X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Kto się w sierpniu w łanach 🌾 stuka 🤭, tego Bocian wiosną szuka 🌷
Odpowiedz

Kto się w sierpniu w łanach 🌾 stuka 🤭, tego Bocian wiosną szuka 🌷

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2024, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lexia wrote:
    Ja ogólnie jestem za tym, żeby przy staraniach/podejrzeniu ciąży nie gmerać przy szyjce palcami. Po co nam zapalenie, mikrourazy itp 🤷🏼‍♀️ śluz i temperatura w zupełności wystarczą do wyznaczania okresu płodności, a żeby dobrze badać szyjkę, to należy to robić regularnie przez conajmniej 2-3 cykle, codziennie, najlepiej o podobnej porze i w tej samej pozycji, żeby dobrze się nauczyć, jak ona się u nas zachowuje, co to u nas jest "wysoko" a co "nisko". No i z odczuciami też jest tak, że to cecha osobnicza i różnie jest. Książkowo ona powinna dźwigać się wyżej, mięknąć i otwierać się na owulację, po czym twardnieć i schodzić niżej do okresu, przed którym znów powinna zmięknąć, otworzyć się i lekko unieść. W ciąży powinna być wyżej, ale twarda i zamknięta. Ale ile kobiet, tyle wariacji na ten temat 🤷🏼‍♀️

Badam w tej samej pozycji o tej samej porze. Dobrze ogarniam, kiedy jest u mnie wysoko, kiedy nisko, kiedy twarda, a kiedy miękka, więc pod tym względem ok. Temperatury nie mierzę, bo karmię w nocy piersią, mam dużo przerw w śnie nocnym i pomiary byłyby niemiarodajne. Tak samo ze śluzem u mnie różnie, zwykle jest go na tyle mało, że jest wyczuwalny właśnie tylko przy badaniu szyjki. Zdziwiło mnie po prostu, że teraz jest u mnie "wysoko i miękka", bo myślałam, że taka jest tylko przed owu. Znalazłam informację, że taka też jest w bardzo wczesnej ciąży (wysoko, miękka i zamknięta) i wydało mi się to dziwne, chciałam zweryfikować, może ktoś zna lepsze źródło niż bebiklub.pl 😅

• Lexia Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2024, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiekkk wrote:
    Badam w tej samej pozycji o tej samej porze. Dobrze ogarniam, kiedy jest u mnie wysoko, kiedy nisko, kiedy twarda, a kiedy miękka, więc pod tym względem ok. Temperatury nie mierzę, bo karmię w nocy piersią, mam dużo przerw w śnie nocnym i pomiary byłyby niemiarodajne. Tak samo ze śluzem u mnie różnie, zwykle jest go na tyle mało, że jest wyczuwalny właśnie tylko przy badaniu szyjki. Zdziwiło mnie po prostu, że teraz jest u mnie "wysoko i miękka", bo myślałam, że taka jest tylko przed owu. Znalazłam informację, że taka też jest w bardzo wczesnej ciąży (wysoko, miękka i zamknięta) i wydało mi się to dziwne, chciałam zweryfikować, może ktoś zna lepsze źródło niż bebiklub.pl 😅

Rozumiem ;) z doświadczenia powiem Ci, że ja miałam też problem ze śluzem na zewnątrz, dopiero jak przestałam macać w środku, to śluz zaczął ładnie spływać ;)
    Miałam kiedyś książki do 3 głównych metod rozpoznawania płodności, ale przy przeprowadzce gdzieś mi je wcięło 🤷🏼‍♀️🙈 może coś by w nich było na ten temat...

👱🏼‍♀️&👨🏼‍🦱'94
    Rodzinka 🤰🏼+🧑🏻‍🦱+👧🏼+🐈+🐈+🐈‍⬛

Pierworodna (4cs):
    event.png

Drugorodna(1cs):
    23.08.24: ⏸️
    24.08.24(3+4): Beta HCG: 16.8 🍀
    26.08.24: Powtórka: 75.3 ❤️🥹
    11.09.24(6+1): Mikrozarodek z mikroserduszkiem ❤️
    16.09.24(6+6): Jest zarodek o CRL ok. 1cm (7+1)i pięknie bijące ❤️
    07.10.24(9+6): 👽 ma prawie 3cm i już coraz bardziej przypomina człowieka😜Karta ciąży założona.
    28.10.24(12+6): USG genetyczne: wszystkie parametry prawidłowe. Druga córka?!🩷
    06.11.24(14+1): 100g Bambosza 🐛
    02.12.24(17+6): 250g drugiej Córki 🙈🧚🏼‍♀️
    20.12.24(20+3): 363g Dziewczynki 🧜🏼‍♀️
    preg.png
  • AnitaK Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2024, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laura25 wrote:
    Czasami tak zadam pytanie bo jestem ciekawa jakie jest wasze podejście ☺️

Czy powiedzieliście bliskim o chęci powiększenia rodziny?

Przy długich staraniach ciężko było by mi to ukrywać, my jesteśmy na początku tej drogi ale myślę czy z czasem mówicie o problemach czy wręcz przeciwnie trzymacie w sobie bo uważacie to za bardzo osobiste?
    U mnie wiedzą moje dwie przyjaciółki. Rodzina jak czasami coś żartujemy o 3 dziecku, to uważa, że po co nam to, że mamy dwójkę więc wystarczy 🫤

Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
    2018 👶
    2019 👶
    Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
    Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
    1cs po poronieniu chybionym 🍀🍀🍀
  • aszin Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2024, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnitaK wrote:
    U mnie wiedzą moje dwie przyjaciółki. Rodzina jak czasami coś żartujemy o 3 dziecku, to uważa, że po co nam to, że mamy dwójkę więc wystarczy 🫤
    Ludziom się nie dogodzi. Nie masz dzieci, będą pytać, kiedy będziesz mieć. Masz jedno, to kiedy drugie? Syna, przydałaby się córka. Dwóch synów, tym bardziej 😉 Masz już dwójkę i jest to parka, to pewnie wpadłaś, będąc w ciąży z trzecim. Zawsze będą gadać. 🫣

LadyDaga, Kasiekkk, Marzycielka, patzap1, NinaB, Modra, Deyansu, Marcycha, Revolutionary lubią tę wiadomość

Starania o pierwszego 👶🏻
    08.2023r.

🚩Hashimoto
    🚩 Trombofilia wrodzona ↩️
    🧬 czynnik V(Leiden) hetero, PAI-1 4G hetero
    ~~~~~~~~~~~~~~
    13.02.2024 ⏸️
    19.03.2024 💔💔 8tc
    ~~~~~~~~~~~~~~~~
    Stymulacja owulacji:
    1) Clo+Ovitrelle+Duphaston❌
    2) Clo+Ovitrelle+Luteina❌
    3) Clo+Luteina⏳
    🔜 HSG

💉Neoparin+💊 Acard150

✨ 2025 ✨🙏
  • AnitaK Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2024, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszin wrote:
    Ludziom się nie dogodzi. Nie masz dzieci, będą pytać, kiedy będziesz mieć. Masz jedno, to kiedy drugie? Syna, przydałaby się córka. Dwóch synów, tym bardziej 😉 Masz już dwójkę i jest to parka, to pewnie wpadłaś, będąc w ciąży z trzecim. Zawsze będą gadać. 🫣
    Dokładnie 😩

Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
    2018 👶
    2019 👶
    Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
    Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
    1cs po poronieniu chybionym 🍀🍀🍀
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2024, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lexia wrote:
    Rozumiem ;) z doświadczenia powiem Ci, że ja miałam też problem ze śluzem na zewnątrz, dopiero jak przestałam macać w środku, to śluz zaczął ładnie spływać ;)
    Miałam kiedyś książki do 3 głównych metod rozpoznawania płodności, ale przy przeprowadzce gdzieś mi je wcięło 🤷🏼‍♀️🙈 może coś by w nich było na ten temat...

Coś w tym może być z tym spływaniem, bo faktycznie jak się nie staraliśmy, więc też nie badałam się codziennie, to zdarzały się cykle z ładnym śluzem. Poszperałam już na stronach anglojęzycznych i potwierdziłam to, co przeczytałam, czyli że w bardzo wczesnej ciąży szyjka jest wysoko, miękka, rozpulchniona i zamknięta i twardnieje wraz z wytworzeniem się czopa śluzowego.

Lexia lubi tę wiadomość

• Marzycielka Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2024, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnitaK wrote:
    To ja mam identyczną sytuację 😅 mówię przyjaciółce, że zdecydowaliśmy się na starania o 3 dziecko. Ona na to, że porobi sobie badania i też zaczną się starać. Po miesiącu dzwoni, że jest w ciąży (gdzie o poprzednie dziecko starała się 2 lata). Ona w kwietniu już urodziła, a ja dalej czekam 🫤

No właśnie ja mam obawy, że przyjaciółka zdąży urodzić, a ja dalej nie zajdę 😔

👧 PEREŁKA.. 9 lat
    👦 ŁOBUZIAK 7 lat
    👦 SŁODZIAK 5 lat
  • Marzycielka Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2024, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszin wrote:

Święte słowa 😅

Darrika lubi tę wiadomość

👧 PEREŁKA.. 9 lat
    👦 ŁOBUZIAK 7 lat
    👦 SŁODZIAK 5 lat
  • Nieprzejrzysta Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2024, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie zaczęło się lekkie krwawienie, także ogłaszam, że dzisiejszy dzień to mój pierwszy dzień ciąży i będę się żegnać z okresem na kilkanaście miesięcy 😜😀
    Oj we wrześniu będzie się działo 🔥🤣

NinaB, Belia, Lexia, Mervee, Kasiekkk, Modra, Deyansu, Marcycha, Kłębuszek, Revolutionary , Paula6432 lubią tę wiadomość

-10.01.- 4 wizyta
    -13.12- 3 wizyta (9+4) szalejące dzidzi 🍒
    -22.11- 2 wizyta (6+2) mamy serduszko ❤️
    -14.11.- 1 wizyta(5+3)pęcherzyk ciążowy
    -8 ms ( 28 październik II kreski) 🌱🍀👣
    -7 ms (wrzesień) 💔 ciąża biochemiczna 💔
    -Podejrzenie Hashimoto, guzki na tarczycy,Niedowaga, od dzieciństwa problemy z serduchem 💔💉
    ASD II,arytmia od 2021r. anemia (Czerwiec 2024r.)
    👱‍♀️29🧑29
  • Marzycielka Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2024, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka32 wrote:
    Powiedzieliśmy tylko najbliższej rodzinie. Na szczęście teściowie są bardzo taktowni i mimo, że już ponad rok minął odkąd dowiedzieli się o planach powiększenia przez nas rodziny to o nic nie pytają :)
    Moja Siostra za to po 4 miesiącach jak się dowiedziała o naszych staraniach zaliczyła wpadkę i już zdążyła urodzić a jak dalej bez ciąży. No cóż 😂

No właśnie ja to mam wrażenie, że im bardziej nam zależy tym bardziej nic z tego nie będzie 😔🙈

👧 PEREŁKA.. 9 lat
    👦 ŁOBUZIAK 7 lat
    👦 SŁODZIAK 5 lat
  • Marzycielka Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2024, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lexia wrote:
    Co do mówienia rodzinie, to oględnie, jak potrafią liczyć, to wiedzą. Bo wiedzą, że zawsze marzyłam o majowym porodzie no i różnicę wieku między dziećmi chcieliśmy mieć 3 lata około. Także wprost nie informowaliśmy, ale głupi nie są :P
    Teściowa już jakiś czas temu zaczęła pieprzyć ciągle o drugim dziecku, że za rok to ona będzie musiała nam pomóc, męża cisła na badania, bo przecież zaraz chcemy się starać. Na poczatku zbywalismy to śmiechem, ale raz już serio przesadziła i to była jedna z nielicznych sytuacji, kiedy na nią mocno i stanowczo wjechałam, że ma skończyć w końcu temat i przestać w kółko o tym nawijać. Chyba nią wstrząsnęło i jest cisza od tego czasu 👌🏼
    Przy pierwszym nic nie mówiliśmy. Po fakcie jedynie powiedzieliśmy, że plan był by córka była majowa, wyszła sierpniowa :P

U mnie 3dpo. Czy się dłuży? Jak nie wiem 🙈

U mnie 4 dpo i nic nie mów 😅😅😅

👧 PEREŁKA.. 9 lat
    👦 ŁOBUZIAK 7 lat
    👦 SŁODZIAK 5 lat
  • Marzycielka Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2024, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dahlia wrote:
    A co do tematu informowania rodziny, to u nas raczej większość się domyśla o planach, bo jesteśmy niedługo po ślubie i chcieliśmy mieć dzieci, ale tak konkretnie o pierwszych trudach wiedzą tylko 2 najbliższe przyjaciółki i mama.
    Ale jeśli macie dobrą relację z mamami, to polecam zdobyć się na taką rozmowę, bo ja pytałam mamę ostatnio o to, kiedy miała menopauzę i inne takie tematy, które mogą być dziedziczne (choćby poronienia) i bardzo dużo mi to dało, co mi powiedziała, bo przecież mimo że medycyna się rozwija, to pokolenia kobiet mierzą się z podobnymi rzeczami 🫶 i bardzo nas ta rozmowa zbliżyła, więc dzielę się i zachęcam, jeśli też myślicie, że tak by u Was było. ❤️

Dokładnie jak macie jeszcze mamy, to je doceńcie 🥰
    Ja niestety już nie mam, bardzo mi brakuje mojej mamy 😔 ostatnio właśnie sobie pomyślałam, że nie dowiem się już, jak długo się o mnie starała. Zaszła ze mną w ciążę mając 43 lata 😉a ja mam 39, więc ta informacja bardzo by mi się przydała

👧 PEREŁKA.. 9 lat
    👦 ŁOBUZIAK 7 lat
    👦 SŁODZIAK 5 lat
  • Dahlia Przyjaciółka

Wysłany: 16 sierpnia 2024, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka wrote:
    Ja niestety już nie mam, bardzo mi brakuje mojej mamy 😔 ostatnio właśnie sobie pomyślałam, że nie dowiem się już, jak długo się o mnie starała. Zaszła ze mną w ciążę mając 43 lata 😉a ja mam 39, więc ta informacja bardzo by mi się przydała

🥹🫶🫶

👩🏻‍❤️‍👨🏼 34 & 39
    Starania od czerwca '24

👩🏻 AMH 0,48, niedoczynność tarczycy, IO w remisji, adenomioza

👱🏼‍♂️ morfologia 1%, DFI 25%, HBA 75%

listopad '24 1. IUI ❌
    styczeń '25 2. IUI
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2024, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka wrote:
    Współczuję braku mamy, bo wiem jak bez niej jest trudno. Moja odeszła nagle pół roku temu. Bardzo boli myśl, że nie pozna naszego 3 dziecka... Że maleństwu nie będzie dane to, co chociaż bardzo krótko, ale miało dwoje moich starszych dzieci.

• Dahlia Przyjaciółka

Wysłany: 16 sierpnia 2024, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo mi przykro, Marzycielko i Kasiekkk.
    Doceniajmy obecność naszych Rodziców i bliskich 🧡

Marzycielka lubi tę wiadomość

👩🏻‍❤️‍👨🏼 34 & 39
    Starania od czerwca '24

👩🏻 AMH 0,48, niedoczynność tarczycy, IO w remisji, adenomioza

👱🏼‍♂️ morfologia 1%, DFI 25%, HBA 75%

listopad '24 1. IUI ❌
    styczeń '25 2. IUI
  • Liliowa Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2024, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Jestem po stracie 2 miesiące temu i 3 dni po owulacji. Też nie mogę się doczekać testu, chyba zrobie 10 dpo. Chociaż wydaje mi sie ze nic z tego bo nie mialam sluzu rozciągliwego, co wcześniej mi się nie zdarzało.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2024, 18:47

👩35🧔‍♂️35
    7cs udany
    Termin na 16 wrzesnia 2025
    Na stanie trójeczka dzieci i Aniołek ( 20tyg ciazy;()
  • Wojcinka Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2024, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiekkk wrote:
    Tak w ogóle to dzień dobry, u mnie 8-9 dpo... Zaczyna mi się dłużyc 🙈
    Kasia ja dopiero 7dpo a faze lutealna mam 14 dniowa a ty 12 więc nie narzekaj 😂🤪

Ps. Dopiero was nadrabiam po długim dniu w pracy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2024, 19:01

Życie na pustyni📍Abu Dhabi
    34 👩 🧔‍♂️31
    2015-2017 - starania z ex: 17cs, 2 poronienia
    2021 - powrót do starań po 4 latach przerwy
    🌸 córeczka z 2cs 💛
    2024 - starania o rodzeństwo
    🌸 4cs - 20/11 ⏸️
    20/11 Beta - 470 🥹
    22/11 Beta - 1151 😍🥹
    19/12 - miś Haribo CRL 2,15 ♥️ 182bpm
    17/01 - prenatalne 🙏🤞

age.png

preg.png
  • aszin Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2024, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jeszcze przed owulacja, więc kto ma prawo narzekać?! 🤪

Dahlia, pp2018 lubią tę wiadomość

Starania o pierwszego 👶🏻
    08.2023r.

🚩Hashimoto
    🚩 Trombofilia wrodzona ↩️
    🧬 czynnik V(Leiden) hetero, PAI-1 4G hetero
    ~~~~~~~~~~~~~~
    13.02.2024 ⏸️
    19.03.2024 💔💔 8tc
    ~~~~~~~~~~~~~~~~
    Stymulacja owulacji:
    1) Clo+Ovitrelle+Duphaston❌
    2) Clo+Ovitrelle+Luteina❌
    3) Clo+Luteina⏳
    🔜 HSG

💉Neoparin+💊 Acard150

✨ 2025 ✨🙏
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2024, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wojcinka wrote:
    Kasia ja dopiero 7dpo a faze lutealna mam 14 dniowa a ty 12 więc nie narzekaj 😂🤪

Ps. Dopiero was nadrabiam po długim dniu w pracy

Wiesz, jak mnie korci, żeby zatestować w niedzielę? 🤣 Akurat mąż w domu, cały dzień razem z dziećmi, fajniej, niż tak w tygodniu przed pracą 🙈

Pocieszające jest to, że przy dzieciach jednak ten czas pędzi jak szalony, więc i u Ciebie i u mnie szybko minie ;)

• Nineq Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2024, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszin wrote:
    A ja jeszcze przed owulacja, więc kto ma prawo narzekać?! 🤪
    Możemy zbić piątkę. Owu mi wyjdzie może w niedzielę, nie wiem. Już mi się nie chce śledzić cyklu 🫣

💔28/03/2024

⏸️30/09/2024 🥹🙏🌈

💙🥰

preg.png
‹‹ 137 138 139 140 141 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ