Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Koty na dachach 🐈, my pod kołderkami - marzec nas żegna z dwiema kreskami! ⏸️
Odpowiedz

Koty na dachach 🐈, my pod kołderkami - marzec nas żegna z dwiema kreskami! ⏸️

Oceń ten wątek:
  • Mika1992 Autorytet

Wysłany: 28 lutego, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady A. wrote:
    U mnie dzisiaj 14 dc, ratio urosło z 0.12 do 0.35 czyli coś się zaczyna dziać, chyba wracam do starej długości cykli... 😁

A od ilu miesięcy jesteś na meforminie? Dobrze pamiętam, że też jesteś? Jestem ciekawa kiedy i miś ustabilizują cykle

👩🏻 33 👦🏻 32
    Starania od 01.02.2025 z 2 przerwami

Jestem wege od ponad 10 lat :)

28.07 - ⏸️, ale niestety ciąża biochemiczna :(
    Nie poddajemy się!

Update 28.01💊: Omega-3, B12, Magnez, Cholina, Foliany, Laktoferyna, Wit. E, C, Cynk, Melatonina, Tyrozyna, Selen, Jod

IO -> Siofor 500
  • Anett9300 Autorytet

Wysłany: 28 lutego, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natkusia wrote:
    Miałam biopsję na cd138 (zapalenie endometrium) i cd56 (na komórki NK), takie zalecenie z kliniki i robi się to 5-7dpo.
    Na początku cyklu robi się na coś innego, wszystko zależy co lekarz chce sprawdzić 😊

No ja też mam cd138 i kazał mi przed owulacją. Że po owulacji robi się tzw scratching endometrium. I powiedział że w tym cyklu wstrzymać się ze staraniami 😮

Natkusia lubi tę wiadomość

🙍‍♀️93’ 🙍‍♂️93’

10.2021 💔👼
    10.2022 👧
    Starania od 12.2024
    07.2025 histeroskopia, usunięcie zrostów, zapalnie endometrium
    08.2025 ⏸️
    08.2025 cp 💔
    12.2025 drożność jajowodów

Potwierdzone dodatnie ANA1, mutacja MTHFR, PAI-1
    Badania hormonalne 👍
    Badanie nasienia 👍
    Pozostałe wyniki 👍
  • Lady A. Autorytet

Wysłany: 28 lutego, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mika1992 wrote:
    A od ilu miesięcy jesteś na meforminie? Dobrze pamiętam, że też jesteś? Jestem ciekawa kiedy i miś ustabilizują cykle
    Mika to mój drugi cykl na metforminie, biorę od 12 stycznia. Z tym że wcześniej miałam szybkie i krótkie piki - rano o 7 mogłam mieć 0.2, w południe 0.5, po południu 1.2, a wieczorem już spadek, a teraz dziś jest wzrost, ale do tej pory do wartości 0.4 przy czym tło nie było wyższe niż 0.12...
    Myślę, że pik będzie jutro 😉 Wracam do długości cykli normalnych, wynikałoby z tego że tylko ten pierwszy cykl był rozregulowany...

🧑 33 l. 🧒 36 l.
    ♥️🍀
  • Mika1992 Autorytet

Wysłany: 28 lutego, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady A. wrote:
    Mika to mój drugi cykl na metforminie, biorę od 12 stycznia. Z tym że wcześniej miałam szybkie i krótkie piki - rano o 7 mogłam mieć 0.2, w południe 0.5, po południu 1.2, a wieczorem już spadek, a teraz dziś jest wzrost, ale do tej pory do wartości 0.4 przy czym tło nie było wyższe niż 0.12...
    Myślę, że pik będzie jutro 😉 Wracam do długości cykli normalnych, wynikałoby z tego że tylko ten pierwszy cykl był rozregulowany...

Oki. Ja biorę od 26 stycznia i to było w trakcie cyklu, po wzięciu za dwa dni dostałam okres który długo się już spóźniał. Teraz mam 30 dzień cyklu i liczę, że będzie krótszy niż gen ostatni dzięki metforminie. Będę czuła że coś się stabilizuje, bardzo tego chce :(

👩🏻 33 👦🏻 32
    Starania od 01.02.2025 z 2 przerwami

Jestem wege od ponad 10 lat :)

28.07 - ⏸️, ale niestety ciąża biochemiczna :(
    Nie poddajemy się!

Update 28.01💊: Omega-3, B12, Magnez, Cholina, Foliany, Laktoferyna, Wit. E, C, Cynk, Melatonina, Tyrozyna, Selen, Jod

IO -> Siofor 500
  • Lady A. Autorytet

Wysłany: 28 lutego, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mika1992 wrote:
    Oki. Ja biorę od 26 stycznia i to było w trakcie cyklu, po wzięciu za dwa dni dostałam okres który długo się już spóźniał. Teraz mam 30 dzień cyklu i liczę, że będzie krótszy niż gen ostatni dzięki metforminie. Będę czuła że coś się stabilizuje, bardzo tego chce :(
    Dobrze Cię rozumiem. Bez metforminy cykle miałam 29-32 dni, w miarę regularne, progesteron 7 dpo ponad 15. Pierwszy cykl na metforminie, która miała pomóc trwał 39 dni i progesteron 7 dpo 9.5... wiadomo, że pierwszy adaptacyjny, ale trochę humor popsuł 😕

Mika1992 lubi tę wiadomość

🧑 33 l. 🧒 36 l.
    ♥️🍀
  • Murena96 Ekspertka

Wysłany: 28 lutego, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny brajan wjechał na pełnej. Teraz na papierze zobaczyłam delikatna różowa niteczkę krwi. Kurde oby to było to o czym myślę 🙏

Anett9300, Agi96, Czarna.Basia, Lady A., _Dysia_, Kleo10, Natkusia, Atomówka , Seabird, Esbe, dzydzy, Kompotlinka, Takatam, Maalwii, Kathrine32, KAaareii, Dawdler34, Angel93, Iskierka ✨, Reja13 lubią tę wiadomość

• Anett9300 Autorytet

Wysłany: 28 lutego, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Murena96 wrote:
    Dziewczyny brajan wjechał na pełnej. Teraz na papierze zobaczyłam delikatna różowa niteczkę krwi. Kurde oby to było to o czym myślę 🙏

Kciuki zaciśnięte 😊 oby to było to 😍

🙍‍♀️93’ 🙍‍♂️93’

10.2021 💔👼
    10.2022 👧
    Starania od 12.2024
    08.2025 ⏸️
    08.2025 cp 💔

Badania hormonalne 👍
    Badanie nasienia 👍
    Pozostałe wyniki 👍
  • Basiax Autorytet

Wysłany: 28 lutego, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś 9dc a śluz jakiś taki rozciągliwy.

• Basiax Autorytet

Wysłany: 28 lutego, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnaHope wrote:
    Basiu, czy nie myślałaś żeby zacząć terapię? Przepraszam jeśli Cię urażę ale takie nakręcanie się nie jest normalne i się zajedziesz prędzej czy później.
    Jakbyś zaczęła brać progesteron to też by się nie udało. Progesteron to nie jest lek podtrzymujący tak jak większość ludzi sądzi. Podtrzymuje ciążę tylko w przypadku kiedy masz niedomogę a Ty jej nie masz stwierdzonej na tę chwilę. Czasami tak jest, że organizm zawodzi, dochodzi do złego zaimplantowania się i ciąża szybko się kończy lub zarodek był wadliwy ale to nie jest wina progesteronu. Przestań rozpamiętywać poprzednie biochemy bo z takim nastawieniem naprawdę będzie Ci ciężko przetrwać którąkolwiek ciążę. Wiem co mówię bo trochę poronień już za mną.
    Jeśli nie chcesz żeby to się powtórzyło to działaj. Badaj się, diagnozuj. Może trzeba wprowadzić inne leki żeby się udało. Nie wiem i nie pamiętam co już badałaś ale przyczyn biochemów jest masa. Od słabego nasienia po wady macicy, zapalenie endometrium aż po chociażby brak KIR implantacyjnych które też mogą powodować biochemy. Najgorsze co można robić to się zadręczać co można było zrobić lepiej czy inaczej, szybciej żeby ciąża się utrzymała. Uwierz mi, trochę na ten temat wiem.
    Jestem na terapii. ;) nie wyobrażam sobie nie być :D podstawa dla większości ludzi ;) u mnie po owulacji jest progesteton wysoki, ale szybko spada więc i tak czy tak biorę proga od kilku cykli. A badam się cały czas. Mam X badań zrobionych. Jestem przed drożnością i z krwi wykupiłam nowe badania. Mąż ma morfologię 0% i w kwietniu również powtarza badanie, ale rozszerzone, a w środę ma usg moszny i jąder. Leków nie mam zaleconych w sumie żadnych oprócz dostinexu teraz. No i biorę letrox ale mam ładnie unormowane hormony tarczycy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego, 21:09

• Natkusia Koleżanka

Wysłany: 28 lutego, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anett9300 wrote:
    No ja też mam cd138 i kazał mi przed owulacją. Że po owulacji robi się tzw scratching endometrium. I powiedział że w tym cyklu wstrzymać się ze staraniami 😮
    To nie mam pojęcia. Ja miałam robiona w klinice niepłodności i robiłam research więc w dobrych dniach miałam tą biopsję (moją) robi się przed okienkiem implantacyjnym. Dodatkowo pokazuje jak jest endometrium przygotowane w fazie lutealnej z tego co mi dr mówiła więc miałam zalecone tylko w tych 3 dniach cyklu 🤔

👩🏻‍🦰 '87 🧔🏻‍♂️ '84

08.2025 - start starań o trzecie szczęście
    10.2025 - biochem 💔

🥹 aktualnie 8 cykl starań
    ⏰ długość cyklu: 30-34 dni

Metformina, Dostinex
    Amh 1,48

mama:
    🧑🏼 2012
    🧑🏼 2014

👩🏼‍⚕️ midwife
  • Natkusia Koleżanka

Wysłany: 28 lutego, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mika1992 wrote:
    Ja jestem na metforminie 3 tygodnie i mocno pilnuję diety. Jestem w trakcie lutealnej i dobrze ją przechodzę, stabilnie. Wcześniej przez 6 miesięcy jakaś taka masakra byłam nie do życia. Ciekawa też jestem czy mi skróci trochę cykl bo mam późne owulacje.

Co ciekawe progesteron zawsze miałam w lutealnej 13-18, w tym cyklu mam 29,6 🫣 nawet przy braniu progesteronu takiego nie miałam. Nie wiem czy metformina mi już poprawiła czy co 🤔

Mika1992 lubi tę wiadomość

👩🏻‍🦰 '87 🧔🏻‍♂️ '84

10.2025 - biochem 💔

Metformina, Dostinex
    Amh 1,48

mama:
    🧑🏼 2012
    🧑🏼 2014

👩🏼‍⚕️ midwife
  • Anett9300 Autorytet

Wysłany: 28 lutego, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natkusia wrote:
    To nie mam pojęcia. Ja miałam robiona w klinice niepłodności i robiłam research więc w dobrych dniach miałam tą biopsję (moją) robi się przed okienkiem implantacyjnym. Dodatkowo pokazuje jak jest endometrium przygotowane w fazie lutealnej z tego co mi dr mówiła więc miałam zalecone tylko w tych 3 dniach cyklu 🤔

To już nie mam pojęcia 😏każdy chyba co innego mówi 😃 mi kazał od 8 w sumie do 11dc najlepiej 🙈 miałaś wcześniej zapalenie?

🙍‍♀️93’ 🙍‍♂️93’

10.2021 💔👼
    10.2022 👧
    Starania od 12.2024
    08.2025 ⏸️
    08.2025 cp 💔

Badania hormonalne 👍
    Badanie nasienia 👍
    Pozostałe wyniki 👍
  • Natkusia Koleżanka

Wysłany: 28 lutego, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anett9300 wrote:
    To już nie mam pojęcia 😏każdy chyba co innego mówi 😃 mi kazał od 8 w sumie do 11dc najlepiej 🙈 miałaś wcześniej zapalenie?
    Nie ale urodziłam dwójkę dzieci (starania 2 cykle) i miałam wkładkę miedzianą przez ponad 10 lat. Mam trochę podwyższone crp, plamienia przed i po miesiaczce i samą miesiączke mam zazwyczaj jeden, góra dwa dni stąd podejrzenie zapalenia endometrium i biopsja. Ale wpadli na to w klinice jak po pół roku poszliśmy się skonsultować z kompletem wyników 😣

👩🏻‍🦰 '87 🧔🏻‍♂️ '84

10.2025 - biochem 💔

Metformina, Dostinex
    Amh 1,48

mama:
    🧑🏼 2012
    🧑🏼 2014

👩🏼‍⚕️ midwife
  • siesiepy Autorytet

Wysłany: 28 lutego, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natkusia wrote:
    Wtrace się.
    Jak się robi cd56 to faktycznie trzeba po owulacji. Są lekarze którzy robią przed, ale to nie ma zbyt dużego sensu. Co do cd138 zdania są podzielone. Mówi się że po owulacji jak wyjdą plazmocyty to mogą być fizjologicznie podwyższone, bo wtedy mogą znajdować się zawsze jakieś ich ilości. Z drugiej strony mówi się że po owulacji jest to badanie dokładniejsze.
    Na pewno jeśli wyjdzie cokolwiek w cd138 w pierwszej połowie cyklu, oraz złe cd56 też wtedy, to wiadomo, że jest nie ok. Ale badanie w pierwszej połowie cyklu może też po prostu nie wykryć tego, co się dzieje w momencie kiedy zarodek próbuje wgryźć się w endometrium.
    Przy histero też jest jeszcze trzecia bajka, że narastające endometrium potrafi ukrywać różne kwiatki (pomijając jego większe ukrwienie), dlatego lekarze chyba standardowo je w pierwszej fazie. Ale wtedy są w stanie pobrać wycinek do cd138 bezpośrednio z miejsca jakie im się nie podoba, a nie "w ciemno" w biopsji.

Natkusia, Anett9300 lubią tę wiadomość

walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
    01.24 LEEP szyjki macicy (CINIII i HPV)
    07.24 puste jaja płodowe 💔💔
    9 x letrozol ❌

30♀️34♂️
    ◾PCOS, mała tarczyca, arytmia, łuszczyca, APCA i Castle, hiperlipoproteinemia
    ◾KIR AA, PAI hetero, MTHFR C677 hetero
    ◾crossmatch 25,3%
    ◾MSOME: 0% + 1%

03.25 IMSI 💉13MII →1❄️ 5BB
    04.25 FET beta 10dpt <0,1
    05.25 IMSI + FertileChip💉14MII→1❄️ 3AB

🌈naturals po scratchingu
    30.07 ⏸️
    accofil, neoparin, acard, encorton, luteina →neoparin 0,8
    Kubuś 💙
    preg.png
  • Natkusia Koleżanka

Wysłany: 28 lutego, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    siesiepy wrote:
    Wtrace się.
    Jak się robi cd56 to faktycznie trzeba po owulacji. Są lekarze którzy robią przed, ale to nie ma zbyt dużego sensu. Co do cd138 zdania są podzielone. Mówi się że po owulacji jak wyjdą plazmocyty to mogą być fizjologicznie podwyższone, bo wtedy mogą znajdować się zawsze jakieś ich ilości. Z drugiej strony mówi się że po owulacji jest to badanie dokładniejsze.
    Na pewno jeśli wyjdzie cokolwiek w cd138 w pierwszej połowie cyklu, oraz złe cd56 też wtedy, to wiadomo, że jest nie ok. Ale badanie w pierwszej połowie cyklu może też po prostu nie wykryć tego, co się dzieje w momencie kiedy zarodek próbuje wgryźć się w endometrium.
    Przy histero też jest jeszcze trzecia bajka, że narastające endometrium potrafi ukrywać różne kwiatki (pomijając jego większe ukrwienie), dlatego lekarze chyba standardowo je w pierwszej fazie. Ale wtedy są w stanie pobrać wycinek do cd138 bezpośrednio z miejsca jakie im się nie podoba, a nie "w ciemno" w biopsji.
    Szczegółowe wytłumaczenie dzięki ❤️
    Ja otrzymałam informację, że w tych dniach dpo wyniki są najbardziej miarodajne szczególnie cd56 więc to by się zgadzało.

Dziewczyny, jak miałyście tą biopsję to długo czekałyście na wyniki? Ja mam informację 4-6 tygodni 🫣 chyba oszaleję 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego, 23:00

👩🏻‍🦰 '87 🧔🏻‍♂️ '84

10.2025 - biochem 💔

Metformina, Dostinex
    Amh 1,48

mama:
    🧑🏼 2012
    🧑🏼 2014

👩🏼‍⚕️ midwife
  • kindzaaaa Ekspertka

Wysłany: 1 marca, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny które miały HSG pierwszy cykl po tym Wam się wydłużył był inny? Od kilku dni brzuch boli okresowo wczoraj powinnam dostać okres zawsze miałam jak w zegarku + plamienia 2 dni przed dostaniem a teraz zamiast zalania okresem to śluz jakby owulacyjny 🫣

👩‍🦳 26 👱🏻‍♂️ 28
    Starania od 03.25
    cytologia ✔️
    wymazy Mucha ✔️
    TSH 1,8
    Owulację występują ✔️
    Cykle 28/29
    Plamienia miedzymiesiaczkowe 🩸
    Hormony w normie,
    Prolaktyna ✔️

Program Ochrony zdrowia prokreacyjnego
    W toku: badanie hormonów i witamin
    HSG

On:
    Badanie nasienia:
    Słaba ruchliwość ‼️
    Nieruchome 60% ❗️
    W toku: hormony i witaminy, ponowne badanie nasienia po rzuceniu palenia
  • Angel93 Autorytet

Wysłany: 1 marca, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kindzaaaa wrote:
    Dziewczyny które miały HSG pierwszy cykl po tym Wam się wydłużył był inny? Od kilku dni brzuch boli okresowo wczoraj powinnam dostać okres zawsze miałam jak w zegarku + plamienia 2 dni przed dostaniem a teraz zamiast zalania okresem to śluz jakby owulacyjny 🫣

Nie miałam HSG ale miałam podobną historię ze śluzem w zeszłym cyklu.
    2 dni do okresu a tu taki śluz że myślałam że drugi raz do owulacji podchodzę.
    Ale dziewczyny uspokoiły, że zdarza się przed okresem taki śluz
    Także to nie musi być wina HSG

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca, 08:48

👩93 🧔93 👧17

Starania od 09.25

👩
    TSH 1.6
    Estradiol – 21,08 pg/ml (3dc)
    FSH – 4,56 mIU/ml(3dc)
    LH – 4,91 mIU/ml(3dc)
    Prolaktyna – 14,30 ng/ml(3dc)
    Progesteron - 20,93 (8dpo)

🧔 Oligoastenoteratozoospermia (OAT)
    Orchidektomia lewego jądra - guz
  • Lady A. Autorytet

Wysłany: 1 marca, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trafiłam dzisiaj na rolkę odnośnie AMH, dzielę się

https://www.facebook.com/share/v/17uwanoTQQ/

Kompotlinka, Takatam, Agi96 lubią tę wiadomość

🧑 33 l. 🧒 36 l.
    ♥️🍀
  • Monia• Autorytet

Wysłany: 1 marca, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj 1dpo a ja obudziłam się z okropnym bólem głowy i wymiotami😩 najadłam się tabletek przeciwbólowych i mi trochę przeszło ale boję się że jakby się miało udać to coś zaburzyłam i ciąży nie będzie albo pójdzie coś nie tak. Wiem że to jeszcze wcześnie ale właśnie przeczytałam że tabletki które zjadłam mają wpływ na implantację i nie można ich brać po owulacji 🤦‍♀️

👩🏼28👨🏽27
    •endometrioza
    🔹2 cs ❤️
    ⏸️ 23.12.2023
    27.12,2023 - beta hcg 332,86 mIU/ml
    30.12.2023 - beta hcg 1076,36 mIU/ml
    19.01.2023 - usg, jest kropek 1,20cm i serduszko 😻
    26.04.2024 - połówkowe, 484g dziewczynki 👧🏼🩷
    27.06.2024 - III badania prenatalne, 1512g 🩷
    29.08.2024 - SN na świat przyszła Sara🥰

🔹Starania o drugie dziecko od 1.08.2025☺️
    🔹3 cs ❤️
    ⏸️16.10.2025
    1.11.2025 - poronienie 💔 6+5tc

🔹Wznowienie starań od 20.12.2025

age.png
  • Remedios Autorytet

Wysłany: 1 marca, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia• wrote:
    Dzisiaj 1dpo a ja obudziłam się z okropnym bólem głowy i wymiotami😩 najadłam się tabletek przeciwbólowych i mi trochę przeszło ale boję się że jakby się miało udać to coś zaburzyłam i ciąży nie będzie albo pójdzie coś nie tak. Wiem że to jeszcze wcześnie ale właśnie przeczytałam że tabletki które zjadłam mają wpływ na implantację i nie można ich brać po owulacji 🤦‍♀️

Monia, nie ma co sobie takich rzeczy wyrzucać. Dopóki nie bierzesz leków typowo teratogennych doustne retinoidy to nie ma co popadać w paranoję. Nie widzę też powodu żebyś miała cierpieć jeśli ten ból głowy był aż tak silny, to na pewno by nie pomogło w ewentualnej implantacji… a biorąc pod uwagę, że jesteś 1 dpo to już w ogóle nie ma to żadnego znaczenia.

Kompotlinka, _Dysia_, Monia• lubią tę wiadomość

🤷🏽‍♀️30 lat
    Hashimoto(Euthyrox 112) - wysokie anty-TPO
    plamienia przed miesiączką
    Adenomioza?
    Progesteron 11-15 ng/ml
    Inne hormony - ok
    Wymazy MUCHa - czysto
    AMH 2,03 ng/ml
    Utrogestan

🤷🏻‍♂️35 lat
    Obniżone wyniki badania nasienia
    10.25: koncentracja 10 mln/ml, morfologia 2%, ruch postępowy 20%
    11.25: koncentracja 6 mln/ml 😵
    Clostilbegyt + suple
    02.26: koncentracja 4.9mln/ml, morfo 0%, ruch postępowy 15% 🥲
    SCD 26%

11 cs o pierwszą 🤰
‹‹ 8 9 10 11 12 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen w ciąży i po porodzie – jak regulowane podparcie ciała wpływa na kręgosłup i miednicę?

Oczekiwanie na przyjście na świat nowego członka rodziny to moment pełen emocji, który wiąże się z ogromnymi zmianami zachodzącymi w anatomii przyszłej mamy. Rosnący brzuszek stopniowo przesuwa środek ciężkości ciała, co bardzo często skutkuje uciążliwym dyskomfortem towarzyszącym kobiecie nawet podczas nocnego odpoczynku. Znalezienie wygodnej pozycji staje się prawdziwym wyzwaniem, zwłaszcza kiedy tradycyjne poduszki i akcesoria przestają przynosić upragnioną ulgę zmęczonym plecom. Prawidłowa regeneracja jest warunkiem zachowania sił witalnych, dlatego warto zrozumieć, jak powierzchnia, na której śpisz, realnie oddziałuje na twoje zmieniające się ciało.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ