Kto się w sierpniu w łanach 🌾 stuka 🤭, tego Bocian wiosną szuka 🌷
-
WIADOMOŚĆ
-
Nineq wrote:Jakiś poważny guz?
1,5cm, ale gęsty i o nieregularnym kształcie i zamiast biopsji gruboigłowej (którą notabene robiłam ostatnio na innym guzku) zdecydowałam się zrobić od razu mammotomiczną, czyli wyciąć go i zrobić badanie histo. Ze względu na historię rodzinną nie chciałam z nim chodzić, zwłaszcza że urósł ostatnio sporo albo nawet w ogóle nie był wykrywalny 6 mies. temu.👩🏻❤️👨🏼 34 & 39
Starania od czerwca '24
👩🏻 AMH 0,48, niedoczynność tarczycy, IO w remisji, adenomioza
👱🏼♂️ morfologia 1%, DFI 25%, HBA 75%
listopad '24 1. IUI ❌
styczeń '25 2. IUI -
Dahlia wrote:Hej Dziewczyny, ja przyznam, że też dopadł mnie pewien kryzys i czuję się bardzo podobnie jak pelasia i w sumie częściowo Wasze odpowiedzi pocieszające mnie też pocieszyły… ale jednak nie do końca, muszę się z tym wszystkim jakoś oswoić.
Wczoraj byłam u nowej pani doktor, która poświęciła mi dużo czasu i zrobiła na mnie super wrażenie, pracuje na co dzień w klinice niepłodności i tam też we wrześniu idziemy, ale na razie poleciła zrobić histeroskopię, bo zauważyła jakiegoś polipa (którego nikt we wcześniejszych licznych i wydawało mi się też dokładnych badaniach nie widział, ale możliwe, że to ze względu na dzień cyklu, bo teraz byłam w 3. żeby ocenić też liczbę pęcherzyków antralnych na samym początku, no więc ten polip mógł nie być widoczny).
No i z tymi pęcherzykami też nie jest jakoś super, tylko mocno średnio, co podobno odzwierciedla to moje niskie AMH. Jak mąż zrobi dodatkowe badania nasienia i będą wystarczające, to mamy próbować z inseminacją najpierw.
Ale do tego czasu mam ogarnąć też tę histeroskopię, a przyznam szczerze, że koszt prywatnie mnie trochę przeraża. Czy któraś z Was ma doświadczenie, jaki to jest czas oczekiwania na NFZ i jak trafić na dobrego specjalistę?Dahlia lubi tę wiadomość
3 synów (2015,2017,2023)👦🏼🧑🏼👶🏼
*biochem (luty 2024)
*poronienie(maj 2024)🔬syn 👼🏼trisomia 16
📌Hashimoto, niedoczynność tarczycy
🧬Pai-1 homozygota, MTHFR heterozygota -
Missi wrote:Czekam na wyniki, mam nadzieję że dziś będą mimo tego że piątek. Do poniedziałku nie wytrzymam 🫣
Denerwuje się i jak poj....na co chwilę się loguje na stronę luxmedu
Ja przeważnie robię to samo z odświeżaniem
Ale wszystkie ostatnio wyniki miałam w 1 dzień, chociaż niektóre dopiero o 18-20, więc rzeczywiście tego czekania czasami trochę było.Missi lubi tę wiadomość
👩🏻❤️👨🏼 34 & 39
Starania od czerwca '24
listopad '24 1. IUI ❌
styczeń '25 2. IUI -
hakorośl wrote:Ja mam skierowanie na histeroskopię, ale nie umawiałam terminu, bo trzeba zrobić osobiście, ponieważ lekarz dyżurujący ocenia jak duży masz problem i to decyduje o kolejności i szybkości zabiegu. A ja wiem, ze nic takiego pilnego nie ma, więc szkoda mi tracić czas w tym wieku na „profilaktyczną” histeroskopię. Będąc jednak w szpitalu na łyzeczkowaniu (szpital Rydygiera w Krakowie) zrobiłam zdjęcie cennika usług komercyjnych i sprawdziłam teraz, że histeroskopia diagnostyczna 1800zł. Nie wiem jakie ceny są u Ciebie.
Dzięki. Ceny podobne, z tego co na razie sprawdzałam, raczej bliżej 2500 zł, a w jednym miejscu nawet 4100 🤦♀️👩🏻❤️👨🏼 34 & 39
Starania od czerwca '24
listopad '24 1. IUI ❌
styczeń '25 2. IUI -
Mam dylemat. Pomóżcie 🙏🏼
Mam lekarza od którego dostałam zielone światło do starań w czerwcu. Nie zlecił żadnych badań ja też się nie upierałam. Zaszłam w 2 ciążę to i w 3 się uda. Empatyczny i miły. Opóźnienia były jak chyba wszędzie, czasem 20 czasem 40 min. Prowadził moja druga ciążę. Miałam do niego kawałek bo godzinę drogi. Dowiedziałam się że właśnie zmienił lokalizację i mam jeszcze dalej.
Zastanawiam się czy nie zmienić na innego -bliżej. Tylko boje się czy znajdę dobrego specjalistę czy będzie tak samo empatyczny jak poprzedi i rzeczowy. Tak w zasięgu 40 min.
Mam nadzieję że zaraz zajdę w ciążę.. ale jak pomyślę o monitoringach i trasie jaką będę musiała do niego wykonywać aż mi słabo.. słabo mi też na myśl o zmianie lekarza.
Nie wiem co będzie rozsądniejsze. Dodam że planuję rodzić w szpitalu w którym pracuje ten pierwszy. To pewnie istotne. -
Cel95: Dziękuję bardzo!💕 Będę musiała coś zamówić i zająć głowę, bo ten czas po owulacji do miesiączki źle na mnie wpływa 😅
Missi: Wiem co przeżywasz, bo dzisiaj poszłam sprawdzić progesteron i cały czas odświeżam... Niby nic poważnego, ale jestem niecierpliwa....Starania o pierwsze bobo 2024r. 🍀
👩🏽27 🧔🏽♂️30 🐶 3
❤️2021r.
💊 kwas foliowy
✅ TSH, cytologia, progesteron 7dpo - 20,90 ng/ml, estradiol - 164,00 pg/ml, morfologia.
AMH - 2,44 (12.2024) -
Laura25 wrote:Mam dylemat. Pomóżcie 🙏🏼
Mam lekarza od którego dostałam zielone światło do starań w czerwcu. Nie zlecił żadnych badań ja też się nie upierałam. Zaszłam w 2 ciążę to i w 3 się uda. Empatyczny i miły. Opóźnienia były jak chyba wszędzie, czasem 20 czasem 40 min. Prowadził moja druga ciążę. Miałam do niego kawałek bo godzinę drogi. Dowiedziałam się że właśnie zmienił lokalizację i mam jeszcze dalej.
Zastanawiam się czy nie zmienić na innego -bliżej. Tylko boje się czy znajdę dobrego specjalistę czy będzie tak samo empatyczny jak poprzedi i rzeczowy. Tak w zasięgu 40 min.
Mam nadzieję że zaraz zajdę w ciążę.. ale jak pomyślę o monitoringach i trasie jaką będę musiała do niego wykonywać aż mi słabo.. słabo mi też na myśl o zmianie lekarza.
Nie wiem co będzie rozsądniejsze. Dodam że planuję rodzić w szpitalu w którym pracuje ten pierwszy. To pewnie istotne.
Ja bym jakieś podstawowe badania i tak zrobiła. Chociażby dlatego, że masz Rodzinę dla której warto być zdrowym 😊
Jak się czujesz bezpiecznie z lekarzem to się go trzymaj, mnie osobiście podejście typu brak badań nie przekonuje ale skoro nie badalas się do 2 pierwszych ciąż .. chyba że masz na myśli jakieś mega kompleksowe, zaawansowane badania?👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Letrox, hydroxychloroquine, acard
+ ⏸️ neoparin, encorton, duphaston, utrogestan
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm🍀
10/11 plamienia, IP, żyjemy🍀
18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min 🍀
5/12 11+4, CRL 5,4 wg USG 12+0 💗 158/min 🍀
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🍀🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏
-
Napisze jeszcze w temacie robienia bardzo wczesnych testów ciążowych, przy pierwszej ciąży robiłam facelle ten malutki, cieniutki test i wyszla mi rano bardzo blada kreska w 10 dpo, po południu pojechałam na betę i miala wartość 8,2 więc naprawdę uważam że te testy są super czułe i super wykrywają miałam wtedy monitoring owulacji i sikalam na testy owu, więc mogłam wyliczyć.
Ja też od zawsze kochałam robic testy i dla mnie to sama przyjemność ale może też dlatego R nie staralam się jakoś długo o ciążę, jak ktoś musi bardziej powalczyć to domyślam się że jest inaczej.
Ja mam 35 lat obecnie i mocno żałujemy z mężem że wcześniej nie zabraliśmy się za prokreację, chciałabym mieć teraz 30 lat i już jedno dziecko które mam wcześniej sama nie byłam przekonana czy macierzyństwo to droga dla mnie. -
Dahlia wrote:A drugi temat, którym staram się bardzo nie martwić, to wycięcie guza w piersi w nadchodzącym tygodniu, które mnie czeka. Na logikę wiem, że ten trudny czas minie i krok po kroku muszę zadbać o te sprawy i działać, ale świadomość, że kolejne miesiące będą poświęcone raczej na rekonwalescencję po różnych zabiegach, trochę mnie po prostu przybija, zwłaszcza że pierwsze, co słyszę od lekarzy w kontekście niskiego AMH, to że "dzwon bije" i że trzeba się spieszyć.
Dahlia, Lexia lubią tę wiadomość
3 synów (2015,2017,2023)👦🏼🧑🏼👶🏼
*biochem (luty 2024)
Saferka wrote:Cel95: Dziękuję bardzo!💕 Będę musiała coś zamówić i zająć głowę, bo ten czas po owulacji do miesiączki źle na mnie wpływa 😅
Missi: Wiem co przeżywasz, bo dzisiaj poszłam sprawdzić progesteron i cały czas odświeżam... Niby nic poważnego, ale jestem niecierpliwa....
Jabtez progesteron! I estradiol plus homocysteina i homocysteina stresuje mnie najbardziej chociaż progesteron tez bo badam pierwszy raz.
Daj znać jak będziesz miała wynikiWiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2024, 12:47
Walka o pierwsze dziecko
♀️ 31l. ♂️ 42l.
✅️Parametry nasienia
☑️08.2024 Cb💔
✅️07.2024 cykl z Lamettą ⏸️ z niedrożnego jajowodu
☑️04.2024-06.2024 Clo/Lametta ❌️
☑️ 💔17.04.2023 Poronienie zatrzymane
✅️20.03.2023 ⏸️
(zajście w ciąże naturalne po 6cs.)
U mnie:
☑️Niedrozność prawego jajowodu (sono-HSG)
☑️Trombofilia wrodzona hetero+ mutacja Mthfr homo
✅️Tarczyca✅️hormony✅️wit.B12-442 ✅️ wit.D3- 67 ✅️Ferrytyna 95 ✅️kwas foliowy 34✅️naturalne owulacje ✅️AMH 2,25 ng/ml (10.06.2024)
☑️ Homocysteina 9,68 walka o⬇️
↪️7 🥳
🔜sonovaginografia +biopsja endometrium
🔜 badanie fragmentacji DNA +test HBA nasienia
🔜 badania na pasożyty u obojga -
Saferka wrote:Cel95: Dziękuję bardzo!💕 Będę musiała coś zamówić i zająć głowę, bo ten czas po owulacji do miesiączki źle na mnie wpływa 😅
Missi: Wiem co przeżywasz, bo dzisiaj poszłam sprawdzić progesteron i cały czas odświeżam... Niby nic poważnego, ale jestem niecierpliwa....
No ja też muszę czymś zająć głowę...
Akurat mam wolne więc odpoczywam ale ten odpoczynek polega na:
- sumiennym braniu leków co chwilę
- sprawdzaniu co można jeść co nie
- gotowaniu
- spaniu bo w nocy to tak koło 4 się budzę i potem 6-8 dosypiam
- pomaganiu Mężowi z domem i myśleniu czy będzie z nim dobrze
- czytaniu mądrych rzeczy w necie o ciazy (no nie spodziewałam się, że okazja będzie do tego)
Więc chwila z książką jest fajna👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏
-
Choć przyznam że obecnie mamy trudny czas, nieprzespane nocki i awanturyo 3 nad ranem wróciły, bo kolejne zęby idą, ale mam nadzieję że jak synuś skończy 2 lata to jego sen się ustabilizuje.
-
Magdalenkaa wrote:Napisze jeszcze w temacie robienia bardzo wczesnych testów ciążowych, przy pierwszej ciąży robiłam facelle ten malutki, cieniutki test i wyszla mi rano bardzo blada kreska w 10 dpo, po południu pojechałam na betę i miala wartość 8,2 więc naprawdę uważam że te testy są super czułe i super wykrywają miałam wtedy monitoring owulacji i sikalam na testy owu, więc mogłam wyliczyć.
Ja też od zawsze kochałam robic testy i dla mnie to sama przyjemność ale może też dlatego R nie staralam się jakoś długo o ciążę, jak ktoś musi bardziej powalczyć to domyślam się że jest inaczej.
Ja mam 35 lat obecnie i mocno żałujemy z mężem że wcześniej nie zabraliśmy się za prokreację, chciałabym mieć teraz 30 lat i już jedno dziecko które mam wcześniej sama nie byłam przekonana czy macierzyństwo to droga dla mnie.
O i z tą ciaza rozpoczętą od 8ki wszystko dobrze się skończyło?🙏👰🏻♀️29 👨💼32
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏
-
Magdalenkaa wrote:Napisze jeszcze w temacie robienia bardzo wczesnych testów ciążowych, przy pierwszej ciąży robiłam facelle ten malutki, cieniutki test i wyszla mi rano bardzo blada kreska w 10 dpo, po południu pojechałam na betę i miala wartość 8,2 więc naprawdę uważam że te testy są super czułe i super wykrywają miałam wtedy monitoring owulacji i sikalam na testy owu, więc mogłam wyliczyć.
Ja mam 35 lat obecnie i mocno żałujemy z mężem że wcześniej nie zabraliśmy się za prokreację, chciałabym mieć teraz 30 lat i już jedno dziecko które mam wcześniej sama nie byłam przekonana czy macierzyństwo to droga dla mnie.Starania o pierwsze bobo 2024r. 🍀
👩🏽27 🧔🏽♂️30 🐶 3
❤️2021r.
💊 kwas foliowy
✅ TSH, cytologia, progesteron 7dpo - 20,90 ng/ml, estradiol - 164,00 pg/ml, morfologia.
AMH - 2,44 (12.2024) -
Dziś 5tc
Ostatnio dotrwałam do 5+2, plamienie było już przed 5tc, no i 5+2 poronienie
Jeszcze 2 dni i będę dalej niż do tej pory..🤞 patrzę w łazience co chwila, na szczęście wszystko wygląda okWiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2024, 12:51
Deyansu, Mervee, AnitaK lubią tę wiadomość
👰🏻♀️29 👨💼32
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
II prenatalne 3.02 🍀🙏
-
Cel95 wrote:Dziś 5tc
Ostatnio dotrwałam do 5+2, plamienie było już przed 5tc, no i 5+2 poronienie
Jeszcze 2 dni i będę dalej niż do tej pory..🤞Cel95 lubi tę wiadomość
Starania o pierwsze bobo 2024r. 🍀
👩🏽27 🧔🏽♂️30 🐶 3
❤️2021r.
💊 kwas foliowy
AMH - 2,44 (12.2024) -
Cel95 wrote:Ja bym jakieś podstawowe badania i tak zrobiła. Chociażby dlatego, że masz Rodzinę dla której warto być zdrowym 😊
Jak się czujesz bezpiecznie z lekarzem to się go trzymaj, mnie osobiście podejście typu brak badań nie przekonuje ale skoro nie badalas się do 2 pierwszych ciąż .. chyba że masz na myśli jakieś mega kompleksowe, zaawansowane badania?
Nie, takie podstawowe. Ktorych nie zlecił i zdziwiło mnie to. Teraz zmiana lokalizacji i już sama nie wiem. Mówił ze jakby był problem to proszę przyjść tylko tyle😊 -
Saferka wrote:Właśnie muszę zainwestować w te testy z facelle, bo wszyscy je polecają i nie wiem dlaczego wcześniej ich nie kupiłam. Miałam epizod z testami z krwi, ale dwa razy były one fałszywie dodatnie... I chyba nie ma nic gorszego, bo od razu pobiegłam na betę i nic... Wolę mieć prwadziwą biel vizira niż fałszywe dwie grube krechy.3 synów (2015,2017,2023)👦🏼🧑🏼👶🏼
*biochem (luty 2024)
A tak z innej beczki. Macie jakieś instagramowe profile ginekologów bądź osób, które się na tym znają i piszą mądre rzeczy?Starania o pierwsze bobo 2024r. 🍀
👩🏽27 🧔🏽♂️30 🐶 3
❤️2021r.
💊 kwas foliowy
AMH - 2,44 (12.2024) -
hakorośl wrote:Ja chyba będę musiała isc do okulisty po tym cyklu, bo mam wrażenie, że ta biel vizira uszkodziła mi wzrok, po ilości zrobionych przeze mnie testów i oglądania ich pod każdym kątem🫣 mniej chyba razi patrzenie w śnieg w słoneczny dzień 😜
hakorośl lubi tę wiadomość
Starania o pierwsze bobo 2024r. 🍀
👩🏽27 🧔🏽♂️30 🐶 3
❤️2021r.
💊 kwas foliowy
AMH - 2,44 (12.2024)