hej, czy ktoras z Was miała stycznosc z toksoplazmoza? Czy lekarz rodzinny może mi dac skierowanie na badanie tokso. ?

Ja robiłam badanie na toxo i wyszlo,ze mam. Moj gin mowił,ze to badanie tylko prywatnie,nie moze dac skierowania

Tobiaszek- nasz cud ur.27.10.2014 r . Cc
    Zośka /28.06.2015 **Aniołek **10 tydz.
  • olencja Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2014, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alka89 wrote:
    Ja robiłam badanie na toxo i wyszlo,ze mam. Moj gin mowił,ze to badanie tylko prywatnie,nie moze dac skierowania
    owszem,chyba ze juz jestes w ciazy to wtedy na nfz

u5cvp2.png
  • alka89 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2014, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    owszem,chyba ze juz jestes w ciazy to wtedy na nfz

Byłam juz w ciazy jak kazał mi zrobic i mowił,ze ani na toxo ani cytomegalie nie moze dac skierowania

Tobiaszek- nasz cud ur.27.10.2014 r . Cc
    Zośka /28.06.2015 **Aniołek **10 tydz.
  • olencja Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2014, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alka89 wrote:
    Byłam juz w ciazy jak kazał mi zrobic i mowił,ze ani na toxo ani cytomegalie nie moze dac skierowania
    ooo,bylam przekonana ze to obowiazkowe badanie w ciazy

u5cvp2.png
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2014, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    ooo,bylam przekonana ze to obowiazkowe badanie w ciazy
    zalecane, czyli płać i płacz

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • vincaminor Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2014, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziwne, ja bez żadnego "ha" dostałam skierowanie na toxo na nfz nie będąc w ciąży...
    alka89 wrote:

h84fi09kllurhqo8.png
  • mar Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2014, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hehe, dziewczynyyyy miało być o toksoplazmozie.. :P ale miło widzieć, że nie tylko ja (planująca ciążę) mam fisia na punkcie kotów.
    niektózy mi mówią, że mam wybrać - kot albo dziecko..

• paprotka Znajoma

Wysłany: 18 kwietnia 2014, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja majac dwa brytyjczyki boje sie jedynie kłaków... i tego ile moje dziecko ich zje bawiac sie z nimi :-/

relgvcqglgdhk0ir.png
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2014, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na szczescie moj malzyk bez mrugniecia okiem sprzata kuwetke ;)

Moze dltego ze kociczka jest jego oczkiem w glowie.. :)

jak ja wzielismy ze schroniska to zachorowala na koi tyfus.. waczylismy o nia prwie 2 tyg :) i sie udalo wiec moj tak przezyl jak widzial jakona biedna toprzehodizla ze teraz nie raz sama jestem zazdrosna .. nosi ja jak dziecko na rekach :P robi jej polecki zeby miela gdzie energie spozywac :) a juz nie powiem ile ma zdjec :D tyle jej napstrykal ze nie wiem czy dziecku tyle da rade napstrykac :D hehe ;)
    Fajne wiedziec ze jest tyle milosników kotków ;)
    My mamy w planach zaadoptowac jakiegos drugiego kotka :) zeby mała Kami miała towrzysza :) a zoe uratujemy jakiegos malucha badz dorosłego kotka :)

Ewa99 lubi tę wiadomość

Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 kwietnia 2014, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do badań na toxo to nie wiem jak przed ciążą, ale jak byłam w ciąży to przy pierwszym pakiecie badań dostałam skierowanie na toxo IgM i IgG w zwykłej przychodni na NFZ, więc chyba jednak się należy tylko nie każdemu lekarzowi się chce wypisać.

a co do samej choroby to można się jej nabawić nie tylko od kotów ale też od niedomytych warzyw jedzonych na surowo (głównie takie jak marchewka, rzodkiewka itp) i jedzenia surowego mięsa (ja nie uznaję czegoś takiego ale niektórzy jedzą surowizny i później może być kłopot)

1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ