X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Kto się w sierpniu w łanach 🌾 stuka 🤭, tego Bocian wiosną szuka 🌷
Odpowiedz

Kto się w sierpniu w łanach 🌾 stuka 🤭, tego Bocian wiosną szuka 🌷

Oceń ten wątek:
  • pelasia Przyjaciółka

Wysłany: 9 sierpnia 2024, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deyansu wrote:
    To jeśli chodzi o wyniki, to insulina i glukoza dobre. Ta glukoza to nawet dość niska 🤔 w tym przypadku zupełnie nie wiem, co mogę doradzić, niemniej u mnie same te parametry na czczo były też ok, dopiero na krzywej glukozowo - insulinowej wyszły mi "cuda i dziwy" 😅 tj. insulina po 2 h nadal sobie rosła...
    Strasznie mi przykro z powodu takiej diagnozy. Na pewno musisz konsultować działania z lekarzem, ale wyrzucenie słodkiego powinno pomóc, tak samo jak żywności z dodatkiem np. oleju rzepakowego i słonecznikowego. Będzie ciężko, bo te 3 rzeczy są niemal wszędzie. Możesz też dodać do posiłków źródła antyoksydantów lub brać takie suplementy.

Dla dziewczyn z IO / PCOS z niedowagą dieta przeciwzapalna też jest ważna, możliwe że jest zbyt mało tkanki tłuszczowej, niedomiar też nie jest dobry, ale tu moja wiedza się niestety kończy 😐 Dziewczyny z Akademii Płodności mówiły w którymś filmie o takim przypadku...🤔 Piszę o tym, bo ten temat też został w tym wątku poruszony

Dzięki wielkie. Zobaczymy co będzie dalej. Póki co dostałam okres, więc 3 cs oficjalnie zakończony bez sukcesu.

Poczytam sobie wątki o adenomiozie tutaj na forum. Podobno na to mają duży wpływ różne toksyny w żywności. Rzeczywiscie trzeba będzie zapanować nad dietą i dodać te antyoksydanty.

Mi też lekarka powiedziała, że sama glukoza i insulina na czczo mogą nie być miarodajne. Może zrobię sobie niedługo tą krzywą.

WIem, że to dopiero 3 cs, ale z tymi diagnozami już mam ochotę się poddać :(

adenomioza i endometrioza
    podwyższone androgeny
    Euthyrox 0,25

01.12.24: ⏸️
    18.12: wizyta, 0,47 cm człowieczka i bijące serduszko
    28.12: plamienia, wizyta, 1,17 cm i bijące serduszko
    09.01: wizyta, 2,5 cm dzidzi, bijące serduszko
  • AnitaK Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2024, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wojcinka wrote:
    Dzień dobry tak w ogóle :)

My dzisiaj z mężem mamy 4 rocznicę ślubu i z związku z tym zrobiłam sobie home office. Piękne kwiaty już dostalam, czuję że owulacja się kluje więc nic tylko iść na randkę z mężem 🥰
    Wszystkiego najlepszego 💐 i udanego randkowania ❤️❤️❤️

Wojcinka lubi tę wiadomość

Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
    2018 👶
    2019 👶
    Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
    Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
    1cs po poronieniu chybionym 🍀🍀🍀
  • magdalena321 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2024, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oby! Czekam jak na szpilkach 🥺🤞🏻

Modra lubi tę wiadomość

Amelia 23.12.2015 🩷
    Czekamy na drugą córeczkę 06.2025 🩷

preg.png
  • AnitaK Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2024, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdalena321 wrote:
    Oby! Czekam jak na szpilkach 🥺🤞🏻
    🍀🤞🍀🤞🍀🤞

Styczeń 2017 - Aniołek (7tc)💔
    2018 👶
    2019 👶
    Listopad 2024 ⏸️ 13 cs
    Grudzień 2024 - Aniołek (10 tc)💔
    1cs po poronieniu chybionym 🍀🍀🍀
  • Chochlik12 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2024, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pelasia wrote:
    Dzięki wielkie. Zobaczymy co będzie dalej. Póki co dostałam okres, więc 3 cs oficjalnie zakończony bez sukcesu.

Poczytam sobie wątki o adenomiozie tutaj na forum. Podobno na to mają duży wpływ różne toksyny w żywności. Rzeczywiscie trzeba będzie zapanować nad dietą i dodać te antyoksydanty.

Mi też lekarka powiedziała, że sama glukoza i insulina na czczo mogą nie być miarodajne. Może zrobię sobie niedługo tą krzywą.

Pelasia, nie poddawaj się ♥️
    Przytulam Cię w kontekście 🐒

pelasia, Deyansu lubią tę wiadomość

12 cs do pierwszego maluszka, który rozkręci domowy chaos na pełnej! 👶🏻🎉

👧🏻 28, PCO

👦🏼 26, ⚠️💦
    ✖️ ilość: 25mln (11,09 w ml),
    ✖️morfologia: 2%,
    ✖️ruchliwość : A=1% 😭 A+B=6%, A+B+C=17%,
    ✖️HBA: 43% (HBA)

🥗 🏃🏼 dobra suplementacja i zmiana trybu życia
    ➡️ powtórka badań nasienia: 25.02
    __
    „ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, ‭‭Ecclesiastes‬ ‭11‬:‭5‬ ‭

I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️‍🔥
  • Wojcinka Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2024, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiekkk wrote:
    Hm, ciekawe, czy nie chodziło o wszystkie uwolnione z pękniętych pęcherzyków. No nic, zobaczymy za kilka tygodni 🤣
    Nie Właśnie tam było o tych niedojrzałych nie uwolnionch. Postaram się znaleźć ten filmik i prześlę Ci link.

Kasiekkk lubi tę wiadomość

Życie na pustyni📍Abu Dhabi
    34 👩 🧔‍♂️31
    2015-2017 - starania z ex: 17cs, 2 poronienia
    2021 - powrót do starań po 4 latach przerwy
    🌸 córeczka z 2cs 💛
    2024 - starania o rodzeństwo
    🌸 4cs - 20/11 ⏸️
    20/11 Beta - 470 🥹
    22/11 Beta - 1151 😍🥹
    19/12 - miś Haribo CRL 2,15 ♥️ 182bpm
    17/01 - prenatalne 🙏🤞

age.png

preg.png
  • Lexia Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2024, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wojcinka wrote:
    Nie Właśnie tam było o tych niedojrzałych nie uwolnionch. Postaram się znaleźć ten filmik i prześlę Ci link.

Mogę też potwierdzić, jest dokładnie tak, jak pisze Wojcinka. Co cykl rekrutowanych pod owulację jest kilka pęcherzyków, z czego tylko jeden dojrzeje i uwolni komórkę jajową. Reszta się marnuje 🤷🏼‍♀️

Wojcinko, owocnego świętowania dziś 🤭❤️

Pelasia, tulę. Nie poddawaj się ❤️

Wojcinka, pelasia, Kasiekkk lubią tę wiadomość

👱🏼‍♀️&👨🏼‍🦱'94
    Rodzinka 🤰🏼+🧑🏻‍🦱+👧🏼+🐈+🐈+🐈‍⬛

Pierworodna (4cs):
    event.png

Drugorodna(1cs):
    23.08.24: ⏸️
    24.08.24(3+4): Beta HCG: 16.8 🍀
    26.08.24: Powtórka: 75.3 ❤️🥹
    11.09.24(6+1): Mikrozarodek z mikroserduszkiem ❤️
    16.09.24(6+6): Jest zarodek o CRL ok. 1cm (7+1)i pięknie bijące ❤️
    07.10.24(9+6): 👽 ma prawie 3cm i już coraz bardziej przypomina człowieka😜Karta ciąży założona.
    28.10.24(12+6): USG genetyczne: wszystkie parametry prawidłowe. Druga córka?!🩷
    06.11.24(14+1): 100g Bambosza 🐛
    02.12.24(17+6): 250g drugiej Córki 🙈🧚🏼‍♀️
    20.12.24(20+3): 363g Dziewczynki 🧜🏼‍♀️
    preg.png
  • Wojcinka Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2024, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W kwestii testów ciążowych to odniosę się że właśnie po latach dopiero doszłam do wniosków (jak zaczęliśmy starania o Mayę) , że 1. Test kupuje dopiero wtedy jak jestem gotowa na testowanie (w moim przypadku 2-3 dni po terminie @) 2. Test domowy robię jeden i koniec. Żadnego sprawdzania koloru kresek. Po teście beta, jedna powtórka i cierpliwe czekanie na wizytę u gina po 6tc żeby zobaczyć czy jest serduszko :) w poprzedniej ciąży tak zrobiłam i to było na prawdę super!

Jako osoba która kiedyś, w poprzednim życiu, przez 2 lata oglądała białe testy od 10dpo, (z wyjątkiem 2 cykli jak 2 razy się udało i poroniłam) znam ten ból i stres i na prawdę polecam nie testować za wcześnie i nie powtarzać testu domowego jak już raz pojawi się kreska - jak to mówią - tylko spokój nas uratuje ;)

magdalena321, Kasiekkk, EwK, Deyansu, Kinia92, Marcycha lubią tę wiadomość

Życie na pustyni📍Abu Dhabi
    34 👩 🧔‍♂️31
    2015-2017 - starania z ex: 17cs, 2 poronienia
    2021 - powrót do starań po 4 latach przerwy
    🌸 córeczka z 2cs 💛
    2024 - starania o rodzeństwo
    🌸 4cs - 20/11 ⏸️
    20/11 Beta - 470 🥹
    22/11 Beta - 1151 😍🥹
    19/12 - miś Haribo CRL 2,15 ♥️ 182bpm
    17/01 - prenatalne 🙏🤞

age.png

preg.png
  • magdalena321 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2024, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wojcinka wrote:
    W kwestii testów ciążowych to odniosę się że właśnie po latach dopiero doszłam do wniosków (jak zaczęliśmy starania o Mayę) , że 1. Test kupuje dopiero wtedy jak jestem gotowa na testowanie (w moim przypadku 2-3 dni po terminie @) 2. Test domowy robię jeden i koniec. Żadnego sprawdzania koloru kresek. Po teście beta, jedna powtórka i cierpliwe czekanie na wizytę u gina po 6tc żeby zobaczyć czy jest serduszko :) w poprzedniej ciąży tak zrobiłam i to było na prawdę super!

Jako osoba która kiedyś, w poprzednim życiu, przez 2 lata oglądała białe testy od 10dpo, (z wyjątkiem 2 cykli jak 2 razy się udało i poroniłam) znam ten ból i stres i na prawdę polecam nie testować za wcześnie i nie powtarzać testu domowego jak już raz pojawi się kreska - jak to mówią - tylko spokój nas uratuje ;)

Rany, żeby to było takie proste w wykonaniu 🥺

Amelia 23.12.2015 🩷
    Czekamy na drugą córeczkę 06.2025 🩷

preg.png
  • EwK Koleżanka

Wysłany: 9 sierpnia 2024, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pelasia wrote:

Nie poddawaj się kochana. Ja też jestem na początku starań i od razu na wstępie na pierwszej wizycie dowiedziałam się o polipach, na kolejnej o prawdopodobieństwie PCOS, nawet nie chce mi się iść na następna bo ciekawe co tym razem wyjdzie i też miałam chwilę załamania i zwątpienia, ale dziewczyny tutaj nie z takimi rzeczami dawały sobie radę także i my musimy wierzyć, że też w końcu nadejdzie dla nas "ten właściwy moment" i zobaczymy dwie kreseczkę. Przytulam głowa do góry, jeszcze wszystko się ułoży zobaczysz🍀

Deyansu lubi tę wiadomość

👱🏼‍♀️'93 🧔🏼‍♂️ '91 + 🐈🐈‍⬛

06.2024 -> 3 polipy endometrialne 4, 5, 6 mm (duphaston przez 2 cykle, jak nie znikną to usunięcie)
    07.2024 -> PCOS ?

2 cs o pierwszego maluszka 👶🏼

⏸️12.08.2024 - 13 dpo
    💉beta: 13.08 ➡️766, 16.08 ➡️2357

preg.png
  • pp2018 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2024, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pelasia wrote:

Pamiętaj, że glukoza jest wrażliwa na stres i kortyzol, więc nie jest to do końca miarodajne badanie. Lepszym rozwiązaniem jest badanie hemoglobiny glikowanej.
    A planujesz wybrać się do jakiegoś dietetyka klinicznego?

Deyansu lubi tę wiadomość

38 👱‍♀️, 37🧔‍♂️ AMH 0,82
    28.05.24 ⏸️ 4.07.24 💔 Janek [8+3] trisomia w obrębie 8 chromosomu
    🧬 PAI-1 i MTHFR 1298A>C (hetero)

6.09, 8.09 ⏸️
    9.09 beta 704, prog 39,50
    11.09 beta 1861, prog 43
    18.09 5+3: GS 12mm, YS 2,8mm
    01.10 7+2: crl 11mm, ys 3,9mm, fhr 143/min
    10.10 8+4 crl 20mm, ys 6,1, fhr 175/min
    🩺 8.11 12+5 prenatalne
    🩺 3.01 połówkowe
    🩷🩷🩷🩷
    Euthyrox 50

KIR AA

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2024, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wojcinka wrote:

Ja tak w pierwszej ciąży, najpierw się nakręciłam, że niski progesteron i byłam już u lekarza w 5 tygodniu, żeby mi przepisała luteinę, lekarka kretyńsko nastraszyła i kazała robić betę co tydzień i wtedy dopiero najadłam się stresu... W drugiej ciąży w prawdzie w domu sikałam dużo i od 9dpo, bo nakupowałam od cholery testów i jak wyszedł pozytywny, to uznałam, że już mi nie będą potrzebne, to zużyję, ale z krwi faktycznie zrobiłam tylko dwa razy i później na wizytę po 6 tygodniu dopiero.

• EwK Koleżanka

Wysłany: 9 sierpnia 2024, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnitaK wrote:
    Hej dziewczyny 🌞
    Co do imion to u Nas też był dylemat. Pierwsze imię wybieraliśmy chyba 8 miesięcy 🙈 najgorzej było wybrać imię na chłopca, zero dopasowania.

@magdalena321 ja nie widzę zdjęcia 🫤

Mam pytanko, zawsze po owulacji miałam bóle piersi, bóle miesiączkowe, bóle krzyża (osobno, albo razem). Teraz nie mam kompletnie żadnych objawów, tylko nocne częste chodzenie siku 😵‍💫 co dwie h muszę do toalety, gdzie wcześniej całą noc spałam. Myślicie, że coś jest na rzeczy?

Smacznej kawusi Wam życzę 😊
    Trzymam kciuki, aby to niebawem oznaczało pozytywną wiadomość 🍀

Deyansu, AnitaK lubią tę wiadomość

👱🏼‍♀️'93 🧔🏼‍♂️ '91 + 🐈🐈‍⬛

06.2024 -> 3 polipy endometrialne 4, 5, 6 mm (duphaston przez 2 cykle, jak nie znikną to usunięcie)
    07.2024 -> PCOS ?

2 cs o pierwszego maluszka 👶🏼

⏸️12.08.2024 - 13 dpo
    💉beta: 13.08 ➡️766, 16.08 ➡️2357

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 sierpnia 2024, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lexia wrote:
    Mogę też potwierdzić, jest dokładnie tak, jak pisze Wojcinka. Co cykl rekrutowanych pod owulację jest kilka pęcherzyków, z czego tylko jeden dojrzeje i uwolni komórkę jajową. Reszta się marnuje 🤷🏼‍♀️

Wojcinko, owocnego świętowania dziś 🤭❤️

Pelasia, tulę. Nie poddawaj się ❤️

To też wiem, z tym, że torbiel robi się chyba właśnie z tego dominującego? W sumie to nieważne, po prostu ciekawa byłam, jak to jest z tymi torbielami.

• Modra Ekspertka

Wysłany: 9 sierpnia 2024, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdalena321 wrote:
    Kochane jesteście ja już zwątpiłam bo pierwszego dnia była wyraźna, przedwczoraj taka jak dziś, wczoraj była jakaś taka mega blada że tylko ja ją widziałam, dziś znów wyraźniejsza. Przez to kłębią mi się różne myśli w głowie 🤯 ale znów czytam że pinki strumieniowe często się słabo wybarwiają nawet przy becie ok 100. Także jeszcze jakaś nadzieja mi się tli…
    2 dni temu beta była 20,70, prog 14,50

Zobaczymy dziś popołudniu jakie wyniki przyjdą.
    ❤️❤️❤️ Trzymam kciuki ❤️❤️❤️

11.21 Córka ❤️
    12.23 🩶
    06.24 początek starań o rodzeństwo
    06.08.24 ⏸️
    Beta 12.08.24 - 314,8 😍 14.08 - 792,14 ,😍 16.08 - 2324,60, 😍 20.08 - 14058,4
    28.08.24 mamy ❤️
    preg.png
  • Saferka Ekspertka

Wysłany: 9 sierpnia 2024, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wojcinka wrote:

Mimo tego, że mam tego świadomość to chyba ciężko z moją silną wolą 🤣

Starania o pierwsze bobo 2024r. 🍀
    👩🏽27 🧔🏽‍♂️30 🐶 3
    ❤️2021r.
    💊 kwas foliowy

✅ TSH, cytologia, progesteron 7dpo - 20,90 ng/ml, estradiol - 164,00 pg/ml, morfologia.
    AMH - 2,44 (12.2024)
  • Saferka Ekspertka

Wysłany: 9 sierpnia 2024, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdalena321 wrote:
    Kochane jesteście ja już zwątpiłam bo pierwszego dnia była wyraźna, przedwczoraj taka jak dziś, wczoraj była jakaś taka mega blada że tylko ja ją widziałam, dziś znów wyraźniejsza. Przez to kłębią mi się różne myśli w głowie 🤯 ale znów czytam że pinki strumieniowe często się słabo wybarwiają nawet przy becie ok 100. Także jeszcze jakaś nadzieja mi się tli…
    2 dni temu beta była 20,70, prog 14,50

Zobaczymy dziś popołudniu jakie wyniki przyjdą.
    Domyślam się, że to bardzo stresujące, ale my wszystkie jesteśmy dobrej myśli i trzymamy kciuki za kolejną zieleń. 🌱🌱
    I koniecznie daj znać! :D

Marcycha lubi tę wiadomość

👩🏽27 🧔🏽‍♂️30 🐶 3
    ❤️2021r.
    💊 kwas foliowy

✅ TSH, cytologia, progesteron 7dpo - 20,90 ng/ml, estradiol - 164,00 pg/ml, morfologia.
    AMH - 2,44 (12.2024)
  • Lexia Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2024, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wojcinka wrote:

Ja tam jestem testoholiczką 😂 nie umiałabym do terminu @ dotrwać. To już wolę sikać dla sportu 😅
    Z pierworodną osikałam ze 20 testów. Wszystkie trzymam sobie na pamiątkę. Na becie byłam 2x, potem czekanie na wizytę było okropne. Zresztą, czekanie na każdą wizytę póki nie czułam ruchów było dla mnie bardzo stresujące. Ale cóż zrobić 🤷🏼‍♀️😅

Magdalenkaa lubi tę wiadomość

👱🏼‍♀️&👨🏼‍🦱'94
    Rodzinka 🤰🏼+🧑🏻‍🦱+👧🏼+🐈+🐈+🐈‍⬛

Pierworodna (4cs):
    event.png

Drugorodna(1cs):
    23.08.24: ⏸️
    24.08.24(3+4): Beta HCG: 16.8 🍀
    26.08.24: Powtórka: 75.3 ❤️🥹
    11.09.24(6+1): Mikrozarodek z mikroserduszkiem ❤️
    16.09.24(6+6): Jest zarodek o CRL ok. 1cm (7+1)i pięknie bijące ❤️
    07.10.24(9+6): 👽 ma prawie 3cm i już coraz bardziej przypomina człowieka😜Karta ciąży założona.
    28.10.24(12+6): USG genetyczne: wszystkie parametry prawidłowe. Druga córka?!🩷
    06.11.24(14+1): 100g Bambosza 🐛
    02.12.24(17+6): 250g drugiej Córki 🙈🧚🏼‍♀️
    20.12.24(20+3): 363g Dziewczynki 🧜🏼‍♀️
    preg.png
  • Saferka Ekspertka

Wysłany: 9 sierpnia 2024, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lexia wrote:
    Ja tam jestem testoholiczką 😂 nie umiałabym do terminu @ dotrwać. To już wolę sikać dla sportu 😅
    Z pierworodną osikałam ze 20 testów. Wszystkie trzymam sobie na pamiątkę. Na becie byłam 2x, potem czekanie na wizytę było okropne. Zresztą, czekanie na każdą wizytę póki nie czułam ruchów było dla mnie bardzo stresujące. Ale cóż zrobić 🤷🏼‍♀️😅
    Ja mam to samo 🤣🤣 Plus jeszcze testuje wcześniej niż powinnam, bo a nóż.. 😅

pp2018, Lexia, Modra lubią tę wiadomość

👩🏽27 🧔🏽‍♂️30 🐶 3
    ❤️2021r.
    💊 kwas foliowy

AMH - 2,44 (12.2024)
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2024, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heh ja to sobie co cykl powtarzam, że wytrzymam do @, albo te 4 dni przed, a i tak na coś sikne wcześniej 🤣 teraz też miałam siknac w czwartek jak @ nie przyjdzie, a sikałam jeszcze w poniedziałek ten ostatni test. Jezuuuu to normalnie jak sport narodowy kobiet 🤭

Aktualnie nie mam żadnego testu, nic nie kupuje i mam nadzieję, że w tym wytrwam 🤭🤞

33👧 37🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    👨‍👩‍👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)

11 cs!🤞⏳️do kwietnia

💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen

🔬08.24 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy, b12☑️
    🔬08.24 - usg piersi, cytologia płynna✅️
    🔬11.24 - TSH, T4, anty TPO, anty TG ✅️badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️ Badanie nasienia✅️
    8dpo - prog + estradiol✅️
    Cholesterol, IO, Nadwaga ❌️
‹‹ 87 88 89 90 91 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ